Hoger Beroep In Zaak Amsterdams Haga Lyceum Uitgesteld

Door : | 0 Reacties | Op : 12-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

Het hoger beroep door onderwijsminister Arie Slob tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van het islamitische Cornelius Haga Lyceum wordt uitgesteld. Juridische procedures zouden SIO echter te veel tijd en energie kosten om de problemen op school op te lossen, schrijft Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wil hij het hoger beroep dat hij eerder aankondigde uitstellen tot september 2021, zodat de school kan werken aan de „herstelopdracht”.

Wat jammer nou, ik had gehoopt de zitting bij te kunnen wonen. De rechter oordeelde dat het ontslag als directeur weliswaar onterecht was, maar dat de school niet verplicht was om u weer aan het werk te laten gaan. Het wordt tijd dat u in het belang van de school, ouders, kinderen en uzelf, de uitspraak van de rechter accepteert. Zoveel (juridisch) gedoe is ongezond meneer Atasoy!

Geniet van uw uitstapje in Turkije met de heer Van Doorn.

Ontslag Directeur Cornelius Haga Lyceum Toch Terecht

12 NOV 2020, 10:44

Het ontslag van de directeur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum is terecht. Dat oordeelt de kantonrechter in een bodemprocedure die de voormalige directeur-bestuurder Soner Atasoy had aangespannen tegen onderwijskoepel Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), waar de islamitische middelbare school onder valt.

Zijn weigering om na zijn schorsing onder andere de toegang tot de bankrekeningen van de school over te dragen, was een gegronde reden om hem op staande voet te ontslaan, meent de rechter. Atasoy werd begin juni op staande voet ontslagen door de voorzitter van het bestuur.

Hij legde zich hier niet bij neer en stapte naar de rechter. In een kort geding dat hij aanspande, oordeelde de rechter dat zijn ontslag als directeur weliswaar onterecht was maar dat de school niet verplicht was hem weer aan het werk te laten gaan. Wel moest de stichting zijn salaris doorbetalen tot de uitspraak in de bodemprocedure.

Schorsing

Wat voorafging aan het ontslag, was een schorsing van de directeur op 25 mei na een klacht van een docent. Atasoy was het hier niet mee eens en weigerde vervolgens zijn sleutels, bankpasjes, gebruikersnamen en wachtwoorden in te leveren. Volgens de kantonrechter had hij moeten voorzien welke moeilijkheden hij veroorzaakte door niet mee te werken.

SIO heeft veel moeite moeten doen om alsnog toegang tot de rekeningen te krijgen, oordeelt de rechter. Daardoor kregen medewerkers van de school hun salaris voor de maand juni niet op tijd en kwam de school ook met andere betalingsverplichtingen in de knel. Uiteindelijk moest het ministerie van Onderwijs te hulp schieten met een voorschot. “De directeur heeft met zijn handelen de arbeidsrechtelijke gezagsverhouding tussen hem en zijn werkgever totaal miskend”, aldus het vonnis.

AIVD

Het islamitische lyceum heeft een turbulente tijd achter de rug. De onrust begon vorig jaar maart. Dit nadat de inlichtingendienst AIVD de school ervan had beticht banden te hebben met extremistische figuren.

Atasoy weigerde naar aanleiding van deze berichten op te stappen en raakte verwikkeld in (juridisch) gedoe met onderwijsminister Arie Slob, de onderwijsinspectie, medebestuursleden en het stadsbestuur. Eerder deze week maakte Slob bekend dat een hoger beroep dat nog loopt over deze kwestie wordt uitgesteld tot volgend najaar, zodat de school nu eerst kan werken aan een herstelplan.

Lees ook:

Hoger Beroep In Zaak Amsterdams Haga Lyceum Uitgesteld

Het hoger beroep door onderwijsminister Arie Slob tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van het islamitische Cornelius Haga Lyceum wordt uitgesteld. Daar hebben de minister en de onderwijskoepel van de school, Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) mee ingestemd.

De islamitische middelbare school in Amsterdam ligt al lang onder vuur wegens wanbestuur en vermeende salafistische invloeden. Juridische procedures zouden SIO echter te veel tijd en energie kosten om de problemen op school op te lossen, schrijft Slob in een brief aan de Tweede Kamer. Daarom wil hij het hoger beroep dat hij eerder aankondigde uitstellen tot september 2021, zodat de school kan werken aan de „herstelopdracht”.

Slob is het niet eens met een uitspraak van de rechter, die eerder oordeelde dat de minister het schoolbestuur niet had mogen opdragen te vertrekken onder het dreigement dat hij anders de geldkraan zou dichtdraaien. Voor zo’n zogeheten aanwijzing was volgens de rechtbank te weinig basis. Deze uitsprak gaf Slob een „ongemakkelijk gevoel” en hij wil „precies weten wat wel en niet kan met een aanwijzing”.

Sinds dit voorjaar is er echter veel gebeurd binnen het bestuur van SIO, schrijft de minister. Zo zijn directeur-bestuurder Soner Atasoy en een ander bestuurslid ontslagen vanwege een bestuurlijk conflict. Hierover lopen nog rechtszaken. Inmiddels zijn deze vrijgekomen functies ingevuld en is er ook een interim-schoolleider aangesteld, die volgens Slob uitvoering geeft aan een verbeterplan op onderwijskundig vlak.

Hij meldt verder dat uit een tussentijds onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat er verbeteringen in gang zijn gezet, maar ook dat er nog veel werk te doen is. SIO heeft „duidelijk gemaakt de herstelopdracht te omarmen” en wil die uiterlijk 1 februari volgend jaar voltooien. De rechtszaken zijn dan ook niet van de baan, benadrukt Slob. Afhankelijk van de bevindingen van de onderwijsinspectie zal de minister daarna „opnieuw de balans opmaken”.

https://www.rd.nl/vandaag/politiek/hoger-beroep-in-zaak-amsterdams-haga-lyceum-uitgesteld

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/het-cornelius-haga-lyceum

http://www.sosokitchen.nl/vraag-antwoord-chl-arnoud-van-doorn

http://www.sosokitchen.nl/geen-publicatieverbod-voor-rapport-onderwijsinspectie-over-cornelius-haga-lyceum

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: