Advocatuur Wil Onderzoek Kroongetuigenregeling: ‘Familieleden, Togadragers, Iedereen Loopt Gevaar’

Door : | 0 Reacties | Op : 17-07-2021 | Categorie : SoSo Blog

Interessant artikel!

Nee, ik verdedig niemand, maar mijn Columbo-radar gaat automatisch aan wanneer er gaten in een verhaal aanwezig zijn. “Just one more thing” 😅 Ik vind het toch een beetje bizar. De kroongetuige werd ontmaskerd als zijnde onbetrouwbaar en De Vries wordt vervolgens neergeschoten. Zie: http://www.sosokitchen.nl/marengo-proces-vervolg Uit alle hoeken werd opeens het ‘vrije woord’ bedreigd. Vervolgens maakte de media zich schuldig aan stemmingmakerij door te stellen dat er een commando klaarstaat om Taghi te bevrijden. Met andere woorden: we worden klaargestoomd voor ‘Rambo made in Holland’ En Taghi uit de zwaar beveiligde inrichting heeft dit allemaal gepland? 🤔 Toch geen bewijs tegen Taghi kunnen vinden of is dit de opmaat naar een misdaad-lockdown en kunnen we vooruitblikken op nieuwe wetgeving door angst te zaaien en moet Taghi als zondebok dienen? Niets is wat het lijkt!

PS: Willen jullie een keer een leuke film kijken: Safe House 😉 (Zou wat zijn als er een Pedo-bazen lijst/video(‘s) zou bestaan. Dan krijgen we volgens mij pas actie 🤷‍♀️)

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/om-ridouan-t-heeft-dodenlijst-met-namen-van-journalisten-en-officieren

http://www.sosokitchen.nl/advocaten-van-kroongetuige-nabil-b-en-peter-r-de-vries-staan-op-dodenlijst

http://www.sosokitchen.nl/walgelijk

Er moet een onderzoek komen naar de inzet van kroongetuigen. Zo moet onder andere de bescherming van familieleden en togadragers beter. Dat zegt de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) in een gesprek met het Openbaar Ministerie, op uitnodiging van deze site, naar aanleiding van de moord op Peter R. de Vries.

Waar de VVD eind vorig jaar pleitte voor een verruiming van de kroongetuigenregeling, moet er volgens Raffi van den Berg, algemeen secretaris van de Nederlandse orde van advocaten, eerst een ‘grondige evaluatie’ plaatsvinden. ,,De inktvlek rond de bescherming is groot. Familieleden, togadragers, iedereen loopt gevaar. Eerst moet de veiligheid van die personen gewaarborgd worden. Wat ons betreft is een onderzoek dringend aan de orde.”

Van den Berg doet deze opmerkelijke uitspraak in een tweegesprek met procureur-generaal Theo Hofstee van het Openbaar Ministerie. Op uitnodiging van deze krant schoven Hofstee en Van den Berg aan om te praten over de gevolgen van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Verslaggevers Koen Voskuil en Yelle Tieleman in gesprek met Theo Hofstee (L.) van het College van procureurs-generaal en algemeen secretaris van de Nederlandse Orde van Advocaten, Raffi van den Berg.
Verslaggevers Koen Voskuil en Yelle Tieleman in gesprek met Theo Hofstee (L.) van het College van procureurs-generaal en algemeen secretaris van de Nederlandse Orde van Advocaten, Raffi van den Berg. © GUUS SCHOONEWILLE

Volgens Hofstee lijkt het erop dat de aanslag te maken heeft met De Vries’ adviseurschap van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Eerder werden Nabil B.’s broer Reduan en zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Hofstee: ,,We weten het nog niet zeker, maar De Vries lijkt de derde in rij die is doodgeschoten rond dit onderzoek. Er wordt op een heel nare manier geprobeerd angst te zaaien en te intimideren.”

Beiden gaan in op het verharde misdaadklimaat en de noodzaak om togadragers als officieren van justitie en advocaten te beveiligen. Bekend is dat het afgelopen jaar twee advocatenkantoren zijn beschoten, in werkelijkheid gaat het volgens Van den Berg echter om meer beschietingen. ,,Die hebben we bewust buiten de media gehouden.”

Lees onder de foto het volledige gesprek met Theo Hofstee en  Raffi van den Berg: ‘De volstrekt gewetenloze manier waarop geweld wordt gebruikt in de openbare ruimte, dat kenden we vroeger niet, net als het woord vergismoorden.’

De bloemenzee voor Peter R. de Vries, op de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.
De bloemenzee voor Peter R. de Vries, op de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. © ANP

De dag na het overlijden van Peter R. de Vries discussiëren de top van het Openbaar Ministerie en de advocatuur op uitnodiging van deze krant over de aanslag op de rechtsstaat, zoals de aanslag op het leven van De Vries door velen wordt gezien, en de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Oud-hoofdofficier van justitie en tegenwoordig procureur-generaal van het Openbaar Ministerie Theo Hofstee is zichtbaar aangeslagen door het overlijden van De Vries. Hij kende de misdaadverslaggever persoonlijk, bijvoorbeeld van de strafzaak tegen Willem Holleeder. ,,Hij is een iconisch journalist, die zich enorm heeft ingezet voor slachtoffers. Ik heb daar veel bewondering voor. Het is afschuwelijk dat hij op zo’n vreselijke manier om het leven is gekomen.”

De afgelopen jaren raakte De Vries steeds vaker op een niet-journalistieke manier betrokken bij strafzaken. Zo wierp hij zich in juni 2020 op als adviseur van kroongetuige Nabil B. in Marengo: het grootste strafproces ooit, dat om zes moorden draait en zeventien verdachten kent. In de afgelopen drie jaar werden de broer van Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum al doodgeschoten. Hofstee: ,,We weten het nog niet zeker, maar De Vries lijkt de derde in rij die is doodgeschoten rond dit onderzoek. We moeten niet te snel grote woorden gebruiken, maar dit is ondermijning van de rechtsstaat. Er wordt op een heel nare manier geprobeerd angst te zaaien en te intimideren.”

Als algemeen secretaris van de Nederlandse orde van advocaten ervaart Raffi van den Berg hoezeer de advocatuur in het hart getroffen is. Eerst door de moord op advocaat Derk Wiersum, vader van twee kinderen, die gewoon zijn beroep uitoefende. De vergelijkbare aanslag op Peter R. de Vries is een tweede mokerslag. ,,Het is heel onwerkelijk en tegelijkertijd een diepe herbeleving van de moord op Derk Wiersum”, zegt Van den Berg. ,,Iedereen is ontzettend geschokt.”

De bloemenzee voor Peter R. de Vries, op de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam.
De bloemenzee voor Peter R. de Vries, op de plek waar hij werd neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. © ANP

De laatste jaren zien we steeds meer extreme geweldsincidenten. Een afgehakt hoofd voor een shishalounge, aanvallen op de kantoren van Panorama en De Telegraaf, de moorden rond de kroongetuige. Hoe hard komt dat bij jullie aan?
Hofstee: ,,De volstrekt gewetenloze manier waarop geweld wordt gebruikt in de openbare ruimte kenden we vroeger niet, net als het woord ‘vergismoorden’. Er worden mensen doodgeschoten omdat ze in een auto rijden die op die van een ander lijkt. Dat is gevaarlijk en zorgwekkend. Dit raakt mensen in hun eigen straat en het raakt ook ons elke keer. Dit went niet.”

Het afgelopen jaar zijn ook de advocatenkantoren van Jan-Hein Kuijpers en Yassine Bouchikhi beschoten. Neemt de dreiging tegen advocaten toe?
Van den Berg: ,,Er zijn meer gevallen van beschietingen op advocatenkantoren geweest die we bewust uit de media hebben gehouden, omdat de advocaten daar niet op zaten te wachten. We hebben een noodtelefoon voor advocaten die dreiging ervaren. We krijgen gemiddeld twee telefoontjes per week. Die zijn niet alleen afkomstig van strafrechtadvocaten, maar ook van bijvoorbeeld familierechtadvocaten of advocaten die incasso’s doen. Wij hebben de indruk dat advocaten steeds meer bedreigingen ontvangen. Waarschijnlijk is het vaak vals alarm, maar advocaten kijken wel vaker over hun schouder. Het geeft angst en onrust.”

We hebben een advocaat gesproken die vanwege het onderwereldgeweld is gestopt. Hoort u meer van zulke geluiden?
,,Niet zozeer dat advocaten stoppen, maar wel dat ze bepaalde verdachten niet meer bijstaan of zelfs afscheid nemen van bepaalde cliënten. Dat is heel ernstig en past natuurlijk helemaal niet bij de rol van een advocaat, die beschermer is van het recht en van geen wijken wil weten.”

Wij hebben de indruk dat advocaten steeds meer bedreigin­gen ontvangenRaffi van den Berg

Ook officieren van justitie ervaren meer dreiging. Hoe gaat het OM daarmee om?
Hofstee: ,, Een aantal officieren wordt beveiligd. Dat die mensen zich zorgen moeten maken over hun veiligheid is heel naar, ook op persoonlijk vlak. De moord op De Vries geeft nieuwe onrust bij alle mensen die bij dit soort zware onderzoeken betrokken zijn. We proberen die collega’s zo goed mogelijk bij te staan.”
,,Sinds 2018 zijn het OM en politie bezig het veiligheidsbeleid strakker te maken. We hebben veel geld gevraagd – en gekregen gelukkig – om meer aan bewaken en beveiligen te doen. Dat wordt steeds verder geprofessionaliseerd. Eén van de consequenties is dat we namen en gezichten van collega’s in strafprocessen verder proberen af te schermen. Dat heeft ook gevolgen voor de pers.”

Van den Berg: ,,Jullie handelen bij het OM vanuit goed werkgeverschap, maar advocaten zijn vaak eigen baas en kunnen nergens aankloppen. Binnen het OM wordt gewerkt met een systeem waarin per type zaak een veiligheidsinschatting wordt gemaakt. Wij zouden willen dat advocaten op vergelijkbare wijze worden beschermd. Het beschermingsregime voor advocaten moet beter worden opgetuigd.”

Verslaggevers Koen Voskuil (L) en Yelle Tieleman in gesprek met Theo Hofstee en Raffi van den Berg.
Verslaggevers Koen Voskuil (L) en Yelle Tieleman in gesprek met Theo Hofstee en Raffi van den Berg. © GUUS SCHOONEWILLE

Kunnen we de georganiseerde misdaad nog wel een halt toeroepen?
Hofstee: ,,Ik denk wel dat we deze ondermijning kunnen terugbrengen, maar een halt toeroepen wordt onmogelijk. Daarvoor is het verdienmodel van criminaliteit te groot en zijn onze logistieke sector en financiële dienstverlening te goed. Het moet van politie en OM komen, maar vergeet vooral ook de preventiekant niet. De jeugd in kwetsbare wijken schuift te makkelijk het foute verdienmodel in. Zorg dat je er bent in wijken in Rotterdam-Zuid of in Utrecht, zorg dat jongeren niet doorgroeien in de criminaliteit. Dat is een zaak van lange adem die om veel middelen vraagt.”

Er zijn ook successen geboekt, zoals het kraken van cryptonetwerken waarmee criminelen communiceren. Maar vervolgens geven rechercheurs aan dat er nauwelijks capaciteit is die informatie uit te werken.
Hofstee: ,,Het succes van deze operaties is groot, maar je krijgt ineens een enorme bulk aan informatie. Dat legt een grote druk op de capaciteit. Gelukkig worden de zwaarste zaken heus opgepakt. Het geeft wel de noodzaak aan voor bijvoorbeeld het Multidisciplinair Interventie Team dat de politie gaat versterken en langer door rechercheert om de bedrijfsmodellen van criminele organisaties in kaart te brengen. Het duurt even voor dat opgebouwd is, maar het gaat wel om vierhonderd man. Dat zet echt wel zoden aan de dijk.”

Zorg dat je er bent in wijken in Rotterdam-Zuid of in Utrecht, zorg dat jongeren niet doorgroei­en in de criminali­teitTheo Hofstee

Van den Berg: ,,Ik denk dat de recherche de afgelopen tijd knap werk heeft verricht, maar dat het inderdaad aan uitvoeringskracht ontbreekt. Ik wil de minister van Veiligheid en Justitie er niet persoonlijk op aankijken, want we zien dat hij ook van goede wil is. Dit is een kabinetsbrede uitdaging. Er moet geld bij voor de misdaadbestrijding. Het ontbreekt aan structurele middelen.”

Mogelijk is de moord op Peter R. de Vries de derde moord op rij die te maken heeft met kroongetuige Nabil B., die verklaart over liquidaties door de drugsbende van Taghi. Brengt dit jullie op andere gedachten over de inzet van kroongetuigen?
Hofstee: ,,Wij vinden dat we kroongetuigen echt nodig hebben. Omdat je bijna alleen maar via de kroongetuige bovenaan de criminele organisatie kunt komen. Neem liquidatieproces Passage. Zonder kroongetuigen hadden we de Dino Soerels van deze wereld, en later ook Willem Holleeder, niet veroordeeld kunnen krijgen. Wel kijken we tegenwoordig tijdens de voorbereiding van kroongetuigedeals nog veel uitvoeriger hoe het gesteld is met de veiligheid van de kring rond de kroongetuige. Theoretisch kan het betekenen dat we graag in zee gaan met een kroongetuige, maar dat omwille van de veiligheid niet doen.”

Van den Berg: ,,Het zal jullie niet verbazen dat er binnen de advocatuur terughoudend over wordt gedacht . Wij hadden een paar maanden geleden grote aarzeling toen toenmalig kamerlid Dilan Yesilgöz voorstelde de kroongetuigenregeling uit te breiden. Voordat dat aan de orde is, vinden wij dat er eerst een grondige evaluatie moet plaatsvinden, want de inktvlek rond de bescherming is groot. Familieleden, togadragers, iedereen loopt gevaar. Eerst moet de veiligheid van die personen gewaarborgd worden. Wat ons betreft is dringend een onderzoek aan de orde.”

Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., de doodgeschoten broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., begin 2019.
Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., de doodgeschoten broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B., begin 2019. © ANP

Hoe voorkomen jullie dat je cynisch wordt, als het over deze problematiek gaat?
Hofstee: ,,In bepaalde wijken zie je dat de jeugd doorgroeit naar de zware criminaliteit, dat is helemaal waar. Maar ik ben er nog niet cynisch over, want ik heb ook mensen gesproken die projecten doen waarover ze zeggen: ‘Dat lukt toch redelijk.’ De wil is er wel, maar we moeten er bovenop blijven zitten, want dit gaat echt lang duren.”

Van den Berg: ,,Na de moord op Derk Wiersum is gevraagd om structureel extra geld en middelen. Maar dan lees je in een rapport, vlak voor de aanslag op Peter R. de Vries, dat het thema ondermijning weer qua urgentie lijkt te hebben ingeboet. Nu is het weer actueel, maar hoe voorkom je dat het over twee jaar weer wegzakt?”

Het is wrang als daarvoor mensenlevens nodig zijn.
Van den Berg: ,,Dat is ontzettend wrang en daar kun je wel cynisch van worden.”

https://www.ad.nl/binnenland/advocatuur-wil-onderzoek-kroongetuigenregeling-familieleden-togadragers-iedereen-loopt-gevaar~a4329536/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: