Gekraakte Berichtendienst Sky: Wij Zijn Niet Gekraakt

Door : | 0 Reacties | Op : 10-03-2021 | Categorie : SoSo Blog

🙃

Berichtendienst Sky ECC spreekt tegen dat het is gekraakt of gehackt door opsporingsdiensten in Nederland. Het bedrijf meldt in een verklaring dat het ook niet is benaderd door de autoriteiten, die toegang zouden hebben gekregen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van de versleutelde dienst.

Yelle Tieleman 10-03-21, 10:19

Sky ECC zegt dat distributeurs in Nederland en België melding hebben gemaakt van een ‘valse phishing-applicatie die ten onrechte is gepresenteerd als Sky ECC’. Die app zou op telefoons zijn gezet, die vervolgens zijn verkocht via ‘ongeautoriseerde kanalen’. Sky zegt juridische stappen te ondernemen aan vanwege de verspreiding van die ‘nepapp’.

Verbieden 

De berichtendienst spreekt ook tegen dat het een populair platform voor criminelen is. ‘Sky ECC heeft een zerotolerancebeleid en verbiedt alle criminele activiteiten op al haar platformen’, meldt de onderneming in de verklaring. ‘Accounts die worden gebruikt voor criminele activiteiten, worden onmiddellijk gedeactiveerd.’

Daar denken politie en justitie toch anders over. De Amsterdamse recherchechef Jonne Janssen stelde dinsdag tegen deze nieuwssite dat criminele organisaties de laatste jaren uitsluitend gebruik maakten van Sky om buiten het zicht van de overheid te blijven. 

Het OM wil niet reageren op wat de berichtendienst nu stelt. ,,Hier gaan we niet op reageren. De Sky-server is gewoon in beslag genomen”, zegt een woordvoerder. Ook de nationale politie heeft er niets aan toe te voegen. ,,Wij hebben gezegd wat we wilden zeggen en dat is gisteren naar buiten gebracht.”

Het onderzoek naar de versleutelde berichten leidde in Nederland tot tientallen arrestaties. Ook in België zijn op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn ook twee advocaten aangehouden.

https://www.ad.nl/binnenland/gekraakte-berichtendienst-sky-wij-zijn-niet-gekraakt

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/nederland-haalt-server-sky-ecc-offline

http://www.sosokitchen.nl/als-een-spannende-film

Lees ook:

Sky ECC: ‘Sky Is Niet Gekraakt’

Sky ECC heeft naar zijn gebruikers een bericht gestuurd waarin wordt gemeld dat ‘Sky niet is gekraakt’. Dit nadat de politie dinsdag bekend maakte toegang te hebben gekregen tot miljoenen berichten van Sky ECC-gebruikers. Volgens het bedrijf zijn originele Sky-apparaten veilig.

Door @Wim van de Pol

Bij Sky ECC was het mogelijk voor duizenden euro’s een smartphone met een communicatiesysteem aan te schaffen. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat vrijwel alle gebruikers van Sky ECC criminelen zijn. Het zal waarschijnlijk later tegenover de rechters betogen dat “Operatie Argus”, waarin de de politie de berichten te pakken kreeg, gericht was op een criminele organisatie: Sky ECC. Zo is dat althans in het geval van Ennetcom en EncroChat gegaan.

Nep-versie

Sky stelt nu in de verklaring dat er ‘ongeautoriseerde’ telefoons in omloop zijn gebracht met een ‘fake version of Sky’. Deze versie zou zijn voorzien van een mogelijkheid om de communicatie van de gebruiker af te tappen. Het bedrijf claimt dus eigenlijk dat niet door Sky geautoriseerde verkopers deze vervalste versie in omloopt hebben gebracht. De suggestie is dat misschien een zogeheten “honey-pot” infiltratie van de politie dit mogelijk gemaakt, wat wil zeggen dat de politie als reseller deze nep-versie in omloop heeft gebracht.

Sky werkte met bedrijven die de Sky ECC mochten verkopen. Op de Nederlandse website van Sky staat een button waarin mensen worden uitgenodigd ‘reseller’ te worden.

Geblokkeerd

Sky zegt dat de nep-versies van Sky het afgelopen weekend geblokkeerd zijn. Het bedrijf bevestigt berichten van gebruikers dat er afgelopen dagen interrupties in het verkeer van Sky ECC waren. Dat zou zijn geweest door deze maatregelen die het bedrijf heeft genomen. Het bedrijf stelt ook dat gebruikers van originele Sky-versies nog steeds veilig kunnen communiceren.

Sky stelt dat alleen gebruikers van ongeautoriseerde versies van Sky zijn getroffen.

Aan de andere kant stelt de politie dat er vele miljoenen berichten (zelfs mogelijk een miljard) zijn binnengehaald en dat het vergeleken met EncroChat om meer gebruikers gaat, wereldwijd 50.000 tegen zo’n 70.000 gebruikers van Sky (in Nederland waren ongeveer 11.000 gebruikers, aldus de politie). De suggestie van de politie is dat alle gebruikers gecompromitteerd zijn, in ieder geval in de “live-fase” dat de berichten van gebruikers door de politie konden worden gezien, van medio februari tot aan gisteren.

Servers

Nog niet bekend is waar de Sky-servers stonden die de politie offline zegt gehaald te hebben. Volgens de wesbite had Sky meerdere servers in verschillende landen. Ook is niet duidelijk of de politie fysiek toegang heeft gehad tot die servers, wat in het geval van EncroChat wel het geval was. Op die servers werd vorige jaar voorafgaand aan de live-fase ‘malware’ van de politie geïnstalleerd. Een vraag is of de politie in staat is geweest ook op servers van Sky software te installeren waarmee berichten leesbaar konden worden gemaakt.

https://www.crimesite.nl/sky-ecc-sky-is-niet-gekraakt/

Update: 13 maart 2021

Directeur Vermeende Criminele Berichtenserver ‘Sky’ In VS Aangeklaagd

De directeur en een voormalige distributeur van het versleutelde communicatieplatform Sky Global zijn in Californië aangeklaagd voor het faciliteren van de internationale handel in drugs via deze dienst.

Verdacht

Voor de directeur en de eerdere distributeur van het in Canada gevestigde Sky Global zijn vrijdag in Amerika arrestatiebevelen uitgevaardigd. Jean Francois Eap, de CEO van Sky Global, en Thomas Herdman, een vermeende handelspartner van Sky Global, zijn verdacht van overtreding van federale, landelijke drugswetten.

De FBI meldt het volgende over haar opsporingsactie die vooraf ging aan de aanklacht door justitie: ‘De FBI heeft een volgens ons verdacht illegaal communicatienetwerk opgerold, gebruikt door criminelen in de VS, Canada, en wereldwijd.’

Sky Global is gevestigd in Vancouver. Eap en Herdman zullen moeten worden uitgeleverd door Canada, aan de Verenigde Staten.

Speciaal ontworpen

Volgens de aanklacht zijn de diensten van Sky Global ‘speciaal ontworpen om justitie ervan te weerhouden om de communicatie tussen leden van internationale criminele organisaties te monitoren, die zich bezig houden met drugssmokkel en witwassen.’

De onderbouwing van de aanklacht is dat Sky Global zou garanderen dat berichten die op hun apparaten zijn opgeslagen zodra ze in beslag zijn genomen door justitie, op afstand door het bedrijf kunnen en zullen worden gewist, aldus een persbericht van de aanklager in Zuid-Californië.

Gesloten

De aanklacht beschrijft dat het bedrijf Sky Global haar speciaal ontwikkelde encryptiesoftware ‘Sky ECC’ installeert op iPhone, Google Pixel, Blackberry en Nokia-toestellen. De apparaten communiceren met elkaar in een gesloten netwerk, waarbij Sky de communicatie laat verlopen via beveiligde servers in Canada en Frankrijk.

Beschermen tegen justitie

Er zijn tenminste 70.000 Sky Global apparaten in gebruik wereldwijd. Al meer dan tien jaar zou het bedrijf honderden miljoenen winst hebben gemaakt, in het bedienen van de internationale georganiseerde misdaad, en ze met hun dienst te beschermen tegen de aanpak door justitie.

De aanklacht tegen de twee bij Sky Global betrokken personen volgt volgens de Californische aanklager op de aankondiging van Europol op 10 maart van dit jaar dat justitie in België, Frankrijk en Nederland hebben ingekeken in honderden miljoenen berichten op de Sky Globals servers.

https://www.crimesite.nl/directeur-vermeende-criminele-berichtenserver-in-vs-aangeklaagd/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: