Duizenden Demonstranten Tegen Politiegeweld: Dam in Amsterdam Bomvol

Door : | 0 Reacties | Op : 01-06-2020 | Categorie : SoSo Blog

Dit kwam ook als eerste bij me op…

“Volgens de organisatoren doet de dood van Floyd ‘denken aan soortgelijke gebeurtenissen op eigen bodem, zoals #MitchHenriquez die vijf jaar geleden werd verstikt door agenten tijdens zijn arrestatie in Den Haag’.”

POLITIEGEWELD AMERIKA.In Amsterdam is vandaag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd (46) in Minneapolis. Op beelden is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol stond met duizenden mensen. Op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie noemt de drukte op de Dam echt buiten de perken. Hij noemt het ‘pijnlijk voor alle mensen die zich de afgelopen weken wel aan de coronamaatregelen hebben gehouden’. Burgemeester Femke Halsema zag echter geen reden om in te grijpen. ,,De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, zo liet haar woordvoerder weten.

De meeste demonstranten droegen mondkapjes, zoals ze door de organisatie was gevraagd. Sommigen hielden protestborden in de lucht. Ze strijden tegen politiegeweld tegen zwarten in de VS en de EU en willen hun solidariteit tonen met de demonstranten in Amerika. Op foto’s van het plein in Amsterdam zijn duizenden demonstranten te zien. Dat zei ook een verslaggever van NPO Radio 1 vanmiddag: ,,De hele Dam staat vol.’’ Niet alleen op het centrale plein, ook in de straten eromheen stond vol met demonstranten. Er hebben zo’n vijfduizend mensen gedemonstreerd.

De demonstratie in Nederland is een initiatief van het collectief Kick Out Zwarte Piet, in samenwerking met Black Queer & Trans Resistance NL. Volgens de organisatoren doet de dood van Floyd ‘denken aan soortgelijke gebeurtenissen op eigen bodem, zoals #MitchHenriquez die vijf jaar geleden werd verstikt door agenten tijdens zijn arrestatie in Den Haag’.

Afstand houden

De organisatie liep rond met bordjes met instructies voor de anderhalve meter afstand, maar dat werd nauwelijks opgevolgd. Ook kruisen op de straat waarop mensen zouden moeten staan, bleken door de drukte niet te gebruiken. Op de Dam waren ook agenten aanwezig. Eerder was al aangegeven dat zij niet zullen handhaven op de afstandsregel. Een woordvoerder van de politie zei dat de betoging vreedzaam verliep. De gemeente en organisatie verwachtten aanvankelijk zo’n twee à driehonderd mensen. 

,,Ik sta hier niet om jullie te feliciteren dat het in Nederland beter gaat dan in de VS’’, sprak Jennifer Tosch, oprichter van Black Heritage Tours in Amsterdam. ,,Het gaat niet alleen om het vermoorden van mensen in de VS, maar om witte suprematie in de hele wereld.”

Zorgen

Op Twitter waren #Amsterdam en #BlackLivesMatter trending topic. Veel Twitteraars maken zich bij het zien van de beelden en het grote aantal demonstranten zorgen: de onderlinge afstand tussen de mensen op de Dam is zo klein, dat het vragen is om nieuwe coronabesmettingen. 

Zo ook CDA-Kamerlid Chris van Dam. ‘Zo veel mensen zo dicht bij elkaar: dat moet je nu absoluut niet willen. Demonstreren is een belangrijk grondrecht, maar houd je verstand erbij’, twittert hij. Maurice van den Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Amsterdamse OLVG, twittert een foto van de demonstratie naast die van een arts op de intensive care. ‘Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt. We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, het risico zijn voor verspreiding van COVID19′, schrijft Van den Bosch.

Halsema

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat tegenover Het Parool van zich horen via een woordvoerder. Ondanks de grote menigte op de Dam is de gemeente niet van plan om in te grijpen om de anderhalve meter afstand tussen mensen te waarborgen. Volgens de woordvoerder is de organisatie van de demonstratie verantwoordelijk voor het waarborgen van de afstand. ,,Deelnemers hebben ook eigen verantwoordelijkheid’’, zegt de woordvoerder. ,,Ook de politie is op de achtergrond aanwezig en spreekt mensen aan op de corona-regels.”

De houding van de gemeente is opvallend omdat de afgelopen weken meerdere keren is ingegrepen in parken en op openbare plekken om grote groepen mensen uit elkaar te drijven. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam.”

Den Haag 

Morgen wil de organisatie achter de demonstratie van vandaag naar Den Haag. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur op de Koekamp, zo is te lezen op de Facebookpagina van KOZP Den Haag. De woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat de demonstratie is aangemeld en dat er morgenochtend wordt gekeken naar een geschikte locatie. Er is geen extra overleg geweest naar aanleiding van de drukte vandaag in Amsterdam. ,,Demonstreren is een grondrecht, iedere gemeente heeft daarbij eigen afwegingen’’, zo zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

De Dam in Amsterdam stond vanmiddag en vanavond helemaal vol met demonstranten tegen politiegeweld in de VS en de EU.
De Dam in Amsterdam stond vanmiddag en vanavond helemaal vol met demonstranten tegen politiegeweld in de VS en de EU. © Reuters

View image on Twitter

https://www.ad.nl/binnenland/duizenden-demonstranten-tegen-politiegeweld-dam-in-amsterdam-bomvol

Update: 03-06-20 19:42

Rutte: Ook In Nederland Is Racisme Een ‘Systemisch Probleem’

“Niet alleen de Verenigde Staten, maar ook Nederland kent “systemische problemen” met racisme en discriminatie. “Dit is niet alleen een Amerikaans fenomeen”, zei premier Mark Rutte dinsdag in reactie op de antiracismedemonstraties.

De premier reageerde op de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaan die vorige week in Minneapolis door politiegeweld om het leven kwam.

“De beelden vanuit de Verenigde Staten zijn heel heftig. Wat daar gebeurd is, is onacceptabel. Niet alleen in de VS hebben mensen het gevoel niet volledig mee te tellen, dat ze niet volledig toegang hebben tot de droom die een land collectief probeert waar te maken. Ook hier is racisme, ook hier is discriminatie”, zei Rutte. “Dat mensen daartegen in actie komen, snap ik 1.000 procent.”

De premier wilde niet spreken van institutioneel racisme, maar sprak van “systemische problemen” .

“Ook mensen in Nederland maken mee dat zij niet worden beoordeeld op hun toekomst, maar op hun verleden. Mensen die niet als individu worden aangesproken, maar op de groep waar ze uit voortkomen. Niet op hun gedrag, maar op hun geloof. Dit raakt heel veel mensen in Nederland”, aldus Rutte.

De premier kon geen concrete oplossingen noemen of voorstellen doen om tot verbeteringen te komen. “Een actieplan werkt niet”, zei hij. “Ik kan normeren. En ik normeer hier: dit land accepteert dit niet.”

Rutte: ‘Er is ook een pandemie gaande, houd je aan de 1,5 meter’

Floyd kwam vorige week om het leven in Minneapolis. Hij werd aangehouden voor een klein vergrijp, waarna een agent minutenlang zijn knie op de nek van de arrestant hield. Floyd overleed kort daarna. Zijn dood leidde tot hevige protesten in veel Amerikaanse steden. Ook in veel steden buiten de VS wordt sinds enkele dagen gedemonstreerd. Zo ook in Nederland, al verliep dat niet altijd volgens de voorschriften.

De premier reageerde ook op de demonstratie in Amsterdam van afgelopen maandag. Rutte zei geschrokken te zijn van de beelden van deze betoging. “De beelden lieten zien dat het daar mis is gelopen.” Hij benadrukte dat demonstreren een grondrecht is, maar dat 1,5 meter afstand houden niet onderhandelbaar is.

Maandag kwamen vijfduizend mensen bijeen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen racisme en politiegeweld. Door de drukte bleek het onmogelijk om overal 1,5 meter afstand te houden. De premier noemt de vorm waarin de demonstratie plaatsvond onverantwoord. “Er is ook een wereldwijde pandemie gaande. Houd je aan die 1,5 meter.”

Rutte: ‘Afstand houden en demonstreren kunnen samengaan’

Rutte denkt er niet aan de demonstraties te verbieden. “Demonstreren is een grondrecht.” De vraag of een demonstratie nuttig is, is volgens hem nooit een reden om de regels niet na te leven. Rutte vraagt de demonstranten de regels dan ook in acht te nemen. Volgens de premier kunnen afstand houden en demonstreren wel degelijk samengaan: “Dat lieten de protesten op het Malieveld in Den Haag en in Groningen gisteren zien.”

Ook minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge riep betogers op zich aan de coronaregels te houden, vooral ook omdat de boodschap volgens de vicepremier ondergesneeuwd raakt. “Voor veel demonstranten is het teleurstellend dat het al dagen gaat over die 1,5 meter en niet over de reden waarom zij daar staan.”

https://www.nu.nl/politiek/6055638/rutte-ook-in-nederland-is-racisme-een-systemisch-probleem

 

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: