NCTV Zou Onbevoegd Jarenlang Personen Hebben Gevolgd Met Nepaccounts

Door : | 0 Reacties | Op : 10-04-2021 | Categorie : SoSo Blog

Met update: “Inlichtingendiensten schonden tientallen keren hun meldplicht”

“Het is belangrijk dat overheidsorganisaties gecontroleerd worden. De Toeslagen-affaire heeft laten zien hoe vreselijk mis het kan gaan als er geen check and balances is.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft politici, linkse- en rechtse activisten en religieuze leiders jarenlang met nepaccounts gevolgd, meldt NRC vrijdag op basis van eigen onderzoek. In tegenstelling tot de politie of een geheime dienst heeft de coördinator geen bevoegdheden om personen online te volgen.

Het onderzoek van de krant is gebaseerd op gesprekken met tientallen betrokkenen en interne documenten. Uit vertrouwelijke analyses zou blijken met wie de personen die in beeld zijn gebracht zijn getrouwd, of ze kinderen hebben en met wie ze omgaan, soms inclusief foto’s.

Ook zouden er zogenoemde ‘weekberichten’ over bepaalde personen naar gemeenten, de politie, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en buitenlandse veiligheidsdiensten zijn gestuurd. Dit zou bij onder anderen een prediker uit Almere meerdere keren het geval zijn geweest.

De NCTV is opgericht om informatie tussen overheidsinstanties te coördineren. De instantie maakt ook zelf analyses over nationale veiligheid. Volgens de krant is echter nergens vastgelegd hoever de coördinator mag gaan in het verzamelen van informatie over personen en organisaties.

In Nederland hebben alleen de politie en de geheime dienst bevoegdheden om personen online te volgen. Zij moeten hierover verantwoording afleggen bij toezichthouders. De NCTV heeft die bevoegdheden niet en legt hier dus ook geen verantwoording over af.

NU.nl heeft de NCTV om een reactie gevraagd, maar de coördinator wilde nog niet reageren. Tegenover NRC zegt NCTV-baas Pieter-Jaap Aalbersberg dat de instantie onderzoek mag doen naar online uitingen, maar dat er ook dingen zijn gebeurd waarvoor geen wettelijke basis was. Hij zegt dat de NCTV daar inmiddels mee is gestopt.

https://www.nu.nl/tech/6126819/nctv-zou-onbevoegd-jarenlang-personen-hebben-gevolgd-met-nepaccounts

Update:

Grapperhaus Kondigt Disciplinair Onderzoek Aan Naar ‘Dreigende’ Topman NCTV

Er komt een disciplinair onderzoek naar NCTV-topman Paul Abels. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus vandaag aangekondigd. Abels was chef van een team analisten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, dat jarenlang zonder wettelijke grondslag privacygevoelige informatie zou hebben verzameld en zou opereren zonder kritische geluiden te dulden. Op een publicatie daarover reageerde Abels met dreigende taal.

NRC onthulde dit weekend hoe analisten van de NCTV jarenlang in strijd met de wet zouden hebben gehandeld, door zich op het gebied van inlichtingendiensten te begeven. Met nepaccounts volgden medewerkers op sociale media in het geheim honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten. Pas nadat publicatie daarover aanstaande was, werden nepaccounts verwijderd.

In het artikel valt de naam van Paul Abels, een voormalig chef van de ‘Kerneenheid Analyse’. meerdere keren. Uit het stuk komt een beeld naar voren van een ambtenaar die zich weinig aantrekt van kritiek op zijn werk en op Twitter onder zijn eigen naam zijn ongenoegen uit over de ‘privacywaanzin’ in Nederland.

Buiten zijn boekje

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) noemde Abels zelf niet bij naam, maar zei wel dat hij de uitlatingen die op Twitter zijn gedaan ‘verre van zich werpt’. Ook zei hij dat er wordt onderzocht of Abels buiten zijn boekje is gegaan, onder meer vanwege opmerkingen die hij tegen de krant zou hebben gemaakt voorafgaand aan de publicatie van het stuk.

Tekst gaat verder na de tweet

De reactie van Abels – die inmiddels een andere functie bij de NCTV heeft – was ook opmerkelijk. Hij dreigde per sms dat bepaalde zinnen ervoor zorgen dat de identiteit van bronnen van NRC met ‘weinig moeite’ achterhaald kunnen worden, en dus maar beter geschrapt kunnen worden voor de ‘veiligheid’ van die bronnen. Hij schermt daarbij met zijn verleden als ‘inlichtingenman’. Abels is eind vorig jaar benoemd tot decaan bij de NCTV academie. 

Op het disciplinair onderzoek wordt verder geen toelichting gegeven ‘omdat het een medewerker betreft’, zo laat een woordvoerder van Grapperhaus weten. Ook wordt gekeken naar de werkwijze bij de NCTV. Grapperhaus noemt het ‘pijnlijk’ dat er niet alleen een conflict op de werkvloer is, maar ook dat dat naar buiten is gekomen terwijl de organisatie te maken heeft met privacygevoelige dossiers. 

Abels wil niet ingaan op een verzoek van deze site, om op de kwestie te reageren.

https://www.ad.nl/binnenland/grapperhaus-kondigt-disciplinair-onderzoek-aan-naar-dreigende-topman-nctv

Lees ook:

Inlichtingendiensten Schonden Tientallen Keren Hun Meldplicht

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft tussen mei 2018 en november 2019 57 keer mensen in de gaten gehouden op een manier die niet aan de regels voldoet.

Het gaat om mensen die zelf geen onderwerp van het onderzoek waren, maar een medewerker van de dienst of bijvoorbeeld een informant. Als de AIVD hen afluistert, volgt of op een andere manier natrekt, moet daar melding van gemaakt worden bij de toezichthouder CTIVD.

Dat is niet gebeurd, staat in een donderdag verschenen CTIVD-rapport. De meldingsplicht is vastgelegd in de inlichtingenwet Wiv 2017. Daarin staat ook dat de geheime diensten hun bevoegdheden mogen gebruiken als ze bijvoorbeeld willen uitzoeken of een bron betrouwbaar is.

Ze mogen volgens die regels ook om veiligheidsredenen mensen in de gaten houden die voor de dienst werken, bijvoorbeeld om te voorkomen dat zij in gevaarlijk gebied ontdekt worden.

De bijzondere bevoegdheden mogen alleen gebruikt worden als het echt noodzakelijk is en er geen betere opties zijn om het inlichtingenwerk te doen. En er moet dus melding van gemaakt worden.

MIVD
De AIVD heeft 98 keer gebruikgemaakt van de regeling voor dit soort onderzoeken en daar dus 41 keer wél melding van gedaan. In die gevallen is volgens de toezichthouder aan alle regels voldaan, ook aan de regels op basis waarvan wordt bepaald of zo’n onderzoek überhaupt mag worden verricht.

De militaire inlichtingendienst MIVD moet volgens dezelfde regels ook melding maken bij de CTIVD als hij mensen die voor de dienst werken in de gaten houdt. Dat gebeurde zes keer en is in alle gevallen volgens de regels verlopen.

Wel hebben beide inlichtingendiensten twee keer onderzoek gedaan zonder zich te beroepen op het artikel waarin dit soort onderzoeken is geregeld. Dat had wel gemoeten en dat was, zo stelt de toezichthouder achteraf vast, ook terecht geweest.

Het onderzoek gaat over de eerste anderhalf jaar sinds de invoering van de nieuwe wet waarin de meldplicht is vastgelegd. De toezichthouder raadt de inlichtingendiensten aan om de werkwijze voor dit soort onderzoeken intern te verduidelijken. De verantwoordelijke ministers Kajsa Ollongren en Ank Bijleveld schrijven in een brief aan de Tweede Kamer de aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

ANP

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/column-het-doel-heiligt-alweer-de-middelen

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: