Betogers Botsen In Parijs Met Politie Na Mishandeling Video’s

Door : | 0 Reacties | Op : 29-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

*Zie video’s onderaan (chaos)

“Bij talrijke betogingen tegen een nieuwe wet voor ‘algemene veiligheid’ en tegen politiegeweld zijn in Frankrijk zaterdag mensen gewond geraakt.

Persvrijheid
De betogingen richten zich tegen de wet voor ‘algemene veiligheid’ omdat die het verbiedt agenten herkenbaar in beeld te brengen. Dit zou indruisen tegen de persvrijheid en politiemensen ten onrechte anonimiteit bieden op vooral de sociale media.

De betogingen zijn heftiger geworden nadat pas videobeelden waren opgedoken van de mishandeling van een zwarte man door agenten.

Een 24-jarige fotograaf werd ernstig aan het gezicht gewond door toedoen van agenten, volgens de in Parijs gevestigde belangenorganisatie van verslaggevers RSF (Reporters sans frontières).”

“De beelden hebben ook verdere woede aangewakkerd over een nieuw, controversieel wetsvoorstel, dat het verspreiden van beelden van politieagenten inperkt. Gevreesd wordt dat de wet het aan de kaak stellen van politiegeweld en machtsmisbruik door journalisten en burgers verhindert.”

“Volgens het wetsvoorstel mogen er geen beelden verspreid worden die de “fysieke of mentale integriteit” van politieagenten in gevaar kunnen brengen.”

“Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin betekent de wet alleen dat agenten niet herkenbaar in beeld mogen worden gebracht, als daarbij dreigementen worden gevoegd. Dat zei hij in reactie op de onrust over de wet.”

Duizenden demonstranten zijn zaterdagmiddag de straat op gegaan in de Franse hoofdstad Parijs om te demonstreren tegen politiegeweld. Een dag eerder schrok Frankrijk op van beelden waarop een zwarte muziekproducent mishandeld werd door drie politieagenten, die hem ook racistisch zouden hebben bejegend.

Het overgrote deel van de betogers liep vreedzaam mee met de mars, maar later op de dag splitsten enkele kleine groepen af van het protest en botsten met Franse ordetroepen. Gemaskerde betogers wierpen barricades op, schoten met vuurwerk op politielinies en gooiden met stenen. Agenten zetten traangas en flitsgranaten in.

Bij de ongeregeldheden werden meerdere auto’s, een motor en bouwmaterialen in brand gezet. Het vuur zorgde voor een dikke pluim zwarte rook die in de wijde omtrek zichtbaar was.

Niet alleen in Parijs werd gedemonstreerd: duizenden mensen deden mee aan marsen in Lille, Rennes, Straatsburg en andere steden.

Zwarte muziekproducent mishandeld

De betogers zijn boos over bewakingsbeelden die vrijdag aan het licht kwamen. Daarop is te zien dat drie agenten minutenlang de 41-jarige zwarte muzikant Michel Zecler op 21 november in elkaar slaan in zijn studio in Parijs. Volgens Zecler werd hij daarbij ook racistisch bejegend. In de video gooien agenten ook een traangasgranaat de studio in.

De Franse president Emmanuel Macron heeft de beelden een “schande” voor Frankrijk genoemd.

Vier agenten zijn geschorst en worden momenteel ondervraagd naar aanleiding van de mishandeling van Zecler. Volgens de agenten zou Zecler geprobeerd hebben hun dienstwapens af te pakken, maar dat is niet te zien op de video.

Racisme, discriminatie en etnisch profileren is binnen de Franse politie is een groot probleem, stelde Human Rights Watch afgelopen zomer in een rapport. Na de dood van de Amerikaan George Floyd laaide de discussie op over Fransen die zijn omgekomen door politiegeweld.

Wetsvoorstel perkt filmen agenten in

De beelden hebben ook verdere woede aangewakkerd over een nieuw, controversieel wetsvoorstel, dat het verspreiden van beelden van politieagenten inperkt. Gevreesd wordt dat de wet het aan de kaak stellen van politiegeweld en machtsmisbruik door journalisten en burgers verhindert.

Vorige week zondag werd ook al massaal gedemonstreerd in verschillende Franse steden tegen de wet. Volgens het wetsvoorstel mogen er geen beelden verspreid worden die de “fysieke of mentale integriteit” van politieagenten in gevaar kunnen brengen. Op een overtreding staat maximaal een jaar celstraf of een boete tot 45.000 euro.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin betekent de wet alleen dat agenten niet herkenbaar in beeld mogen worden gebracht, als daarbij dreigementen worden gevoegd. Dat zei hij in reactie op de onrust over de wet. Burgerrechten- en journalistieke organisaties reageren hierop dat de bewoording van de wet te vaag is en open staat voor interpretatie.

https://www.nu.nl/buitenland/6093439/betogers-botsen-in-parijs-met-politie-na-mishandeling-zwarte-muziekproducent

Update: 30 november 2020

Franse Parlement Schrapt Omstreden Veiligheidswet, Ontwerpt Nieuwe Versie

Het Franse parlement heeft een omstreden wetsvoorstel dat het herkenbaar in beeld brengen van politieagenten strafbaar maakt, geschrapt. Dat maakte een woordvoerder van de partij van de Franse president Emmanuel Macron maandag bekend. De veiligheidswet zorgde de afgelopen weken voor veel ophef in Frankrijk.

Franse parlement schrapt omstreden veiligheidswet, ontwerpt nieuwe versie
Franse parlement schrapt omstreden veiligheidswet, ontwerpt nieuwe versie

“We gaan de wet compleet herschrijven en een nieuwe versie zal dan worden ingediend”, zei Christophe Castaner, fractieleider van LaREM in het parlement, op een persconferentie.

Eerder deze maand stemde de Franse regering in met de nieuwe veiligheidswet, waardoor het strafbaar wordt om in Frankrijk beelden van politieagenten te verspreiden tenzij hun gezicht onherkenbaar wordt gemaakt. In het wetsvoorstel staat dat er geen beelden van agenten mogen worden verspreid die de “fysieke of mentale integriteit” van de dienders in gevaar kunnen brengen.

Mensenrechtenorganisaties zien het wetsontwerp als een middel om de persvrijheid aan banden te leggen en een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door de politie onmogelijk te maken. Overtreders van de wet zouden een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro opgelegd kunnen krijgen.

Ophef nam toe na uitlekken bewakingsbeelden

Uit protest werd de afgelopen weken door tienduizenden mensen in verschillende Franse steden geprotesteerd tegen de veiligheidswet.

De ophef over het wetsvoorstel nam afgelopen week toe, nadat bewakingsbeelden naar buiten waren gekomen waarop een 41-jarige zwarte muziekproducent door agenten in elkaar wordt geslagen in zijn studio in Parijs. De muzikant, Michel Zecler, werd daarbij naar eigen zeggen racistisch bejegend. De vier betrokken agenten zijn in de nacht van zondag op maandag aangeklaagd, aldus een bij het onderzoek betrokken bron tegen het Franse persbureau AFP.

Het incident zette de protesten kracht bij. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken gingen zaterdag 133.000 betogers de straat op, van wie 46.000 in Parijs.

Franse agenten in botsing met betogers

Groepen demonstranten kwamen zaterdag in botsing met Franse ordetroepen. Gemaskerde betogers wierpen barricades op en gooiden vuurwerk en stenen richting de politie. Agenten zetten traangas en flitsgranaten in.

Bij de ongeregeldheden werden meerdere auto’s, een motor en bouwmaterialen in brand gestoken. Betogers en de politie raakten slaags met elkaar.

Volgens minister Gérald Darmanin van Binnenlandse Zaken zijn meer dan tachtig personen opgepakt en zijn zo’n honderd agenten gewond geraakt bij de demonstraties.

https://www.nu.nl/buitenland/6093753/franse-parlement-schrapt-omstreden-veiligheidswet-ontwerpt-nieuwe-versie

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/chaos-in-frankrijk

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: