Wat Is Een Lockdown?

Door : | 0 Reacties | Op : 19-03-2020 | Categorie : SoSo Blog

“Een ruime Kamermeerderheid schaart zich achter de kabinetsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. PVV en Forum voor Democratie riepen op om per direct een ‘lockdown’ in te stellen, maar andere partijen zien dat niet zitten.

“Het woord lockdown klinkt heerlijk, maar er is al heel veel gesloten in Nederland”, zei Jetten van D66. “Politici die doen alsof ze in andere landen veel meer doen, schetsen een verkeerd beeld.”

Bij een lockdown wordt tijdelijk het openbare leven in Nederland zo goed als stilgelegd. GroenLinks-leider Klaver zei zich te kunnen voorstellen dat iets dergelijks in de toekomst nodig kan zijn. “Maar zover zijn we nog niet.”

In de soep

Door geen strengere maatregelen te nemen, maak je meer mensen ziek, betoogde PVV-leider Wilders. “Wij zullen nooit tekenen voor het bewust ziek maken van mensen, waardoor het helemaal in de soep loopt.”

FvD-leider Baudet zei dat het kabinet moet zorgen dat mensen minder contactmomenten hebben. “Hoe eerder je dat doet, hoe minder slachtoffers je hebt.” Andere partijen volgen de redenering van het kabinet dat het virus weer de kop opsteekt zodra de maatregelen worden versoepeld.

De meeste partijen geloven nu niet in een lockdown:

Tweede Kamer: ‘lockdown’ klinkt heerlijk, maar is geen oplossing

Een aantal Kamerleden wees erop dat de premier verwarring heeft veroorzaakt door in zijn toespraak van afgelopen maandag nadruk te leggen op groepsimmuniteit. Dat is niet per se een doel van de huidige maatregelen, maar kan daar een gevolg van zijn, stelde RIVM-directeur Jaap van Dissel eerder vandaag in een briefing van de Kamer.

“Het is belangrijk om nu duidelijk te maken dat maximale beheersing het doel is”, deed PvdA-leider Asscher een oproep aan het kabinet. “Vandaag moet duidelijk worden dat Nederland niet heel andere keuzes maakt dan andere landen”, voegde hij daar nog aan toe.

In verband met het besmettingsgevaar zitten premier Rutte en vier ministers in de plenaire zaal van de Kamer op afstand van elkaar. Iedere fracties heeft maximaal twee leden afgevaardigd.

Rutte legde uit wat de gevolgen zijn van zo’n lockdown: Nederland moet dan misschien wel twee jaar op slot, tot er een vaccin is. Dat zou ook grote gevolgen hebben voor de economie. “Dan is er straks geen geld meer om de zorg te betalen.” Hij bestreed ook de kritiek dat Nederland veel soepeler is dan andere Europese landen. “Het zijn rigoureuze maatregelen. Het is heel stil op straat”, aldus Rutte.

Rutte: Wij doen niets anders dan de Fransen, Duitsers en Zweden

In het debat ging Rutte ook nog in op de verwarring die is ontstaan rond het begrip groepsimmuniteit, waarover hij sprak in zijn toespraak maandag.

“Het doel van het beleid is ervoor zorgen dat de zorg het aankan en dat ouderen en kwetsbaren zo goed mogelijk worden beschermd”, stelde de premier. “Immuniteit is een bijkomend effect, wat heel langzaam wordt opgebouwd. Het helpt, maar het is geen doel van het beleid. En het is dus ook geen doel om zoveel mogelijk mensen te besmetten, wat ik hier en daar lees.”

Na premier Rutte was minister Bruins voor Medische Zorg aan het woord. Hij vertelde dat hij 44.000 mondkapjes extra had en dat er “enkele miljoenen” in zicht zijn. Terwijl hij werd bevraagd door de oppositie werd Bruins onwel. Hij wankelde, zakte door zijn knieën en werd opgevangen door minister Koolmees van Sociale Zaken. Het debat werd geschorst.

‘Oververmoeide’ minister Bruins zakt in elkaar tijdens coronadebat

Later liet Bruins via Twitter weten dat hij last had van een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken. Hij gaat thuis uitrusten en wil morgen weer aan de slag.

Verderop in het debat stelde minister Wiebes van Economische Zaken nog dat hij aan de levensmiddelenbranche had gevraagd om beter te communiceren dat er genoeg voorraad is. “Er wordt ruim voldoende voedsel geproduceerd en er zijn ruim voldoende voorraden. Maar dat dringt blijkbaar tot veel Nederlanders niet door en dat leidt tot hamsteren.”

Ook gaat hij in gesprek met supermarkten om een ‘ouderenuurtje’ voor elkaar te krijgen. Sommige ouderen zouden nu geen boodschappen durven te doen uit angst het coronavirus op te lopen.”

https://nos.nl/artikel/2327542-kamermeerderheid-nu-geen-lockdown-van-nederland.html

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: