NCTV LEIDT VEILIGHEIDSTEAM VOOR BETROKKENEN TAGHI-ZAAK

Door : | 0 Reacties | Op : 18-09-2019 | Categorie : SoSo Blog

“Minister Grapperhaus heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) betrokken bij het onderzoek naar de moord op advocaat Derk Wiersum. De NCTV krijgt de regie over een speciaal team, samen met politie en het Openbaar Ministerie. “Dit team heeft bevoegdheden om de beveiliging en bewaking te activeren respectievelijk te intensiveren op een wijze die bescherming biedt tegen deze dreiging”, aldus de minister.

https://www.google.com/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2302272-nctv-leidt-veiligheidsteam-voor-betrokkenen-taghi-zaak-mogelijk-snel-maatregelen.html

Wat ik dan een beetje moeilijk begrijp is waarom de Nederlandse overheid een kroongetuige bekend moet maken? Of dacht men dat het probleem vanzelf zou overwaaien als ze elkaar zouden afschieten? Hoe dan ook zijn er onschuldige personen bij betrokken en kan het niet anders dat de jacht echt geopend gaat worden.

Het lijken wel Zuid-Amerikaanse taferelen (Netflix: Narcos, El Chapo etc.)..overheid..kartels..topfunctionarissen in de overheid..corruptie..slachtoffers..wet op de schop..uitlevering..overname en ga zo maar door..

Zie tevens:

Advocaat Taghi: achtergrond moord onbekend

Inez Weski, advocaat van de voortvluchtige Ridouan Taghi, zegt dat conclusies over een verband tussen de moord op advocaat Derk Wiersum en haar cliënt vooralsnog voorbarig zijn.

In een reactie laat Weski woensdag weten: “Ik begrijp de speculaties over de mogelijke achtergronden van de zeer tragische dood van de advocaat, maar kan slechts constateren dat daar niets over bekend is op dit moment. De geschiedenis leert dat soms volstrekt tegengestelde of niet vermoede belangen en partijen een rol blijken te hebben gespeeld in gebeurtenissen.”

Voor het overige wil de raadsvrouw geen commentaar geven. In de strafzaak rond Taghi en vijftien medeverdachten staan op 24 en 26 september twee zittingen gepland. Het proces verkeert nog in de voorfase; de inhoudelijke behandeling zal naar verwachting pas volgend jaar plaatsvinden.

https://www.parool.nl/amsterdam/advocaat-taghi-achtergrond-moord-onbekend~b52fcd43/

Wat bovenstaande betreft kan ik me nog herinneren dat de media uitgebreid aandacht had besteed aan de tragische dood van Koen Everink. Badr Hari en zijn vrienden kwamen daarbij onder een vergrootglas te liggen. De dader bleek uit een hele andere hoek te komen.

We zullen het onderzoek moeten afwachten.

Update: 8 december 2020

OM: Verdachten Moord Wiersum Gekoppeld Aan Surinaamse Dubbelmoord

In Suriname worden de verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op Dennis Groenfelt. Dat heeft de officier van justitie gezegd tijdens een pro forma-zitting in de zaak tegen de drie verdachten van de moord op Wiersum: Moreno B. en Giërmo B. en Anouar Taghi.

Groenfelt

Groenfelt is op straat in Paramaribo doodgeschoten op 6 mei 2019, waarbij ook een tiener om het leven kwam. Die moord staat overigens los van de moord op Wiersum, aldus de officier van justitie.

Telegraaf-verslaggeefster Saskia Belleman schrijft op Twitter dat Moreno B. en Giermo B., in de periode dat de moord is gepleegd, via Frans Guyana Suriname zijn ingereisd. Indertijd was de vrouw van een van de twee zwanger en die zwangerschap verliep problematisch. De verdachte weigerde ondanks smeekbedes van zijn vrouw terug te komen. Hij vroeg haar verder om tegenover anderen erover te liegen dat hij in Suriname was, aldus het OM.

Partner

Derk Wiersum stond als advocaat Nabil B. bij. Dat is kroongetuige in het liquidatieproces Marengo waarin een groep verdachten rond Ridouan Taghi terechtstaat. Wiersum is op 18 september 2019 in Amsterdam-Buitenveldert voor zijn huis doodgeschoten, door één schutter, die was vergezeld door een chauffeur.

Advocaat Jacq. Taekema van Giërmo B. stipte aan dat de de partner van Derk Wiersum niet is gehoord als getuige. Taekema vindt dat vreemd. Mogelijk heeft Wiersum aan zijn vrouw laten weten dat hij zich zorgen maakte, werd bedreigd of misschien heeft hij andere bijzonderheden aan haar verteld. Ook verbaast Taekema zich erover dat de vraag wie volgens het Openbaar Ministerie de schutter zou zijn geweest nog niet beantwoord is.

Nabil B.

Gerald Roethof, advocaat van Moreno B., wil meer weten over hoe het mogelijk is dat zijn cliënt in de penitentiaire inrichting in Krimpen aan den IJssel bezoek kreeg van kroongetuige Nabil B., die twee celdeuren verder op bleek te zijn gehuisvest. B. zou aan Moreno B. hebben aangeboden hasj voor hem te regelen, en hem in staat te stellen zijn familie te bellen.

Op Twitter reageerde Peter R. de Vries, de vertrouwenspersoon van B. hierop door te stellen dat deze nooit in Krimpen heeft gezeten: ‘een miskleun’.

Eerder zei Roethof dat zijn cliënt niet voldoet aan het signalement dat ooggetuigen gaven. Het Openbaar Ministerie ziet vooral bewijs in onderlinge gesprekken tussen de verdachten B. en B..

Beide advocaten vinden het overigens onjuist ervan uit te gaan dat Wiersum is gedood omdat hij de kroongetuige bijstond. Volgens hen is dat niet gebleken.

Anouar Taghi is verdachte in een zaak waarin gestolen auto’s werden gestolen en geheeld. Enkele auto’s zijn gebruikt voor de liquidatie van Wiersum, aldus het OM. Zijn advocaat zegt dat er geen aanwijzingen in het dossier zitten waaruit zou blijken dat Taghi wist dat zijn auto’s werden ingezet bij de liquidatie.

Alle verdachten zitten in voorlopige hechtenis.

https://www.crimesite.nl/om-verdachten-moord-wiersum-gekoppeld-aan-surinaamse-dubbelmoord/

Twitter:

“In de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam Osdorp begint zo een inleidende zitting in de strafzaak over de moord op advocaat Derk Wiersum. Er zijn 3 verdachten: Giërmo B., Moreno B. en Anouar Taghi. #Wiersum

“De advocaten van de 3 verdachten hebben meerdere onderzoekswensen ingediend. De officieren van justitie krijgen het woord. Wat hen betreft zijn de zaken van Moreno B. en Giërmo B. klaar voor inhoudelijke behandeling. Die van Anouar Taghi nog niet. #Wiersum

“Ook vindt Roethof dat er niet automatisch vanuit kan worden gegaan dat #Wiersum is veroordeeld omdat hij de kroongetuige bijstond. Er is wellicht een andere reden geweest, zegt hij.”

“Advocaat Taekema betwijfelt of er eigenlijk wel sprake was van een gerichte moord en van advocaat Wiersum als een beoogd doelwit. Hij vindt dat dat niet echt duidelijk blijkt uit de beelden van bewakingscamera’s. #Wiersum

“En ook Taekema werpt net als Roethof twijfels op over de vraag of #Wiersum is gedood omdat hij de kroongetuige bijstond. ,,Ja, de minister zei het. Maar klopt het ook? Kunnen we daarvan uitgaan?”

“Ook Taekema vraagt zich af of er sprake kan zijn geweest van een ander voorgenomen delict dat Derk #Wiersum toevallig fataal is geworden. ,,Was het een aanslag op de rechtsstaat? Of was het iets anders?”

“Taekema wil de kroongetuige in Marengo horen. Na de dood van #Wiersum kreeg de kroongetuige eerst een andere advocaat. Die zei dat hij zich ernstig bedreigd voelde door de kroongetuige, zegt Taekema.”

“De advocaat weigerde een telefoon die hij mee naar buiten had genomen, terug te geven aan de kroongetuige. ,,Dan zul je een andere kant van mij leren kennen”, zei de kroongetuige vervolgens. #Wiersum

“Taekema vermoedt dat niet alleen de vorige advocaat van de kroongetuige die telefoon niet wilde teruggeven, maar ook zijn huidige advocaten Peter Schouten en Onno de Jong dat niet wilden. #Wiersum

“Taekema zegt het bovendien heel vreemd te vinden dat de partner van Derk #Wiersum niet is gehoord als getuige. Mogelijk heeft hij zijn vrouw verteld dat hij werd bedreigd of haar andere bijzonderheden heeft verteld.”

“Dat er een voertuig door de straat van #Wiersum heeft gereden die afkomstig was uit de garage van Anouar Taghi, wil niet automatisch zeggen dat hij bij de moord betrokken was, vindt Seebregts.”

“Het dossier bevat geen enkele aanwijzing dat Anouar wist dat de Renault Mégane zou worden gebruikt bij de moord op #Wiersum, zegt Sebregts.”

“En ook is er geen enkele aanwijzing dat Anouar Taghi wist dat degene die de Renault Mégane gebruikte betrokken was bij moordaanslagen. #Wiersum

“Seebregts vindt dat de hechtenis van Anouar Taghi daarom beëindigd moet worden. #Wiersum

“Anouar Taghi krijgt zelf het woord. Hij maakt er altijd gebruik van en blijkt ook altijd goed te zijn voorbereid op de zittingen. Het heeft hem gestoken dat het OM vindt dat hij bij de rechter-commissaris leugenachtige verklaringen heeft afgelegd. #Wiersum

“De zaak is hervat. De OvJ ontkent dat het uitgangspunt van het onderzoek was dat advocaat #Wiersum de kroongetuige verdedigde.”

“Volgens de OvJ richt het onderzoek in deze zaak zich niet op de opdrachtgevers voor de moord op #Wiersum, maar op de uitvoerders. Wat het motief was is daarvoor niet relevant, vindt ze.”

“De OvJ ontkent dat de kroongetuige afgestuurd is op Moreno B. om hem uitspraken te ontlokken. ,,Suggestief en ongefundeerd”, zegt ze. Kroongetuige Nabil B. zat in de bewuste periode niet eens in dezelfde gevangenis, zegt de OvJ. #Wiersum

“De OvJ gaat in op de kwestie van de telefoon van Nabil B. Die telefoon is door de anonieme advocaat bij de deken van de Orde van Advocaten gedeponeerd en door het OM in beslaggenomen. #Wiersum

“De kroongetuige had de telefoon in gebruik ruim voor de moord op Derk #Wiersum, zegt de OvJ. Er is geen aanwijzing dat wat op die telefoon staat iets met de moord heeft te maken, zegt de OvJ.”

“De OvJ vindt dat de verdediging er geen belang bij heeft om de weduwe van Derk #Wiersum als getuige te horen. Zij is volgens de OvJ wel degelijk gehoord, maar haar verklaringen waren niet relevant voor het onderzoek, zegt de OvJ.”

“Ook wijst de OvJ nog op de kwetsbare positie van de weduwe als slachtoffer in deze zaak. De echtgenote van #Wiersum was geen getuige van de moord.”

“Advocaat Stijn Franken die de nabestaanden van Derk #Wiersum vertegenwoordigt, krijgt het woord. Hij zegt dat de suggestie dat Wiersum betrokken was bij het naar buiten smokkelen van de telefoon van Nabil B., onjuist is.”

“Ook onjuist is dat de telefoon van kroongetuige Nabil B. via de weduwe bij de deken van de Orde van Advocaten is terechtgekomen, zegt Franken. Het dossier van #Wiersum over Nabil B. is via Franken overgedragen aan de nieuwe advocaat van de kroongetuige.”

Update: 8 december 2020

Rechtbank Wijst Verzoek Om Kroongetuige Nabil B. In Zaak Wiersum Te Horen Af

De rechtbank van Amsterdam heeft het verzoek van de verdediging om kroongetuige Nabil B. in het onderzoek naar de moord op Derk Wiersum te horen dinsdag afgewezen. Volgens advocaat Jacques Taekema kon B. mogelijk duidelijkheid geven over het motief achter de moord, maar volgens de rechtbank is dit niet voldoende onderbouwd.

Rechtbank wijst verzoek om kroongetuige Nabil B. in zaak Wiersum te horen af
Rechtbank wijst verzoek om kroongetuige Nabil B. in zaak Wiersum te horen af

In de extra beveiligde rechtbank diende dinsdag een inleidende zitting in de zaak en presenteerde het Openbaar Ministerie (OM) nieuwe bewijzen die de verdenking tegen Anouar T. dat hij van de moordplannen wist ondersteunen.

De toenmalige advocaat van de kroongetuige werd op 18 september 2019 doodgeschoten voor zijn woning. Dinsdag werd bekend dat niet alleen het huis van Wiersum in de gaten is gehouden, maar ook zijn advocatenkantoor in Amsterdam, in de tweede helft van juli en begin augustus 2019.

Sezer B. is bij die voorverkenningen in beeld gekomen. De verdachte, die nog niet is aangehouden, is tweemaal in het gezelschap van T. gezien in Utrecht. Dit versterkt volgens het OM de verdenking dat T. wist van de aanstaande moord op Wiersum.

Saillant detail is dat Sezer B. ook in beeld is geweest in het onderzoek naar de moord op de broer van de kroongetuige in maart 2018.

Eerder op dinsdag werd bekend dat de mannen die door het OM worden gezien als de uitvoerders van de moord op Wiersum, Moreno B. en Giërmo B., in beeld zijn gekomen in het onderzoek naar een dubbele moord in Suriname op 5 mei 2019.

https://www.nu.nl/binnenland/6095410/rechtbank-wijst-verzoek-om-kroongetuige-nabil-b-in-zaak-wiersum-te-horen-af

Lees ook:

OM: Nog Een Verdachte Voorverkenning Moord Wiersum In Vizier

Het Openbaar Ministerie heeft nog een verdachte op de korrel die betrokken zou zijn geweest bij de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om een contact van Anouar T., die wordt verdacht van een coördinerende en faciliterende rol bij de moord. Dat zei het Openbaar Ministerie dinsdag op een tussentijdse zitting tegen T. en de twee mannen die worden verdacht van het uitvoeren van de moord.

Het gaat om Sezer B. Bekend is dat Wiersum in de periode voorafgaand aan de moord op 18 september vorig jaar uitvoerig is geobserveerd door meerdere verdachten. B. is volgens het OM betrokken geweest bij de voorverkenning van de omgeving van de woning van Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert en vermoedelijk ook bij het observeren van zijn kantoor in Amsterdam. Wiersum was de advocaat van Nabil B., de kroongetuige in het grote liquidatieproces Marengo. Ridouan Taghi is daarin hoofdverdachte. Anouar T. is een neef van hem.

B. kwam eerder bij justitie in beeld in het onderzoek naar de moord op de (niet-criminele) broer van Nabil B., in maart 2018. Het is op dit moment niet duidelijk of er al een concrete strafzaak is tegen B. voor zijn veronderstelde rol bij de moord op Wiersum.

Hoewel van een formele verdenking (nog) geen sprake is, worden zowel de moord op Wiersum als die op de broer van de kroongetuige beschouwd als door Taghi geïnitieerde wraakacties. Kroongetuige B. zou worden gezien als een grote verrader. Hij heeft tientallen verklaringen afgelegd over een reeks liquidaties waarvoor Taghi en zijn medeverdachten in het proces Marengo terechtstaan.

https://m.noordhollandsdagblad.nl

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/forensisch-instituut-kraakt-geheime-iphone-van-kroongetuige-nabil-b

http://www.sosokitchen.nl/acht-medeverdachten-anouar-t-voorlopig-op-vrije-voeten

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

http://www.sosokitchen.nl/marengo-verhoor-kroongetuige

Update: 24 december 2020

Verdachte Van Moord Op Advocaat Wiersum Op Vrije Voeten’

Een Utrechtse man van Turkse komaf heeft volgens de politie een bemiddelende rol gespeeld bij de moord op advocaat Derk Wiersum, zo schrijft Het Parool. Het gaat om Sezer B., die overigens op vrije voeten is. In het onderzoek naar de moord, in september 2019, staat nu een groepje mannen voor de rechter voor het uitvoeren ervan. De link naar een opdrachtgever is door het Openbaar Ministerie nog niet gelegd.

Volgens Het Parool ‘betwijfelt niemand binnen de opsporing’ dat de organisatie van Ridouan Taghi verantwoordelijk is voor de opdracht. Taghi werd enige maanden na de moord gearresteerd in Dubai en overgebracht naar Nederland waar hij nu terechtstaat voor een serie moorden, in het Marengo-proces. Derk Wiersum was advocaat van de kroongetuige tegen Taghi, Nabil B..

Vingerafdruk

Sezer B. was al in beeld gekomen in het onderzoek naar de moord op de broer van de kroongetuige, Reduan, die op 29 maart 2018 is doodgeschoten in zijn beletteringsbedrijf in Amsterdam-Noord. Nu komt hij ook als verdachte in het vizier in het onderzoek naar de zaak-Wiersum.

De vingerafdruk van Sezer B. is in het onderzoek naar de liquidatie van Reduan B. gevonden op de verpakking van een pgp-BlackBerry die werd aangetroffen in het Hilversumse huis van de moordenaar van Reduan B., Shurandy S., die is veroordeeld tot 28 jaar cel.

Sezer B. staat bij de politie te boek als een contact van de familie Taghi en is ooit bij een politie-controle gezien in een auto met een zus van Ridouan Taghi.

Neef

Het Parool schrijft dat B. ‘volgens ingewijden’ een vertrouweling is van Taghi’s neef Jaouad F.. Via hem zou de moordopdracht voor Wiersum zijn uitgezet, zou de politie vermoeden.

Sezer B. is in de maand voor de moord drie keer gezien bij een Utrechtse garagebox waar een andere neef van Taghi, volgens justitie, gestolen auto’s stalde die bij de moord zijn gebruikt. Uit telefoondata zou zijn op te maken dat B. betrokken is geweest bij verkenningen die vooraf gingen aan de moord op Wiersum.

B. was verdachte in de zaak van de moord op Reduan B. maar werd ervoor toen niet voor de rechter gebracht.

De moord op Wiersum was anderhalf jaar na de moord op B..

https://www.crimesite.nl/verdachte-van-moord-op-advocaat-wiersum-op-vrije-voeten/

Update: 2 maart 2021

Derk Wiersum Zou Vlak Voor Dood Ruzie Hebben Gehad Met Cliënt Nabil B.

Advocaat Derk Wiersum zou vlak voor hij in 2019 werd gedood hoogoplopende ruzie hebben gehad met zijn cliënt Nabil B. Dit blijkt volgens de verdediging in de rechtszaak uit de verklaring van Wiersums weduwe die onlangs aan het dossier is toegevoegd. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt dat die ruzie dezelfde dag is bijgelegd.

De advocaten van de verdachten Moreno B., Giërmo B. en Anouar T. hekelden dinsdag in de rechtbank van Amsterdam dat deze volgens hen belangrijke en relevante informatie lang buiten het dossier is gehouden.

Advocaat Jacques Taekema, die Giërmo B. bijstaat, wil kroongetuige Nabil B. dan ook graag horen als getuige. Ook wil hij Wiersums weduwe om een toelichting vragen. Een eerder verzoek om haar te horen werd afgewezen.

Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam. Het motief wordt gezocht in het bijstaan van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo. Ridouan T. is de hoofdverdachte in deze zaak.

Advocaten willen Hammerstein als getuige horen

Volgens Gerald Roethof, die Moreno B. verdedigt, heeft de weduwe van Wiersum de ruzie als heel vervelend omschreven. De advocaat wijst erop dat Oscar Hammerstein naar eigen zeggen door de kroongetuige is bedreigd na een conflict over een telefoon. Hammerstein heeft onlangs aan Het Parool laten weten dat hij Nabil B. eerder heeft bijgestaan.

De bedreiging van Hammerstein en het feit dat Nabil B. in het proces Marengo van betrokkenheid bij moord wordt verdacht, maakt volgens de advocaten dat de kroongetuige “niet zomaar” iemand is. Volgens de raadslieden zijn er geen aanwijzingen dat Wiersum in een ander conflict verwikkeld was. Zij betwijfelden hardop of de verdenking in de richting van Ridouan T. wel het eigenlijke verhaal is.

Het OM zegt in een reactie dat in deze zaak onderzoek is gedaan naar de uitvoerders van de moord en niet naar de opdrachtgever. Op basis van de bewijzen in dat onderzoek komen Giërmo B. en Moreno B. in beeld, aldus de officier van justitie.

OM beschouwt informatie als irrelevant

Volgens het OM is de ruzie tussen Wiersum en Nabil B. nooit gemeld, omdat de relevantie daarvan ontbrak. De ruzie, die op de dag voor de moord op Wiersum ontstond, werd volgens de officier nog op dezelfde dag bijgelegd.

De verzoeken tot het horen van getuigen moeten volgens het OM dan ook worden afgewezen. De officier zei eerder op dinsdag dat de verdenkingen tegen de drie verdachten alleen maar sterker zijn geworden. Naar een voortvluchtige verdachte wordt nog steeds gezocht.

https://www.nu.nl/binnenland/6119496/derk-wiersum-zou-vlak-voor-dood-ruzie-hebben-gehad-met-client-nabil-b.

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/meer-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-moord-advocaat-wiersum-niet-uitgesloten-een-verdachte-onvindbaar

Lees ook: 2 maart 2021

Anouar T. Zit Niet Langer Vast Voor Moord Op Advocaat Derk Wiersum

Anouar T. zit niet langer in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum in 2019. Dat heeft de rechtbank dinsdag besloten tijdens een inleidende zitting. T. wordt niet op vrije voeten gesteld, omdat hij ook nog verdachte is een andere zaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt T. van medeplegen dan wel medeplichtigheid aan de moord op Wiersum, omdat hij voertuigen zou hebben geleverd die gebruikt zijn bij de voorverkenning voor de moord op de advocaat.

De rechtbank heeft echter beslist dat er onvoldoende reden is om het familielid van Ridouan T. nog langer vast te houden wegens betrokkenheid bij de dood van Wiersum, omdat er niet genoeg bewijs is dat de 27-jarige man op de hoogte was van de moordplannen.

Er zijn wel aanwijzingen dat T. betrokken was bij heling, maar daar heeft hij in deze zaak lang genoeg voor in voorlopige hechtenis vastgezeten.

Wiersum werd in september 2019 doodgeschoten voor zijn woning in Amsterdam. Het vermoedelijke motief is dat hij kroongetuige Nabil B. destijds bijstond in de zaak Marengo. Het OM beschouwt Giërmo B. en Moreno B. als uitvoerders van die liquidatie.

Eerder op dinsdag werd bekend dat Wiersum een dag voor zijn dood ruzie had met Nabil B. Volgens het OM zou die ruzie dezelfde dag zijn bijgelegd, maar de rechtbank besloot wel dat Nabil B. hierover gehoord mag worden, net als een oud-kantoorgenoot van de advocaat. De weduwe van Wiersum zal niet gehoord worden.

T. blijft wel vastzitten

T. blijft nog wel vastzitten omdat hij in een andere strafzaak wordt verdacht leidinggeven aan een criminele organisatie met als oogmerk onder andere diefstal en heling van voertuigen.

T. heeft bekend dat hij onder een valse naam een loods in Utrecht heeft gehuurd waar gestolen auto’s in werden gestald. Tegelijkertijd ontkent hij dat hij gestolen voertuigen geleverd heeft die gebruikt zijn bij de moord op Wiersum.

Giërmo B. en Moreno B. blijven wel vastzitten in de moordzaak die vermoedelijk in juli inhoudelijk wordt behandeld.

https://www.nu.nl/binnenland/6119556/anouar-t-zit-niet-langer-vast-voor-moord-op-advocaat-derk-wiersum

Update: 21 april 2021

Anouar Taghi Komt Op Vrije Voeten

21 april 2021Anouar Taghi komt op vrije voeten

Anouar Taghi, die wordt verdacht van leiden van een criminele organisatie die gestolen auto’s heelde en een zware mishandeling liet uitvoeren in Utrecht, komt op vrije voeten. Dat schrijft RTV Utrecht. Taghi zou ook auto’s hebben geleverd aan de mensen die in 2019 advocaat Derk Wiersum hebben vermoord. In die zaak was zijn voorlopige hechtenis eerder opgeheven.

Ierse pub

Beide zaken spelen voor de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank ziet nog wel ernstige verdenkingen tegen de 27-jarige Taghi (een neef van Ridouan Taghi). Zijn criminele organisatie was volgens het Openbaar Ministerie onder meer bezig met voorbereiden van ernstige geweldsmisdrijven, en wordt verantwoordelijk gehouden voor de zeer ernstige mishandeling van een 27-jarige man voor de Ierse pub O’Leary’s in de Utrechtse Adelaarstraat. Dat slachtoffer werd met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld.

Wiersum

De acht medeverdachten van Taghi werden in november op vrije voeten gesteld. Het plan was om de rechtszaak volgende maand inhoudelijk te behandelen. Maar het Openbaar Ministerie wil nu wachten op de behandeling van de rechtszaak over de moord op Wiersum omdat die zaak zoveel overeenkomsten heeft. Dat vindt de rechtbank te lang duren om de hechtenis van Taghi te laten voortduren.

Anouar Taghi is er ook van verdacht de liquidatie van Wiersum mede te hebben aangestuurd maar de rechtbank vond het bewijs te dun om hem ervoor vast te houden.

Vrijdag is er weer een voorbereidende zitting tegen de verdachten die de uitvoerders zouden zijn geweest van die liquidatie. Komende zomer is waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling.

https://www.crimesite.nl/anouar-taghi-komt-op-vrije-voeten/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: