Marengo-Verdachte Saïd Razzouki Uitgeleverd Aan Nederland En Overgebracht Naar De EBI

Door : | 0 Reacties | Op : 07-12-2021 | Categorie : SoSo Blog

Welkom in Nederland meneer Razzouki! Spannend..benieuwd naar de afloop!

VIDEO Saïd Razzouki is vandaag door Colombia uitgeleverd aan Nederland en is inmiddels overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vanmiddag bekendgemaakt bij de hervatting van het liquidatieproces Marengo, waarin hij samen met Ridouan Taghi hoofdverdachte is.

Het uitleveren van Saïd Razzouki heeft bijna twee jaar geduurd. In februari 2020 werd hij in de Colombiaanse stad Medellín aangehouden, nadat hij door het Nederlandse OM op de internationale opsporingslijst was geplaatst.

,,Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd vliegtuig onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee vannacht overgevlogen naar Nederland”, aldus het Landelijk Parket van het OM. Afgelopen zomer besloot het Hooggerechtshof in Colombia dat Razzouki kon worden uitgeleverd aan Nederland.

Saïd Razzouki werd in februari 2020 in Colombia aangehouden.
Saïd Razzouki werd in februari 2020 in Colombia aangehouden. © AFP

Verdacht van drie moorden en pogingen tot moord

Razzouki wordt verdacht van betrokkenheid bij drie moorden, twee pogingen tot moord en voorbereidingshandelingen voor moord. Eerder omschreef het OM Razzouki als een soort rechterhand van Taghi. Twee broers van Razzouki, Mohamed en Zeki, zijn ook verdachten in het Marengo-proces. Veel bewijs tegen Razzouki wordt geleverd door kroongetuige Nabil B. en duizenden ontsleutelde chatberichten, verstuurd met cryptotelefoons.

Een beveiligde auto bij de extra beveiligde inrichting (EBI) vandaag.
Een beveiligde auto bij de extra beveiligde inrichting (EBI) vandaag. © ANP

https://www.ad.nl/binnenland/marengo-verdachte-said-razzouki-uitgeleverd-aan-nederland-en-overgebracht-naar-de-ebi

Lees ook:

Saïd Razzouki Met Militair Vliegtuig Overgebracht Naar Nederland

Beeld © Defensie

Marengo-hoofdverdachte Saïd Razzouki is met een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht overgevlogen van Colombia naar Nederland. De autoriteiten besloten daartoe vanwege de grote veiligheidsrisico’s die gepaard gingen met de uitlevering. Dat blijkt uit onderzoek van de misdaadredactie van RTL Boulevard. Het komt vrijwel nooit voor dat verdachten met een militaire vlucht worden vervoerd.

De uitlevering van de vermeende rechterhand van Ridouan Taghi was al aanstaande. Dinsdagmiddag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de 49-jarige verdachte aan is gekomen in het land. Hij is overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Zondagavond vloog het militaire toestel, een Gulfstream IV, van Eindhoven naar de Portugese luchtmachtbasis op Lajes, op de Azoren. Via Bonaire vloog het toestel naar Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Daar werd de gedetineerde Razzouki op het vliegtuig gezet, onder begeleiding van marechaussees van Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de Koninklijke Marechaussee.

Maandagavond om 22.27 uur Nederlandse tijd vertrok het vliegtuig uit Bogota, om een tussenlanding te maken op Bonaire. Het toestel vloog om 00.39 uur door naar Lajes, om vervolgens om 07.38 uur dinsdagochtend te vertrekken naar eindbestemming Eindhoven. Daar landde het vliegtuig met daarin Razzouki en negen andere personen om 10.53 uur. Een politiehelikopter vloog toen al boven het vliegveld om de omgeving in de gaten te houden.

De man, die terechtstaat voor het leidinggeven aan een criminele organisatie gericht op moord en betrokkenheid bij drie moorden en verschillende pogingen, werd onder begeleiding van politie overgebracht naar de EBI. De helikopter vloog mee om de colonne, die rond half twaalf aankwam in Vught, te begeleiden. Razzouki werd in februari 2020 aangehouden in het Colombiaanse Medellín na een jarenlange zoektocht.

Dinsdagmiddag vindt de voorgeleiding bij de rechter-commissaris plaats in de zwaarbewaakte gevangenis. Het is onbekend of de verdachte snel zal verschijnen in het beruchte Marengo-proces.Saïd Razzouki (links) en Ridouan Taghi (rechts)Saïd Razzouki (links) en Ridouan Taghi (rechts)

Lees ook:

Marengo-Verdachte Saïd Razzouki Aangekomen In Nederland

Saïd Razzouki, een van de hoofdverdachten in het Marengo-proces, is maandag door Colombia uitgeleverd aan Nederland. Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd vliegtuig onder begeleiding van de Nederlandse politie in de nacht van maandag op dinsdag overgevlogen naar Nederland.

Medellín

De rechtbank heeft in september 2019 een bevel gevangenneming afgegeven voor Razzouki. Eerder al had het Openbaar Ministerie (OM) hem op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Door internationale samenwerking tussen de Nederlandse politie en het OM en de autoriteiten in Colombia is hij in februari 2020 worden aangehouden in Medellín.

Criminele organisatie

R. moet terecht staan, omdat hij wordt vervolgd voor het leidinggeven aan een criminele organisatie gericht op moord en betrokkenheid bij drie moorden, twee pogingen tot moord en voorbereidingshandelingen voor moord. De politie heeft Razzouki na aankomst in Nederland overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het Marengo-proces wordt deze week voortgezet in de Bunker, de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Nietig

In maart van dit jaar legden zijn toenmalige advocaten de verdediging neer. Vanaf dat moment had Razzouki geen advocaat. Hij is in Colombia niet op de hoogte gesteld van de zittingen in Marengo. Zijn nieuwe advocaat Robert van ’t Land stelt dat op grond van de wet Razzouki voor iedere zitting op de hoogte had moeten worden gesteld. De betekening was volgens hem nietig. De zittingen vanaf 11 maart hebben in zijn zaak dus eigenlijk niet plaatsgevonden, en de behandeling moet worden gestopt. Aldus zijn raadsman.

De rechtbank moet in deze zaak daarover een beslissing gaan nemen.

https://www.crimesite.nl/marengo-verdachte-said-razzouki-aangekomen-in-nederland/

Taghi: Liever Dood Of Levenslang Dan Praten Over Anderen

De Amsterdamse rechtbank maakte dinsdagmiddag in de beveiligde zaal in Amsterdam-Osdorp een begin met de inhoudelijke behandeling van de zaak over de liquidatie van Utrechter Ranko Scekic (foto) op 22 juni 2016 voor zijn huis in Utrecht-Overvecht. Die zaak is een belangrijk onderdeel in het Marengo-proces (over tal van liquidaties) omdat de hoofdverdachten én kroongetuige Nabil B. verdacht worden van medeplegen van die moord.

Door @Wim van de Pol

Zowel Ridouan Taghi als de broers Razzouki en ook (onder meer) de kroongetuige hielden zich bezig met het voorbereiden van de moord op deze Scekic, denkt de recherche. Scekic werd gezien als een vriend van een een man die verklaringen had afgelegd over Taghi, Ebrahim B. (alias “De Slager”, omdat zijn vader een slagerij had in Amsterdam). Dat gebeurde toen de recherche bezig was met het onderzoek 26Koper naar een groep mannen die een grote voorraad wapens beheerden en verschillende personen observeerde en fotografeerde. Ook van Scekic maakten de verdachten beelden. Volgens het Openbaar Ministerie deden ze dat in opdracht van de groep van Ridouan Taghi.

Pakken

De rechtbank wil kroongetuige Nabil B. horen over zijn eerdere verklaring dat Ridouan Taghi opdracht had gegeven voor de liquidatie van Scekic en dat tegelijk ook B. en en een andere persoon (ene “Chino”) op zijn lijstje stonden. Er zou volgens de kroongetuige al eerder een conflict zijn geweest tussen Ebrahim B. en Taghi. Deze B. heeft tegen rechercheurs van het onderzoek 26Koper verteld te weten dat Taghi opdracht had gegeven om hem te vermoorden, en ook zei hij dat Taghi en Said Razzouki hem probeerden te ‘pakken’ via zijn vrienden Ranko Scekic en die andere persoon.

De vlam slaat volgens de recherche in de pan als de groep er niet in slaagt B. te vinden maar tegelijk in de gaten krijgt dat een vriendje van B. en Scekic in Utrecht Saïd Razzouki lijkt te observeren. De politie noteert de volgende pgp-berichten, die Taghi aan Saïd Razzouki zou hebben gestuurd:

Maak je niet druk maar je moet weten als slager gaat slapen moet ook die yoego en chino en zyn broertje! En die neefje van bagdad waar jy altyd mee zit zyn broer die is altyd met slager weet alles broer (…) Ok broer ga er nu 24 op klaar dan chino en yoego kan ik vandaag direct doen

Scekic wordt op 22 juni 2016 als hij uit zijn huis naar buiten stapt vanaf de overkant van de straat doorzeefd met een serie kogels. Een schutter maakt de zaak daarna van korte afstand af. De politie vindt op straat 27 uitgeworpen hulzen.

Ebrahim B. noch Chino zijn door een rechter-commissaris in het onderzoek ondervraagd, omdat ze onderdoken en onvindbaar bleven.

Liever dood

De rechtbank ondervroeg dinsdag onder meer de verdachte Mohamed El A. die van een pgp-adres instructies kreeg over deze liquidatie, zo zegt de politie. El A. heeft de naam Taghi niet genoemd in een eerdere verklaring maar wel erkend die berichten te hebben ontvangen. Dinsdag beriep hij zich op zijn zwijgrecht, net als de andere verdachten. Of de berichten inderdaad door Taghi zijn verstuurd, daarover zal de rechtbank uiteindelijk oordelen.

Ridouan Taghi was door de rechtbank verplicht gesteld om vandaag te komen. Taghi liet de rechtbank weten eveneens niets te willen zeggen:

Ik kan helaas niks erover zeggen. Ik ga nog liever dood of levenslang in isolatie dan dat ik ooit iemand z’n naam zal noemen of vrij zal pleiten.

Donderdag wil de rechtbank doorgaan met de behandeling van de zaak 09Kreta over de moord op Scekic en de voorbereiding van moord op B. en “Chino”.

https://www.crimesite.nl/taghi-liever-dood-of-levenslang-dan-praten-over-anderen/

Taghi: Nog Liever Levenslang In Isolatie Dan Namen Noemen

De vermeende topcrimineel Ridouan Taghi hield dinsdag een vurig betoog waarom hij zal zwijgen in de rechtbank.

Gevraagd naar communicatie die hij zou hebben gehad met medeverdachte Mao R. over de moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht, wilde hij “helaas” niets zeggen.

“Ik ga nog liever dood, of levenslang de isolatie in dan dat ik ooit iemands naam zou noemen om mezelf vrij te pleiten”, aldus Taghi. Verder deed hij er het zwijgen toe.

In de zwaarbeveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp is dinsdag het omvangrijke liquidatieproces Marengo hervat. Op de agenda staat de bespreking van het deeldossier dat gaat over de moord op Scekic. Het Openbaar Ministerie verdenkt Taghi ervan opdracht te hebben gegeven voor die moord. Reden daarvoor zou zijn Taghi vreesde dat Scekic van plan was belastend te gaan verklaren over Taghi in een strafzaak.

Marengo
Scekic werd met grof geweld voor zijn huis doodgeschoten. Zijn vrouw en jonge kinderen waren op dat moment thuis. Er werden 27 kogelhulzen aangetroffen. Wie de schutters waren, is onduidelijk.

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Er zijn in totaal zeventien verdachten, onder wie Taghi en kroongetuige Nabil B. Het proces is onder hoogspanning komen te staan door de drie moorden in de directe omgeving van de kroongetuige: op zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum en adviseur Peter R. de Vries.

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

http://www.sosokitchen.nl/mohamed-el-a-noemde-de-naam-taghi-niet

Update: 17 december 2021: Strafzaak Marengo: beslissing rechtbank in zaak van Said R.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2021:7401

Update: 20 december 2021

Advocaten Saïd Razzouki vragen om afsplitsing strafzaak van Marengo-proces

De advocaten van Saïd Razzouki hebben maandag de rechtbank gevraagd om afsplitsing van de zaak van hun cliënt. Het zou te veel tijd kosten om zich goed in te lezen in het dossier. ,,We zouden ongeveer 425 uur moeten lezen,” zeiden de raadsmannen.

Saïd Razzouki geldt net als Ridouan Taghi als hoofdverdachte in het liquidatieproces Marengo. Het OM ziet in hem iemand die met Taghi leiding gaf aan een criminele organisatie, en hij wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende moorden. Hij werd in februari 2020 in de Colombiaanse stad Medellín aangehouden en na een lang juridisch gevecht werd hij begin deze maand uitgeleverd aan Nederland. Op dit moment zit hij vast in de EBI in Vught

Ondertussen was de rechtbank al begonnen met de inhoudelijke behandeling van de zaak – zonder Razzouki. Die heeft intussen ook twee nieuwe raadsmannen, die pas sinds kort de beschikking hebben over het zeer lijvige dossier. ,,Het gaat om een dossier van ongeveer 50.000 pagina’s. Als we nu non-stop zouden gaan lezen, zouden we 22 weken bezig zijn. Het is ondoenlijk om op dit moment in te springen in de huidige stand van het onderzoek”, zei advocaat Mark Dunsbergen. Ook wees hij op de tienduizenden gekraakte PGP-berichten die bestudeerd moeten worden. 

‘In september 2022 zouden we klaar kunnen zijn’

Daarnaast moeten zij ook met hun cliënt het dossier kunnen bespreken. Daar komt bij dat het voor advocaten moeilijker is om dat te doen, sinds de EBI een ‘laptopverbod’ heeft ingesteld. De advocaten schatten in dat zij nog wel even tijd nodig hebben voordat zij klaar zijn voor een inhoudelijke behandeling. ,,In medio september 2022 zouden wij klaar kunnen zijn om de inhoudelijke behandeling te kunnen starten”, zei Dunsbergen. Omdat dit voor de andere zestien verdachten weer vertraging zou betekenen, stellen zij voor de zaak van Razzouki af te splitsen van het op dit moment lopende Marengo-proces.

Het Openbaar Ministerie vindt het geen goed idee om de zaak van Razzouki af te splitsen. Het meent dat de advocaten aan ‘vijf tot zes maanden voorbereidingstijd’ genoeg moeten hebben. Ook willen zij om ‘economische redenen’ geen afsplitsing. Het zou immers betekenen dat kroongetuige Nabil B. in meerdere rechtszaken verhoord zou worden. ,,Je kunt niet naast elkaar lopende strafzaken hebben. Die verhoren zouden dan over en weer worden gevoegd in dossiers, wat weer leidt tot nieuwe onderzoekswensen. Dat vinden we onwenselijk”, zei de officier van justitie. 

‘De verdediging is op een rijdende trein gestapt’

Ook zei het OM te hopen op begrip van de advocaten van Razzouki. ,,Wij hopen dat de verdediging zich gerealiseerd zal hebben dat zij bij het aanvaarden van deze zaak op een rijdende trein zijn gestapt.” Dat Razzouki zich hevig heeft verzet tegen uitlevering aan Nederland, heeft ook gezorgd voor vertraging, aldus het OM. ,,Al is het zijn goed recht.”

De rechtbank zal later een beslissing nemen over het verzoek. Een soortgelijk verzoek van Ridouan Taghi werd dit jaar nog afgewezen door de rechtbank.

https://www.ad.nl/binnenland/advocaten-said-razzouki-vragen-om-afsplitsing-strafzaak-van-marengo-proces

Update: 1 maart 2022

http://www.sosokitchen.nl/de-derk-wiersum-tapes-deel-1

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: