Fijne Avond!

Door : | 0 Reacties | Op : 14-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

100 redenen dus om mij niet te laten vaccineren 😅

Honderd Mensen Melden Bijwerking Pfizer-vaccin, Twee Allergische Reacties

Er zijn tot dusver ongeveer honderd bijwerkingen van het Pfizer/BioNTech-vaccin gemeld, meldt het Bijwerkingencentrum Lareb. In twee gevallen gaat het om heftige allergische reacties.

“Dat ging om symptomen als huiduitslag en zwellingen rondom de ogen”, zegt Agnes Kant, de directeur van Lareb. “Die mensen zijn geholpen en snel weer hersteld.”

Een allergische reactie is een zeldzame bijwerking die ook al in andere landen optrad, voor het eerst in Groot-Brittannië. Vanwege die bijwerking adviseerde het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) om mensen een kwartier na de prik in de gaten te houden.

Hoofdpijn en vermoeidheid

De overige meldingen gaan volgens Kant over verwachte bijwerkingen als pijn op de plaats van de injectie, hoofdpijn en vermoeidheid. Deze bijwerkingen werden door Pfizer/BioNTech al vaak gezien bij mensen die deelnamen aan de studies. Bijwerkingen zijn een logisch gevolg van vaccinaties omdat vaccins ons immuunsysteem aan het werk zetten.

Op 6 januari is Nederland begonnen met het inenten van zorgmedewerkers. Volgens de meest recente cijfers zijn er ongeveer 47.000 mensen tot nu toe gevaccineerd. “Wij dachten dat het zou gaan om zo’n 20 à 25 meldingen per 10.000 inentingen, dus dit klopt met wat we hebben ingeschat. Maar niet alle bijwerkingen worden ook bij ons gemeld.”

Op Europees niveau

Lareb signaleert de serieuze bijwerkingen en informeert het RIVM en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) erover. Zij kunnen zo nodig waarschuwingen versturen naar artsen, het ministerie en andere betrokkenen.

Het CBG kan ervoor zorgen dat op Europees niveau wordt besproken of er actie nodig is, zoals bij de eerste meldingen van allergische reacties een waarschuwing werd verstuurd.

https://amp.nos.nl/artikel/2364368-honderd-bijwerkingen-van-het-pfizer-vaccin-gemeld-twee-allergische-reacties

Lees ook:

Honderd Meldingen Over Bijwerkingen Vaccin, Voornamelijk Milde Klachten

Bij Bijwerkingencentrum Lareb zijn in een week tijd zo’n honderd meldingen binnengekomen over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) donderdag. Sinds vorige week woensdag worden zorgmedewerkers gevaccineerd tegen COVID-19.

De meeste meldingen gingen over mildere bijwerkingen, zoals een reactie op de injectieplaats, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Die bijwerkingen waren ook niet verrassend.

Twee personen kregen na toediening van het vaccin een ernstige allergische reactie. Beide patiënten zijn “snel en adequaat behandeld en hersteld”.

Dat de vaccinatie in zeldzame gevallen allergische reacties kan uitlokken, was al bekend uit het klinische onderzoek. “Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden”, aldus het CBG.

Fabrikant Pfizer adviseert om mensen na de prik nog 15 minuten in de gaten te houden, zodat allergische reacties direct kunnen worden behandeld als deze zich voordoen.

Eerste vaccinaties naar deel van zorgpersoneel

In de eerste fase van het vaccinatieprogramma worden de coronaprikken alleen toegediend aan een deel van het zorgpersoneel in Nederland. Volgende week worden ook bewoners van verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg gevaccineerd.

In de acute zorg zijn tot nog toe zo’n 38.500 medewerkers gevaccineerd. Het is niet precies duidelijk hoeveel medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking inmiddels zijn gevaccineerd.

De meldingen die Lareb in opdracht van het CBG registreert, worden samen met meldingen uit andere EU-landen verzameld in de bijwerkingendatabank van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Daarnaast moet de fabrikant maandelijks een veiligheidsrapport indienen bij het EMA.

https://www.nu.nl/coronavirus/6102015/honderd-meldingen-over-bijwerkingen-vaccin-voornamelijk-milde-klachten

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: