Afpersing En Extreem Geweld Bij Gelders Fruitbedrijf: Hoe Raakte Het Verzeild In De Cokewereld?

Door : | 0 Reacties | Op : 15-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

(Met update)

Waarom Netflix als ik dit kan volgen! Indrukwekkend!

RECONSTRUCTIE Een Gelders fruittransportbedrijf raakt in 2019 verzeild in de wereld van de cocaïnehandel. Sindsdien worden de eigenaren en medewerkers afgeperst en geconfronteerd met extreem geweld. Vorige week arresteerde de politie nieuwe verdachten in de hoop de geweldspiraal te doorbreken.

Yelle Tieleman 14-01-21, 19:00 Laatste update: 23:44

Dinsdag 21 mei, 2019. Het is een dag als alle andere bij De Groot Fresh Group. Het fruitbedrijf in Hedel, pal naast snelweg A2, distribueert ladingen fruit die vanuit Zuid-Amerika naar Europa worden getransporteerd. Een route die eveneens interessant is voor drugscriminelen, weten ook de medewerkers van De Groot. In mei 2017 vinden ze tussen een lading bananen 12 kilo cocaïne, waarna ze volgens protocol de politie bellen. Een jaar later is het opnieuw raak. Maar de vondst op 21 mei is van een andere orde. In een container, afkomstig uit Ecuador, worden tussen de bananen wel heel veel pakketjes gevonden. In totaal gaat het om 400 kilo drugs. De waarde ervan loopt in de vele miljoenen. Opnieuw wordt de politie gebeld. De drugs worden in beslag genomen en vernietigd.

Een paar dagen later begint het. De telefoon van William de Groot trilt door een inkomend sms’je. De eigenaar van het fruitbedrijf is met vakantie in Spanje, maar het vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. ‘Beste William, bij deze laten we jou weten dat we jou persoonlijk aansprakelijk stellen voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen.’ Ook staat er in het bericht dat ‘een willekeurige medewerker’ zal worden geliquideerd als betaling uitblijft. En als De Groot het waagt om de politie in te lichten, dan zal dat worden beantwoord met extreem geweld. In overleg met de burgemeester doet De Groot uiteindelijk toch aangifte. En hij houdt via sms contact met de afperser.

© AD

Geld achterlaten

De Groot krijgt zeer uitgebreide instructies doorgestuurd. Hij moet een bedrag van 150.000 euro achterlaten in een niet afgesloten auto, midden in de nacht bij een Van der Valk-hotel in Zaltbommel. In samenspraak met de politie wordt die nacht het geld achtergelaten. Observatie- en arrestatieteams van de politie staan klaar, en zien dat een man en een vrouw komen aanrijden. Maar het geld wordt niet opgehaald, omdat de geldafhaler de situatie niet vertrouwt. Niet geheel onterecht, want de politie heeft een IMSI-catcher meegenomen. Met dit apparaat kunnen telefoons worden uitgepeild. Die methode heeft succes, want een maand later arresteert de politie drie personen. Onder hen Ali G. uit Bussum. Hij blijkt een bijzondere rol te spelen in dit dossier.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

© AD
© AD

De recherche denkt dat Ali G. de persoon is die de man en vrouw richting Zaltbommel heeft gestuurd, ook al omdat de geldafhaler en Ali elkaar kennen. Maar veel bewijs dat Ali G. de persoon is, die de sms-berichten naar De Groot heeft verzonden, is er niet. In de verhoorkamer doet hij wel een bijzondere bekentenis. Ja, hij is actief in het criminele circuit. En hij zegt ook de mensen die De Groot onder druk zetten om te betalen, te kennen. Volgens Ali weet De Groot zelf heel goed waarom hij die boete heeft gekregen. ,,Vroeg of laat gaat hij betalen”, vertrouwt hij de rechercheurs tegenover hem toe.

In november 2019 ontdekt Taco van der Dussen een schokkende fout van het OM. Van der Dussen is advocaat en woordvoerder van de familie De Groot. In het strafdossier ziet hij dat door het OM een lijst met adressen van (voormalige) werknemers als bijlage is toegevoegd. Op de lijst staan liefst 354 adressen. Van der Dussen vindt dat levensgevaarlijk en neemt direct contact op met het OM en de advocaten van de verdachten, in een poging de lijsten uit het dossier te krijgen. Maar het is al te laat: de lijst lekt uit. Met alle gevolgen van dien, al zegt het OM dat de veiligheid van mensen niet in het geding is geweest.

Huiveringwekkende bedreiging

Het is niet de enige opmerkelijke ontwikkeling: verdachte Ali G. schrijft de officier van justitie die het onderzoek leidt een brief. Hij biedt aan te bemiddelen tussen De Groot en de afpersers, in ruil voor zijn vrijlating. Ook refereert hij aan het uitlekken van de lijst met persoonsgegevens. ,,Ik hoop dat u een juiste beslissing neemt en ik wil u erop wijzen dat mede door uw toedoen de volledige personeelslijst inclusief alle adressen in handen is gekomen van criminelen. Dit is de enige kans die u krijgt om de schade te herstellen. U weet namelijk niet tegen wie u vecht en ik weet dat wel. Het zijn namelijk mensen die niks om u, justitie of om De Groot geven.”

Een reactie op de brief blijft uit, de officier van justitie komt er niet op terug. Een reactie van de onderwereld volgt wél. Eigenaar De Groot ontvangt in december 2019 een nieuwe, huiveringwekkende bedreiging: ‘Zoals je zag hebben we alle adressen. Alle sukkels die ooit voor jou gewerkt hebben. De volgende keer ligt ie zonder pin in die kinderkamer. Niemand kan jullie helpen. Je gaat alles betalen. Echt alles. Let maar op.’

En begin januari 2020 gaat het ook daadwerkelijk mis, als een handgranaat bij het appartement van een zoon van de eigenaren wordt neergelegd. In de brievenbus vinden rechercheurs een condoleancekaart, met daarin een nieuwe bedreiging. ‘Waarschuwing!! De volgende is voor je fam’.

© OM

Alarmerende tip

In diezelfde periode komt er bij de inlichtingendienst van de politie een alarmerende tip binnen. Criminelen uit Rotterdam zouden van plan zijn de zoon te ontvoeren, in verband met de gevonden cocaïne uit Ecuador. Het blijkt slechts een voorbode van wat de familie De Groot en de werknemers van het fruitbedrijf te wachten staat. In de maanden die volgen worden woningen beschoten, een handgranaat bij een woning neergelegd en zwaar vuurwerk gegooid naar huizen van personeel. En ook de dreigende sms’jes gaan door. ‘Beste William, als wij aan het eind van deze maand ons geld niet hebben, betaal je de handel terug met tien levens. Je Marokkaanse vriendin kan jou helaas niet meer vertellen hoe serieus wij zijn.’ Tegen de politie zegt De Groot niets te weten over een Marokkaanse vriendin.

Het blijft niet bij het neerleggen van een handgranaat. De incidenten volgen elkaar in rap tempo op. Verschillende woningen worden beschoten, en in juni 2020 wordt geprobeerd een woning in Hedel in brand te steken. ,,Er zijn zeker dertien heftige incidenten geweest. En ze hebben met elkaar gemeen dat het allemaal adressen zijn die op de gelekte lijst staan”, zegt advocaat Van der Dussen. Deze week vertelde hij tijdens een rechtszaak tegen een van de verdachten over de immense impact die de aanslagen hebben op het bedrijf en zijn mensen. Het bedrijf is financieel en psychisch ontregeld. ,,Mensen zijn voor hun eigen veiligheid in vakantiehuisjes geplaatst. Ze wonen niet meer thuis, omdat het niet kan. Er is angst gezaaid, en geoogst.”

© Politie

Nachtmerrie

De nachtmerrie van de familie De Groot gaat ook in het najaar van 2020 door. In oktober ontvangt De Groot nieuwe dreigberichten. En in november gaat het goed mis bij een woning van een ex-medewerker van het bedrijf in Kerkdriel. Een steen met daaraan een vuurwerkbom wordt tegen het slaapkamerraam gegooid. De bom ontploft, maar het dubbel glas doet zijn werk. Twee dagen later klinkt bij een woonboerderij in Hedel rond 03.14 uur een harde knal. Een zware vuurwerkbom wordt het huis ingegooid en ontploft in de woning. Daardoor brandt de woning volledig uit, en de twee personen kunnen alleen aan de vlammenzee ontsnappen door uit het raam te springen. Een van hen raakte zwaargewond. Advocaat Van der Dussen spreekt in de media over terrorisme.

Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak tegen fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf.
Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak tegen fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf. © BD

Maar het houdt niet op. De Groot krijgt vlak voor kerst wéér een sms. ‘Was even e.e.a. aan het voorbereiden voor je. Als je vandaag geen contact laat opnemen met die verdachte, en niet aangeeft dat je mij wilt betalen dan krijg je zoals beloofd een nieuwe aanslag. Dit x zal het er iets anders aan toe gaan. FIJNE DAG NOG TOESTEL IS WEG’. Een nieuwe aanslag, ditmaal op een dochter van De Groot, wordt ternauwernood voorkomen, als in Hilversum drie personen door een arrestatieteam worden klemgereden. Ze worden onderworpen aan een ‘urgent veiligheidsverhoor’, waarbij agenten proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen om verdere ernstige misdrijven te voorkomen. Wat de politie zorgen baart is dat het Hilversumse adres niet voorkomt op de uitgelekte lijst. Is er sprake van een lek binnen justitie?

Tekst gaat verder onder afbeelding.

© AD

Drugsvangst

Vorige week vielen arrestatieteams van de politie woningen in Naarden en Bussum binnen en arresteerden twee mensen: Ali G. en zijn halfbroer. Ali G. bracht de laatste maanden – in afwachting van zijn proces – in vrijheid door. Voor zijn arrestatie sprak hij met deze krant. ,,De Groot heeft geld aangenomen om drugs te smokkelen. Deze kwestie heeft maar één uitweg: er moet betaald worden. Dit stopt gewoon niet. De mensen met wie hij gehandeld heeft, nemen geen genoegen met iets anders.”

Advocaat Van der Dussen heeft het vermoeden dat de groep rond Ali G. uit geraffineerde afpersers bestaat, die op de drugsvangst zijn gedoken. ,,Het is een businessmodel, waarbij is aangehaakt op de gevonden partij cocaïne. Het staat alles behalve vast dat de gevonden drugs écht te maken hebben met de bedreigingen en aanslagen.” Van der Dussen hoopt dat de arrestaties een doorbraak zijn in deze slepende kwestie. ,,De familie is opgelucht en hoopt dat er een einde komt aan de bedreigingen.”

OM aansprakelijk gesteld

Advocaat Taco van der Dussen heeft het Openbaar Ministerie aansprakelijk gesteld voor alle schade die de familie De Groot en de (ex)-medewerkers van het bedrijf hebben opgelopen door een blunder van justitie. ,,Het is helaas levensgevaarlijk gebleken. Het OM heeft die fout ook toegegeven en heeft er actie op ondernomen. Ik ben inmiddels uitgenodigd om alle schade op te geven.” Het OM zegt dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen, en dat er op het moment dat de lijst uitlekte geen informatie was die wees op mogelijke dreiging. Anis Boumanjal is de advocaat van één van de vorige week aangehouden verdachten. Vanwege de opgelegde beperkingen mag hij niets kwijt over de zaak.

https://www.ad.nl/binnenland/afpersing-en-extreem-geweld-bij-gelders-fruitbedrijf-hoe-raakte-het-verzeild-in-de-cokewereld

Update: 20 januari 2020

Vrijspraak Voor Verdachten Van Afpersing Fruithandel Na Cokevondst

De rechtbank in Arnhem heeft drie personen die werden verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van fruithandel De Groot vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Het OM had juist celstraffen geëist tegen de drie. De fruithandel is de afgelopen maanden geconfronteerd met extreem geweld.

Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak van fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf.
Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak van fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf. © bd

De officier van justitie had twee weken geleden nog 18 maanden celstraf geëist tegen de 33-jarige Ali el I. uit Hilversum. Tegenover de rechter verklaarde El I. dat hij gevraagd was om het geldbedrag op te halen. Hij zou er zelf 3000 euro voor krijgen – maar wie hem vroeg, wilde El I. uit angst niet zeggen. Volgens het OM wist El I. dat fruithandelaar Willem de Groot al enige tijd via sms-berichten werd bedreigd en afgeperst. Dit begon nadat tussen een lading bananen een partij van 400 kilo cocaïne was gevonden, waarna de politie werd ingeschakeld. In samenspraak met de politie werd een bedrag van 150.000 euro achtergelaten in een auto bij een Van der Valk-hotel in Zaltbommel, terwijl verschillende politieteams de zaak in de gaten hielden.

Met het afpersen zei hij niets te maken te hebben. Op de vraag of hem is gevraagd te zwijgen, en of hij bang is voor medeverdachten, wilde El I. niets zeggen.  Ook twee medeverdachten werden door de rechtbank vrijgesproken. Ouafil M. (31) was volgens het OM een ‘essentiële schakel’, omdat het OM hem koppelde aan de dreig sms-smsjes en een aangemaakt bitcoinadres. Ook tegen hem werd 18 maanden geëist. Zijn ex-vriendin, die 100 uur werkstraf hoorde eisen, is ook vrijgesproken. Zij zat ook in een auto die bij het hotel door de politie werd gezien. Het OM had haar al een kleinere rol toegeschreven, omdat er twijfels waren of zij wist wat er speelde.

Veel andere strafzaken

Naast deze strafzaak lopen er nog andere strafzaken, in verband met een reeks aanslagen. Zo werd twee weken geleden Ali G. uit Hilversum aangehouden, net als diens halfbroer. Zij worden door het OM in verband gebracht met het sturen van nieuwe dreigberichten aan De Groot, en het plegen van aanslagen op woningen van (ex)werknemers van het bedrijf. Ook loopt er nog een strafzaak tegen een man uit Vianen, die er van wordt verdacht een handgranaat bij het huis van een medewerker te hebben neergelegd.

https://www.ad.nl/binnenland/vrijspraak-voor-verdachten-van-afpersing-fruithandel-na-cokevondst

Update: 30 maart 2021

OM Moet Uitleg Geven Over Undercoveractie Rond Aanslagen Fruithandel

Het Openbaar Ministerie moet meer duidelijkheid geven over de inzet van undercover-agenten in het onderzoek naar het afpersen van fruithandel De Groot uit het Gelderse Hedel. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten in een eerste inleidende zitting in het proces tegen zeven verdachten.

Sinds mei 2019 staat het leven van de (oud)werknemers van het Gelderse fruitbedrijf De Groot op z’n kop. Sinds de vondst van 400 kilo cocaïne tussen een partij bananen wordt het bedrijf geconfronteerd met een langdurige afpersing. De eigenaar van het bedrijf ontving tientallen dreigende sms’jes, waarin stond dat hij een miljoenenbedrag moest betalen. Daar bleef het niet bij. Het begon met een handgranaat aan de deur, maar het eindigde met een volledig afgebrande boerderij nadat een zwaar stuk vuurwerk door de slaapkamerruit werd gegooid. Ook werd ternauwernood een aanslag op de dochter van de fruithandelaar voorkomen.

De brandstichting in Hedel hield verband met een afpersingszaak tegen fruithandel De Groot
De brandstichting in Hedel hield verband met een afpersingszaak tegen fruithandel De Groot © Meesters Multi Media

Undercoveractie is zeer succesvol

In een poging het geweld te stoppen besloot de politie om in december 2020 een undercover-actie in te zetten. Een van de verdachten werd door WOD-agenten (Werken onder Dekmantel) in een busje getrokken en zij deden zich voor als criminelen. De man was als verdachte in beeld gekomen doordat zijn auto was gezien in de buurt van de plaatsen waar aanslagen waren gepleegd, waarna er afluisterapparatuur in zijn auto was geplakt.  De underoveractie blijkt zeer succesvol. Binnen veertig minuten had de verdachte een aantal namen van betrokkenen genoemd, onder wie de naam van hoofdverdachte Ali G. en zijn halfbroer Yassine A. Na de aanhoudingen van de verdachten verdween het geweld als sneeuw voor de zon.

Eerder al zei advocaat Peter Plasman dat zijn cliënt ‘ontvoerd’ was door de undercoveragenten. ,,Hij heeft in een verhoor gezegd dat hij negen kleuren stront scheet toen die mannen hem benaderden. Er was absoluut een zeer dreigende sfeer,” zei hij begin maart tegen deze nieuwssite. Opvallend is dat de undercover-agenten in hun verslag schrijven dat de verdachte uit eigen beweging en zonder geweld het busje is ingestapt, iets dat Plasman tegenspreekt. Hoe het precies zit blijft voorlopig onduidelijk, want volgens de officier van justitie zijn er geen opnamen gemaakt van het verhoor in het busje.

‘Alleen maar omdat ze ooit bij De Groot hadden gewerkt’

Volgens de officier was de inzet van de undercover-agenten gerechtvaardigd. Hij stelde dat honderden gezinnen van werknemers van het fruitbedrijf maandenlang in angst leefden, omdat zij het volgende slachtoffer konden zijn. Sommigen verhuisden of durfden niet alleen te zijn. ,,In hun eigen huis, waar ze zich veilig moesten kunnen voelen.” Door een blunder van justitie lekte een een lijst met liefst 354 adressen uit, met daarop de gegevens van werknemers en oud-werknemers.  De officier wees in dat verband naar een aanslag op een woning, die volledig is uitgebrand. Twee mannen moesten uit het raam springen om hun leven te redden, en raakten zwaargewond. ,,Alleen maar omdat ze ooit bij De Groot hadden gewerkt.” Eind december, nog vóór de undercoveractie, werden twee aanslagen op de dochter van de fruithandelaar ternauwernood voorkomen. 

De aanpak van de politie wordt door de advocaten van de zeven verdachten hevig bekritiseerd. Zo zei advocaat Anis Boumanjal het onbegrijpelijk te vinden dat er van het undercover-traject geen geluidsopnamen zijn gemaakt. Hij wil precies weten hoe de undercover-agenten te werk zijn gegaan. ,,Van zo ongeveer alles zijn opnamen gemaakt, maar niet van de ontvoering. De zaak stinkt.” Ook advocaten Cem Polat en Willem van Vliet hadden kritiek op de politie, die volgens hen niet deugt. 

‘Meer uitleg is nodig’

De rechtbank zei het eens te zijn met het betoog van de verdediging en gaf de opdracht aan het OM meer duidelijkheid te verschaffen. Volgens de rechtbank is het belangrijk dat duidelijk wordt hoe de inzet van de undercoveragenten tot stand is gekomen. ,,Waarom zijn er geen opnamen gemaakt?”, vroeg de rechtbankvoorzitter.

Hoofdverdachte Ali G. verschijnt later vandaag voor de rechtbank, die dinsdag eerder besloot dat drie verdachten voorlopig nog in de gevangenis moeten blijven. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak zal beginnen is nog niet duidelijk.

https://www.ad.nl/binnenland/om-moet-uitleg-geven-over-undercoveractie-rond-aanslagen-fruithandel

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: