Bsa7a Ftorkom!

Door : | 0 Reacties | Op : 23-04-2021 | Categorie : SoSo Blog

Afbeeldingen en recept volgen op een later tijdstip! (Recept staat erbij!)

Fijne avond,

Sosokitchen.nl

Zie vooraf:

http://www.sosokitchen.nl/marokkaans-brood-uit-de-oven

Als je goede kwaliteit huisbrood (thachnift) kunt maken, dan kun je allerlei soorten broden, pizza’s, broodjes etc. maken. Het gaat om de techniek. Dat is de basis! En niet vergeten: het deeg moet goed rijzen!

Één deeg, 2 soorten broden: stokbrood-baguette en focaccia met home made eiersalade.

-1 kilo tarwebloem (in plaats van witte baguette kun je ook voor donkere-volkorenbloem gaan) Neem dan 750 volkorenbloem en 250 gram gram patentbloem of neem gewoon 100% volkorenbloem!

-150 gram fijne griesmeel (kun je eventueel achterlaten, maar het geeft het brood een mooie structuur)

-Zout

-1/2 eetlepel gist of een zakje gist van dr. Oetker of wat verse gist gebruiken.

-50 ml goede olijfolie (ik heb pure olijfolie uit Marokko gebruikt)

-Lauwwarm water om te kneden

Voor de Focaccia heb ik 500 gram deeg afgewogen. Het overig deeg voor de stokbroden in 3 stukken verdeeld (+/_ 350 gram per bol) Nog licht met bloem bestuiven, met een mesje inkepingen in het deeg maken en ze kunnen de oven in. De stokbroden kun je eventueel nog met zaden, Italiaanse kruiden, Parmezaan etc. bestrooien, voordat ze de oven ingaan.

Bakvorm licht met olijfolie bestrijken. Het deeg erop storten en over de bakvorm verdelen. Bestrijk de bovenkant van de focaccia met extra olijfolie en druk het deeg op verschillende plekken in met je vingertoppen. Laat het deeg nog minimaal 1 uur rijzen. Verdeel de topping naar keuze erover (tomaat, ui, knoflook, gedroogde tomaten, olijven, kruiden etc.) Ik heb het bij olijfolie en zeezout gehouden en afgemaakt met wat rozemarijn. Ik houd van dunne focaccia, maar je kunt de dikte uiteraard zelf bepalen! Zacht van binnen en knapperig van buiten!

De oven goed voorverwarmen op 250-275 graden en afbakken op 230-240 graden. De focaccia heeft ongeveer 15-20 minuten nodig. De stokbroden hebben een langere baktijd nodig; totdat ze mooi bruin en knapperig zijn. In het begin wat water in een bakblik in de oven zetten. Dat zorgt voor een extra knapperige korst.

Eiersalade:

Deze romige eierspread is heerlijk! Ik heb nog verschillende varianten: remouladesoße (vis), guacamole-spread (kip), pikante-spread (vlees, vis, kip etc.) en nog wat andere spreadcombinaties en dressings.

Recept: (hoeveelheid bepaal je zelf)

A-4 Eieren: gekookt en grof gesneden/geraspt

B-Mayonaise

C-Mosterd (Franse Dijon mosterd originale)

D-1 geperst knoflookteentje

E-1 kleine theelepel azijn (optioneel)

F-1 theelepel goede olijfolie (optioneel: maakt het fijn smeerbaar)

G-1/2 kleine theelepel kurkuma

H-1/2 kleine theelepel rode paprikapoeder

I-Zwarte peper (de peperkorrels uit de pepermolen)

J-Zeezout (middel of grof)

K-Verse bieslook

De zoetekauwen kunnen nog wat suiker of honing aan de spread toevoegen. Of zelf honing-mosterddressing maken en dat nog aan de broodjes toevoegen.

B t/m J met elkaar vermengen. A toevoegen. Geheel rustig omscheppen. Niet roeren! En tot slot K; de fijngesneden bieslook toevoegen en nogmaals kort erdoorheen scheppen. Afdekken en in de koelkast laten opstijven. Heerlijk met gerookte zalm. (In plaats van mayonaise kun je ook yoghurt nemen)

De stokbroden waren nog warm dus heb ze opengesneden om sneller af te koelen voor de Iftar. Aan beide zijden royaal met de spread besmeerd en met salademix, rode uien en zalm belegd. Je kunt nog komkommer, tomaat etc. toevoegen.

Afbeeldingen:

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: