‘Trucjes-Politieke Spelletjes’

Door : | 0 Reacties | Op : 10-03-2020 | Categorie : SoSo Blog

Een heel interessant artikel! Wat is zo belangrijk dat men bereid is wetten aan te passen vraag ik me af…

“Pochs advocaat Geert-Jan Knoops zegt tegen Nieuwsuur dat het document een bewijs is van politieke bemoeienis met de zaak tegen de piloot. Tot dusver houdt het kabinet vol dat Nederland niet intensief betrokken was bij de uitlevering van de piloot en dat de overheid alleen rechtshulp heeft verleend.”

Ministerie stuurde vertrouwelijk document over Julio Poch niet naar Kamer

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de Tweede Kamer een vertrouwelijk document over de zaak rond Julio Poch tien jaar lang onthouden, meldt Nieuwsuurdinsdag. De Argentijns-Nederlandse piloot werd in 2009 in Spanje gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dodenvluchten in Argentinië.

In de nota wordt een overleg van de Argentijnse ambassadeur met het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Buitenlandse Zaken beschreven. Dit overleg vond drie weken voor de arrestatie van Poch plaats. Hieruit wordt duidelijk dat Argentinië Nederland politiek onder druk zette om Poch uitgeleverd te krijgen.

Het document is volgens Nieuwsuur bekend bij het ministerie, maar bewust achtergehouden. Het zou gaan om een “intern ambtelijk document” dat vanwege de inhoud “in de regel niet naar de Kamer wordt gestuurd”. Het ministerie stuurde het document wel naar de commissie die dossieronderzoek doet naar de zaak tegen Poch.

Pochs advocaat Geert-Jan Knoops zegt tegen Nieuwsuur dat het document een bewijs is van politieke bemoeienis met de zaak tegen de piloot. Tot dusver houdt het kabinet vol dat Nederland niet intensief betrokken was bij de uitlevering van de piloot en dat de overheid alleen rechtshulp heeft verleend.

Argentinië had een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Poch, omdat hij 1976 en 1983 zou hebben meegewerkt aan de zogenoemde dodenvluchten. Tijdens deze vluchten werden gevangenen en politieke rivalen van het regime van president Jorge Videla vanuit vliegtuigen in zee gegooid. Poch zat acht jaar lang vast en werd eind 2017 vrijgesproken.

Minister wilde Rijkswet op het Nederlanderschap aanpassen

Het Zuid-Amerikaanse land hoopte ten tijde van de arrestatie dat Nederland de piloot zou uitleveren. Dat bleek echter niet mogelijk, omdat de landen geen dergelijk uitleveringsverdrag hebben gesloten. Andere landen, zoals Spanje, hebben wél zo’n overeenkomst met Argentinië. Uiteindelijk werd Poch in Spanje opgepakt. In februari werd bekend dat dit een door Nederland bedacht plan was.

Uit het document blijkt volgens Nieuwsuuronder meer dat de toenmalige minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin ook bereid was om de Rijkswet op het Nederlanderschap aan te passen. Die aanpassing had het mogelijk moeten maken om Poch alsnog aan Argentinië uit te leveren. Dit zou niet gedaan zijn omdat een wetsaanpassing te lang zou duren voor de Argentijnen.

Geheime nota: Minister gaf groen licht aan ‘truc’ om Poch aan te houden

Toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin (CDA, Justitie) lijkt persoonlijk en weloverwogen te hebben ingestemd met de ‘truc’ waardoor Julio Poch kon worden aangehouden in september 2009. Dat blijkt uit een document dat Nieuwsuur in handen heeft.

Argentinië wilde Poch destijds arresteren op verdenking van misdaden tijden het bewind van de junta, maar zocht daarvoor een manier omdat Poch ook de Nederlandse nationaliteit heeft en Nederland geen onderdanen uitlevert aan Argentinië.

Om hem te arresteren opperde het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) in 2008 de ‘truc’ om te wachten tot de Transavia-piloot in een land was dat hem zou uitleveren aan Argentinië. Uiteindelijk werd Poch in het Spaanse Valencia gearresteerd.

De voormalige piloot werd na acht jaar vast te hebben gezeten uiteindelijk eind 2017 vrijgesproken. Poch spande daarna een zaak tegen de Nederlandse Staat aan, om te achterhalen wat zijn rol was bij zijn arrestatie. Hij wil ook een schadevergoeding.

In die slepende kwestie lijkt hij nu sterker te staan. In het document is te lezen dat toenmalig minister Hirsch Ballin onderkende dat het ‘verwijt van verkapte uitlevering op de loer ligt’, maar dat hij toch het OM wilde ‘volgen’ bij het plan om vluchtgegevens te verstrekken aan Argentinië. Zijn ambtenaren waarschuwden daarbij Hirsch Ballin dat hij een ‘politiek risico’ zou lopen door in te stemmen met de truc. Hij gaf evenwel zijn zegen. Eerder zei Hirsch Ballin dat hij geen keus zou hebben gehad, als zo’n verzoek wordt gedaan. Uit het nieuwe document blijkt toch dat het wel een afweging is geweest.

Volledige artikelen:

https://www.nu.nl/politiek/6036530/ministerie-stuurde-vertrouwelijk-document-over-julio-poch-niet-naar-kamer.html

https://www.ad.nl/politiek/geheime-nota-minister-gaf-groen-licht-aan-truc-om-poch-aan-te-houden~a52b3414/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/wat-ging-vooraf-aan-de-conclusie-van-commissie-machielsen-over-julio-poch

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: