Wraking Onderzoeksrechter In Marengoproces

Door : | 0 Reacties | Op : 19-08-2020 | Categorie : SoSo Blog

“Advocaat Nico Meijering probeert twee rechters-commissarissen te wraken het grote liquidatieproces Marengo rondom Ridouan Taghi. Dat bevestigt zowel Meijering als de rechtbank Amsterdam.

Meer dan tien advocaten van medeverdachten hebben zich bij het wrakingsverzoek aangesloten, zegt Meijering. Wanneer de wrakingskamer bijeenkomt om zich hierover te buigen, is nog niet duidelijk. Deze zitting is niet openbaar.

Meijering zegt dat hij tot wraking van de beide onderzoekrechters is overgegaan tijdens een getuigenverhoor van zijn cliënt Mohamed R. Dat verhoor vond plaats op verzoek van meerdere advocaten in het proces.

Partijdigheid

De raadsman heeft aan het begin van het verhoor aangegeven dat bij R. de ‘vrees voor partijdigheid’ is ontstaan door de manier waarop de twee magistraten zijn advocaat hebben ‘bejegend’. Meijering: “Ik heb de rechter-commissaris die het verhoor leidde daarop om een reactie gevraagd. Die reactie heeft de vrees voor partijdigheid bij mijn cliënt niet weggenomen. Daardoor zag ik geen andere mogelijkheid de beide onderzoeksrechters te wraken.”

Meijering staat behalve Mohamed R. ook diens broer Saïd R. bij. Hij werd in februari in Colombia opgepakt nadat hij lang uit handen van politie en justitie had weten te blijven. Justitie beschouwt Saïd R. als de rechterhand van hoofdverdachte Taghi, die eind vorig jaar in Dubai werd aangehouden.

Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Afgelopen week waren er drie inleidende zittingen in het monsterproces. Daarin kwam tot het harde botsingen tussen het Openbaar Ministerie en een aantal advocaten, wegens een nieuw dossierstuk waarin stond dat advocaten nog geheime informatie zouden hebben gelekt. Op 27 augustus is er een zitting waarin de advocaten uitgebreid op de aantijgingen zullen reageren.”

https://www.parool.nl/amsterdam/advocaat-taghi-probeert-twee-onderzoeksrechter-te-wraken-in-marengoproces

Zie ook:

AMSTERDAM – De gemoederen in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en Saïd Razzouki raken steeds meer verhit. Advocaten van enkele hoofdverdachten, onder wie Nico Meijering van Ficq & Partners, wraakten dinsdag de onderzoeksrechter. Ze hebben geen vertrouwen meer in haar onpartijdigheid.

De rechtbank Amsterdam bevestigt het wrakingsverzoek aan De Telegraaf. De verhoren bij de rechter-commissaris van kroongetuige Nabil B. liggen nu sinds dinsdag stil omdat eerst een speciale wrakingskamer van de rechtbank zich over de kwestie moet buigen. Wanneer de wrakingskamer bijeenkomt is nog niet bekend, zo laat een woorvoerder van de rechtbank weten.

De zogeheten raadkamerzitting waar advocaten dinsdag kroongetuige Nabil B. konden ondervragen, liep volledig uit de hand toen de rechter-commissaris Meijering kapittelde omdat hij in strijd met haar instructies toch een naam van een getuige in een proces-verbaal prijsgaf. De onderzoeksrechter had eerder uitdrukkelijk aangegeven om onder anderen veiligheidsredenen de identiteit van getuigen niet te onthullen.

Misverstand

Volgens een woedende Meijering was van zijn zijde sprake van een misverstand. Hij verzocht de rechter zich te ‘verschonen’, ofwel zichzelf terug te trekken. Toen de rechter dit weigerde, wraakte Meijering haar. Hij kreeg steun van enkele andere advocaten, onder wie Taghi’s advocaat Inez Weski.

Het is de tweede keer in korte tijd dat het kantoor van Meijering in conflict raakt met andere procespartijen in de Marengo-zaak. Vorige week kwam het tot een keiharde confrontatie met het openbaar ministerie, dat de advocaten Van Kleef en Flokstra in verband brengt met het lekken van informatie. Ze zouden zich als boodschappenjongens gedragen voor Taghi en consorten.

Dinsdag raakte Van Kleef ook in conflict het het OM in de zaak rond Rico ’De Chileen’ R. die volgens justitie een compagnon was van Taghi Volgens het OM zou Van Kleef getuigen hebben beïnvloed. Hij speelde dossierstukken door aan een getuige, die door het OM nog verhoord moest worden. De getuige wist dankzij de toegespeelde stukken dat justitie een undercoveragent had ingezet.

Het advocatenkantoor Ficq & partners, waartoe Meijering, Van Kleef en Flokstra horen wil niet reageren op het wrakingsverzoek.

Telegraaf

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/onderzoeksrechters-in-liquidatieproces-taghi-mogen-blijven

http://www.sosokitchen.nl/advocaten-in-liquidatiezaak-marengo-slaan-terug-we-worden-doelbewust-beschadigd

http://www.sosokitchen.nl/advocaat-meijering-over-taghi-proces-zo-kan-dit-niet-verder

http://www.sosokitchen.nl/advocaat-weski-om-negeert-alle-regels-en-principes

http://www.sosokitchen.nl/politie-schaduwde-advocaten-tijdens-zoektocht-naar-ridouan-t

http://www.sosokitchen.nl/hoofdofficier-moet-getuigen-in-taghi-proces

http://www.sosokitchen.nl/procureur-generaal-hoge-raad-moet-onderzoek-doen-naar-volgen-van-advocaten

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: