Baklava; “Nek van een oude man”

Door : | 0 Reacties | Op : 16-11-2013 | Categorie : SoSo Blog

“Soso, kom kijken…ik en tante Fatima (Turkse buurvrouw) maken “de nek van een oude man”, riep mijn moeder uit de keuken ! “Wablief ?!!!!!!”, galmde het van mijn zijde.

Mijn allereerste ervaring met “de nek van de oude man”, zo genoemd vanwege de rimpellige lagen in de vorm van plooien, die je in het deeg vormt tijdens de bereiding van de zoete lekkernij.

Als jong meisje kon ik die link nog niet echt goed leggen en begreep ik niet waarom ze het “de nek van een oude man” noemden. Wanneer ik een oude man op straat zag lopen, betrapte ik mezelf erop dat ik diens nek aan het bestuderen was en toen pas viel bij mij het kwartje…achteraf gezien heel hilarisch natuurlijk !

Ik mocht toezien hoe ze de baklava met speciale pistache maakten. Het was ontzettend, nee verschrikkelijk veel werk en het deeg dat moest flinterdun zijn, zo dun dat je erdoorheen moest kijken. Wanneer ik weer eens heel veel tijd heb zal ik het met het originele deeg en een mengsel van walnoten en amandelen maken, want die versie is namelijk ook heel lekker. Dit keer heb ik lekker makkelijk gedaan en gewoon filodeeg gebruikt.

De pistache is zo speciaal, omdat die op een speciale manier verwerkt wordt en daardoor zijn natuurlijke intense kleur behoudt. De pistache is ongezouten en niet te vergelijken met de pistache uit de winkel. Laatste is meestal gezouten. De speciale pistache is ook flink prijzig, maar kwaliteit gaat voor alles en daarmee heb ik deze heerlijke “nek van een oude man” gemaakt !

Baklava nek vd oude man pistache

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: