Politiestaat?

Door : | 0 Reacties | Op : 11-03-2020 | Categorie : SoSo Blog

Het zou niet de eerste keer zijn dat gezondheidszorg op politiek niveau vaak gebruikt wordt voor eigen doelen.

Het Corona-virus heeft een aantal opmerkelijke ‘bijkomende toevalligheden’. Economische gevolgen, sociale gevolgen, ouderen en zwakkeren zijn de pineut (vergrijzing?) depopulatie, vaccinatieprogramma op het menu en ga zo maar door. Nederland bekijkt nu de mogelijkheden en maatregelen die genomen kunnen worden om het virus in te dammen. Het lijkt erop alsof we meer richting een ‘politiestaat’ gaan. Huisarrest, quarantaine, monitoren, meldingsplicht, lockdown. Hoe kijkt Nederland straks tegen de ‘privacy-wetgeving’? Moet die op de schop? We zullen het moeten afwachten!

“What the eye doesn’t see and the mind doesn’t know, doesn’t exist”, even if it does! … Only when one can look at something and see beyond what the mind knows can one discover new things and enhance understanding.”

D.H. Lawrence

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/het-draait-allemaal-om

http://www.sosokitchen.nl/trouwstoeten

….

Update: Wat is een Politiestaat?

Onder een politiestaat verstaat men een staat waar de sociale, economische en politieke macht door de leiders gehandhaafd wordt met behulp van (geheime) politie. Deze politie heeft in dit soort staten meer bevoegdheden dan gebruikelijk is in een liberale democratie. Politiestaten in de strikte betekenis van het woord worden meestal gekenmerkt door totalitarisme en een sterke sociale controle.

Inperken van Burgerrechten

Onder druk van een al dan niet vermeende interne of externe bedreiging van de staatsveiligheid bestaat het gevaar dat wetten doorgevoerd worden die burgerrechten inperken en stapsgewijs in de richting van een politiestaat leiden. Voorbeeld is nazi-Duitsland. Adolf Hitler kwam via verkiezingen op democratische wijze aan de macht. Vervolgens wist hij na de Rijksdagbrand, die mogelijk door de nazi’s zelf is veroorzaakt, grote bevoegdheden naar zich toe te trekken (uitroepen van de noodtoestand, etc) om ‘de orde te handhaven’. Met deze, in theorie tijdelijke, ‘ordehandhavingswetten’ schakelde hij in snel tempo alle politieke tegenstanders uit, werd de noodtoestand permanent, en werd het hele land aan zijn wil ondergeschikt gemaakt (gleichschaltung).

Een inperking van burgerrechten gebeurde na de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Ook hier werden sommige burgerrechten (in theorie tijdelijk) ingeperkt zoals het absolute recht op privacy. De regering Bush gaf aan dat dit in het kader was van de strijd tegen terrorisme en tegen drugs.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Politiestaat

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: