Visschotel: Ansjovis, Horsmakreel, Tong, Rode Poon, Gamba, Calamaris

Door : | 0 Reacties | Op : 17-07-2013 | Categorie : SoSo Blog

Tijdens de WK-Finale in 1986, waarbij Duitsland en Argentinië het tegen elkaar moesten opnemen in Mexico, maakte ik op vijfjarige leeftijd voor het eerst ‘kennis’ met de keuken.

Terwijl mijn ouders aan de buis gekluisterd waren, maakte ik een heel ‘bloemfestijn’ in de keuken. Bloem die eigenlijk bedoeld was om de vis in te wentelen.
Al snel liep ik de keuken uit, maar de bloemsporen die ik op het tapijt achterliet, verraadden mij al gauw.

Mijn moeder slaakte een zucht en ruimde de puin op. Even kort daarna riep ze mij bij zich en mocht ik toezien hoe ze vis bereidde.
“Alleen kijken en niks aanraken !”, zei ze tegen mij. Op dat moment werd de liefde voor koken ontwikkeld en vanaf mijn vijfde levensjaar stond ik bijna elke dag in de keuken; toeziend hoe mijn moeder met simple ingrediënten wereldgerechten maakte !

Wanneer het weer ‘visdag’ was, stond ik te popelen om de vis in bloem te wentelen.
Wanneer de vis tijdens het bakken naar boven kwam drijven, leerde mijn moeder mij dat het van belang is dat de vis niet mag ‘verbranden’ en legde ze mij uit hoe ik de temperatuur moet regelen.
Bovendien vertelde ze mij dat er met uitzondering van koriander géén kruiden aan vis mag worden toegevoegd, wanneer de vis in olie wordt gebakken.
Alleen maar zout, citroensap, knoflook en koriander was de tip.

Koken is veel op gevoel doen, maar koken bevat ook heel veel logica waar je niet omheen kunt.
De extra tip die ik jullie nu op 32 jarige leeftijd meegeef is als volgt:
” Grote vis gaat voor de kleine vis ”

Vis die een langere baktijd nodig heeft dien je als eerste te bakken.
Vis hoor je namelijk warm te eten en wanneer je vis met een kortere baktijd voor laat gaan, bestaat de grote kans dat je visschotel qua temperatuur niet in balans is.
Je moet alleen wel uitvogelen welke vis een langere baktijd nodig heeft.
Daarnaast hoor je heel snel te werk te gaan en moet je veel tegelijk doen, wanneer je vis bakt, het koelt namelijk snel af.

Snel nog foto’s van mijn visschotel van vandaag genomen en het was genieten van heerlijk gebakken vis!

Bekijk ook het artikel ‘ Vis, Vis en nog eens Vis ! Tips & Tricks ! ‘

 

visschote 1 a

visschotel 1b

 

 

 

 

 

visschotel 1c

 

 

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: