Acht medeverdachten Anouar T. Voorlopig Op Vrije Voeten

Door : | 0 Reacties | Op : 11-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

(*Update: andere kant van het verhaal Anouar T. : zie onderaan)

“Daarnaast gaf de rechter aan geluisterd te hebben naar ieders ‘eigen, persoonlijke omstandigheden, zoals het hebben van jonge kinderen en familie, wat maakt dat wij vinden dat u geschorst kan worden tot de inhoudelijke behandeling’.”

Nieuws uit een onverwachte hoek. Jonge kinderen hebben ook een vader nodig en zeker met de komende Feestdagen. Goede keuze van de rechter 👍

Grondbeginsel van het strafrecht: Onschuldpresumptie/vermoeden van onschuld.

“Eenieder dient voor onschuldig te worden gehouden tot het tegendeel is bewezen”

“De voornaamste reden voor de voorlopige vrijlating is het feit dat het nog ruim een half jaar zal duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden.”

De rechtbank heeft woensdag acht mannen uit de strafzaak rond Anouar T. voorlopig op vrije voeten gesteld. T., een neef van Ridouan Taghi, wordt verdacht van het leiden van een bende die zich onder meer toelegde op de voorbereiding van moorden en zware mishandelingen en het stelen en helen van voertuigen.

De 27-jarige T. is de enige van de groep verdachten die in de cel blijft, omdat hij de meest prominente rol in het geheel zou spelen. Woensdag vond er een tussentijdse zitting plaats in de zaak in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol. T. wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, daarvoor staat hij in een ander proces terecht.

De voornaamste reden voor de voorlopige vrijlating is het feit dat het nog ruim een half jaar zal duren voordat de zaak inhoudelijk behandeld gaat worden. De rechtbank legde bij de schorsing van het voorarrest een aantal voorwaarden op en waarschuwde de verdachten dat zij, als zij zich daar niet aan houden, ‘zo weer naar binnen getrokken’ kunnen worden. Daarnaast gaf de rechter aan geluisterd te hebben naar ieders ‘eigen, persoonlijke omstandigheden, zoals het hebben van jonge kinderen en familie, wat maakt dat wij vinden dat u geschorst kan worden tot de inhoudelijke behandeling’.

Moordpoging

T. en enkele medeverdachten worden door het Openbaar Ministerie ook beschuldigd van een moordpoging in Utrecht. Het slachtoffer, een destijds 27-jarige man, werd op straat met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld.

De politie arresteerde T. vorig jaar november op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. T. zou de (gestolen) auto’s hebben geleverd die bij de moord zijn gebruikt en een coördinerende rol hebben gespeeld. Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Ridouan Taghi is de hoofdverdachte in Marengo.

De volgende inleidende zitting in de zaak rond Anouar T. is op 5 februari. Omdat alleen hij nog vastzit, is hij de enige die op die zitting moet verschijnen. De rechtbank heeft het begin van de inhoudelijke behandeling gepland op 11 mei.

https://www.parool.nl/nederland/acht-medeverdachten-anouar-t-voorlopig-op-vrije-voeten

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Anouar Taghi: ‘AT Liet IPhone Met Geweld Ontgrendelen’

Anouar Taghi, één van de drie verdachten die terechtstaan, voor de moord op advocaat Derk Wiersum, zei woensdagmiddag in een lang betoog dat bij zijn arrestatie veel geweld is gebruikt en dat hij bij zijn inverzekeringstelling urenlang naakt werd opgesloten.

Door Wim van de Pol

Anouar Taghi is volgens het Openbaar Ministerie een zwijgende verdachte omdat hij vrijwel niets heeft willen zeggen tegen de recherche. Maar op de zitting in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp bleek dat hij zeker een mondige verdachte is. Hij had van tevoren een flink pleidooi uitgeschreven en strooide met jurisprudentie.

Iphone

Taghi werd op 20 november vorig jaar klemgereden door een arrestatieteam toen hij in een auto zat op de Ring van Utrecht. Hem werd een skibril opgezet en hij zegt niet te hebben geweten of hij door criminelen werd ontvoerd of door politie. Volgens Taghi werd hem te verstaan gegeven dat hij zijn iPhone moest ontgrendelen. Als hij dat niet zou doen dan zou er geweld worden gebruikt. Hij zegt met zijn hoofd ruw tegen een autostoel te zijn aanduwde waarbij hij zijn nek kneusde. Daarna is met geweld zijn duim op zijn iPhone gedrukt, zegt Taghi. Van de blauwe plekken op zijn lichaam zijn later foto’s gemaakt in het huis van bewaring.

Volgens Taghi was dit foltering, volgens het Europese Hof voor de Rechten van Mens, en hij wees de rechtbank op de nodige jurisprudentie. Taghi: ‘Ongeacht de beladenheid van de zaak is de handelwijze van het AT ontoelaatbaar.’

Overigens kunnen verdachten in sommige omstandigheden gedwongen worden tot bepaalde handelingen, bijvoorbeeld om dna af te staan.

Naakt

Taghi is na zijn aanhouding naar het Amsterdamse hoofdbureau op de Elandsgracht gebracht. Daar moest hij al zijn kleren uittrekken, zegt hij, en hij mocht eerst geen advocaat bellen. Hij zegt urenlang naakt in een cel te zijn opgesloten terwijl de airco werd aangezet, en het buiten min vijf graden was.

Toen hij uiteindelijk met een advocaat kon spreken werd dat gesprek volgens Taghi opgenomen, iets dat in Nederland niet mag. Tijdens dat gesprek kreeg hij een papieren overal aan, maar bleven zijn voeten ijskoud.

Hem zou te verstaan zijn gegeven dat hij na een verhoor met een politieman zijn kleren zou terugkrijgen. Volgens Taghi zei een agent tegen hem ‘nog nooit’ te hebben meegemaakt dat een arrestant zo behandeld was, maar dat de opdracht van de officier van justitie kwam. Taghi zegt een klacht te gaan indienen tegen de gang van zaken.

‘Ik heb geen vertrouwen in politie en justitie. Daarom heb ik geen verklaring afgelegd’, zei Taghi. Hij zei ‘nog wel’ vertrouwen te hebben in de rechtbank.

Verder zei Taghi in de penitentiaire inrichting in Grave herhaaldelijk te zijn benaderd door medegedetineerden die hem zeer gedetailleerde vragen over zijn zaak stelden. Hij denkt dat dit undercover-agenten waren. Ook zou hem in het huis van bewaring vijf maal een mobiele telefoon zijn aangeboden, één keer door een bewaarder. Hij zegt die te hebben geweigerd.

https://www.crimesite.nl/anouar-taghi-at-liet-iphone-met-geweld-ontgrendelen/

Zie ook:

Verdachten Organisatie Neef Ridouan Taghi Op Vrije Voeten

Woensdag heeft de rechtbank van Amsterdam acht mannen uit de strafzaak rond Anouar Taghi voorlopig op vrije voeten gesteld, aldus het ANP. De neef van Ridouan Taghi (27) wordt verdacht van het leiden van een organisatie die zich toelegde op de voorbereiding van moorden, zware mishandelingen en het stelen en helen van voertuigen. Hij zelf zit nog wel vast.

Auto’s die door de groep werden geregeld zijn gebruikt bij de moord op advocaat Derk Wiersum, ruim een jaar geleden, op 18 september. Anouar Taghi wordt van betrokkenheid bij die moord verdacht maar staat daarvoor in een ander proces terecht.

De voornaamste reden voor de voorlopige vrijlating is dat dat de inhoudelijke behandeling nog ruim een half jaar op zich zal laten wachten: vanaf 11 mei volgend jaar. De schorsing is wel aan een aantal voorwaarden verbonden die de vrijheid van de verdachten beperken.

De moordpoging waar de groep van wordt verdacht vond in oktober 2019 plaats in het centrum van Utrecht. Een man werd daar zwaar toegetakeld met voorhamers en een honkbalknuppel.

https://www.crimesite.nl/verdachten-organisatie-neef-ridouan-taghi-op-vrije-voeten/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/nctv-leidt-veiligheidsteam-voor-betrokkenen-taghi-zaak

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Update: 21 april 2021

Anouar Taghi Komt Op Vrije Voeten

21 april 2021Anouar Taghi komt op vrije voeten

Anouar Taghi, die wordt verdacht van leiden van een criminele organisatie die gestolen auto’s heelde en een zware mishandeling liet uitvoeren in Utrecht, komt op vrije voeten. Dat schrijft RTV Utrecht. Taghi zou ook auto’s hebben geleverd aan de mensen die in 2019 advocaat Derk Wiersum hebben vermoord. In die zaak was zijn voorlopige hechtenis eerder opgeheven.

Ierse pub

Beide zaken spelen voor de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank ziet nog wel ernstige verdenkingen tegen de 27-jarige Taghi (een neef van Ridouan Taghi). Zijn criminele organisatie was volgens het Openbaar Ministerie onder meer bezig met voorbereiden van ernstige geweldsmisdrijven, en wordt verantwoordelijk gehouden voor de zeer ernstige mishandeling van een 27-jarige man voor de Ierse pub O’Leary’s in de Utrechtse Adelaarstraat. Dat slachtoffer werd met hamers en een honkbalknuppel toegetakeld.

Wiersum

De acht medeverdachten van Taghi werden in november op vrije voeten gesteld. Het plan was om de rechtszaak volgende maand inhoudelijk te behandelen. Maar het Openbaar Ministerie wil nu wachten op de behandeling van de rechtszaak over de moord op Wiersum omdat die zaak zoveel overeenkomsten heeft. Dat vindt de rechtbank te lang duren om de hechtenis van Taghi te laten voortduren.

Anouar Taghi is er ook van verdacht de liquidatie van Wiersum mede te hebben aangestuurd maar de rechtbank vond het bewijs te dun om hem ervoor vast te houden.

Vrijdag is er weer een voorbereidende zitting tegen de verdachten die de uitvoerders zouden zijn geweest van die liquidatie. Komende zomer is waarschijnlijk de inhoudelijke behandeling.

https://www.crimesite.nl/anouar-taghi-komt-op-vrije-voeten/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/meer-aanhoudingen-in-onderzoek-naar-moord-advocaat-wiersum-niet-uitgesloten-een-verdachte-onvindbaar

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: