Honderden Nederlandse Soldaten In Snel Inzetbaar ’EU-leger’

Door : | 0 Reacties | Op : 11-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

11…

STADTALLENDORF – 730 Nederlandse soldaten staan voortaan in dienst van het ’EU-leger’. 11 Luchtmobiele Brigade is de komende zes maanden samen met acht andere landen verantwoordelijk voor snelle militaire inzetbaarheid als Brussel daarom vraagt.

Alles wordt gecoördineerd vanuit de kazerne in het Duitse Stadtallendorf, waar de Nederlandse brigadegeneraal Maurice Timmermans de tweede man is.

De EU Battle Group, zoals het leger officieel heet, bestaat uit 4100 soldaten. Duitsland zorgt vanaf juli voor het merendeel van de troepen met 2600 soldaten van de Division Schnelle Kräfte, waar 11 Luchtmobiele Brigade sinds zes jaar is ondergebracht. DSK-generaal Andreas Hannemann voert het hoofdcommando: „Als wij worden gevraagd, staan we onmiddellijk paraat.”

Aanvulling van NAVO

Wereldwijd, maar ook in Europa, kunnen de manschappen worden ingezet. Het gaat om vredesoperaties, het voorkomen van conflicten, ontwapening, het bieden van militaire assistentie, en humanitaire en reddingsoperaties. In tegenstelling tot de Duitse kanselier Merkel weigert premier Rutte te spreken van een EU-leger. De Europese strijdmacht zou een aanvulling, geen vervanging van de NAVO moeten vormen.

„Vanuit Nederland doen er Chinook- en Apache-helikopters met de EU Battle Group mee”, zegt generaal Hannemann. De Duitsers zijn met 26 Airborne Regiment van de partij. Of het multinationale commando en het overleg met vele landen niet moeilijk is? „Ik was commandeur in Noord-Afghanistan, had daar met 22 verschillende naties te maken”, zo antwoordt de generaal.

Volgens hem zitten zijn manschappen op ’gepakte kisten’. Het zijn al 118 containers. Binnen drie dagen moeten ze de Duitse kazerne van Stadtallendorf kunnen verlaten, om twee dagen later al ter plekke voor ten minste 120 dagen inzetbaar te zijn. Bijvoorbeeld om vliegtuigkapingen, terroristische aanslagen of sabotageacties tegen te gaan.”

https://www.telegraaf.nl/nieuws/741351757/honderden-nederlandse-soldaten-in-snel-inzetbaar-eu-leger

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/welkom

*11 Luchtmobiele Brigade:

Is een snel inzetbare lichte infanteriegevechtseenheid van de Nederlandse Koninklijke Landmacht die theoretisch binnen twintig dagen over het grootste gedeelte van de wereld inzetbaar kan zijn voor de verdediging van eigen gebied en dat van bondgenoten, het beschermen van de internationale rechtsorde en het ondersteunen bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp. Inzet kan plaatsvinden in NAVO-verband of als onderdeel van de Verenigde Naties (UN).

Update: 8 januari 2020

Onno Eichelsheim Wordt De Nieuwe Commandant Der Strijdkrachten

(Was commandant van de Apache helikoptergroep van 11 Luchtmobiele Brigade. Per 15 april 2021 zal Eichelsheim de functie van Commandant der Strijdkrachten (CDS) gaan vervullen, hij zal dan worden bevorderd tot generaal.)

Onno Eichelsheim wordt de nieuwe hoogste baas van het Nederlandse leger. Hij wordt als Commandant der Strijdkrachten (CDS) opvolger van luitenant-admiraal Rob Bauer, die binnenkort naar de NAVO vertrekt. Luitenant-generaal Eichelsheim is sinds anderhalf jaar plaatsvervangend opperbevelhebber.

Onno Eichelsheim wordt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten
Onno Eichelsheim wordt de nieuwe Commandant der Strijdkrachten

De ministerraad stemde vrijdag in met de benoeming van Eichelsheim. Hij wordt in zijn nieuwe functie de belangrijkste adviseur van de minister. Verder is de CDS verantwoordelijk voor de planning, aansturing en inzet van de krijgsmacht en bepaalt hij het operationele beleid. Eichelsheim volgt Bauer op 15 april op.

De komende tijd is zijn belangrijkste taak volgens het ministerie de invoering van de nieuwe visie van Defensie. De krijgsmacht moet over vijftien jaar omgevormd zijn tot een technologisch hoogwaardige organisatie. De strijd wordt namelijk steeds vaker digitaal gevoerd. De koerswijziging gaat miljarden euro’s kosten.

De in 1966 in Schiedam geboren Eichelsheim was eerder onder meer topman van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Na een studie aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) werd hij helikopterpiloot. Hij is uitgezonden naar onder meer Bosnië en Afghanistan.

“Met Onno Eichelsheim krijgt de krijgsmacht een commandant met veel operationele ervaring. Hij staat dicht bij zijn mensen en is heel toegankelijk”, aldus minister Ank Bijleveld van Defensie. Eichelsheim wordt de vijfde Commandant der Strijdkrachten. De functie bestaat sinds 2005.

Bauer is sinds oktober 2015 de topmilitair. Hij zwaait vroegtijdig af om voorzitter van het militair comité van de NAVO te worden. Bauer moet in die functie de militaire leiders van de lidstaten van de NAVO op één lijn zien te krijgen om vervolgens de politieke leiders van advies te kunnen dienen.

https://www.nu.nl/binnenland/6100884/onno-eichelsheim-wordt-de-nieuwe-commandant-der-strijdkrachten

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: