Vernieuwde Aanklachten Hoger Beroep Zafzafi

Door : | 0 Reacties | Op : 07-07-2018 | Categorie : SoSo Blog

VERNIEUWDE AANKLACHTEN HOGER BEROEP ZAFZAFI 
 
 
Op sociale media circuleert een gemanipuleerde video van Nasser Zafzafi waarbij vermeld wordt dat ‘Zafzafi dreigde met raketten en tanks’ en ‘Zafzafi de staat dreigde met een Apache’. Deze gemanipuleerde video duurt 42 seconden en werd ruim gedeeld op de sociale media. Zafzafi spreekt in deze video in de Riffijnse taal, het Tarifit. Een doorsnee videokijker die deze taal niet verstaat zal slechts twee woorden verstaan: Apache en tanks en meteen aan oorlog denken.

De originele en volledige video duurt 16 minuten en 30 seconden. Hierin spreekt Zafzafi over tanks en een Apache [gevechtshelikopter] binnen een geheel andere context dan de gemanipuleerde video doet suggereren. Zafzafi zegt in deze video tussen minuut 3:25 en 4:09 het volgende:

“…Zoals ik al zei, ga ik dood dan heb ik overwonnen, word ik gearresteerd dan heb ik overwonnen, word ik ontvoerd dan heb ik overwonnen. Het belangrijkste is dat ik deze staat dol maak. Ik maak de staat dol. Vandaag is het leger neergestreken in de Rif, morgen kunnen ze met Apache helikopters en tanks komen. Want ik eis alleen maar mijn rechten op. Ik eis slechts basale rechten voor een fatsoenlijk leven. Alleen deze koning negeert ons, hij stuurt knokploegen…”

Wat Zafzafi zegt in deze video is iets wat in het Riffijnse collectief geheugen gegraveerd staat. Namelijk dat de Marokkaanse staat geweld en oorlogswapens tegen de Riffijnen gebruikt. Tijdens de opstand van 1958 werd drie kwart van het totaal Marokkaanse leger naar de Rif gestuurd om de Rif protesten bloedig neer te slaan. Hierbij waren gevechtsvliegtuigen en tanks gebruikt tegen een machteloze, civiele bevolking. Ook zou het leger in die tijd het verboden gifgas napalm bommen tegen de Riffijnen hebben gebruikt. In 1984 werd het leger en oorlogsmaterieel weer ingezet tegen de burgers in de Rif en elders in Marokko toen het volk de straat opging tegen de prijsverhoging van de eerste levensmiddelen. Dus onverwerkte oorlogstrauma’s zitten in het collectief geheugen dan wel het onderbewustzijn van de Riffijnen.

De originele video van Zafzafi is opgenomen in de auto. Op de weg terug naar huis nadat hij aan de dood is ontsnapt in Imzouren op 4 mei 2017. Zafzafi hield in deze stad een speech op een openbare bijeenkomst toen een knokploeg op hem afgestuurd werd. Hij werd door het publiek weggehaald en verder beschermd tegen deze moordpoging.

In deze video was hij uiteraard emotioneel en in shock. Dat is een natuurlijke reactie op een ontsnapping aan de dood. Helemaal wanneer iemand vervolgens niet bij een traumadeskundige langs is geweest. Maar hij was wel redelijk bewust van zijn woordkeuze. Het woord Apache is als een metafoor in deze video gebruikt door Zafzafi, want officieel beschikt de Marokkaanse luchtmacht niet over Apache helikopters, en dat weet Zafzafi ook zoals een deel van de mensen in Marokko.

De gemanipuleerde video was, onder andere, geplaatst op een YouTube pagina van Barlamane. Dat is een nieuwssite die vorig jaar in juni een video publiceerde waarop Nasser Zafzafi bijna naakt te zien was. Deze naaktvideo is opgenomen op het hoofdbureau van de gerechtelijke politie in Casablanca, (Brigade Nationale de la Police judiciaire)BNPJ.

Volgens de Marokkaanse journalist Mohamed Radi Ellili, is de website Barlamane.com eigendom van Mohamed Khabachi, de ex-zwager van Yassine Mansouri de huidige directeur van de Marokkaanse geheime dienst DGED . Khabachi is volgens dezelfde bron bevriend met de directeur van de organisatie die de gevangenissen in Marokko beheert; (Délégation Générale à l’Administration Pénitentiaire et à la Réinsertion) DGAPR. Ook was hij een hoge ambtenaar op het ministerie van Binnenlandse Zaken en directeur van de staats-persdienst Maghreb Arab Press, de MAP.

Journalist Ellili beschrijft verder dat Khabachi kan worden gezien als een van de gezichten van corruptie in Marokko. Hij zou miljoenen aan projecten doorgesluisd hebben gekregen van het Marokkaanse staatsmediabedrijf SNRT, aldus Ellili.

Nadat de naaktvideo van Zafzafi naar buiten werd gebracht en veel afschuw op sociale media veroorzaakte, maakten Marokkaanse staatsmedia bekend dat de hoofdredacteur van Barlamane.com Khalid Boubekri door de gerechtelijke politie uitgenodigd werd voor een gesprek in het kader van het onderzoek naar de naaktvideo. Later maakten deze media bekend dat de site Barlamane.com niet bekend wil maken tegenover de agenten van de gerechtelijke politie hoe ze aan deze video is gekomen En dat de medewerkers van de site zich beroepen op de regels van bronbescherming van journalisten.

Zafzafi werd gefilmd in het pand van dezelfde politie-eenheid als welke hem onder voorarrest hield en het is dezelfde politie-eenheid die onderzoek deed naar de naaktvideo.

Het tijdstip van publicatie van de gemanipuleerde video is geen toeval, men wil Zafzafi ermee zwart maken en ook nieuwe aanklachten tegen hem naar voren schuiven voor een eventueel hoger beroep.

(Zie bron voor volledig artikel met bijbehorende afbeeldingen)

Bron: https://medium.com/@adraghedu/vernieuwde-aanklachten-voor-hoger-beroep-zafzafi-973f6e24b0bb

#Hirak

#Rif

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: