Goedemiddag

Door : | 0 Reacties | Op : 15-06-2024 | Categorie : SoSo Blog


(Ik ben geen Zwitserse of Oostenrijkse of Turkse) Dat is die neppe. Het is mij duidelijk geworden dat er zich iemand als mij voordoet en iemand zichzelf als El Mokhtar voordoet en geld dat aan mij behoort gebruikt. Er is iets aan de hand en de hel breekt los in Marokko als ik erachter kom dat jullie met mijn papieren hebben gefraudeerd)

Sinds de oudheid werden krijgsgevangenen tot slaven gemaakt. De Islam heeft alle redenen die men had om iemand tot slaaf te maken verboden behalve krijgsgevangenen.

De reden dat slavernij niet in zijn geheel werd afgeschaft heeft te maken met het feit dat er soms geen andere keuze is dan oorlog te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een land die een beslissing neemt om een ander land aan te vallen. Dan heb je geen keuze en moet je een verdedigingsoorlog voeren om je land, inwoners (met name vrouwen en kinderen) en bezittingen te verdedigen. Tijdens de oorlogen werden krijgsgevangenen genomen. Het voornaamste doel van krijgsgevangenschap was om de strijder te weerhouden van nog verder deel te nemen aan het conflict. Zolang men oorlog voerde was het onmogelijk om slavernij af te schaffen.

Slaven in de Islam

Hoe is het mogelijk dat iemand die moslim is en zichzelf moslim noemt zijn slaaf onmenselijk en wreed zou behandelen?

Het woordje “slaaf” vind ik heel denigrerend klinken. Wanneer een (buur)land niet zo vredesvol is ingesteld en besluit een ander land aan te vallen en de bevolking vervolgens tot slaaf wordt gemaakt dit voor wraakgevoelens zorgt. Ik kan me wel voorstellen dat als een slaaf heel erg goed wordt behandeld door de vijand, het besluit neemt om te blijven. En dan kom ik eigenlijk op hetgeen ik wil aankaarten: vrouwelijke slaven.

Vrouwelijke slaven worden jariyah genoemd. Soerah 4: An Nisa

وَٱلۡمُحۡصَنَٰتُ مِنَ ٱلنِّسَآءِ إِلَّا مَا مَلَكَتۡ أَيۡمَٰنُكُمۡۖ كِتَٰبَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡۚ وَأُحِلَّ لَكُم مَّا وَرَآءَ ذَٰلِكُمۡ أَن تَبۡتَغُواْ بِأَمۡوَٰلِكُم مُّحۡصِنِينَ غَيۡرَ مُسَٰفِحِينَۚ فَمَا ٱسۡتَمۡتَعۡتُم بِهِۦ مِنۡهُنَّ فَـَٔاتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ فَرِيضَةٗۚ وَلَا جُنَاحَ عَلَيۡكُمۡ فِيمَا تَرَٰضَيۡتُم بِهِۦ مِنۢ بَعۡدِ ٱلۡفَرِيضَةِۚ إِنَّ ٱللَّهَ كَانَ عَلِيمًا حَكِيمٗا ٢٤

“En (ook verboden zijn) vrouwen die reeds gehuwd zijn, behalve die, die uw rechterhand bezitten. Zo heeft Allah het voor jullie bepaald. Alle anderen zijn wettig, mits jullie hen met de bruidschat uit jullie bezittingen ten huwelijk vragen, kuisheid wensen en geen onwettige geslachtsgemeenschap hebben. Dus degenen met wie jullie geslachtsgemeenschap hebben genoten, moeten jullie de bruidschat geven, zoals voorgeschreven. En er is geen zonde in wat jullie overeenkomen na de bepaling (van de bruidsschat). Zeker, Allah is Alwetend, Alwijs.”

وَمَن لَّمۡ يَسۡتَطِعۡ مِنكُمۡ طَوۡلًا أَن يَنكِحَ ٱلۡمُحۡصَنَٰتِ ٱلۡمُؤۡمِنَٰتِ فَمِن مَّا مَلَكَتۡ أَيۡمَٰنُكُم مِّن فَتَيَٰتِكُمُ ٱلۡمُؤۡمِنَٰتِۚ وَٱللَّهُ أَعۡلَمُ بِإِيمَٰنِكُمۚ بَعۡضُكُم مِّنۢ بَعۡضٖۚ فَٱنكِحُوهُنَّ بِإِذۡنِ أَهۡلِهِنَّ وَءَاتُوهُنَّ أُجُورَهُنَّ بِٱلۡمَعۡرُوفِ مُحۡصَنَٰتٍ غَيۡرَ مُسَٰفِحَٰتٖ وَلَا مُتَّخِذَٰتِ أَخۡدَانٖۚ فَإِذَآ أُحۡصِنَّ فَإِنۡ أَتَيۡنَ بِفَٰحِشَةٖ فَعَلَيۡهِنَّ نِصۡفُ مَا عَلَى ٱلۡمُحۡصَنَٰتِ مِنَ ٱلۡعَذَابِۚ ذَٰلِكَ لِمَنۡ خَشِيَ ٱلۡعَنَتَ مِنكُمۡۚ وَأَن تَصۡبِرُواْ خَيۡرٞ لَّكُمۡۗ وَٱللَّهُ غَفُورٞ رَّحِيمٞ ٢٥

“En degenen onder jullie die niet de middelen hebben om vrije gelovige vrouwen te huwen, mogen gelovige meisjes huwen die hun rechterhand bezitten (slavinnen).En Allah heeft de volledige kennis over jullie geloof. Jullie komen uit elkaar voort. Huw hen met de toestemming van hun eigen familie en geef hen de bruidschat die aan redelijke voorwaarden voldoet; zij moeten kuis zijn, niet overspelig of mannelijke vrienden hebben. En indien zij gehuwd zijn en (dan) overspel plegen is hun straf gelijk aan de helft van die van vrije vrouwen. Dit is voor degenen die bang is zijn godsdienst of zijn lichaam geweld aan te doen; maar het is beter voor jullie om zelfbeheersing te oefenen en Allah is de Vergevingsgezinde, de Genadevolle.”


De Islam leert ons dat onrechtvaardigheid een zeer grote zonde is. En dat iemand pas een ware moslim is als men hetzelfde voor een ander wenst als wat men voor zichzelf wenst. De Koran haalt het vrijkopen van een slaaf aan in soerah 9:60

Bovenstaande (verzen) klinkt als een religie die mannen toestaat om intimiteit te hebben met hun slaven gedurende hun slavernij. Waarom niet je vrouwelijke slaven vrijwillig laten gaan, zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat?

Ik heb nog nooit schulden gemaakt in mijn leven, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die zich in schulden bevinden. Waarom dan niet de schulden betalen van degene als je de middelen ervoor hebt als moslim? Een waardige vrouw kun je niet tot slaaf dwingen of tot intimiteit dwingen of tot een huwelijk dwingen, alleen maar omdat ze in jouw ogen een slaaf is. Tenzij je de looks van Massimo, Billie Haanstra of George Clooney hebt en ze je leuk vindt, omdat je haar goed hebt behandeld, dan kan ze ervoor kiezen om te blijven, anders kun je het vergeten hahah! (Bij wijze van hé mensen!)

“Daarnaast werden moslims aangespoord om vrijwillig hun slaven vrij te laten, dit werd als een verheven daad gezien.

  • Ook werd in de Koran het vrijlaten van een slaaf opgelegd na het begaan van sommige zondes. (5:89, 58:3)
  • Koran gaf zelfs het vrijkopen van een slaaf als één van de bestedingsdoelen van zakât aan. (9:60)

De Koran en onze nobele Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, gebood moslims om hun slaven goed te behandelen (Koran 4:36, Boechari Imân;22, Moeslim Eymân 29-42):

  • ‘Wie zijn slaaf dood, wordt ook ter dood veroordeelt, wie hem opsluit wordt ook opgesloten’(Boechari en Moeslim)
  • ‘Jullie slaven zijn jullie broeders!’(Boechari)
  • ‘Voed jullie slaven van hetgeen jullie eten, kleed jullie slaven van het soort dat jullie aantrekken!’ (Boechari).
  • ‘Belast hen niet met zware lasten die ze niet kunnen verrichten.’ (Boechari)
  • ‘Als jullie hen zware werk willen laten verrichten, help hen daarbij!’ (Boechari)
  • ‘Noem hen niet ‘mijn slaaf’ maar ‘mijn zoon, mijn dochter of broeder/zuster.’ (Moeslim)

Ook in de verzen die je aanhaalt als ‘bevoorrechting’ van de man zien we dat de islam tot dan toe ondenkbare revolutie teweegbrengt. Met deze verzen wordt aangegeven dat de ‘meester’ onder voorwaarde van islamitische regels en wetgeving huwelijkse betrekkingen kan hebben en trouwen met een slaaf. Dus in plaats van de jariyah als een lustobject te gebruiken wanneer men zin heeft, moet men met de jariyah volgens de regels van de islam een huwelijkse betrekking aangaan. Dit betekent dus dat de meester van deze jariyah bereid is om haar, haar vrijheid te schenken, wat in de praktijk ook vaak het geval was.

Dit zien we terug bij onze edele Profeet, vrede en zegeningen zij met hem. Egyptische koning schonk onze geliefde profeet, vrede en zegeningen zij met hem, een jariyah genaamd Mariye, onze nobele Profeet (vzmh) ging volgens de richtlijnen en voorwaarden van de islam met haar huwelijkse betrekking aan en gaf haar haar vrijheid terug. De Koran is een boek die met al zijn verzen een geheel vormt. Als men daaruit willekeurige verzen uitpikt kan men dit verkeerd begrijpen en interpreteren.”

Wat moet men met deze krijgsgevangenen doen? (Hen leren over de Islam. Hen niet onder druk zetten en hen zelf laten kiezen. Christenen, Joden en Moslims zijn per definitie gelovigen)

1. Doden van krijgsgevangenen: dit zorgt voor wraakgevoelens van de tegenpartij en neemt de onderhandelingsvoordeel weg. Dit gebeurt vaak als de tegenpartij ook zijn gevangenen heeft gedood.

2. Losgeld vragen: vijand was enkel bereid om losgeld te betalen voor vooraanstaande leiders en commandanten. Voor de gewone soldaat werd geen losgeld betaald.

3. Gevangenenruil: vaak heeft de ‘verslagen’ partij geen of weinig gevangenen om te kunnen ruilen.

4. Vrijlaten: Ook al ben je zeer vergevensgezind dan nog is het onrechtvaardig tegenover je eigen volk en soldaten om deze gevangenen vrij te laten terwijl je vijand zijn gevangenen niet vrijlaat of zelfs doodt. Naast het feit dat het onrechtvaardig is, is dit ook slecht voor de moraal van de strijdende soldaten die hun land met hun levens verdedigen. Daarnaast is de kans ook zeer groot dat de vrijgelaten gevangenen binnen zeer korte tijd weer tegenover je gaan staan om te strijden, vooral nu ze weten dat je ze toch weer gaat vrijlaten als ze gevangen worden genomen.

5. Slaaf maken: Aangezien losgeld vragen, gevangenenruil en vrijlaten vaak geen optie was, zijn er twee mogelijkheden die overblijven: doden of slaaf maken. Dus slaaf maken was een alternatief voor doden. Iedere soldaat die uittrok om te strijden wist dat hem drie mogelijkheden te wachten stond: Overwinnen, gedood worden, of slaaf worden.

Diegenen die tijdens nederlaag geen slaaf wilden worden, gingen tot het bittere eind en stierven op het slagveld, anderen die niet voor de dood kozen werden gevangen genomen. Dus zolang men (landen, volkeren) oorlog voerde was het onmogelijk om slavernij af te schaffen. Nu we hopelijk duidelijk hebben gemaakt dat slavernij niet iets is wat de islam heeft gebracht en zolang er oorlogen waren de slavernij ook niet afgeschaft kon worden, willen we proberen om de materialistische bril waarmee we naar slavernij kijken af laten zetten en de schitterende bril van de islam opzetten en daarmee naar slavernij in de islam te kijken. Buiten de islamitische wereld hadden de slaven, laat staan de status van mens, niet eens een dierwaardig bestaan. Hoe onmenselijk, wreed en barbaars slaven zelfs door ‘moderne’ westerlingen werden behandeld kunnen we in de geschiedenisboeken lezen.”

Wat ik zou doen? Een heel leger samenstellen en verdedigen/ten strijde trekken. Ik zou nooit iemands slaaf willen zijn.

Mijn dochters? Mijn dochters mogen zelf weten met wie ze trouwen. Het moet wel een gelovige moslim zijn. Ze zijn nog jong, zitten nog op school, en werken. (Gelovigen zijn per definitie moslim)

Advies voor mensen die gechanteerd worden? Jezelf nooit laten chanteren, hoe erg de situatie ook is. Het is wat het is.
Ik ben niet gevoelig voor (emotionele) chantage. Hoe ouder je wordt hoe wijzer je wordt. Als iemand je heeft gefilmd dan zeg je die intieme delen heeft je moeder ook. Ik zou ze sowieso terugpakken hahah!

En dan een andere vraag: of ik Nederland zou verdedigen? Mijn zoontje zei een tijd geleden tegen mij dat Marokko hem alles had gegeven. Ik vroeg aan hem wat Marokko hem heeft gegeven. Hij zei alles. Ik vroeg hem te benoemen wat hij dan van Marokko heeft gekregen. Hij zei het mooie weer, de zee, de zon. Hij noemde alleen de leuke dingen op. Ik zei dat al die zaken van Allah zijn. Ik vroeg aan hem wie zijn kosten, kleding, voeding etc. betaald. Hij zei papa. Ik zo ja, maar ik krijg ook kinderbijslag en kindgebonden budget van Nederland en niet van Marokko en daarmee kleed ik jou etc. Marokko heeft mij niks gegeven. Marokko is het land van onze voorouders en laten we nooit in de steek, maar Nederland is jouw land! Hier moet je naar school en hier hoor je te investeren. Hij wilde het laatste woord, en zei dat hij toch naar het buitenland gaat als profvoetballer, maar het zette hem wel aan het denken. De discussie met kinderen aangaan is een hele opgave, maar wel de moeite waard!

Fijne dag!

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: