Staat Israël Op Punt Palestijns Gebied Te Annexeren – Of Niet?

Door : | 0 Reacties | Op : 30-06-2020 | Categorie : SoSo Blog

Hoe zit het ook alweer?

Volgend artikel doet me denken aan stukje geschiedenis: Fès:1982:Hassan II:’vredesplan’

https://www.trouw.nl/buitenland/vredesplan-trump-zou-zomaar-tot-nieuwe-intifada-kunnen-leiden

………

“Al weken wachten Israëliers, Palestijnen en de rest van de wereld af of Israël weer stukken Palestijns grondgebied zal annexeren of niet. Deze woensdag zou premier Benjamin Netanyahu hiervoor mogelijk het startschot geven. Negen vragen.”

1Wat gaat er gebeuren?

Israël kan volgens het in april gesloten regeerakkoord tot 30 procent van de Westelijke Jordaanoever annexeren, inclusief alle nederzettingen en de Jordaanvallei. Van alle scenario’s waarover wordt gespeculeerd, lijkt een gedeeltelijke annexatie de meest waarschijnlijke. Als de annexatie niet verder gaat dan één of twee grote nederzettingen, blijven de reacties van de Palestijnen en de internationale gemeenschap beperkt, hoopt de Israëlische regering. Gevoeliger ligt de annexatie van de Jordaanvallei. Dit vruchtbare gebied is onmisbaar voor een eventuele Palestijnse staat.

2 Hoe zit het ook alweer?

Israël houdt de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook sinds de Zesdaagse Oorlog met de Arabische buurlanden in 1967 militair bezet. Bij de Oslo-akkoorden van 1993 en 1995 werd het gebied opgedeeld in zone A, B en C – met A en B onder gedeeltelijk Palestijns bestuur en C onder Israëlisch bestuur. Het te annexeren gebied ligt in zone C. Door het groeiende aantal nederzettingen, met al bijna een half miljoen Israëlische bewoners, en de vele beperkingen voor Palestijnen, wordt zone C door velen al gezien als de facto geannexeerd.

3 Waarom nu?

Het is volgens Netanyahu „een historische kans”. Nog nooit stond een Amerikaanse president zo welwillend tegenover eenzijdige Israëlische stappen. In november kan dat anders zijn; de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt tégen annexatie te zijn. Bovendien is de wereld te druk met de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan om zich nu in het slepende conflict te mengen.

4 Waarom zou hij het niet doen?

Precies om diezelfde redenen is dit misschien juist een slecht moment om zo’n radicale stap te zetten: Israël kampt met een diepe economische crisis plus een nieuwe corona-uitbraak. Wat hebben Israëliërs eraan als daar regionale onrust bij komt? Ook Trumps onzekere positie kan als tegenargument dienen: als hij weggestemd wordt, is annexatie een valse start van de relatie met een nieuwe president.

Netanyahu wacht op het groene licht van de Amerikanen. Het annexatieplan is gebaseerd op Trumps Visie voor vrede uit januari. Dat plan leek ontworpen voor en door Netanyahu. Het Witte Huis vreest echter door unilateraal Israëlische acties de stok kwijt te raken om de Palestijnen mee naar de onderhandelingstafel te slaan. Beraad tussen de VS en Israël loopt nog.

5 Wat houdt annexatie eigenlijk in?

In geannexeerd gebied gaat het Israëlische recht gelden. Rechts Israël noemt het liever ‘toepassen van Israëlische soevereiniteit’, omdat annexatie volgens de definitie gaat om het innemen van land dat tot een andere staat behoorde. Annexatie zou zowel directe gevolgen hebben als impact op de langere termijn. Voor de Israëlische kolonisten wordt het bijvoorbeeld makkelijker om huizen te bouwen, voor de Palestijnse bevolking versterkt het de bestaande beperkingen, zoals gebrek aan bewegingsvrijheid, sloop van huizen en grondverlies. Bovendien wordt het juridisch bijna onmogelijk om de Israëlische nederzettingen in bezet gebied ooit te ontruimen.Lees ook het interview met cartograaf Jan de Jong: ‘Mijn kaart gaf de Palestijnen een schok’

Als (sommige) nederzettingen worden geannexeerd, moeten Palestijnen over Israëlisch grondgebied reizen om hun dorpen en steden uit te komen. Het is onduidelijk wat de status wordt van Palestijnen die in te annexeren gebied wonen. Netanyahu heeft al gezegd dat ze geen Israëlisch paspoort krijgen.

Het belangrijkste gevolg is dat de tweestatenoplossing nog verder weg drijft; tegenstanders zien in annexatie de doodssteek voor het op apegapen liggende vredesproces.

6 Kan Israël dit zomaar doen?

Activisten vrezen dat het annexatieplan tot nieuw geweld leidt. De militante Hamas-beweging heeft al gemeld annexatie als een oorlogsverklaring te zien. De Palestijnse Autoriteit heeft gedreigd zichzelf op te heffen, waardoor chaos op de Westelijke Jordaanoever kan ontstaan.

7 Hoe reageert de wereld?

VN-secretaris-generaal António Guterres noemde de annexatieplannen „een zeer ernstige schending van het internationaal recht”. De EU heeft haar „ernstige bezorgdheid” uitgesproken. Amerikaanse en Europese politici hebben petities tegen de annexatie getekend. Ook Arabische landen veroordelen de plannen scherp. Het dreigendst klinkt buurland Jordanië, dat een „enorm conflict” voorspelt. Jordanië en Egypte zijn de enige twee Arabische landen met een vredesverdrag met Israël. In de praktijk zijn de tegenacties waarschijnlijk beperkt.

8 Hoe zit het in de Israëlische politiek?

Netanyahu’s coalitiepartner Benny Gantz heeft enerzijds verklaard dat Israël niet wacht als de Palestijnen „in hun diepe stront” blijven zitten. Anderzijds wil hij het annexatieplan alleen uitvoeren in het kader van een breder diplomatiek proces. Dinsdag zei hij dat het plan moest wachten tot na de coronacrisis. Netanyahu kan ook buiten hem om de Knesset, het Israëlische parlement, met zich mee proberen te krijgen.

9 En wat vinden Israëliërs ervan?

Volgens een recente opiniepeiling weten ze dat zelf niet: 26 procent heeft geen mening, 32 procent is vóór en 42 procent tégen annexatie. Voor bijna niemand is het een prioriteit.

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/29/staat-israel-op-punt-palestijns-gebied-te-annexeren-of-niet

*Joden en Zionisme

“Aanvankelijk had het zionisme maar weinig aanhang onder Joden in Europa en Amerika. Vooral religieuze Joden vinden dat herstel van de Joodse heerschappij in het land van Israël pas na het verschijnen van de Messias kan plaatsvinden, en dat het bijna godslasterlijk is om dit op seculiere gronden te willen bereiken.”

“De voortdurende vervolging in Oost-Europa vanaf eind 19e eeuw en nadien de Shoa (Holocaust) tijdens het nazibewind, waarbij ruim een derde van alle Joden in de wereld werd vermoord, groeide ook onder minder religieuze Joden de mening dat, met het oog op zelfbehoud, een thuisland nodig zou zijn, en ontstond er meer steun voor het verkrijgen van een eigen land.”

“Van de religieuze Joden is er vanuit de ultraorthodoxie verzet tegen het zionisme, gebaseerd op de joodse wet (halacha) die een Joodse staat vóór de komst van de Messias strikt verbiedt; veel religieuze Joden vinden het bijna godslasterlijk om dit op seculiere gronden te willen bereiken.”

Bron: Wikipedia

Update: donderdag 13 augustus 2020

Israël En Emiraten Sluiten Historisch Akkoord, Annexatie Westoever Opgeschort

“Israël en de Verenigde Arabische Emiraten hebben besloten hun onderlinge betrekkingen volledig te normaliseren. De landen maakten dat vandaag bekend en spreken van een historische overeenkomst. De VAE is de eerste Golfstaat die diplomatieke banden aanknoopt met Israël, en het derde Arabische land na Egypte en Jordanië.

Onderdeel van de overeenkomst is dat Israël de voorgenomen annexatie van een deel van de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever opschort. Het akkoord werd gesloten onder leiding van de VS. Verwacht wordt dat Israël en de Emiraten binnenkort ambassadeurs uitwisselen.

Ondanks het opschorten van de annexatie reageren de Palestijnen furieus. Arabische landen hebben lang volgehouden dat er pas vrede gesloten kan worden met Israël als dat land de bezetting beëindigt, maar met dit akkoord lijken de Emiraten van die koers te zijn afgeweken.

Een woordvoerder van president Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit spreekt van “verraad”. Daarnaast trekken de Palestijnen hun ambassadeur terug uit de Emiraten.

Op de achtergrond zochten Israël en de Verenigde Arabische Emiraten al langer toenadering tot elkaar. Beide landen zijn bezorgd over de invloed van Iran in het Midden-Oosten. Israël probeert daarom ook al enkele jaren op allerlei gebieden samen te werken met andere Arabische landen, waaronder Saudi-Arabië en Oman.

Toch zag niemand in Israël aankomen dat dit nu zou gebeuren, zei correspondent Ankie Rechess in het radioprogramma Nieuws en Co: “Dit soort betrekkingen, met het uitwisselen van diplomatie, maar ook toeristen die beide kanten op kunnen, zijn er eigenlijk niet met Arabische landen. Premier Netanyahu kan nu weer een kruisje zetten bij een succes, in toch moeilijke politieke tijden voor hem.”

De Israëlische premier is verwikkeld in verschillende corruptiezaken.

Abraham-akkoorden

Volgens de VS, Israël en de VAE zorgt dit akkoord ervoor dat vrede in het Midden-Oosten dichterbij komt. De overeenkomst is het gevolg van “gewaagde diplomatie en visie van de drie leiders en de moed van de Verenigde Arabische Emiraten en Israël om een nieuw pad te bewandelen dat het grootste potentieel in de regio zal ontgrendelen”, staat in een verklaring van de drie betrokken landen. .

De Emiraten zeggen in een reactie een sterke medestander te zijn van het Palestijnse volk “voor hun waardigheid, rechten en soevereine staat. Zij moeten profiteren van normalisatie”.

De drie landen hebben de deal de Abraham-akkoorden genoemd. Abraham geldt voor zowel joden als moslims als aartsvader.

Dat de landen diplomatieke banden aangaan betekent nog niet dat de bevolking er ook op zit te wachten, zegt Daisy Mohr, correspondent voor de Arabische wereld. “Dit is best wel taboe in de Arabische wereld. Je moet je voorstellen dat je op dit moment niet eens kunt bellen van de Emiraten naar Israël.”

Coalitie tegen Iran

Voor Donald Trump is dit akkoord een diplomatiek succesje, zegt Amerika-correspondent Arjen van der Horst: “Met zijn schoonzoon Jared Kushner beloofde hij voor vrede te zorgen in het Midden-Oosten. Maar of dit akkoord daaraan bijdraagt, is zeer de vraag. Trump doet vooral wat Israël wil en betrekt de Palestijnen er niet bij.”

Maar deze deal moet vooral worden gezien in de context van de coalitie tegen Iran, die wordt gevormd door de VS, Israël en enkele Arabische landen. “Je ziet al langere tijd dat de verhoudingen in het Midden-Oosten aan het verschuiven zijn. The enemy of my enemy is my friend. Voor Amerika maakt het het makkelijker dat twee belangrijke bondgenoten in het Midden-Oosten nu op één lijn zitten.”

Hamas: mes in de rug

Hamas zegt in een reactie op het akkoord dat de Emiraten de Palestijnen een mes in de rug steken met het akkoord. Een woordvoerder noemt het akkoord een beloning voor de Israëlische bezetting en misdaden. De militante groepering heeft de macht in de Gazastrook en wordt door Israël en het Westen gezien als een terroristische organisatie.”

https://nos.nl/artikel/2343955-israel-en-emiraten-sluiten-historisch-akkoord-annexatie-westoever-opgeschort

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/abrahamakkoord-zal-weinig-navolging-krijgen

Lees ook:

Ambassade VS Op Dag Van Geweld Officieel Verplaatst Naar Jeruzalem

Op de dag dat in de Palestijnse gebieden bloedige protesten woeden, is bij een ceremonie in Jeruzalem formeel de Amerikaanse ambassade verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem. De Amerikaanse ambassadeur David Friedman sprak in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders van een historische dag.

Via een opgenomen videoboodschap zei president Trump dat de VS zich zal blijven inzetten voor een duurzaam vredesakkoord.

Ambassadeur Friedman herinnerde eraan dat zeventig jaar geleden de Amerikaanse president Truman de eerste was die, “na elf minuten”, Israël erkende. “Later zou hij spijt uitspreken dat hij zo lang had gewacht.” Friedman prees president Trump voor zijn besluit de ambassade te verplaatsen naar Jeruzalem. Hij roemde hem voor zijn “morele duidelijkheid”.

Bij de ceremonie zijn Trumps schoonzoon en Midden-Oosten-adviseur Jared Kushner en diens vrouw Ivanka Trump aanwezig. Ook de Amerikaanse minister van Financiën, Steve Mnuchin en een aantal Congresleden zijn erbij.

Kushner zei in zijn toespraak dat de waarheid eindelijk wordt erkend: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël.” Ook zei Kushner dat Jeruzalem “de stad moet blijven die mensen van allerlei religies bij elkaar brengt”.

De ceremonie is zwaar beveiligd. Hij wordt gehouden op het moment dat tienduizenden Palestijnen protesteren bij de grens tussen Israël en Gaza. Palestijnse bronnen melden dat daarbij inmiddels 37 doden zijn gevallen en meer dan 1600 gewonden.

De verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem is omstreden. Oost-Jeruzalem wordt door de Palestijnen gezien als hoofdstad van een toekomstige staat. De EU is van mening dat de kwestie-Jeruzalem moet worden opgelost binnen vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Toch zijn er ook een aantal vertegenwoordigers van EU-landen bij de ceremonie in Jeruzalem, onder wie die van Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië en Roemenië.

Slechts twee landen hebben tot nu toe te kennen gegeven hun ambassade in Israël ook van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen: Guatemala en Paraguay.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een verklaring gezegd dat de verplaatsing van de ambassade de “massaslachting” onder Palestijnse betogers heeft uitgelokt.

Van een heel nieuw gebouw is overigens nog geen sprake. De ambassade is geopend binnen het terrein van het huidige Amerikaanse consulaat in Jeruzalem. De ambassadeur en een klein aantal medewerkers zijn overgegaan van Tel Aviv naar Jeruzalem, maar het leeuwendeel blijft nog achter. Aanvankelijk werd gedacht dat de verhuizing jaren in beslag zou nemen, maar vicepresident Pence zei onlangs bij een bezoek aan Israël dat de verhuizing al volgend jaar moet zijn afgerond. Mogelijk wordt gekozen voor een bestaand gebouw.

https://www.nos.nl/artikel/2231790-ambassade-vs-op-dag-van-geweld-officieel-verplaatst-naar-jeruzalem

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/marokko-en-israel-herstellen-betrekkingen

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: