Grondbeginsel Van Het Strafrecht

Door : | 0 Reacties | Op : 24-09-2019 | Categorie : SoSo Blog

“Onder extreme beveiliging is vanmorgen het proces tegen de gezochte topcrimineel Ridouan Taghi hervat. Op de wegen naar de toch al extra beveiligde rechtbank op Schiphol stonden tientallen zwaarbewapende marechaussees. Op elke straathoek in de buurt van de rechtbank zijn bewapende beveiligers te zien. Het verzoek van vier advocaten om journalisten alsnog toegang te verlenen is door de rechtbank afgewezen.

De zitting vindt toch al plaats onder bizarre omstandigheden. De rechtbank besloot vorige week dat de zitting alleen mag worden bijgewoond door de procespartijen zelf: de rechters, officieren van justitie, de verdachten en hun advocaten. Journalisten en publiek  worden geweerd. Journalisten moeten in een persvak op ruime afstand van de rechtbank blijven. Mogelijk komt er na afloop van de zitting wel een verklaring van de rechtbank. Het gaat om een tussentijdse zitting in het proces tegen de bende, dat de naam ‘Marengo’ draagt. Het advocatenkantoor Ficq & Partners, dat me vier advocaten vier verdachten in dit proces bij staat, heeft vanochtend de rechtbank gevraagd de pers speciale toegang te verlenen. ,,Namens onze cliënten in Marengo hebben wij zojuist de rechtbank uitdrukkelijk verzocht om bijzondere toegang te verlenen aan de pers,”  schrijft het kantoor op Twitter. Dat verzoek is inmiddels afgewezen.

De ongekende maatregelen zijn direct gevolg van de brute moord op advocaat Derk Wiersum. Hij was de raadsman van Nabil B., de kroongetuige in het proces tegen Taghi en zijn bende. Wiersum werd vorige week voor de deur van zijn woning in Amsterdam geliquideerd. Sinds de moord worden tientallen personen extra beveiligd: het gaat onder meer om alle rechters en officieren die betrokken zijn bij het proces tegen Taghi. Sommigen worden zelfs 24 uur per dag bewaakt door de DKDB, de dienst die onder meer PVV-leider Geert Wilders bewaakt.”

https://www.ad.nl/binnenland/extreme-beveiliging-rond-proces-tegen-taghi-deuren-blijven-gesloten~a7dd2f10/

…..

Het lijkt erop alsof we in Nederland steeds beter worden in symboolpolitiek. Juridisch gezien ben je onschuldig, totdat het tegendeel is bewezen. Het staat toch helemaal niet vast dat die meneer Taghi de opdrachtgever is geweest en zolang er geen rechter is die dat heeft uitgesproken ben je onschuldig. Je zult maar onschuldig zijn, onterecht beschuldigd worden van iets en direct in de gevangenis worden gegooid. Zo werkt dat gelukkig niet in onze rechtsstaat. En laten we eerlijk zijn, onterechte beschuldigingen zijn ook in ons land geen uitzondering meer!

Grondbeginsel van het strafrecht: Onschuldpresumptie/vermoeden van onschuld.

“Eenieder dient voor onschuldig te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen”

*Artikel 6, lid 2 van het  Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM):

Een ieder tegen wie een vervolging is ingesteld, wordt voor onschuldig gehouden totdat zijn schuld in rechte is komen vast te staan.

*Artikel 14, lid 2 van het Internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten (IVBPR) is een rechtsgrond te vinden voor het vermoeden van onschuld:

Een ieder die wegens een strafbaar feit wordt vervolgd wordt voor onschuldig gehouden, totdat zijn schuld volgens de wet is bewezen.

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: