Artikel RTL-Nieuws: Zaak Cornelius Haga Lyceum Kent ‘Geen Winnaars’ En Is ‘In Landsbelang’

Door : | 0 Reacties | Op : 22-06-2019 | Categorie : SoSo Blog

Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum wil niet dat de Onderwijsinspectie een negatief rapport over de school publiceert. Daarom staan de twee partijen vandaag tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag voor een kort geding.

“Ook krijgt het burgerschapsonderwijs van de Onderwijsinspectie een onvoldoende omdat er ‘geen rekening wordt gehouden met de achtergrond en omgeving van de leerlingpopulatie.

De inspectie wijst erop dat veel leerlingen van huis uit ‘geen verdraagzaamheid en het afwijzen van discriminatie ten opzichte van seksuele diversiteit en antisemitisme’ zouden meekrijgen. “Een belediging voor de ouders”, reageert een moeder na de zitting.

‘Neigt naar racisme’

Advocaat Pors kan zich ook niet vinden in de extra eisen die aan het burgerschapsonderwijs worden gesteld vanwege de achtergrond van de leerlingen. “Het neigt naar racisme.”

‘Morele of politieke’ oordelen

Maar advocaat Pors van het Haga Lyceum stelt dat het niet aan de Onderwijsinspectie is om dit soort ‘morele of politieke’ oordelen te vellen. De Inspectie moet alleen naar de wet kijken. “Aan het oordeel van de toezichthouder wordt groot gezag toegekend, en dat is ook de bedoeling”, zo stelt hij tijdens de zitting. “Maar dan moet dat oordeel wel kloppen. Een onjuist oordeel kan ouders ten onrechte afschrikken en tot een totaal verkeerd beeld leiden in de media, en dat hebben we in maart ook gezien.”

“Er zullen geen winnaars zijn in deze zaak”, zucht directeur Atasoy na de zitting. “Als wij winnen staat de overheid voor schut en als wij verliezen zal de samenleving verder polariseren. Dit is een zaak in landsbelang.”

Goed onderwijs

“Polarisatie moet je niet in de hand werken”, vult een moeder aan. “De ouders staan achter de school zolang er kwalitatief goed onderwijs wordt gegeven. Het gevoel is dat men bepaalde wetten wil doordrukken ten koste van moslims. Het lijkt alsof we worden tegengewerkt. Maar wij zijn allemaal Nederlanders, we zijn hier bijna allemaal geboren en spreken de taal.”

De rechtbank doet op 11 juli uitspraak.

Het gehele artikel: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4753096/cornelius-haga-lyceum-onderwijsinspectie-salafisme-amsterdam

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: