Demonstranten Bestormen Servisch Parlement Na Nieuwe Lockdown Belgrado

Door : | 0 Reacties | Op : 08-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

“Duizenden Servische demonstranten hebben dinsdagavond het parlementsgebouw in Belgrado bestormd. De betogers zijn boos omdat president Aleksandar Vucic, na een stijging van het aantal coronabesmettingen, voor komend weekend een nieuwe lockdown van de hoofdstad heeft afgekondigd.

Rond 22.00 uur brak een kleine groep demonstranten door een politielint en betraden ze het parlementsgebouw. Kort daarop werden ze verwijderd door de politie. Ook buiten het gebouw hadden zich duizenden betogers verzameld.

Volgens tegenstanders van de lockdown is de stijging van het aantal besmettingen de schuld van de regering. Ze eisen het aftreden van Vucic en riepen leuzen als “Servië is opgestaan”. Ook zouden ze onder meer stenen, flessen en eieren naar de politie hebben gegooid. Politieagenten reageerden door traangasgranaten af te vuren.

Servië ging eind mei weer ‘open’ na de eerste lockdown in het land. Een paar weken later, op 21 juni, werden verkiezingen gehouden. Veel oppositiepartijen boycotten die en bekritiseren de corona-aanpak van Vucic.

In aanloop naar de verkiezingen organiseerde de regeringspartij van Vucic bijeenkomsten waarbij mensen geen mondkapjes droegen. Achteraf bleken meerdere vertegenwoordigers van de partij besmet te zijn met het COVID-19-virus.

Servië meldde dinsdag recordaantal coronadoden

Tot nu toe heeft het Balkanland 16.168 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. 330 mensen zijn overleden aan de gevolgen ervan. Dinsdag meldde het land 299 besmettingen en 13 overlijdensgevallen. Dat is het grootste aantal doden in 24 uur tot nu toe in het land.

Epidemiologen en doktoren waarschuwen voor het risico dat ziekenhuizen niet genoeg capaciteit hebben.”

https://www.nu.nl/coronavirus/6063027/demonstranten-bestormen-servisch-parlement-na-nieuwe-lockdown-belgrado

Zie ook:

https://www.ad.nl/buitenland/rellen-in-belgrado-na-nieuwe-lockdown-betogers-dringen-parlement-binnen

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: