Gedicht: Martin Niemöller

Door : | 0 Reacties | Op : 12-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

Martin Niemöller was een Duits predikant en theoloog geboren te Lippstadt, Duitsland, in 1892. Niemöller was anti-communistisch en steunde Hitler bij zijn greep naar de macht. Toen Hitler de nadruk legde op het idee van staat boven religie raakte Niemöller gedesillusioneerd. Hij werd leider van een groep Duitse geestelijken die zich verzetten tegen Hitler. In 1937 werd hij gearresteerd en kwam uiteindelijk in de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau terecht. Niemöller werd in 1945 bevrijd door de Geallieerden. Hij bleef ook na de oorlog geestelijke.

Dachau daar ben ik geweest…

Het gedicht van Niemöller afkomstig uit een toespraak uit 1946.

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen;ich war ja kein Kommunist.Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen;ich war ja kein Sozialdemokrat.Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich nicht protestiert;ich war ja kein Gewerkschafter.Als sie die Juden holten, habe ich nicht protestiert;ich war ja kein Jude.Als sie mich holten,gab es keinen mehr, der protestieren konnte.

Nederlandse vertaling:

Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;ik was immers geen communist.Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;ik was immers geen sociaaldemocraat.Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;ik was immers geen vakbondslid.Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;ik was immers geen Jood.Toen ze mij kwamen halen was er niemand meer, die nog protesteren kon.

Voor meer info:

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Toen_de_nazi%27s_de_communisten_arresteerden

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/oostenrijk-hetze-tegen-moslims-veroorzaakt-verzet

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: