‘Abrahamakkoord’ Zal Weinig Navolging Krijgen

Door : | 0 Reacties | Op : 25-08-2020 | Categorie : SoSo Blog

Het vredesakkoord tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten is een grote stap. Vrienden van Israël hopen dat andere Arabische landen volgen. Maar dat zal waarschijnlijk beperkt blijven.

Achter de schermen is de toenadering tussen Israël en de Golfstaten al jaren aan de gang. Maar dat proces bekrachtigen in een officiële overeenkomst? Geen emir of sultan die zijn handen daaraan wilde branden.

Tot twee weken geleden. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) namen de stap en gingen met Israël een overeenkomst aan die de betrekkingen volledig normaliseert. Het Abrahamakkoord, werd de afspraak al gedoopt. Twee broedervolken die zich op Abraham beroepen en die elkaar nu, na duizenden jaren, weer vinden. Kan het mooier?

Wacht even. Was dit inderdaad een staaltje van ongekende verzoening in het Midden-Oosten? Of geldt ook hier dat staten geen vrienden hebben, maar slechts belangen, zoals Charles de Gaulle ooit Lord Palmerston nasprak?

Waarom Israël de overeenkomst graag wilde, is helder. Het land heeft nauwelijks vrienden in de regio en het akkoord met de Emiraten betekent een flinke een steun in de rug. Ook de gezamenlijke afkeer van Iran wordt met het akkoord onderstreept en dat is winst voor Israël.

Maar waarom wilden de Emiraten dit eigenlijk? Het belangrijkste antwoord is: Iran enerzijds en Turkije anderzijds op een afstand houden. Israël is daarbij een gewaardeerde en sterke speler. Plus, ook niet onbelangrijk, de Emiraten hopen zo toegang te krijgen tot geavanceerde wapens. De Verenigde Staten zouden de Emiraten splinternieuwe F-35-straaljagers in het vooruitzicht hebben gesteld als ze met de deal zouden instemmen.

President Trump hoopt dat ook andere Golfstaten nu over de brug komen en de betrekkingen met Israël zullen normaliseren. Hij ziet graag dat de Amerikaanse bondgenoten in de regio elkaar versterken, als vormden ze een Arabische NAVO.

Maar de meeste Golfstaten willen niet zo ver gaan. Saudi-Arabië bijvoorbeeld heeft al bedankt voor de eer. Het land wil graag gezien worden als leider van de soennitische islam, inclusief de Palestijnen – en daar past geen normale relatie met Israël bij.

Qatar en Koeweit lijken ook weinig trek te hebben in normalisatie van de betrekkingen met Israël. De oliestaatjes richten zich eerder op Turkije dan op het blok van de Arabische NAVO.

Oman dan? Het is niet onmogelijk dat Oman het voorbeeld van de Emiraten volgt, maar dan moet het land wel zeker weten dat zijn beroemde onafhankelijke positie niet in het geding komt.

Gelukkig is Bahrein er nog. Van alle Golfstaten is dit minilandje het meest gewillig om de betrekkingen met Israël te normaliseren, zeker als de Amerikanen de druk een beetje opvoeren. En dat gaat snel gebeuren. Deze week nog vertrekt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Pompeo, naar onder meer Bahrein.

Buiten de Golf is er voor de Amerikanen meer kans op succes: Sudan, Mauritanië en Marokko zijn stuk voor stuk Arabische landen die kunnen winnen bij een akkoord met Israël. Het moge duidelijk zijn dat ook zij daar allemaal hun redenen voor hebben, en dat verzoening op zich daar niet tussen staat. Maar intussen is ieder vredesakkoord er één.

https://www.rd.nl/vandaag/buitenland/abrahamakkoord-zal-weinig-navolging-krijgen

Marokko
Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zal naar verwachting deze week Marokko, Oman, Bahrein, Saoedi-Arabië en Israël bezoeken om te pleiten dat de landen het voorbeeld van de VAE volgen en de betrekkingen met Israël normaliseren.

Kushner zal gedurende zijn bezoek worden vergezeld door de Amerikaanse veiligheidsadviseur Robert O’Brien, de speciale afgevaardigde van Trump Avi Berkowitz en afgevaardigde Brian Hook belast met het Iraanse dossier.

De schoonzoon van Trump was in mei 2019 ook al in Marokko om de banden tussen Marokko, de Verenigde Staten en Israël aan te halen. Koning Mohammed VI, vergezeld door kroonprins Moulay El Hassan, hield een iftar in het Koninklijk Paleis in Salé, ter ere van Kushner.

Marokkaanse Sahara
Begin dit jaar toonden Israëlische lobbyisten de bereidwilligheid van Israël om haar nauwe relaties met de Trump-regering te gebruiken om meer openlijke Amerikaanse steun te verkrijgen voor de positie van Marokko inzake de Marokkaanse Sahara. Israël hoopte in ruil voor hun bemiddeling op meer open diplomatieke banden met Rabat.

Een bezoek van Netanyahu aan koning Mohammed VI werd door de Marokkaanse monarch afgewezen. De vorst annuleerde ook zijn geplande ontmoeting en diner met de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo, die was in de regio om steun te vergaren voor het omstreden annexatieplan van president Trump ‘Deal of the Century’.

Marokko weigert normalisatie met Israël.

De Marokkaanse regering wijst elke vorm van normalisatie met Israël af. Dat zei de Marokkaanse premier Saad-Eddine El Othmani. Volgens de regeringsleider zal elke vorm van normalisatie de joods bezetter aanmoedigen om de rechten van de Palestijnen nog meer te schenden.

“We weigeren de betrekkingen met de zionistische entiteit te normaliseren omdat dit Israël zal aanmoedigen om de rechten van het Palestijnse volk verder te schenden”, dat zei El Othmani tijdens een bijeenkomst van zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD).

Volgens El Othmani zal de Marokkaanse koning, de regering en het Marokkaanse volk altijd aan de zijde staan van het Palestijnse volk en de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

De uitspraak van El Othmani kwam na de aankondiging van de komst van Jared Kushner. De schoonzoon en adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zal naar verwachting deze week Marokko, Oman, Bahrein en Saoedi-Arabië bezoeken om te pleiten dat de landen het voorbeeld van de VAE volgen en de betrekkingen met Israël normaliseren.

Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei maandag te hopen dat andere Arabische landen het voorbeeld van de Emiraten volgen. Pompeo is in Israël begonnen aan een vijfdaagse reis door de regio. “Ik ben zeer hoopvol dat we andere Arabische landen zullen zien meedoen”, zei hij in Jeruzalem met naast hem de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Marokko Nieuws

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/staat-israel-op-punt-palestijns-gebied-te-annexeren-of-niet

Waarom kunnen mensen gewoon niet in vrede samenleven! 🙃

‘Jerusalema’ A Global Trend

Update: Dinsdag 28-09-2020

‘Soedan en Oman volgende in lijn om banden met Israël te normaliseren’

Soedan en Oman gaan zich naar verluidt deze week voegen bij de landen die zich hebben voorgenomen de banden met de Joodse staat te normaliseren.

Dat meldden Israëlische media vrijdag. Volgens dagblad Maariv zijn Soedan en Oman momenteel verwikkeld in intensieve gesprekken met Israël “met als doel komende week de vredesakkoorden aan te kondigen”. De Verenigde Staten spelen een cruciale rol in de onderhandelingen.

Volgens de krant zijn er aanzienlijke vooruitgangen geboekt tussen Israël en Oman en zijn beide partijen overeengekomen binnenkort een gezamenlijke verklaring uit te brengen.

Oman heeft nog niet gereageerd op de beweringen van de Israëlische krant maar verwelkomde eerder de recente overeenkomsten van Israël met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Bahrein.

Over Soedan meldde de krant dat een mogelijke deal is uitgesteld totdat het Noord-Afrikaanse land een nieuwe regering en parlement heeft geïnstalleerd.

Washington verzet zich echter echter tegen elk uitstel en dringt er bij Soedanese functionarissen op aan om onmiddellijk verder te gaan. De VS beloofde in ruil daarvoor Soedan te verwijderen van de Amerikaanse lijst van landen die beschuldigd worden van steun aan terrorisme.

Een dag voor het verschijnen van de nieuwsberichten verwierp de waarnemend minister van Buitenlandse Zaken van Soedan, Omer Ismail, geruchten dat het land de volgende zal zijn om de banden met Tel Aviv te normaliseren.

“We kijken naar de normalisatie zoals elke andere kwestie die we bekijken. Er is daar geen urgentie.”, zei Ismail tegen journalisten in Genève na een ontmoeting met het hoofd van de UNHCR. Hij beweerde dat normalisatie met Israël “op geen enkel niveau deel uitmaakte van de besprekingen in de Soedanese ministerraad”.

Update: 10 december 2020

Marokko En Israël Herstellen Betrekkingen

“In een officiële verklaring schrijft het koninklijk kabinet:

“Gezien de historische rol die Marokko altijd al heeft gespeeld in het dichter bij elkaar brengen van volkeren en naties en het bevorderen van vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten, maar ook rekening houdend met de uitzonderlijke banden van Marokko met de Joodse gemeenschap van Marokkaanse afkomst ook in Israël, heeft Koning Mohammed VI aan de Amerikaanse president meegedeeld dat Marokko:

• Toestemming zal geven voor directe vluchten voor het vervoer van leden van de Marokkaans Joodse gemeenschap en Israëlische toeristen van en naar Marokko.

• Officiële contacten en de diplomatieke betrekkingen zo snel mogelijk zal hervatten.

• Nieuwe betrekkingen zal bevorderen op economisch en technologisch vlak, waaronder de heropening van de verbindingsbureaus in beide landen, zoals dat jarenlang het geval was tot in 2002.”

In ruil voor de erkenning van de Marokkaanse Sahara door de Verenigde Staten en de opening van een Amerikaanse consulaat in Dakhla, heeft Marokko besloten om de betrekkingen met Israël te normaliseren.

http://www.sosokitchen.nl/marokko-en-israel-herstellen-betrekkingen

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: