Advocaten Zeer Kritisch Over Politie-Operatie Trojan Shield

Door : | 0 Reacties | Op : 08-06-2021 | Categorie : SoSo Blog

Btw..wie heeft er nu zin gekregen om de film Troy opnieuw te bekijken? De Trojaanse film..met een y of j..ff googlen 😅

Veel kijkplezier! 👍

“Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen.”

Jan-Hein Kuijpers, advocaat

Gaf de FBI nou aan dat er alleen geleverd werd aan personen bekend uit eerder opgerolde cryptotelefoon netwerken? Dat lijkt wel een beetje op uitlokking 🤷‍♀️

Men zou toch verwachten dat de criminelen wel pienterder zouden zijn na de verhalen over eerder gekraakte cryptocommunicatiediensten, nieuws over infiltranten, Netflix-series etc.!

Andy Kraag, chef van de landelijke recherche, noemt de operatie next-level…Nou nee, dit was gewoon zo voorspelbaar! 🤷‍♀️ Zouden de criminelen ook gehoor hebben gegeven aan onderstaand advies 😅 (afbeelding): Ach ja, bluffen kan geen kwaad! 😜

In de grootscheepse, internationale politieactie tegen de georganiseerde misdaad Trojan Shield heeft de politie via een zelf ontwikkelde cryptocommunicatiedienst op enorme schaal berichten van criminelen kunnen onderscheppen en anderhalf jaar lang mee kunnen lezen. Onderschepte berichten spelen sinds een paar jaar een centrale rol in de bewijsvoering van justitie in grote strafzaken. In Trojan Shield ging de politie een stap verder dan in eerdere onderzoeken waarin cryptonetwerken werden platgelegd of geïnfiltreerd. Advocaten tonen zich direct kritisch.

Strafadvocaat Inez Weski bestrijdt in diverse grote zaken al enige jaren als geen ander de rechtmatigheid van het gebruik van cryptoberichten als bewijs tegen haar cliënten. In het liquidatieproces Marengo staat zij hoofdverdachte Ridouan Taghi bij. Ook in dat proces spelen onderschepte berichten een cruciale bewijsrol. De dinsdag bekendgemaakte actie Trojan Shield bevestigt haar bezwaren. Weski: “Helaas is er de laatste jaren sprake van een parallel universum waarbij politiediensten zich dwars door en langs staten, verdragen en wetgeving een eigen recht toe-eigenen waar geen plaats meer is voor rechters en verdediging. Een staat van rechteloosheid. Geen ‘rule of law’. Volledige willekeur.”

Advocaat Christian Flokstra: “Met deze actie lijkt het erop dat afscheid is genomen van het principe dat vergaande opsporingsbevoegdheden – zoals afluisteren – alleen kunnen worden ingezet indien sprake is van een concrete verdenking van een strafbaar feit. Het feit dat opsporingsdiensten zelf de cryptotelefoons hebben aangeboden en daarmee de versleutelde communicatie hebben gefaciliteerd brengt daarnaast een grote verantwoordelijkheid mee voor die diensten om strafbare feiten te voorkomen die met die verkochte cryptotelefoons zijn beraamd. Het is onduidelijk of dat ook in alle gevallen is gebeurd. De impact in Nederland lijkt overigens mee te vallen, maar ik ben zeer benieuwd hoe het Openbaar Ministerie in Nederlandse strafzaken zich voor deze opsporingsmethode gaat verantwoorden.”

Onmogelijk

Advocaat Jan-Hein Kuijpers: “Het gaat er bij mij niet in dat je anderhalf jaar meeluistert zonder strafbare feiten zoals drugs door te laten. Dat is onmogelijk. Die boeven zijn echt niet achterlijk. Als je dingen niet doorlaat zijn ze meteen wakker. En: als er op Nederlands grondgebied telefoons zijn verkocht, of opgedrongen, dan zal de Nederlandse rechter dat zonder meer moeten toetsen. Ook uitlokking moet getoetst kunnen worden.”

Advocaat Peter Plasman: “Het past in de trend dat de politie qua opsporingsmethoden steeds de grens aan het verleggen is en daar heel creatief in is. Ze duwt tegen de grenzen op en deels werkt dat ook. Tot nu wordt het gebruik van cryptogesprekken in strafrechtelijke onderzoeken door de rechter goed gevonden. In dat licht bezien is deze actie begrijpelijk. Ik ben niettemin wel benieuwd waar de grens gelegd gaat worden.”

https://www.dvhn.nl/binnenland/Advocaten-zeer-kritisch-over-politie-operatie-Trojan-Shield

Lees ook:

Politie Trots, Advocaten Kritisch Na ‘Ongekende Klap’ Voor Criminelen

VANDAAG, 21:26

Operatie Trojan Shield, de internationale afluisteractie die vandaag bekend werd gemaakt, is volgens de politie opnieuw “een ongekende klap” voor criminelen over de hele wereld. Zestien landen werkten samen om criminelen om de tuin te leiden en hun berichtenverkeer in handen te krijgen.

Bij het presenteren van de resultaten wrijft Andy Kraag, chef van de landelijke recherche, zich in de handen: “Dit is weer next level. Ons masterplan heeft zich perfect ontvouwen.”

Dat masterplan was een alternatief bieden voor de eerder opgedoekte communicatiediensten EncroChat en Sky ECC, waar tienduizenden criminelen gebruik van maakten. Een fuik opzetten, waar criminelen met open ogen in zouden lopen.

“We wisten dat ze op zoek zouden gaan naar een nieuw communicatiemiddel”, vertelt Kraag. “Op dat waterbedeffect hebben we geanticipeerd.”

De FBI ontwikkelde een eigen cryptocommunicatiedienst, ANOM, en bracht die op de markt. De telefoons werden actief aan de man gebracht bij criminelen om hen daarna te kunnen bespieden. “Dat werkte als een trein. Criminelen stapten massaal over en zo hadden we weer volledige controle over hen.”

Maffiosi en motorbendes

Sinds oktober 2019 las en luisterde de politie mee met alle berichten en gesprekken. In totaal 27 miljoen stuks. Foto’s en filmpjes gingen rond van drugslabs, wapens en pakken cocaïne verstopt tussen het fruit.

Het leidde de afgelopen weken tot 800 arrestaties wereldwijd, waarvan 49 in Nederland. Hier werden 25 drugslabs en opslaglocaties gevonden. Politiediensten namen tonnen aan cocaïne en miljoenen aan contant geld in beslag.

Onder de verdachten zouden zich Italiaanse maffiosi bevinden, leden van buitenlandse motorbendes en in Australië zelfs twee tv-bekendheden.

In Nederland verspreidde de politie beelden van invallen in Geertruidenberg, Eindhoven en Overloon:


“Vooral de productie van xtc en crystal meth hebben we op een presenteerblaadje gekregen”, vertelt recherchechef Andy Kraag. De politie zag hoe de ene groep het inrichten van een drugslab besprak, terwijl de andere groep zich voorbereidde op het gewelddadig oplossen van een conflict. In levensbedreigende situaties is meteen ingegrepen.

Kraag: “We weten exact wat er is gezegd, door wie, waar en wanneer. Er zitten een hoop opdrachtgevers en sleutelfiguren bij. Dit is cruciaal bewijs in opsporingsonderzoeken.”

Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat

De eerste zaak die voortkomt uit de recente arrestaties ligt al op het bureau van de Amsterdamse strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers. Een witwasverdenking, waar hij inhoudelijk nog niet over mag spreken. Zijn kantoor behandelt ook tientallen strafzaken die voortkomen uit eerder opgedoekte communicatienetwerken.

“Nu is er anderhalf jaar lang meegeluisterd, dat is echt ongekend”, zegt Kuijpers. “Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen.” Hij vraagt zich af of de politie bewust partijen drugs ongemoeid heeft gelaten, om niet meteen door de mand te vallen.

Kuijpers reageert, net als verschillende andere strafrechtadvocaten, kritisch op het feit dat de overheid zelf een berichtendienst heeft opgezet. In dit geval dus de FBI, in nauwe samenwerking met de Australische, Nederlandse en Zweedse politie.

Volgens Kuijpers moet duidelijk worden welke opsporingshandelingen in Nederland zijn uitgevoerd. De rechter moet die dan kunnen toetsen. “De vraag is hoe ver de politie is gegaan. Als mensen onder druk zijn gezet om telefoons te kopen, is sprake van uitlokking.”

Steeds creatiever

Advocaat Peter Plasman zegt tegen persbureau ANP dat de politie opsporingsmethoden steeds creatiever inzet. “Tot nu toe wordt het gebruik van cryptogesprekken in strafrechtelijke onderzoeken door de rechter goed gevonden. Ik ben wel benieuwd waar de grens gelegd gaat worden.”

Recherchebaas Andy Kraag verzekert alvast dat alles binnen de regels valt. “Er is geen enkele crimineel uitgelokt om criminele handelingen te verrichten. Wat ze zelf verkeerd hebben gedaan, is praten via een toestel van de politie.”

Volgens Kraag is de afluisteroperatie juridisch van te voren goed afgekaart. “De Amerikanen en de Australiërs hebben dit onder de juridische kaders van hun land gedaan en de zwaarste rechterlijke toetsing heeft daar ook op plaatsgevonden.”

Hij verwacht dat het aantal arrestaties de komende weken verder zal oplopen. En in de toekomst zullen ook andere communicatiemiddelen onderuit gehaald worden, waarschuwt Kraag. “Net als met schaken moet je meerdere zetten vooruit denken om te winnen. Wat onze volgende zet is, is het geheim van de smid. Maar dit is zeker niet onze laatste zet.”

NOS

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/invallen-en-arrestaties-in-europese-landen-na-gezamenlijke-politieactie

http://www.sosokitchen.nl/levering-cryptotelefoons-aan-criminelen-leidt-tot-49-arrestaties-in-nederland

http://www.sosokitchen.nl/als-een-spannende-film

http://www.sosokitchen.nl/geen-straf-wel-andere-functie-leidinggevenden-na-onrust-bij-politiespionnen

http://www.sosokitchen.nl/liquidatieproces-marengo-kijkt-vooruit-naar-nieuw-zittingsblok

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: