Bruin Brood

Door : | 4 Reacties | Op : 25-03-2020 | Categorie : SoSo Blog

De scholen zullen wellicht langer gesloten blijven en dan is het toch fijn om je kids hun favoriete verse sneetjes voor te schotelen! (Zoals ik al eerder aangaf: zorg ervoor dat je bloem in huis hebt!)

Recept:

-Broodbakvorm (Action) licht ingevet.

A-325 ml water

B-Klein afgestreken theelepeltje zout

C-Snufje suiker

D-25 gram roomboter (of twee eetlepels olijfolie)

E-250 gram tarwebloem (patentbloem)

F-250 gram volkoren tarwebloem

G-Klein afgestreken theelepeltje droge gist (4-5 gram)

Bereidingswijze:

-A t/m D bij elkaar doen in een kom. E, F, G met elkaar vermengen. Zeven en aan de kom toevoegen. Tot een geheel kneden op het werkoppervlak. Handen nat maken met water en het plakkerige deeg terug in de kom doen. Het deeg laten rijzen, totdat volume zichtbaar is verdubbeld.

-Handen nat maken met water. Het plakkerig deeg uit de kom halen en voor de tweede keer op het werkoppervlak kneden. Handen wederom nat maken met water. Breng het deeg bij elkaar. Pak het deeg op verspreid het deeg nu in de bakvorm. Ongeveer 60 minuten afgedekt met een theedoek laten rijzen in de bakvorm. Pas op dat de theedoek niet aan het deeg blijft plakken. Kwestie van in de gaten houden.

-De oven voorverwarmen op de hoogste stand. De temperatuur terugdraaien tot 180 graden en het brood afbakken. 30-40 minuten. Na het bakken 20-30 minuten laten afkoelen in de bakvorm en dan het brood op een rooster storten.

Indien je het plakkerig deeg als lastig ervaart kun je bloem in plaats van water gebruiken. Het deeg moet wel plakkerig blijven!

Het deeg kun je uiteraard ook met zaadjes etc. bestrooien, voordat het de oven ingaat.

Niet in het bezit van een broodbakvorm?

Opmerking vooraf: in dit geval werkoppervlak met bloem bestuiven.

Druk het deeg uit tot een lange lap. Vouw de uiteinden naar binnen. Rol de lap op. Leg het deeg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat het deeg afgedekt rijzen en schuif de bakplaat vervolgens in de oven. Het brood zal dan niet heel hoog uit de oven komen, maar dat is niet erg. Het gaat erom dat je vers brood in huis hebt!

Het in perfecte sneetjes snijden blijft een dingetje bij mij!

Succes met bakken!

Comments (4)

  1. posted by Oum ri on 26-03-2020

    Zou je het ook met een kneedmachine kunnen kneden en zo ja hoe lang?

    • posted by SoSo Kitchen on 26-03-2020

      Beste Oum ri,

      Als je in het bezit bent van een kneedmachine dan zou ik hier zeker gebruik van maken. Scheelt tijd en kracht! 10-15 minuten, totdat je een mooi samenhangend,soepel (wat plakkerig) deeg hebt zou in principe voldoende moeten zijn.
      Succes!

      • posted by Oum ri on 27-03-2020

        Djazak Allah khair ik heb vandaag eindelijk weer bloem kunnen kopen dus we gaan t testen in sha Allah!

        • posted by SoSo Kitchen on 28-03-2020

          Wa jazaik!
          Succes!

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: