Kijk ‘S Aan ! Fabels Van Aesopus

Door : | 0 Reacties | Op : 01-11-2018 | Categorie : SoSo Blog

Naar aanleiding van vorig artikel http://www.sosokitchen.nl/gezegde-in-het-tmazight-berbers-de-vos-en-de-druiven

Het Tmazight-Grieks-Romeins, verschillend maar toch één ! Moet opeens aan mijn Alfaqaas(verhaal) denken haha ! Ik mis wel een gezegde/fabel over een kat die mijn oma altijd vertelde. Die ga ik een keer vertalen !

Toelichting:
Door menselijke eigenschappen te plaatsen in het doen en laten van dieren slaagt Aesopus er in mensen de gevolgen van hun handelen in te laten zien.

 

Fabels van Aesopus

De fabels van Aesopus, vaak ook Aisopische fabels of Aesopica (Latijn) genoemd, is een verzameling van fabels die toegeschreven worden aan de Griekse dichter Aesopus (ook wel: Aisopos) (ca. 620-560 v.Chr.). Zijn verhalen zijn bekend om de dieren die zich gedragen als mensen (personificatie).

Aristoteles bericht van Aesopus dat hij een slaaf van Thracische oorsprong zou zijn. Mogelijkerwijze zijn veel van zijn dierfabels van Thracische herkomst.

In 1703 verscheen de eerste volledige vertaling van een aantal fabels. De fabels van de Romeinse dichter Phaedrus en van de 17e-eeuwse Franse dichter La Fontaine zijn voor een groot deel op de fabels van Aesopus gebaseerd. In Rusland is de bewerking van de 19e-eeuwse auteur Ivan Krylov heel beroemd. Ook een anonieme middeleeuwse Nederlandstalige auteur liet zich inspireren tot een bundel van fabels, genaamd Esopet.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Fabels_van_Aesopus

 

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: