Amandel-Briwat

2013-07-15
  • Bereidingstijd : 0m

Vooraf:

-Ik heb pinda’s genomen, omdat mijn moeder dat altijd ook deed.
Je proeft echt geen verschil en het scheelt aanzienlijk in je portemonnee.
Wanneer je geen pinda’s toe wilt voegen, dan laat je ze gewoon achterwege en ga je alleen voor de amandelen.
-Met een glas bedoel ik een Nederlands theeglas met oortje.
-Indien je het notenmengsel nog natter wilt hebben voeg je extra olijfolie, boter en mazhar toe.
-Wanneer je de briwats in olie wilt bakken maak je een papje door wat bloem met water te vermengen en besmeert daarmee het uiteinde van het filodeeg, zodat de briwats tijdens het frituren niet open gaan.
Lees het artikel ‘Amandel-Briwat ‘ voor meer informatie.
-Handigheid vereist !

 

 

Ingrediënten:

-1 pak filodeeg(Marokkaanse slagerij / supermarkt)
-3/4 zak amandelen(Marokkaanse slagerij, 1 zak 800 gram)
-1 zak pinda’s(Albert Heijn, 500 gram)
-Olijfolie(Albert Heijn, mild)
-Roomboter(Lidl, ongezouten)
-Kaneel(Albert Heijn)
-Mazhar-oranjebloesemwater(Marokkaanse slagerij / supermarkt))
-Suiker

 

 

Extra:

-Roomboter(Lidl, ongezouten)
-Kwast
-2 vorken
-Vergiet
-Bakpapier(Albert Heijn)
-Zonnebloemolie(Lidl)
-Honing(Aldi)
-Amandelen, amandelstiften(Albert Heijn), geroosterde sesam of cocos

 

 

Bereidingswijze:

Giet heet water over de amandelen. Blijf erbij staan en kijk of het velletje al begint los te laten. Giet de amandelen af. Pel ze, droog ze af in een schone theedoek en bak de amandelen knapperig en goudbruin in olie.
Laat de amandelen afkoelen.
Hou een paar amandelen achter voor de versiering en maal ze wat grof.
De overige amandelen fijn malen (voor een bite wat groffer malen)

Was al het zout uit de pinda’s en rooster ze droog in de oven.
Let hierbij wel op dat je de pinda’s niet verbrand.
Laat de pinda’s afkoelen en maal ze fijn.

Neem een kom en doe de fijngemalen (of ietsjes grofgemalen) amandelen en pinda’s bij elkaar.

Maal een halve tot een hele glas suiker fijn (afhankelijk van hoe zoet je het wilt hebben) en doe dit bij het notenmengsel.

Voeg een scheutje mazhar toe.

Smelt een pakje boter en vul de glas tot de helft met de gesmolten boter en de overige helft met olijfolie en doe deze erbij.

Tot slot voeg je één volle eetlepel kaneel aan het mengsel toe en vermeng je alles goed met elkaar.

Neem nu je filodeeg en snijd gelijke repen van 4/5 cm in de breedte. Doe niks aan de lengte.
Dek het filodeeg goed af, want het deeg droogt snel uit.

Neem een reep filodeeg en besmeer het helemaal met de gesmolten boter.

Neem wat van het notenmengsel en maak er een balletje van.

Leg op een hoekpunt van het filodeeg het balletje en sla het filodeeg zó om het mengsel, zodat je naar het tegenovergestelde punt toewerkt en er een driehoek ontstaat; met andere woorden klap je het deeg schuin over de vulling en klap je de punt over de deegreep.
Rol de briwat zo verder op, totdat je bij het eindpunt komt en een duidelijke driehoek hebt gevormd.

Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier.
Bak de briwats goudbruin in de oven en dompel ze daarna meteen in de warme honing. (Je kunt nog een theelepel mazhar aan de honing toevoegen)
Neem met 2 vorken de briwats uit de honing en laat ze verder uitlekken in een vergiet waar je een bord of opvangbakje onder hebt geplaatst.

Bestrooi de amandelbriwats tot slot met de achtergebleven amandelen, amandelstiften cocos of sesamzaad.

Bsa7a wa ra7a !

(Van het overgebleven chebbakia mengsel maak ik ook nog briwats; bekijk de gerelateerde artikelen op de site)

Update: verschillende soorten briwat. Ook alleen met amandelvulling. 

 

 

 

 

Categorie:
Waardering

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 x beoordeeld

17.637 views

Related Recipes:
  • Kokos – Cocos Koekjes

  • Thafdath / Harcha – Marokkaanse Griesmeelbrood

  • Kaas – Ham Broodjes

  • Remsemen gevuld met Turkse Kaas en Peterselie

  • Kaas-Prei Taartje

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: