tha7rath / harira

2013-07-16
  • Bereidingstijd : 0m

Vooraf:

-Ik heb geen bloem of ander bindmiddel in de soep gedaan, omdat de soep door mede de botten(geleerwerking) en overige ingrediënten vanzelf is gaan binden.
Indien je soep nog niet helemaal gebonden is, kun je een papje maken door een paar eetlepels bloem met water te vermengen en het vervolgens aan de soep toe te voegen.
Wanneer je geen bloem wilt gebruiken neem je fijne griesmeel of een à twee aardappels om je soep te binden.
-Voeg extra water toe, wanneer je je soep vloeibaarder wilt hebben.
-De ‘iegsen / la3dam’ oftewel botten van het rundvlees dien je bij het opdienen van de soep niet mee op te scheppen; die laat je op de bodem van de soeppan liggen.
De extra stukjes rundvlees kun je wel gewoon mee opscheppen, want die horen er gewoon in.
-Kikkererwten de nacht ervoor in water laten weken.
Ik trek het vel er nooit van af en het vel komt ook nooit los tijdens en na de bereiding.
Bovendien dient het vel als beschermlaag en houdt de kikkererwt bij elkaar en spleit noch verpapt het tijdens en na de bereiding.
-Ik gebruik wel knoflook; je ruikt en proeft het niet !
-Voor meer informatie over de fenegriek kun je het artikel ‘tha7rath / harira’ bekijken.

 

 

Ingrediënten:

-1/2 kilo of meer runderbotten(iegsen/ la3dam)(Marokkaanse slager)
-In stukken gesneden rundvlees(afhankelijk van hoeveel je zelf wilt toevoegen)(Marokkaanse slager)
-1 teentje knoflook
-Een soepkom met groot gehakte uien(Albert Heijn, Lidl, of groenteboer)
-Een soepkom met groot gehakte tomaten(Albert Heijn, Lidl,of  groenteboer)
-1/4 deel van een knolselderij(Albert Heijn, Lidl, of groenteboer)
-2 of 3 stengels bleekselderij(Albert Heijn, Lidl, groenteboer of Marokkaanse slager)
-1/2 bosje bladselderij(Albert Heijn of Marokkaanse slager)
-1 bosje koriander(Albert Heijn of Marokkaanse slager)
-1/2 bosje peterseli(Albert Heijn of Marokkaanse slager)
-2 wortels(Albert Heijn, Lidl of groenteboer)
-1/2 groene paprika(Albert Heijn, Lidl of groenteboer)
-1/2 rode paprika(Albert Heijn, Lidl of groenteboer)
-Handvol linzen(Marokkaanse slager)
-Een soepkom kikkererwten(Marokkaanse slager)
-Een kleine handvol fenegriekzaad(Marokkaanse slager)
-Dhen ie7aaren/ smen(Zie artikel ‘ verse karnemelk, boter, asshier, dhen-i7aaren/smen maak je zelf ‘ ). Indien je niet over smen beschikt kun je eventueel 1 eetlepel roomboter aan de soep toevoegen(Lidl)
-1 eetlepel tomatenpuree(Albert Heijn of Lidl)
-Handvol vermicelli(Marokkaanse slager)
-1/2 citroen(Albert Heijn, Lidl of groenteboer)
-zout
-1 eetlepel zwarte en witte peper(r3amar)(Lidl of Albert Heijn)
-1 eetlepel gember(Albert Heijn)
-1/2 eetlepel komijn(Albert Heijn)
-1/2 eetlepel rode paprikapoeder(Lidl of Albert Heijn)
-Theelepel kurkuma(Albert Heijn)
-Olijfolie traditioneel en extra vierge(Albert Heijn,zie artikel ‘ Olijfolie huismerk Albert Heijn)
-Water

 

 

Extra:

-2 grote pannen met deksel
-Lange soeplepel
-Staafmixer
-Fijn gesneden koriander voor de garnering

 

 

 

Bereidingswijze:

Neem een grote pan met deksel.

Schenk een scheutje traditioneel en een scheutje extra vierge olijfolie in de pan.

Doe de botten en het vlees in de pan. Braad het geheel kort aan.

Voeg zout, de kruiden en knoflook toe en braad de botten en vlees, totdat de knoflook bruin begint te kleuen. Let hierbij wel op dat je de knoflook niet verbrand.
Blus af met water. Voeg zoveel water toe, totdat de botten en vlees bedekt zijn met water.

Laat het geheel opkoken en voeg de tomatenpuree, fenegriekzaad, linzen en kikkererwten toe.

Neem nu een andere pan en vul de pan met ongeveer 3 liter water.

Doe nu alle overige ingrediënten, behalve de vermicelli, smen en citroen in deze pan.

Kook alles gaar.

Neem een staafmixer en pureer het geheel en voeg de inhoud aan de andere pan.

Roer alles nog even goed door en laat het geheel weer opkoken.

Voeg als laatste de vermicelli, smen en citroen toe en laat de tha7rath/ harira nog doorsudderen.

Garneer eventueel met fijn gesneden koriander.

Bsa7a!

 

Categorie:
Waardering

(5 / 5)

5 5 2
Rate this recipe

2 x beoordeeld

12.209 views

Related Recipes:
  • Tortilla; Spaans

  • Soso Kitchen’s Red Snapper op een bedje van Paprika-Salsa uit de oven

  • Salsa: Ui-Tomaat-Paprika

  • Penne in Blanke Room – Parmezaanse Kaas – Saus met een vleugje Rozemarijn

  • Penne in Blanke Room – Mascarpone – Italiaanse Kruiden – Saus met gegrilde Champignons en Kipstukjes

Recipe Comments

Comments (7)

  1. posted by saida on 16-07-2013

    ik zie dat je kruiden gebruikt van ah lidl geen marokaanse kruiden?

    • posted by SoSo Kitchen on 16-07-2013

      Hallo Saida,
      Marokkaanse kruiden is een breed begrip en kruiden zijn kruiden, of je ze nou in Marokko of in Nederland koopt.
      In Marokkaanse winkels verkopen ze vaak ‘ras el hanout’, welke een verzamelnaam is voor verschillende kruiden bij elkaar.
      Wanneer je peperkorrels uit Marokko koopt, dien je deze fijn te malen om zwarte peperpoeder te creëren.
      Zwarte peperkorrels verkopen ze ook bij de Albert Heijn, daar hoef je bij wijze van niet helemaal naar Marokko voor.
      Bovendien dien je Marokkaanse kruiden, zoals saffraanpoeder, niet verwarren met saffraandraadjes, beter te vermijden, omdat bewezen is dat het slecht is voor je gezondheid; het is namelijk een kunstmatige kleurstof.
      Gebruik liever saffraandraadjes(s3afran el 7or) of kurkuma van de kurkuma-wortel, welk een natuurlijk product is.
      En mocht je dan een keer in Marokko zijn, koop dan nooit de poedervariant van kruiden, maar de korrel, zaad of wortel zelf en maak je eigen kruiden. Zo heb je ook een betere blik op wat je binnen krijgt !
      Wanneer je het etiketje van de kruiden van de Albert Heijn onder de loep neemt, constateer je al gauw dat er geen E-nummers aan kruiden wordt toegevoegd, precies deze kruiden worden in de Marokkaanse keuken gebruikt.

  2. posted by Nadia on 25-07-2013

    Oh hier staat ie! Sorry voor mijn vorige reactie hihi.
    Kon de recepten niet vinden omdat ik niet goed keek

    • posted by SoSo Kitchen on 25-07-2013

      Hoi Nadia,
      Is niet erg, artikelen en recepten zijn nauw met elkaar verbonden dus je vindt het altijd wel terug.
      Groetjes !!

  3. posted by Lehan on 11-01-2014

    Ik lees dat je 1 eetlepel aan sommige kruiden voor de soep gebruikt.
    Is dit niet een beetje teveel?

  4. posted by SoSo Kitchen on 23-01-2014

    Hallo Lehan,
    Aan het eind houd ik zo’n 5 à 6 liter soep over, dus in verhouding is het niet veel.
    Groetjes,

  5. posted by Lehan on 27-01-2014

    Salaam Soso,
    Haha, oke ik begrijp het.

    Leuke blog. Kijk uit naar je andere recepten. Choukran voor het mee delen.
    Groetjes

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: