NCTV-Ambtenaren Rond Arrestatie Ridouan Taghi Naar Dubai

Door : | 0 Reacties | Op : 14-04-2021 | Categorie : SoSo Blog

Met update!

Een terugblik:

http://www.sosokitchen.nl/nctv-zou-onbevoegd-jarenlang-personen-hebben-gevolgd-met-nepaccounts

http://www.sosokitchen.nl/rechter-opsporingsmiddelen-tegen-taghi-worden-nooit-openbaar

http://www.sosokitchen.nl/taghi-feestte-in-dubai-en-nederland-wist-dat-veel-eerder-dan-gedacht

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

http://www.sosokitchen.nl/dat-ging-snel-%f0%9f%a4%94

http://www.sosokitchen.nl/nctv-leidt-veiligheidsteam-voor-betrokkenen-taghi-zaak

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/officier-van-justitie-was-in-dubai-een-maand-voor-arrestatie-taghi

14 april 2021NCTV-ambtenaren rond arrestatie Ridouan Taghi naar Dubai

Daags voordat Ridouan Taghi in Dubai werd gearresteerd waren er twee ambtenaren van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) naar Dubai gevlogen. Dat blijkt uit informatie die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft overgelegd na een verzoek van Crimesite in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Door @Wim van de Pol

Het ministerie gaf desgevraagd informatie over vliegreizen die zijn gemaakt door ambtenaren van het ministerie. Een ambtenaar (‘NCTV-algemeen’) vloog op 15 december heen en 18 december weer terug. De andere ambtenaar (eveneens ‘NCTV-algemeen’) vloog op 15 december naar Dubai en vloog op 19 december terug.

Dat is opvallend omdat Ridouan Taghi op de ochtend van 16 december 2019 is aangehouden in een woning op de Palm in Dubai. Laat op de avond van 18 december is Taghi op een lokaal vliegveld overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. Omstreeks middernacht (althans op de vroege ochtend van 19 december) vertrok een speciaal gecharterd vliegtuig met Taghi en een team van de DSI (Dienst Speciale Interventies) naar Nederland. 

Wat de NCTV-ambtenaren in Dubai kwamen doen is onbekend, het staat niet vast dat het bezoek met de arrestatie van Taghi van doen had. Een separaat Wob-verzoek over documenten met betrekking tot deze reis is nog bij het ministerie in behandeling.

Inlichtingendienst

In een recent portret van de NCTV door NRC Handelsblad kwam naar voren dat de dienst, die onder leiding staat van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, zich als een inlichtingendienst is gaan gedragen. Daarbij hoorde kennelijk het stelselmatig onder dekmantel observeren van burgers en organisaties. Ook werden over kennelijk verdachte individuen rapporten uitgebracht aan overheidsdiensten. Dat is wettelijk niet toegestaan omdat de dienst is opgezet als een “binnendienst” die vooral een coördinerende functie moet vervullen in de bestrijding van terrorisme, en met name informatiestromen tussen verschillende overheidsorganisaties moet begeleiden. In het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland stelt de dienst driemaal jaarlijks het dreigingsniveau vast.

Wat de dienst (280 medewerkers) verder precies doet is eigenlijk duisterder dan de rol van andere inlichtingendiensten. Volgens de NRC hebben de toezichthouders Inspectie Justitie en Veiligheid en de Autoriteit Persoonsgegevens nooit een rapport geschreven over hoe de NCTV zijn taak uitvoert.

De NRC schreef dat de NCTV op social media onder meer met nepaccounts informatie verzamelde over personen. Onbekend is of dit ook om criminele verdenkingen kan gaan, zoals in het geval van Taghi, omdat er geen verantwoording is over toezicht op de dienst.

Rol in de bescherming

In het Marengo-dossier dat over het Taghi-onderzoek naar de rechtbank is gestuurd wordt volgens Taghi’s advocaat Inez Weski geen melding gemaakt van activiteiten van de NCTV in de opsporing. In september 2019 kreeg de NCTV wel een rol in de bescherming en veiligheid rond de strafzaak tegen Taghi. Dat was een reactie van minister van Justitie Ferd Grapperhaus op de moord op advocaat Derk Wiersum. Uit uitlatingen van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaten valt op te maken dat de NCTV inderdaad als aanspreekpunt inzake beveiligingskwesties fungeert.

Spullen

In het Marengo-dossier blijkt wel dat de binnenlandse veiligheidsdienst AIVD in Dubai aanwezig was na de aanhouding van Taghi. Waarschijnlijk deed de dienst ook mee aan het opsporen van Taghi. De dienst had in ieder geval een warm contact met de autoriteiten in Dubai. Het hoofd van de Nederlandse Nationale Politie bedankte na de arrestatie de geheime dienst van de Verenigde Arabische Emiraten hartelijk voor de kennelijke bijdrage.

De AIVD kreeg van de autoriteiten in Dubai ook spullen in handen die onder Taghi in beslag waren genomen. Dat ging in ieder geval om twee BlackBerry-telefoons, een iPhone, een tablet, een laptop en een harde schijf. Die spullen kreeg de AIVD op 7 januari 2020 overgedragen, zo noteerde de dienst in een ambtsbericht aan het Openbaar Ministerie van 14 januari 2020.

In het politiedossier verklaren Nederlandse politiemensen dat er door Nederlandse politie pas op 18 december 2019 naar Dubai werd gereisd.

Een van twee Nederlandse mannen die gelijktijdig met Taghi in Dubai werden opgepakt heeft in een verklaring gezegd twee dagen voor de aanhouding van Taghi daar in de buurt twee buitenlanders op straat te hebben gezien. Ze liepen daar ‘over de weg’ op een plek waar nooit mensen lopen. Hij karakteriseerde deze man en vrouw als ‘Nederlanders’.

https://www.crimesite.nl/nctv-ambtenaren-rond-arrestatie-ridouan-taghi-naar-dubai/

Update: 29 april 2021

NCTV Naar Dubai Voor Overleg ‘Met Besloten Karakter’

29 april 2021NCTV naar Dubai voor overleg ‘met besloten karakter’ (UPDATE3)

De NCTV wil niets zeggen over de ICAO-bijeenkomst waar een NCTV-ambtenaar aanwezig was tijdens de arrestatie van Ridouan Taghi in december 2019 in Dubai. De bijeenkomst is niet te vinden op de website van de luchtvaartorganisatie. Volgens het Openbaar Ministerie was de bijeenkomst van deze “working group” de reden dat een ambtenaar van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) daags voor de arrestatie van Ridouan Taghi (op 16 december 2019) naar Dubai vloog, en ongeveer gelijktijdig met Taghi weer naar Nederland terugvloog.

Door @Wim van de Pol 

Crimesite publiceerde recent op basis van documenten van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat er rond de arrestatie van Taghi twee ambtenaren van de NCTV in Dubai waren. De documenten over dienstreizen had Crimesite verkregen na een verzoek in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. Daarin stond vermeld dat een ambtenaar (‘NCTV-algemeen’) op 15 december naar Dubai vloog en op 18 december weer terugvloog. Een andere ambtenaar (eveneens ‘NCTV-algemeen’) vloog op 15 december naar Dubai en vloog op 19 december terug  (Taghi vloog overigens in de nacht van 18 op 19 december 2019 naar Nederland).

Omgeboekt

De zaak kwam op 16 april aan de orde tijdens een regiezitting in het lopende Marengo-proces waarin Taghi met 16 medeverdachten terechtstaat voor een serie liquidaties. Het Openbaar Ministerie liet op de zitting weten te hebben opgekeken van het bericht en nadere informatie bij de NCTV, eveneens onderdeel van Justitie, te hebben opgevraagd. Het NCTV had het OM laten weten dat er inderdaad twee reizen waren geboekt op die data:

In de periode december 2019 betrof het een boeking en een mutatie van die boeking voor een medewerker van de NCTV die heeft deelgenomen aan een ICAO Working Group in Dubai.

Het ging dus kennelijk niet om twee maar om één ambtenaar, waarvan de terugvlucht was omgeboekt.

Working groups

De ICAO is een agentschap van de VN waarin 193 landen samenwerken. De missie is de groei en de veiligheid van de internationale burgerluchtvaart in goede banen te leiden. Op de website staan alle activiteiten van de ICAO tot een aantal jaren terug vermeld, zowel de vergaderingen van de verschillende onderdelen, maar ook de door de NCTV genoemde “expert groups” en “working groups”. Vrijwel voortdurend zijn er ergens op de wereld ICAO-bijeenkomsten gaande (bijvoorbeeld over ‘security’, een aandachtspunt voor de NCTV). Over december 2019 is er op de website van ICAO geen vermelding over enige bijeenkomst in Dubai te vinden.

Wat de ICAO doet is vergaand transparant. Het bureaucratisch proces van het vormen van aanbevelingen voor standaarden en beleid, die van expert- en working groups naar de besluitvormers gaan, wordt nauwkeurig vastgelegd.

Veel bijeenkomsten zijn besloten maar worden wel altijd vermeld. Enige jaren geleden ontstond wat rumoer over gebrek aan openheid toen een ICAO-vergadering over CO2-emissie achter gesloten deuren werd gehouden.

‘Besloten karakter’

Op nadere vragen van Crimesite aan de NCTV over de bewuste working group-bijeenkomst in december 2019 laat een woordvoerder van NCTV het volgende weten:

De working group heeft een besloten karakter en is daarom wellicht niet terug te vinden in een overzicht van bijeenkomsten op de website van ICAO.

De woordvoerder wil verder geen mededelingen doen, ook niet over de naam en thema van de working group.

De ICAO heeft nog niet kunnen reageren op vragen van Crimesite. Wat precies het oogmerk was van de aanwezigheid van de NCTV en het onderwerp van de working group is niet bekend.

Grapperhaus

NRC-Handelsblad meldde woensdag dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zich ‘meerdere malen’ heeft bemoeid met ‘strafrechtelijke vervolging en toezicht in individuele zaken’. De dienst mag dat alleen doen in bijzonder gevallen namens de minister van Justitie. Volgens een bron van de krant vragen NCTV-medewerkers geregeld aan OM en de politie om informatie uit strafdossiers of om andere vertrouwelijke informatie.

Een voorbeeld van een betrokkenheid van de NCTV bij een strafzaak is de beslissing van minister Ferd Grapperhaus van Justitie na de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019. Hij heeft toen gezegd de NCTV te willen gaan inzetten voor de beveiliging van betrokkenen in de zaak tegen de toen nog gezochte Taghi (die enkele maanden later werd aangehouden in Dubai). Onder meer de kroongetuige tegen Taghi, de kroongetuige Nabil B., heeft in zijn beveiliging te maken met de NCTV.

Volgens het Openbaar Ministerie had de NCTV niet te maken met de speurtocht naar Taghi en diens arrestatie. Inlichtingen- en veiligheidsdienst was wel aanwezig in Dubai toen Taghi daar werd aangehouden, maar wanneer precies is onbekend. De dienst kreeg in januari 2020 de computers en telefoons van Taghi overhandigd.

https://www.crimesite.nl/nctv-naar-dubai-voor-overleg-met-besloten-karakter/

Update:

OM: Taghi’s vliegtuig was als ‘een taxi’ aanwezig in de Golf

13 oktober 2021OM: Taghi’s vliegtuig was als ‘een taxi’ aanwezig in de Golf (UPDATE)

Het vliegtuig waarmee Ridouan Taghi na zijn arrestatie in Dubai in 2019 naar Nederland kwam was toevallig als ‘een taxi’ al in de Golf-regio aanwezig toen de politie het charterde. Dat hebben de officieren van justitie woensdag voor de rechtbank in het Marengo-proces gezegd. Het OM reageerde op vragen van de advocaat van Taghi, Inez Weski.

Door @Wim van de Pol

Weski heeft al enige tijd geleden met eigen onderzoek in openbare bronnen aangetoond dat de Bombardier DAAAY van de Duitse chartermaatschappij Air Independence sinds 12 december in de Golf op verschillende vliegvelden rond Dubai was geweest. Taghi werd op 16 december gearresteerd en vloog op 19 december met de DAAAY naar vliegveld Eindhoven.

Complete verrassing

De korpschef van de Nationale Politie, de recherchechef, de toenmalig hoofdofficier van het landelijk parket, en een officier van justitie hebben in processen-verbaal opgetekend dat de arrestatie van Taghi in Dubai een complete verrassing was, en dat daarop op 17 december, toen bekend werd dat Taghi zou worden uitgezet, hals over kop een vliegtuig was geregeld door de Dienst Speciale Interventies (DSI) die Taghi moest ophalen.

De officier van justitie zei woensdag tegen de rechtbank:

Op het moment dat DSI op 17 december 2019 rond 20.00 de opdracht kreeg om de vluchten te gaan regelen, zijn – net als bij taxi’s gebeurt – uiteraard de toestellen ingezet die zich op dat moment in de buurt van de respectieve vertreklocaties bevonden.

Het team van de DSI is met een eigen vlucht naar Dubai vertrokken. Er is volgens het OM ‘geen aanleiding te twijfelen aan de juistheid van de processen-verbaal’ van de politie- en justitieambtenaren:

Zelfs als we er van uitgaan dat het toestel sinds 12 december 2019 in de Golf-regio was en daar ook sinds die tijd actief heeft rondgevlogen.

Volgens advocaat Weski is het gegeven dat de DAAAY al sinds 12 december in de regio was een aanwijzing dat Nederland tevoren al wist dat Taghi in die week zou worden aangehouden, en dat Nederland samenwerkte met Dubai. Dat laatste wordt ontkend door het Openbaar Ministerie.

Onvindbaar

Crimesite heeft vorig jaar in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur aan het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd om de factuur die Air Independence voor de vlucht indiende, en ook om de correspondentie met de afspraken die over de boeking zijn gemaakt met het bedrijf.

In de lopende procedure hierover heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid laten weten dat deze gegevens onvindbaar zijn bij Openbaar Ministerie en bij het ministerie, en dat die mogelijk met een e-mailbox van een oud-medewerker zijn vernietigd.

De Nationale Politie heeft laten weten dat de gevraagde gegevens daar niet zijn. Er is bij de politie wel correspondentie over de huur van het vliegtuig maar die valt onder de veiligheid van de Staat en kan daarom niet openbaar worden.

Dongel

Een andere kwestie die op de Marengo-zitting aan de orde was ging over de aanwezigheid in de cel van kroongetuige Nabil B. (in 2017) van een dongel, waarmee hij op internet kon, en onder meer een harde schijf en een usb-stick. Het Openbaar Ministerie heeft gesteld dat dit volgens de regels was.

Advocaat Max den Blanken citeerde uit de huisregels van de penitentiaire inrichtingen dat een harde schijf en een dongel juist niet zijn toegestaan op cel. Den Blanken:

In september 2017 heeft de kroongetuige net zeer gevoelige kluisverklaringen afgelegd. Er is nog geen deal, verificatie en falsificatie is in het kader van het dealtraject in volle gang. Tegelijkertijd heeft de zaaks-officier van justitie de latere kroongetuige op de korrel als verdachte bij de vergismoord op Hakim Changachi. Op dát moment, wanneer B. daarvoor in beperkingen gaat, worden er allerlei gegevensdragers en communicatiemiddelen aangetroffen in zijn cel. En noch het zaaks-OM noch de professioneel betrokkenen in het dealtraject zouden daar van op de hoogte zijn geweest? Ik weiger dat te geloven omdat het voor de waarheidsvinding echt een kapitale blunder zou zijn. Hier lijkt iets anders achter te zitten. Werd de directeur van de inrichting gechanteerd? B. lijkt dit in zijn i-Phone 5 appjes te stellen.

Den Blanken vroeg de rechtbank om het Openbaar Ministerie onderzoek te laten doen naar de gang van zaken rond die spullen, die in beslag werden genomen en kennelijk deels weer teruggegeven zijn. Ook wil hij betrokken getuigen laten horen over wat Nabil B. nu precies in zijn cel heeft gehad.

Ridouan Taghi was woensdag niet naar de ingelaste zitting in Amsterdam gekomen. Er waren maar enkele andere verdachten van de totaal zeventien aanwezig. In december gaat het proces weer verder.

https://www.crimesite.nl/om-taghis-vliegtuig-was-als-een-taxi-aanwezig-in-de-golf/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: