OM Wil Hogere Straffen Voor Verdachten Aanslag Op Panorama

Door : | 0 Reacties | Op : 16-07-2020 | Categorie : SoSo Blog

AMSTERDAM (ANP) – Het gerechtshof in Amsterdam is donderdag begonnen aan het hoger beroep in de zaak over de beschieting van het pand waarin de redactie van weekblad Panorama zit. In de zaak staan drie verdachten terecht, die vorig jaar door de rechtbank zijn veroordeeld tot celstraffen van drie en vier jaar. Het Openbaar Ministerie, dat gevangenisstraffen had geëist tot zeven jaar, ging in hoger beroep.

Het kantoor van Panorama aan de Teleportboulevard in Amsterdam Sloterdijk werd op 21 juni 2018 beschoten met een raketwerper, vijf dagen later volgde de aanslag op het pand van De Telegraaf. Onlangs zijn in die zaak celstraffen tot 12 jaar geëist.

Volgens het Openbaar Ministerie was het een doelbewuste aanslag op de redactie van Panorama, maar de rechtbank in Amsterdam oordeelde in juni vorig jaar dat dit speculaties waren omdat het motief onbekend is gebleven. De straffen vielen daarom lager uit.

Richard Z. (43), president van de Woerdense afdeling van Caloh Wagoh, is met vier jaar cel veroordeeld tot de hoogste straf en is het daar niet mee eens. Hij zou een leidende rol hebben gehad. Zelf ontkent hij dat. Hij vertelde dat hij opgeteld zeven weken aan de motorclub verbonden was: “Ik wil er niets meer mee te maken hebben.” Z. beriep zich verder op zijn zwijgrecht.

De verdachten John P. (47) uit Spijkenisse en Rotterdammer Mike van den B. (27) kregen in de Panorama-zaak elk drie jaar celstraf. “Ik ben onterecht veroordeeld”, zei Van den B. donderdag in het gerechtshof. Hij erkent dat hij erbij was, maar ontkent dat hij wist wat er stond te gebeuren. Hij wilde geen vragen beantwoorden met wie hij naar Amsterdam was gereden. Hij verklaarde dat hij enkel chauffeur was en heeft gezien dat de ander bij aankomst iets uit zijn kofferbak had gehaald, “een langwerpig buizig voorwerp”. Hij stond op de uitkijk toen hij een enorme knal hoorde. “Ik dacht aan zwaar vuurwerk”, verklaarde Van den B., die naar eigen zeggen toen nog niet wist dat het pand was beschoten. Van den B. kwam acht dagen geleden op vrije voeten, omdat hij inmiddels twee derde van zijn straf heeft uitgezeten.

Het gerechtshof trekt meerdere dagen uit voor de zaak. De strafeis van het OM volgt op een volgende zitting. De datum daarvan is nog niet bekend, maar dat wordt volgens het hof niet eerder dan na januari wegens een volle agenda.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Binnenland/om-wil-hogere-straffen-voor-verdachten-aanslag-op-panorama

Zie ook:

https://www.ad.nl/binnenland/om-eist-tot-7-jaar-celstraf-voor-aanslag-panorama

Update: 14 december 2020

OM Eist Verbod Op Motorclub Caloh Wagoh Wegens ‘Stortvloed Aan Geweld’

Het Openbaar Ministerie heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam-Osdorp gepleit om motorclub Caloh Wagoh in Nederland te verbieden en de vereniging met zijn chapters te ontbinden. ‘Een civiel verbod is noodzakelijk om een einde te maken aan de stortvloed aan gewelddadigheden door Caloh Wagoh en zijn leden,’ aldus het OM.

Liquidaties

Volgens justitie behoort Caloh Wagoh tot de zogenoemde 1% motorcycle clubs, die in verband worden gebracht met criminele activiteiten. Er zou sprake zijn van een stortvloed aan forse incidenten in het korte bestaan van de club, zoals liquidaties en pogingen daartoe, afpersingen, drugshandel, mishandelingen en vuurwapengeweld.

Caloh Wagoh cultiveert volgens het OM “een gewelddadig imago, dat wordt gebruikt voor afpersing en intimidatie”. ‘De club pleegt structureel criminaliteit en faciliteert deze’.

De officieren van justitie in hun pleitnota op zitting:

‘Caloh Wagoh cultiveert een cultuur van wetteloosheid, waarbij het plegen van zware criminaliteit – waaronder geweld, drugsmisdrijven, wapenmisdrijven en afpersing – wordt gestimuleerd, gefaciliteerd en beloond. Het plegen van ernstig geweld voor of namens de club levert een badge op, de ‘casket 1% patch’. Deze verleent een hoge(re) status en stimuleert het plegen van geweld.’

Volgens het OM is er door onder meer het harde sanctiebeleid sprake van extreme loyaliteit van de leden aan de club.

‘Wie de zwijgplicht verbreekt en/of meewerkt met de overheid, in het bijzonder met politie en justitie, weet dat verstoting uit de club volgt en dat dit met grof geweld gepaard zal gaan. Daarbij moet worden gevreesd voor de eigen veiligheid en de veiligheid van naasten.’

Het valt het OM op dat het bij de verdachte en betrokken Caloh Wagoh-leden bij liquidaties en beschietingen bijna uitsluitend gaat om bestuursleden, de zogenoemde Junta Nacional, de National Guard en de kaderbesturen van chapters. Meerdere van deze National Guards, samen met leden van de Junta Nacional, zijn verdachten in de verschillende deelonderzoeken naar (pogingen tot) liquidaties en beschietingen in onderzoek Eris.

‘Kantje boord’

Het OM ziet dat leden van de club zowel als opdrachtgevers als in de rol van uitvoerders betrokken zijn bij ernstige gewelddadigheden die zich veelal afspelen in de openbare ruimte.

‘De veiligheid van onschuldige burgers wordt daarmee regelmatig in gevaar gebracht. Zo was het in de zomer van 2017 in Doorn net kantje boord, toen een huis van een willekeurig gezin werd beschoten en een kogel een gat boorde op hoofdhoogte in een stoel.’

Ook zijn er volgens justitie diverse videoclips en foto’s van Caloh Wagoh in omloop waarin “wordt gekoketteerd met een snoeihard, nietsontziend, onaantastbaar imago”. Daarbij blijft het niet bij loze kreten of dreigementen alleen.

‘De teller staat, ter illustratie, inmiddels op veertien schietincidenten waaronder twaalf (pogingen tot) liquidaties en twee beschietingen in de openbare ruimte (de eerder genoemde incidenten in Doorn en de beschieting van het Panoramagebouw met een antitankwapen) waar één of meerdere Caloh Wagoh-leden bij betrokken zijn.’

Mocht de club na een civiel verbod door de rechter, overgaan tot voortzetting onder een andere naam, dan is dat een strafbaar feit dat zal worden vervolgd. Voortzetting van een verboden organisatie is strafbaar.

Donderdag en vrijdag zijn er in de rechtbank op Schiphol weer zittingen tegen in totaal 20 verdachten in het Eris-proces rond Caloh Wagoh-leden, dat draait om onderwereldmoorden en pogingen daartoe. Hoofdverdachte in dat proces is Delano “Keylow” R., president van de motorclub.

Crimesite

Lees ook:

OM Eist Verbod Motorclub Caloh Wagoh: ‘Er Moet Een Keiharde Grens Worden Getrokken’

Het Openbaar Ministerie heeft maandag gepleit voor het verbieden van motorclub Caloh Wagoh, omdat de club volgens het OM ‘niet mag doorgaan met zijn criminele activiteiten’. De oprichter en verschillende leden worden verdacht van een reeks liquidaties. De motorclub zou vooral zijn opgericht om geld te verdienen met zware misdaad.

Ze stonden met ongeveer dertig man voor de beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. Maar de grote sterke mannen met hun leren motorjasjes mochten de rechtbank niet in om de zaak op de publieke tribune te volgen. Binnen werd er gepleit voor het verbieden van hun motorclub, omdat die zich sinds de oprichting in 2016 louter met criminele activiteiten zou hebben bezig gehouden. De club zou vooral zijn opgericht om geld te verdienen met afpersingen, drugshandel en liquidaties.

En hoewel het recht op vereniging is verankerd in de grondwet, moet volgens het OM ‘een spijkerharde grens worden getrokken’. ,,Het verbieden van de club is geen wondermiddel, maar de ruimte om criminele activiteiten te plegen wordt dan in elk geval fors beperkt.” 

Motorclub tussen ‘aanhalingstekens’ 

Het OM maakte daarom de gang naar de civiele rechter. In de praktijk zou een verbod betekenen dat het dragen van jasjes met het clublogo en het samenkomen in clubhuizen strafbaar wordt. Eerder werden in Nederland al andere motorclubs verboden, waaronder Satudarah, No Surrender en de Bandido’s. Ook Caloh Wagoh zou wat het OM betreft aan dit rijtje moeten worden toegevoegd. Ook al omdat de club geen echte motorclub is, maar een motorclub tussen aanhalingstekens: veel leden zouden niet eens een motorrijbewijs hebben. Het OM stelde dat het hier ging om een criminele organisatie, waarbij het strafrecht niet voldoende kan uithalen om de samenleving te beschermen. ,,Het gaat echt om hele extreme incidenten. Sinds de oprichting hebben we het over een flink track record.”

Daarna noemde de officier een hele reeks aan heftige incidenten, waaronder een groot aantal liquidaties waarbij Caloh Wagoh-president Delano R. als opdrachtgever wordt genoemd. Ook was er de mishandeling van een kroegeigenaar in Woerden, die zou zijn uitgevoerd door clubleden. Verder noemde de officier een heftige afpersingszaak uit september 2020. Het slachtoffer zou onlangs zelfmoord hebben gepleegd, en in een afscheidsbrief hebben geschreven dat hij geen andere uitweg meer zag. En er was nog de beschieting van een villa in Doorn, waarbij de verkeerde woning werd beschoten en onschuldige mensen ‘door het oog van de naald zijn gekropen’. Eerder mislukte al een aanslag met een raketwerper op deze (verkeerde) woning, omdat de raketwerper dienst weigerde.

Zwijgcultuur

Naast deze geweldsincidenten, kwam ook de cultuur binnen de club uitvoerig aan de orde. Met name het bezit van wapens, veel geld en het criminele bestaan zouden worden gecultiveerd. Daarbij verwees het OM naar een aantal rapvideo’s die op YouTube staan. In de raps wordt de zwijgcultuur binnen de club bezongen. ,,Het zwijgen is een keiharde plicht. En we weten van ex-leden dat de consequenties niet mals zijn. Het doorbreken van het zwijgen vormt een risico voor de eigen veiligheid, maar ook voor die van naasten. Het werkt tevens als een stimulerende factor voor het plegen van criminele activiteiten. Het zorgt voor een vrijplaats.” Ook noemde de officier voorbeelden van ex-leden die zijn afgetuigd en beroofd, nadat ze de club hadden verlaten.

Volgens het OM zeggen de filmpjes veel over de cultuur en de gang van zaken bij Caloh Wagoh.

Verweer door Caloh Wagoh

De motorclub kreeg maandag nog niet de gelegenheid om te reageren. Omdat de club pas onlangs een advocaat heeft gevonden, en die nog niet voldoende tijd heeft gehad om het dossier goed te lezen, vindt het verweer op een later tijdstip plaats. Wanneer de rechtbank een beslissing neemt over een eventueel verbod van Caloh Wagoh is nog niet bekend.

https://www.ad.nl/binnenland/om-eist-verbod-motorclub-caloh-wagoh-er-moet-een-keiharde-grens-worden-getrokken

Lees ook:

https://www.crimesite.nl/hells-angels-en-no-surrender-ook-door-gerechtshof-verboden/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/rechtbank-hoopt-behandeling-zaak-taghi-toch-begin-2021-te-beginnen

http://www.sosokitchen.nl/als-een-spannende-film

Update: vrijdag 18 december 2020

Inhoudelijke Behandeling Eris-Proces Gepland Vanaf Augustus 2021

“Het OM verdenkt in totaal 20 verdachten, waaronder kroongetuige Tony de G., van onder meer vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Hoofdverdachten in het proces zijn vermeend ‘moordmakelaar’ en Caloh Wagoh-president Delano “Keylow” R. (50) en zijn vermeend ‘raadgever’ Greg R. (72). Volgens justitie zou Delano R. onder meer liquidaties hebben laten uitvoeren in opdracht van Ridouan Taghi.

Het OM meldt dat het onderzoek bij de rechter-commissaris ‘zeer voorspoedig’ verloopt en dat er ‘binnen afzienbare tijd zicht is op afronding van de zaak’.

In maart 2021 staan weer pro-formazittingen gepland in het Eris-proces.”

Volledig artikel:

https://www.crimesite.nl/inhoudelijke-behandeling-eris-proces-gepland-vanaf-augustus-2021/

Zie ook: 4 januari 2020

Keylow Over Docuplannen: ‘Als Ik Taghi Kan Spreken, Dan Doe Ik Dat Meteen’

Vermeend ‘moordmakelaar’ Delano “Keylow” R. (50), heeft in een politieverhoor in september 2019 verklaard over plannen die hij had om voor documentaires voor Netflix en Videoland Ridouan Taghi te spreken. Dat is opvallend, aangezien justitie Keylow ervan verdenkt via tussenpersonen moordopdrachten van Taghi te hebben aangenomen. Volgens justitie hadden de twee dus al veelvuldig contact.

Door Roel Janssen

Uit stukken die Crimesite heeft ingezien blijkt dat Caloh Wagoh-president Delano R. in september 2019 tegen een verbalisant zegt dat hij “wel ver gaat voor een docu, maar niet over een lijn gaat”.

‘Als aan mij wordt gevraagd om ergens aan mee te werken, dan doe ik dat. Als ik bijvoorbeeld Taghi kan spreken, dan doe ik dat meteen. Ik ga wel ver voor een docu, maar ik ga niet over een lijn. Al is het zo dat als ik voor mijn werk vast kom te zitten, dan doe ik dat. Misschien dat jullie wel denken dat ik rustig ben, maar dat is wat je ziet. Ik doe alles voor mijn werk.’

Dat Keylow op dat moment als voorbeeld Ridouan Taghi aanhaalt is opmerkelijk, aangezien justitie toen al onderzoek deed naar de banden tussen de twee hoofdverdachten in het Eris- en Marengo-proces. Politie en justitie dachten al dat de link tussen Keylow en Taghi hechter was dan Keylow in het gesprek voor doet komen.
Begin oktober 2019 maakte het OM tijdens een pro-formazitting in het Eris-proces rond verschillende Caloh Wagoh-verdachten bekend dat Keylow via tussenpersonen moordopdrachten aannam van Taghi.

‘Bekende Nederlander’

Op de vraag aan Delano R. hoelang hij al met docu’s bezig is, zegt hij dat dit na 2009 is begonnen:

‘Ik heb altijd wat met muziek gedaan. Docu’s na 2009 denk ik, daarna is het voor mij begonnen (…). Ik wil docu’s maken die ook echt kloppen. Ik wil iets voor mijn kinderen achterlaten, dan moet het wel juist zijn wat ik heb gemaakt. Ik heb natuurlijk ook al aan veel dingen meegedaan. Ik ben wat dat aangaat wel een bekende Nederlander.’

Keylow – die nooit mediaschuw is geweest – zegt in de stukken die Crimesite heeft ingezien dat de documentaires van zijn bedrijf Blu Rage Entertainment tot zijn werk behoren:

‘Dat is mijn baan, ik heb werk. Ik werk samen met documentairemakers als ze iets willen maken op moeilijk te bereiken plaatsen. Ik help ze dan om een ingang te krijgen. Het gaat ook over echte jongens, jongens van de straat. Ik kan er nu niks over zeggen.’

Inval in Limburg

Desalniettemin licht de vermeend ‘moordmakelaar’ een tipje van de sluier op:

‘Ik zal u een voorbeeld noemen; in Maastricht waren we aan het filmen en terwijl we filmden viel het AT binnen. Zo real life is het. Ook heb ik iets gemaakt over crystal meth, drugs in opkomst in Europa, alle docu’s gaan over het ondergrondse (…). Ik kan je een klein voorbeeld geven. Een jongen was iets aan het uitleggen voor die documentaire. Toen kwam het arrestatieteam binnen. Hij heeft er ook voor vastgezeten.’

Keylow doelt hiermee op een inval in Beek in juni 2018 waar voor opnamen van de Netflix-serie Dope drie Limburgers door een arrestatieteam werden opgepakt. Het drietal van 24, 33 en 34 jaar met bivakmutsen op werd toen het AT binnenviel geïnterviewd voor de serie, die gaat over de strijd tegen drugshandel. Op de tafel lagen een vuurwapen en een partij drugs uitgestald. De drugs bleken volgens de politie grotendeels nep, evenals het vuurwapen.

Delano R. zegt dat hij vlak voor zijn arrestatie in Servië was, voor een documentaire over wapenhandel. De docu’s zouden op Videoland en Netflix komen.

‘Je zal het wel gaan zien. Ze komen op internet, Videoland en Netflix. Ik heb ook mijn eigen documentaire gemaakt van de Crips. Vlak voor mijn aanhouding ben ik in Servië geweest voor onderzoek, voor een documentaire over wapenhandel. Voor mij gaat mijn achtergrond nu schuren. Ik moet nog maar kijken hoe dat gaat lopen. Mijn thema’s zijn altijd ondergronds.’

Tienduizenden euro’s subsidie

Eerder werd door AD al bekendgemaakt dat Keylow van drie Nederlandse fondsen in 2017 tienduizenden euro’s subsidie kreeg voor de documentaire Nieuwe Penoze van productiemaatschappij Viceland, waarin hijzelf als host zou fungeren. Het project van filmmaker Joost van der Valk gaat uiteindelijk niet door omdat er te weinig geld wordt opgehaald.

In september 2018 sluit Keylow vervolgens een deal met RTL en Videoland om docuserie Nieuwe Penoze daar onder te brengen en te presenteren. De samenwerking stopt abrupt als Keylow in november 2018 met verschillende andere Caloh Wagoh-leden wordt opgepakt. Hij zit sinds die tijd vast.

Hoewel Nieuwe Penoze dus niet van de grond komt, verleent Keylow zijn medewerking ook aan de Netflix-serie Dope, waarin hij naar verluidt in de laatste aflevering van seizoen 3 te zien is als “OG Dred”.

‘Heeft niks met patser te maken’

Keylow zegt tijdens het verhoor in het najaar van 2019 dat hij alles voor zijn werk doet, maar dat hij niet over anderen gaat praten omdat hij “straks ook weer aan het werk moet”.

‘Jullie zullen het nooit begrijpen. Ik kan een voorbeeld geven. Een gouden ketting kan ook op verschillende manieren worden uitgelegd. Dat is een expressie, heeft niks met patser te maken. Bij ons is het succes. Voor mij is een gouden ketting dus iets anders dan voor jullie. Elkaars begrip is er niet. Dus wij en de politie. Daarom ga ik ook niet op zwijgplicht zitten. Het is jullie interpretatie, die van mij kan anders zijn. Daarom geef ik ook uitleg. Ik zit nu al tien maanden. Dit stukje mis ik dus ook. Ik hoor steeds van alles vanuit Tony (kroongetuige Tony de G.). Het moet duidelijk zijn hoe ik ergens over denk en waar ik vandaan kom.’

https://www.crimesite.nl/keylow-over-docuplannen-als-ik-taghi-kan-spreken-dan-doe-ik-dat-meteen/

Update: 5 januari 2020

‘Documentairemaker Moet Getuigen In Het Liquidatieproces’

De documentairemaker Joost van der Valk is getuige in het liquidatieproces Eris, over huurmoorden die leden van motorclub Caloh Wagoh zouden hebben gepleegd, zo schrijft het Algemeen Dagblad. De hoofdverdachte in dat proces was president van de MC, Delano “Keylow” R., die moordopdrachten van Ridouan Taghi zou hebben aangenomen. Daarnaast was R. bezig met een documentairereeks met Van der Valk.

Buitenland

Van der Valk reisde naar het buitenland met leden van de club. Toen R. in 2018 werd opgepakt als hoofdverdachte in het liquidatieproces Eris stopte de samenwerking.

In het verleden maakte Van der Valk een documentaire over de Haagse straatbende Crips, waardoor hij R. heeft leren kennen.

Verschoningsrecht

R. heeft in verschillende verklaringen verteld over zijn activiteiten voor documentaires.

De rechtbank zal Van der Valk onder meer daarover willen horen. Van der Valk heeft tegen het AD gezegd zich op zijn verschoningsrecht te gaan beroepen. Hij zegt niet te zullen praten over zijn bronnen.

Journalistenvakbond NVJ is boos over het besluit van de rechtbank. De bond stelt dat de rechtbank toch ook wel moet weten dat journalisten uit principe niet zullen praten over hun bronnen, en ook een verschoningsrecht hebben. Door een journalist in een moordproces op te voeren zet de rechtbank volgens de vakbond onnodig de onafhankelijkheid van journalisten op het spel.

https://www.crimesite.nl/documentairemaker-moet-getuigen-in-het-liquidatieproces/

Lees ook:

Documentairemaker Moet Getuigen In Liquidatieproces, NVJ Verbolgen

Taghi is de sleutelfiguur in twee liquidatieprocessen, overzicht verdachten en belangrijkste beschuldigingen in proces Marengo en Eris.
Taghi is de sleutelfiguur in twee liquidatieprocessen, overzicht verdachten en belangrijkste beschuldigingen in proces Marengo en Eris. © ANP Graphics

Journalistenvakbond NVJ reageert verbolgen op het besluit dat documentairemaker Joost van der Valk moet getuigen in het immense liquidatieproces Eris, dat draait om leden van motorclub Caloh Wagoh. Volgens de vakbond staat de onafhankelijkheid van journalisten op het spel. Ook Van der Valk zelf is onthutst.

Yelle Tieleman 05-01-21, 17:13

Van der Valk (44) is een bekroonde documentairemaker die in het verleden een documentaire heeft gemaakt over de Haagse straatbende Crips, waaruit Caloh Wagoh is voortgekomen. In dat kader had hij veelvuldig contact met Delano R., die hoofdverdachte is in het Eris-proces. Met deze Delano R. werkte Van der Valk ook aan nieuwe plannen, waaronder een documentairereeks voor Videoland. Deze moest gaan over een nieuwe generatie jonge criminelen, met Delano R. als presentator. In het kader van deze documentaire reisde Van der Valk ook naar het buitenland met enkele leden van de club.

Die documentaire kwam er echter niet, omdat R. in november 2018 werd aangehouden als hoofdverdachte. Sindsdien zit hij vast. Liquidatieproces Eris draait om vijf moorden en een reeks (mislukte) moordpogingen die zouden zijn uitgevoerd en voorbereid door leden van de motorclub. Volgens het OM is Ridouan Taghi in veel gevallen opdrachtgever van deze moorden, waarna R. de moordopdrachten in zijn motorclub zou hebben uitgezet.

Hoofdverdachte filmde eigen bewijs

Opvallend genoeg heeft R. het belangrijkste bewijs tegen hem zélf geproduceerd. In september 2019 vond de recherche op zijn harde schrijven een groot aantal video’s en screenshots van belastende chatgesprekken die hij voerde, onder meer met Taghi. Hij filmde met zijn telefoon chatgesprekken die werden gevoerd op andere telefoons. Tegenover de politie verklaarde hij dat hij werkte aan een documentaire, maar dat hij niet betrokken is bij liquidaties.

Van der Valk werd in januari 2020 door de recherche gevraagd om te komen praten, maar die liet weten niet als verlengstuk van de politie te willen fungeren. Ook wilde hij zijn journalistieke onafhankelijkheid bewaren. Toch heeft de rechtbank nu besloten dat de documentairemaker moet getuigen.

Van der Valk kondigt vast aan zich op zijn verschoningsrecht te beroepen. ,,Ik vind het erg vreemd dat de rechtbank er zomaar aan voorbij gaat dat ik journalist en filmmaker ben. Bovendien kan op deze manier mijn veiligheid in gevaar worden gebracht, omdat wellicht gedacht wordt dat ik praat over mijn bronnen. Wij als journalisten moeten juist onze bronnen beschermen.”

Ook journalistenvakbond NVJ is niet blij, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. ,,Het is een verwarrende beslissing, want ook de rechtbank weet dat hij niets zal zeggen om zijn bronnen te beschermen. Ik ga ervan uit dat zijn verschoningsrecht in acht zal worden genomen.” Bruning stelt dat de onafhankelijkheid van de documentairemaker ook op de tocht staat. ,,Je moet journalisten niet in deze situatie willen brengen, het kan gevaarlijke situaties opleveren. De journalistiek heeft een onafhankelijke rol.”

Het OM laat in een reactie weten dat ‘zijn naam voorkomt in het dossier, en hij daarom gehoord zal worden’. ,,Natuurlijk heeft hij recht op bronbescherming. Uiteindelijk zal moeten blijken hoe ver dat reikt.” 

Verwevenheid met Marengo-proces

Ondertussen groeit ook de verwevenheid tussen het Eris-proces met het Marengo-proces, waarin Taghi hoofdverdachte is. Hoewel Taghi volgens het OM ook een hoofdrol speelt, wordt hij vooralsnog alleen in het Marengo-proces vervolgd. Wel heeft de rechtbank besloten dat Taghi moet getuigen in het Eris-proces. Dat betekent dat hij achter gesloten deuren bij de rechter-commissaris verplicht is om antwoorden te geven op de vragen die hem worden gesteld.

Wel zal deze beslissing voor hoofdbrekens zorgen bij de mensen die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van beide monsterprocessen. De beveiligingsmaatregelen rond deze processen zijn al enorm: officieren, rechters en verdachten worden onder zware beveiliging naar de rechtbank gebracht. De verplichte komst van Taghi zal zorgen voor enorme veiligheidsmaatregelen.

https://www.ad.nl/binnenland/documentairemaker-moet-getuigen-in-liquidatieproces-nvj-verbolgen

Update: 12 januari 2020

Verhoor Journalist Van Der Valk Brengt Ook Collega’s Nodeloos In Gevaar

Na de vruchteloze poging vorig jaar om de NOS-journalist Robert Bas door middel van gijzeling een getuigenverklaring te laten afleggen in een liquidatiezaak, lijkt de geschiedenis zich weer te herhalen. Dat betogen Maarten Pijnenburg, advocaat bij Dekens Pijnenburg Strafrechtadvocaten en strafrechtjurist Jordi l’Homme.

Deze keer gaat het om documentairemaker Joost van der Valk die in het verleden een documentaire heeft gemaakt over de straatbende Crips, waaruit de beruchte motorbende Caloh Wagoh is voortgekomen. Deze motorbende wordt weer in verband gebracht met Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, dat over verschillende liquidaties gaat.

Delano R., de hoofdverdachte in het met het Marengo-proces verweven Eris-onderzoek, had veelvuldig contact met de documentairemaker in verband met een geplande documentaire reeks voor Videoland, waarin Delano R. als presentator zou optreden. Zover kwam het echter niet omdat de presentator zelf als verdachte van liquidaties kwam vast te zitten.

Het is vanuit het perspectief van de opsporing een voor de hand liggende gedachte om iedereen die nauw contact heeft gehad met deze Delano R. als getuige te willen horen. Die vanzelfsprekendheid ligt echter in onze visie anders op het moment dat sprake is van een getuige die in zijn hoedanigheid als journalist een getuigenverklaring zou moeten afleggen: terughoudendheid en een zorgvuldige afweging zouden voorop moeten staan.  

Die terughoudendheid en zorgvuldigheid lijken op dit moment echter op de achtergrond te verdwijnen. De vraag dient te worden gesteld of dit past in een rechtsstaat waarbij de persvrijheid en de hieruit voortkomende bronbescherming als kernwaarden worden gezien. Niet voor niets heeft het EHRM de afgelopen jaren in meerdere uitspraken laten blijken dat persvrijheid een bijzondere plek kent binnen artikel 10 EVRM (vrijheid van meningsuiting). 

Verschoningsrecht
In de situatie van Robert Bas was er na het gebruik van het verschoningsrecht zelfs sprake van een kortstondige gijzeling. De journalist die –  zoals het een goed journalist betaamt – zijn bronnen niet wilde prijsgeven, werd kortstondig gevangengezet. Hier werd een einde aan gemaakt door een oordeel van de raadkamer van de rechtbank, waarin werd benadrukt dat een te beperkte uitleg van de bronbescherming een gevaar voor de vrije nieuwsgaring is.

In de situatie van Joost van der Valk zijn we nog niet zover dat een gijzeling plaatsvindt, maar wat niet is kan nog komen. Het is een schaakspel waarbij de tegenzetten met een hoge mate van zekerheid kunnen worden voorspeld. Op iedere vraag die aan Van der Valk zal worden gesteld over zijn contacten met Delano R. zal hij zich vanwege de van toepassing zijnde bronbescherming beroepen op zijn verschoningsrecht. 

Geen enkele zichzelf respecterende journalist zal immers zijn bronnen, of informatie die hij via zijn bronnen heeft verkregen, gaan delen. Dit wordt beschouwd als een soort “professionele zelfmoord“. Wie gaat er nog informatie delen met een journalist, als er een risico is dat deze journalist wordt verplicht om te praten met justitie?

Vanwaar dan toch het aandringen op deze “rituele dans“? Nog even los van alle journalistieke principes en grondrechten, brengt het daarnaast naar onze mening journalisten nodeloos in gevaar. Indien deze verdachte zich daadwerkelijk schuldig zou hebben gemaakt aan (de voorbereiding van) liquidaties, zou hij dit dan hebben opgebiecht aan de documentairemaker? 

Het is de afgelopen jaren gebleken dat journalisten die publiceerden over de georganiseerde misdaad gevaar liepen. Het blijven aandringen op een verhoor is bedreigend voor de positie van de journalistiek. Dit terwijl men weet dat de journalist die schrijft of filmt over georganiseerde misdaad zich in een kwetsbare positie bevindt.

Uiteraard weten we dat vrijwel geen enkel recht – en dus ook de bronbescherming – een absoluut recht is en dat er zich situaties kunnen voordoen dat een inbreuk hierop gerechtvaardigd is. De rechtbank Rotterdam vond in het geval van Robert Bas, zelfs informatie over een eventuele vergismoord onvoldoende om het fundamentele belang van de vrijheid van nieuwsgaring te doorbreken. Het opzoeken van deze grenzen zet echter de positie van de journalist en de journalistiek in bredere zin onder druk.

In het huidige tijdsegment, waarin bedreiging en intimidatie van journalisten geen uitzondering is, is er al meer dan voldoende druk. Wees dus zuinig op de persvrijheid. 

Maarten Pijnenburg, advocaat bij Dekens Pijnenburg Strafrechtadvocaten
Jordi l’Homme, strafrechtjurist
Beiden hebben geen betrokkenheid bij deze zaak.

https://www.villamedia.nl/artikel/verhoor-journalist-van-der-valk-brengt-ook-collegas-nodeloos-in-gevaar

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/mexicaanse-misdaadjournalist-gemarteld-en-onthoofd

Update: 31 mei 2021

De inhoudelijke behandeling van het #Eris-proces begint op 30 augustus. De rechtbank hoopt dan op 4 juli 2022 uitspraak te doen.

Update: Maandag 30 augustus 2021

Caloh Wagoh-proces: 16 Moordopdrachten In Een Half Jaar Tijd

Bijna drie jaar na de eerste arrestaties start vandaag de inhoudelijke behandeling van opnieuw een groot liquidatieproces. Het gaat om de zaak tegen leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij zouden op bestelling moorden hebben gepleegd.

In totaal staan 21 verdachten terecht voor het uitvoeren van vijf liquidaties en het beramen van nog eens elf andere moorden. Soms bleef het bij een voornemen, soms werd serieus geprobeerd om iemand uit de weg te ruimen. Dit alles zou zich hebben afgespeeld in slechts een paar maanden tijd, tussen januari en augustus 2017.

Naast het grote aantal verdachten en doelwitten, zijn ook andere getallen in de zaak duizelingwekkend. Het strafdossier is gegroeid tot maar liefst 50.000 pagina’s. Voor de behandeling van de zaak is een half jaar uitgetrokken, verdeeld over meer dan zestig zittingsdagen.

Hoofdverdachte is de vroegere president van motorclub Caloh Wagoh. Hij zou tegen betaling moordopdrachten hebben aangenomen. Deze opdrachten zou hij weer hebben uitgezet bij verschillende moordcommando’s, die voor een groot deel bestonden uit leden van de inmiddels verboden club.

De eerste verdachten werden in 2018 opgepakt bij een grote politieactie tegen Caloh Wagoh:1:06Politie valt onder meer woningen in Den Haag binnen

De belangrijkste opdrachtgever was volgens het Openbaar Ministerie Ridouan Taghi. Hij zou veelvuldig gebruik hebben gemaakt van de ‘diensten’ van Caloh Wagoh. Toch wordt Taghi zelf niet vervolgd in deze zaak; hem hangt al levenslang boven het hoofd in het Marengo-proces.

Net als in die megazaak maakt justitie ook in het Caloh Wagoh-proces gebruik van een kroongetuige. Het gaat om een lid van de motorclub dat zelf meehielp bij een van de liquidaties, maar tot inkeer kwam en naar de politie stapte.

Kolossale fout

Naast de verklaringen van dit voormalige Caloh Wagoh-lid, is er vooral veel bewijs uit in beslag genomen berichten. Die komen van pgp-telefoons, speciale toestellen om versleuteld mee te kunnen communiceren.

De president van Caloh Wagoh blijkt op dit punt een kolossale fout te hebben gemaakt. Na zijn arrestatie ontdekte de politie dat hij honderdduizenden berichten expres heeft bewaard op harde schijven.

Hij hoopte op basis van zijn archief een true crime-serie te kunnen maken voor streamingdienst Videoland. Het AD meldde vorig jaar dat de verdachte zelfs tienduizenden euro’s subsidie heeft gekregen voor een programmareeks, die er door zijn aanhouding nooit is gekomen.

De politie daarentegen heeft dankbaar gebruik gemaakt van de enorme berg berichten en filmpjes. Er bleken meer mensen op de dodenlijst van Caloh Wagoh te staan dan gedacht. Onder wie een Utrechtse sportschoolhouder, die door justitie verantwoordelijk wordt gehouden voor het regelen van de martelcontainers die vorig jaar zijn gevonden.

De vijf mannen die daadwerkelijk zijn geliquideerd, waren zelf ook actief in het criminele circuit. Toch had het maar weinig gescheeld of er waren ook onschuldige slachtoffers gevallen. Zo wilde een aantal verdachten volgens justitie het huis van een drugshandelaar beschieten met een raketwerper, maar stonden ze bij het verkeerde adres. Omdat het wapen dienst weigerde, zijn de nietsvermoedende bewoners door het oog van de naald gekropen.

Prijs was onderhandelbaar

Soms hadden ook de criminele ‘vijanden’ van de motorclub geluk. Zo wijzen pgp-berichten erop dat een doelwit in leven bleef omdat hij niet opdook waar de gereedstaande schutters hem hadden verwacht. Vermoedelijk ontkwam weer een ander aan zijn doodvonnis toen de politie een paar verdachten bij zijn huis oppakte. Ze zaten in gestolen auto’s, met automatische wapens, bivakmutsen en jerrycans benzine; de vaste ingrediënten voor een liquidatie.

De prijs van zo’n moord was onderhandelbaar. Als de opdrachtgever zelf wapens en vluchtauto’s leverde, ging de prijs omlaag. Was het een spoedklus, dan ging de prijs omhoog. Het gemiddelde tarief voor een moord lag op circa 75.000 euro. Dit bedrag moest worden verdeeld over iedereen die aan de liquidatie had meegewerkt.

https://nos.nl/artikel/2395699-caloh-wagoh-proces-16-moordopdrachten-in-een-half-jaar-tijd

Update: woensdag 1 september 2021

Kroongetuige Liquidatieproces Rond Caloh Wagoh: ’50 Namen Op Dodenlijst Taghi’

Volgens de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh stonden er zo’n vijftig namen op een ‘dodenlijst’. De namen zouden vrijwel allemaal van topcrimineel Ridouan Taghi afkomstig zijn en de motorclub zou de liquidatielijst hebben moeten uitvoeren.

Tony de G., kroongetuige in liquidatieproces Eris, heeft dat tegen de rechtbank verklaard. Er was dus “genoeg werk voor een hele periode”, zou hoofdverdachte Delano R. tegen de kroongetuige hebben gezegd. Onduidelijk is wie er op die lijst zouden hebben gestaan.

Doodseskader van Taghi

De G. is de belangrijkste getuige in het proces Eris, dat afgelopen maandag inhoudelijk van start ging in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De zaak gaat over vijf liquidaties en meerdere pogingen daartoe. Er staan 21 verdachten terecht.

Zij zouden zich hebben laten inhuren als doodseskader van Taghi, die in dit proces zelf overigens geen verdachte is. Volgens het Openbaar Ministerie fungeerde hoofdverdachte Delano R. daarbij als een soort ‘moordmakelaar’. R. zou liquidatieopdrachten hebben aangenomen van Taghi en deze vervolgens binnen Caloh Wagoh hebben uitgezet.

Advocaten van verschillende verdachten in het proces hebben vraagtekens gezet bij de verklaringen van kroongetuige De G. Hij liep over naar justitie nadat hij in Spanje was aangehouden voor de moord op Jair Wessels. Wessels werd in juli 2017 doodgeschoten in Breukelen.

Voor de behandeling van de zaak zijn 64 zittingsdagen gereserveerd. De komende weken wordt de kroongetuige verhoord. Het proces Eris is nauw verwant aan Marengo, het proces dat draait om de veronderstelde criminele organisatie van Taghi.

https://nos.nl/artikel/2396027-kroongetuige-liquidatieproces-rond-caloh-wagoh-50-namen-op-dodenlijst-taghi

Update: 11 januari 2022

Justitie: ‘Delano R. was roverhoofdman’

Het Openbaar Ministerie is dinsdagmorgen begonnen aan het requisitoir in de zaak Eris, tegen de verdachten van een moordcommando dat onder meer in opdracht zou hebben gehandeld van Ridouan Taghi. Leider daarvan was volgens justitie Delano R., ook wel bekend als ‘Keylow’.

Verdacht

In het Eris-onderzoek staan zes verdachten terecht voor de liquidatie van Jaïr Wessels (30) in Breukelen op 7 juli 2017 en een moordpoging twee dagen eerder. Hoofdverdachten in deelonderzoek Breuk in het Eris-proces zijn Caloh Wagoh-president Delano R., alias Keylow (51) en oudgediende Greg R. (73).

De andere vier verdachten zijn Feno D. (36), Michel K. (47), kroongetuige Tony de G. (37) en Patrick S. (35). Volgens de recherche was Patrick ‘Pepe’ S. de lokker van Wessels bij station Breukelen en waren Tony de G. en de Rotterdamse Arubaan Michel K. de uitvoerders.

Leven en dood

De officieren begonnen hun requisitoir vanmorgen met verontwaardiging over de misdaden door de verdachten: ‘Het gemak waarmee werd beslist over leven en dood van anderen is onthutsend en kent nauwelijks zijn weerga.’

Ze noemen de ‘gruwelijke feiten’ in de zaken, maar ook de ‘knulligheid’ waarmee de zaken werden uitgevoerd. Justitie vraagt zich waarom de vermeende daders zich ermee bezighielden: ‘Was het de broederschap die ze zochten, de status die het hen verleende, de paar centen die het hen opleverde?’

Vuile werk

Justitie noemt hoofdverdachte Delano R., ook wel bekend als Keylow, ‘een roverhoofdman’ die ‘dacht weg te komen met gruwelijke feiten, en anderen wist te bewegen om het vuile werk voor hem op te knappen.’

Een officier schetst hoe belangrijk de verklaringen van de criminele spijtoptant Tony de G. waren voor het oplossen van veel levensdelicten. Ze zijn volgens justitie ook betrouwbaar: ‘De verklaringen van de kroongetuige worden ondersteund door ander bewijs.’

Het requisitoir van justitie in de zaak Eris is onder meer te volgen via de Tweets van Saskia Belleman van De Telegraaf.

https://www.crimesite.nl/justitie-delano-r-was-roverhoofdman/

Update: 21 januari 2022

OM eist vijf maal levenslang tegen hoofdverdachten liquidatieproces Eris

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen vijf hoofdverdachten in het omvangrijke liquidatieproces Eris, rond leden van motorclub Caloh Wagoh. Het gaat om Delano “Keylow” R. (51), leider van de motorclub, oudgediende Greg R. (73), Jermaine B. (38), Feno D. (36) en Willem B. (34). Tegen andere verdachten is tot 30 jaar cel geëist.

Dodenlijst

In totaal staan 21 verdachten terecht voor betrokkenheid bij vijf liquidaties en verschillende moordpogingen en -opdrachten. Twee verdachten (Guyno O. en Ferrel T.) staan om juridische redenen in een aparte zaak terecht. Ridouan Taghi was volgens het OM de belangrijkste opdrachtgever die het meest betaalde. Volgens de recherche en kroongetuige Tony de G. stonden er zo’n vijftig namen op een dodenlijst.

Ongekend

Het geweld van de criminele organisatie was volgens het OM ongekend. Volgens de officier van justitie werd “met een simpel chatberichtje op een pgp-telefoon beslist over leven en dood”. ‘En anderen waren bereid deze moordopdrachten uit te voeren. Door de aanhouding van de verdachten is de liquidatie-organisatie een halt toegeroepen’, aldus het OM.

Justitie sprak verder van een handel in mensenlevens als verdienmodel. Volgens het OM legt onderzoek Eris de werkwijze bloot van een “uiterst meedogenloze organisatie, die doodde in opdracht”. ‘In zeven maanden tijd werden vijf mannen tegen betaling in koelen bloede vermoord’.

‘Dood en verderf’

Tegen vijf hoofdverdachten is levenslang geëist. Delano “Keylow” R. (51), leider van motorclub Caloh Wagoh en oprichter van de Haagse straatbende Crips, was volgens justitie “de spil, oprichter en leider van de moordcommando’s”. ‘Hij zette anderen onder druk en was verantwoordelijk voor dood en verderf.’

Volgens het Openbaar Ministerie heeft R. zich schuldig gemaakt aan vijf keer medeplegen moord, meerdere keren het medeplegen van voorbereiding tot moord, een poging tot het uitlokken van moord, het meerdere keren medeplegen van poging tot doodslag, het bezit van wapens en het leidinggeven aan een criminele organisatie.

Pgp-gesprekken

Keylow werd volgens justitie benaderd door opdrachtgevers. Dit zou blijken uit pgp-gesprekken die hij voerde en ook foto’s en filmpjes die hij met een andere telefoon daarvan maakte en op een laptop opsloeg. Op die manier kon de politie later ook precies lezen welke moordopdrachten hij allemaal had binnengekregen.

Feno D. is volgens het OM onder meer schuldig aan twee moorden, het uitlokken van andere moorden en deelname aan een criminele organisatie.

Jermaine B. was volgens het OM de tussenpersoon tussen Taghi en Delano R. en is onder meer schuldig aan medeplegen moord en het medeplegen van voorbereidingen voor andere moorden.

Willem B., alias Worcc, is volgens justitie een van de vertrouwelingen van Delano R. en volgens het OM schuldig aan medeplegen van één en voorbereiden van vier moorden. Hij was een poosje woordvoerder van Caloh Wagoh.

Raadgever Greg R.

Oudgediende Greg R. had volgens het OM de rol van raadgever binnen de motorclub. Hij werd gezien zijn status in het criminele milieu “Triple OG” genoemd en is volgens het OM schuldig aan onder meer uitlokken en medeplegen moord en medeplegen van voorbereiding moord en doodslag.

20 tot 30 jaar cel

De andere verdachten hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan minstens het medeplegen van één van de moorden, en soms ook de voorbereiding van andere levensdelicten of het plegen van ander zwaar geweld zoals het schieten op een woning. De strafeisen tegen hen variëren van 20 tot 30 jaar cel.

Tegen Radesjh S. eist het OM 30 jaar cel. Moriën J. moet als het aan justitie ligt 28 jaar de gevangenis in. Tegen Michel K., Gwensley G., Orphan P. en Ferhan Y. eist het OM 26 jaar cel. Tegen Marcano M., Roël T. en Reaginon A. eist justitie respectievelijk 25, 24 en 23 jaar cel. Ryan K. en Clide van M. hoorden 22 jaar cel tegen zich eisen. Ferman D. en Patrick S. moeten als het aan justitie ligt 21 en 20 jaar de cel in.

Kroongetuige

Het OM eist tegen kroongetuige Tony de G. tien jaar celstraf, zoals in augustus 2021 al bekend werd. In de overeenkomst met De G. werd eerder vastgelegd dat het OM een straf zal eisen van twaalf jaar in plaats van de voorgenomen eis van 24 jaar. Ten tijde van het sluiten van de overeenkomst zou normaal gesproken twaalf jaar gevangenisstraf netto acht jaar zitten betekenen. Maar door het ingaan van de nieuwe wet op 1 juli 2021 zou twaalf jaar neerkomen op tien jaar zitten.

Onderzoek Eris startte toen voormalig Caloh Wagoh-lid Tony de G. als medepleger van één liquidatie geen uitweg meer zag en als kroongetuige overliep naar justitie. Hij ging verklaren over de motorclub en volgens justitie ondersteunen zijn verklaringen de vele ontsleutelde pgp-gesprekken die tijdens het onderzoek naar boven zijn gekomen.

Uitspraak

In de komende weken komen de advocaten van de verdachten aan het woord. Daarna zal de rechtbank het onderzoek sluiten en op 5 juli uitspraak doen.

https://www.crimesite.nl/om-eist-vijf-maal-levenslang-tegen-hoofdverdachten-liquidatieproces-eris/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: