Afpersing En Extreem Geweld Bij Gelders Fruitbedrijf: Hoe Raakte Het Verzeild In De Cokewereld?

Door : | 0 Reacties | Op : 15-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

(Met update)

Waarom Netflix als ik dit kan volgen! Indrukwekkend!

RECONSTRUCTIE Een Gelders fruittransportbedrijf raakt in 2019 verzeild in de wereld van de cocaïnehandel. Sindsdien worden de eigenaren en medewerkers afgeperst en geconfronteerd met extreem geweld. Vorige week arresteerde de politie nieuwe verdachten in de hoop de geweldspiraal te doorbreken.

Yelle Tieleman 14-01-21, 19:00 Laatste update: 23:44

Dinsdag 21 mei, 2019. Het is een dag als alle andere bij De Groot Fresh Group. Het fruitbedrijf in Hedel, pal naast snelweg A2, distribueert ladingen fruit die vanuit Zuid-Amerika naar Europa worden getransporteerd. Een route die eveneens interessant is voor drugscriminelen, weten ook de medewerkers van De Groot. In mei 2017 vinden ze tussen een lading bananen 12 kilo cocaïne, waarna ze volgens protocol de politie bellen. Een jaar later is het opnieuw raak. Maar de vondst op 21 mei is van een andere orde. In een container, afkomstig uit Ecuador, worden tussen de bananen wel heel veel pakketjes gevonden. In totaal gaat het om 400 kilo drugs. De waarde ervan loopt in de vele miljoenen. Opnieuw wordt de politie gebeld. De drugs worden in beslag genomen en vernietigd.

Een paar dagen later begint het. De telefoon van William de Groot trilt door een inkomend sms’je. De eigenaar van het fruitbedrijf is met vakantie in Spanje, maar het vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon. ‘Beste William, bij deze laten we jou weten dat we jou persoonlijk aansprakelijk stellen voor het verlies van onze handel. Jullie krijgen een boete van 1,2 miljoen.’ Ook staat er in het bericht dat ‘een willekeurige medewerker’ zal worden geliquideerd als betaling uitblijft. En als De Groot het waagt om de politie in te lichten, dan zal dat worden beantwoord met extreem geweld. In overleg met de burgemeester doet De Groot uiteindelijk toch aangifte. En hij houdt via sms contact met de afperser.

© AD

Geld achterlaten

De Groot krijgt zeer uitgebreide instructies doorgestuurd. Hij moet een bedrag van 150.000 euro achterlaten in een niet afgesloten auto, midden in de nacht bij een Van der Valk-hotel in Zaltbommel. In samenspraak met de politie wordt die nacht het geld achtergelaten. Observatie- en arrestatieteams van de politie staan klaar, en zien dat een man en een vrouw komen aanrijden. Maar het geld wordt niet opgehaald, omdat de geldafhaler de situatie niet vertrouwt. Niet geheel onterecht, want de politie heeft een IMSI-catcher meegenomen. Met dit apparaat kunnen telefoons worden uitgepeild. Die methode heeft succes, want een maand later arresteert de politie drie personen. Onder hen Ali G. uit Bussum. Hij blijkt een bijzondere rol te spelen in dit dossier.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

© AD
© AD

De recherche denkt dat Ali G. de persoon is die de man en vrouw richting Zaltbommel heeft gestuurd, ook al omdat de geldafhaler en Ali elkaar kennen. Maar veel bewijs dat Ali G. de persoon is, die de sms-berichten naar De Groot heeft verzonden, is er niet. In de verhoorkamer doet hij wel een bijzondere bekentenis. Ja, hij is actief in het criminele circuit. En hij zegt ook de mensen die De Groot onder druk zetten om te betalen, te kennen. Volgens Ali weet De Groot zelf heel goed waarom hij die boete heeft gekregen. ,,Vroeg of laat gaat hij betalen”, vertrouwt hij de rechercheurs tegenover hem toe.

In november 2019 ontdekt Taco van der Dussen een schokkende fout van het OM. Van der Dussen is advocaat en woordvoerder van de familie De Groot. In het strafdossier ziet hij dat door het OM een lijst met adressen van (voormalige) werknemers als bijlage is toegevoegd. Op de lijst staan liefst 354 adressen. Van der Dussen vindt dat levensgevaarlijk en neemt direct contact op met het OM en de advocaten van de verdachten, in een poging de lijsten uit het dossier te krijgen. Maar het is al te laat: de lijst lekt uit. Met alle gevolgen van dien, al zegt het OM dat de veiligheid van mensen niet in het geding is geweest.

Huiveringwekkende bedreiging

Het is niet de enige opmerkelijke ontwikkeling: verdachte Ali G. schrijft de officier van justitie die het onderzoek leidt een brief. Hij biedt aan te bemiddelen tussen De Groot en de afpersers, in ruil voor zijn vrijlating. Ook refereert hij aan het uitlekken van de lijst met persoonsgegevens. ,,Ik hoop dat u een juiste beslissing neemt en ik wil u erop wijzen dat mede door uw toedoen de volledige personeelslijst inclusief alle adressen in handen is gekomen van criminelen. Dit is de enige kans die u krijgt om de schade te herstellen. U weet namelijk niet tegen wie u vecht en ik weet dat wel. Het zijn namelijk mensen die niks om u, justitie of om De Groot geven.”

Een reactie op de brief blijft uit, de officier van justitie komt er niet op terug. Een reactie van de onderwereld volgt wél. Eigenaar De Groot ontvangt in december 2019 een nieuwe, huiveringwekkende bedreiging: ‘Zoals je zag hebben we alle adressen. Alle sukkels die ooit voor jou gewerkt hebben. De volgende keer ligt ie zonder pin in die kinderkamer. Niemand kan jullie helpen. Je gaat alles betalen. Echt alles. Let maar op.’

En begin januari 2020 gaat het ook daadwerkelijk mis, als een handgranaat bij het appartement van een zoon van de eigenaren wordt neergelegd. In de brievenbus vinden rechercheurs een condoleancekaart, met daarin een nieuwe bedreiging. ‘Waarschuwing!! De volgende is voor je fam’.

© OM

Alarmerende tip

In diezelfde periode komt er bij de inlichtingendienst van de politie een alarmerende tip binnen. Criminelen uit Rotterdam zouden van plan zijn de zoon te ontvoeren, in verband met de gevonden cocaïne uit Ecuador. Het blijkt slechts een voorbode van wat de familie De Groot en de werknemers van het fruitbedrijf te wachten staat. In de maanden die volgen worden woningen beschoten, een handgranaat bij een woning neergelegd en zwaar vuurwerk gegooid naar huizen van personeel. En ook de dreigende sms’jes gaan door. ‘Beste William, als wij aan het eind van deze maand ons geld niet hebben, betaal je de handel terug met tien levens. Je Marokkaanse vriendin kan jou helaas niet meer vertellen hoe serieus wij zijn.’ Tegen de politie zegt De Groot niets te weten over een Marokkaanse vriendin.

Het blijft niet bij het neerleggen van een handgranaat. De incidenten volgen elkaar in rap tempo op. Verschillende woningen worden beschoten, en in juni 2020 wordt geprobeerd een woning in Hedel in brand te steken. ,,Er zijn zeker dertien heftige incidenten geweest. En ze hebben met elkaar gemeen dat het allemaal adressen zijn die op de gelekte lijst staan”, zegt advocaat Van der Dussen. Deze week vertelde hij tijdens een rechtszaak tegen een van de verdachten over de immense impact die de aanslagen hebben op het bedrijf en zijn mensen. Het bedrijf is financieel en psychisch ontregeld. ,,Mensen zijn voor hun eigen veiligheid in vakantiehuisjes geplaatst. Ze wonen niet meer thuis, omdat het niet kan. Er is angst gezaaid, en geoogst.”

© Politie

Nachtmerrie

De nachtmerrie van de familie De Groot gaat ook in het najaar van 2020 door. In oktober ontvangt De Groot nieuwe dreigberichten. En in november gaat het goed mis bij een woning van een ex-medewerker van het bedrijf in Kerkdriel. Een steen met daaraan een vuurwerkbom wordt tegen het slaapkamerraam gegooid. De bom ontploft, maar het dubbel glas doet zijn werk. Twee dagen later klinkt bij een woonboerderij in Hedel rond 03.14 uur een harde knal. Een zware vuurwerkbom wordt het huis ingegooid en ontploft in de woning. Daardoor brandt de woning volledig uit, en de twee personen kunnen alleen aan de vlammenzee ontsnappen door uit het raam te springen. Een van hen raakte zwaargewond. Advocaat Van der Dussen spreekt in de media over terrorisme.

Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak tegen fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf.
Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak tegen fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf. © BD

Maar het houdt niet op. De Groot krijgt vlak voor kerst wéér een sms. ‘Was even e.e.a. aan het voorbereiden voor je. Als je vandaag geen contact laat opnemen met die verdachte, en niet aangeeft dat je mij wilt betalen dan krijg je zoals beloofd een nieuwe aanslag. Dit x zal het er iets anders aan toe gaan. FIJNE DAG NOG TOESTEL IS WEG’. Een nieuwe aanslag, ditmaal op een dochter van De Groot, wordt ternauwernood voorkomen, als in Hilversum drie personen door een arrestatieteam worden klemgereden. Ze worden onderworpen aan een ‘urgent veiligheidsverhoor’, waarbij agenten proberen zoveel mogelijk informatie te krijgen om verdere ernstige misdrijven te voorkomen. Wat de politie zorgen baart is dat het Hilversumse adres niet voorkomt op de uitgelekte lijst. Is er sprake van een lek binnen justitie?

Tekst gaat verder onder afbeelding.

© AD

Drugsvangst

Vorige week vielen arrestatieteams van de politie woningen in Naarden en Bussum binnen en arresteerden twee mensen: Ali G. en zijn halfbroer. Ali G. bracht de laatste maanden – in afwachting van zijn proces – in vrijheid door. Voor zijn arrestatie sprak hij met deze krant. ,,De Groot heeft geld aangenomen om drugs te smokkelen. Deze kwestie heeft maar één uitweg: er moet betaald worden. Dit stopt gewoon niet. De mensen met wie hij gehandeld heeft, nemen geen genoegen met iets anders.”

Advocaat Van der Dussen heeft het vermoeden dat de groep rond Ali G. uit geraffineerde afpersers bestaat, die op de drugsvangst zijn gedoken. ,,Het is een businessmodel, waarbij is aangehaakt op de gevonden partij cocaïne. Het staat alles behalve vast dat de gevonden drugs écht te maken hebben met de bedreigingen en aanslagen.” Van der Dussen hoopt dat de arrestaties een doorbraak zijn in deze slepende kwestie. ,,De familie is opgelucht en hoopt dat er een einde komt aan de bedreigingen.”

OM aansprakelijk gesteld

Advocaat Taco van der Dussen heeft het Openbaar Ministerie aansprakelijk gesteld voor alle schade die de familie De Groot en de (ex)-medewerkers van het bedrijf hebben opgelopen door een blunder van justitie. ,,Het is helaas levensgevaarlijk gebleken. Het OM heeft die fout ook toegegeven en heeft er actie op ondernomen. Ik ben inmiddels uitgenodigd om alle schade op te geven.” Het OM zegt dat er veiligheidsmaatregelen zijn genomen, en dat er op het moment dat de lijst uitlekte geen informatie was die wees op mogelijke dreiging. Anis Boumanjal is de advocaat van één van de vorige week aangehouden verdachten. Vanwege de opgelegde beperkingen mag hij niets kwijt over de zaak.

https://www.ad.nl/binnenland/afpersing-en-extreem-geweld-bij-gelders-fruitbedrijf-hoe-raakte-het-verzeild-in-de-cokewereld

Update: 20 januari 2020

Vrijspraak Voor Verdachten Van Afpersing Fruithandel Na Cokevondst

De rechtbank in Arnhem heeft drie personen die werden verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van fruithandel De Groot vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de drie zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Het OM had juist celstraffen geëist tegen de drie. De fruithandel is de afgelopen maanden geconfronteerd met extreem geweld.

Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak van fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf.
Een woning in Hedel brandde eind november uit, twee mensen raakten daarbij gewond. De brand houdt verband met de afpersingszaak van fruithandel De Groot. De woning werd bewoond door medewerkers van het bedrijf. © bd

De officier van justitie had twee weken geleden nog 18 maanden celstraf geëist tegen de 33-jarige Ali el I. uit Hilversum. Tegenover de rechter verklaarde El I. dat hij gevraagd was om het geldbedrag op te halen. Hij zou er zelf 3000 euro voor krijgen – maar wie hem vroeg, wilde El I. uit angst niet zeggen. Volgens het OM wist El I. dat fruithandelaar Willem de Groot al enige tijd via sms-berichten werd bedreigd en afgeperst. Dit begon nadat tussen een lading bananen een partij van 400 kilo cocaïne was gevonden, waarna de politie werd ingeschakeld. In samenspraak met de politie werd een bedrag van 150.000 euro achtergelaten in een auto bij een Van der Valk-hotel in Zaltbommel, terwijl verschillende politieteams de zaak in de gaten hielden.

Met het afpersen zei hij niets te maken te hebben. Op de vraag of hem is gevraagd te zwijgen, en of hij bang is voor medeverdachten, wilde El I. niets zeggen.  Ook twee medeverdachten werden door de rechtbank vrijgesproken. Ouafil M. (31) was volgens het OM een ‘essentiële schakel’, omdat het OM hem koppelde aan de dreig sms-smsjes en een aangemaakt bitcoinadres. Ook tegen hem werd 18 maanden geëist. Zijn ex-vriendin, die 100 uur werkstraf hoorde eisen, is ook vrijgesproken. Zij zat ook in een auto die bij het hotel door de politie werd gezien. Het OM had haar al een kleinere rol toegeschreven, omdat er twijfels waren of zij wist wat er speelde.

Veel andere strafzaken

Naast deze strafzaak lopen er nog andere strafzaken, in verband met een reeks aanslagen. Zo werd twee weken geleden Ali G. uit Hilversum aangehouden, net als diens halfbroer. Zij worden door het OM in verband gebracht met het sturen van nieuwe dreigberichten aan De Groot, en het plegen van aanslagen op woningen van (ex)werknemers van het bedrijf. Ook loopt er nog een strafzaak tegen een man uit Vianen, die er van wordt verdacht een handgranaat bij het huis van een medewerker te hebben neergelegd.

https://www.ad.nl/binnenland/vrijspraak-voor-verdachten-van-afpersing-fruithandel-na-cokevondst

Update: 30 maart 2021

OM Moet Uitleg Geven Over Undercoveractie Rond Aanslagen Fruithandel

Het Openbaar Ministerie moet meer duidelijkheid geven over de inzet van undercover-agenten in het onderzoek naar het afpersen van fruithandel De Groot uit het Gelderse Hedel. Dat heeft de rechtbank vanmiddag besloten in een eerste inleidende zitting in het proces tegen zeven verdachten.

Sinds mei 2019 staat het leven van de (oud)werknemers van het Gelderse fruitbedrijf De Groot op z’n kop. Sinds de vondst van 400 kilo cocaïne tussen een partij bananen wordt het bedrijf geconfronteerd met een langdurige afpersing. De eigenaar van het bedrijf ontving tientallen dreigende sms’jes, waarin stond dat hij een miljoenenbedrag moest betalen. Daar bleef het niet bij. Het begon met een handgranaat aan de deur, maar het eindigde met een volledig afgebrande boerderij nadat een zwaar stuk vuurwerk door de slaapkamerruit werd gegooid. Ook werd ternauwernood een aanslag op de dochter van de fruithandelaar voorkomen.

De brandstichting in Hedel hield verband met een afpersingszaak tegen fruithandel De Groot
De brandstichting in Hedel hield verband met een afpersingszaak tegen fruithandel De Groot © Meesters Multi Media

Undercoveractie is zeer succesvol

In een poging het geweld te stoppen besloot de politie om in december 2020 een undercover-actie in te zetten. Een van de verdachten werd door WOD-agenten (Werken onder Dekmantel) in een busje getrokken en zij deden zich voor als criminelen. De man was als verdachte in beeld gekomen doordat zijn auto was gezien in de buurt van de plaatsen waar aanslagen waren gepleegd, waarna er afluisterapparatuur in zijn auto was geplakt.  De underoveractie blijkt zeer succesvol. Binnen veertig minuten had de verdachte een aantal namen van betrokkenen genoemd, onder wie de naam van hoofdverdachte Ali G. en zijn halfbroer Yassine A. Na de aanhoudingen van de verdachten verdween het geweld als sneeuw voor de zon.

Eerder al zei advocaat Peter Plasman dat zijn cliënt ‘ontvoerd’ was door de undercoveragenten. ,,Hij heeft in een verhoor gezegd dat hij negen kleuren stront scheet toen die mannen hem benaderden. Er was absoluut een zeer dreigende sfeer,” zei hij begin maart tegen deze nieuwssite. Opvallend is dat de undercover-agenten in hun verslag schrijven dat de verdachte uit eigen beweging en zonder geweld het busje is ingestapt, iets dat Plasman tegenspreekt. Hoe het precies zit blijft voorlopig onduidelijk, want volgens de officier van justitie zijn er geen opnamen gemaakt van het verhoor in het busje.

‘Alleen maar omdat ze ooit bij De Groot hadden gewerkt’

Volgens de officier was de inzet van de undercover-agenten gerechtvaardigd. Hij stelde dat honderden gezinnen van werknemers van het fruitbedrijf maandenlang in angst leefden, omdat zij het volgende slachtoffer konden zijn. Sommigen verhuisden of durfden niet alleen te zijn. ,,In hun eigen huis, waar ze zich veilig moesten kunnen voelen.” Door een blunder van justitie lekte een een lijst met liefst 354 adressen uit, met daarop de gegevens van werknemers en oud-werknemers.  De officier wees in dat verband naar een aanslag op een woning, die volledig is uitgebrand. Twee mannen moesten uit het raam springen om hun leven te redden, en raakten zwaargewond. ,,Alleen maar omdat ze ooit bij De Groot hadden gewerkt.” Eind december, nog vóór de undercoveractie, werden twee aanslagen op de dochter van de fruithandelaar ternauwernood voorkomen. 

De aanpak van de politie wordt door de advocaten van de zeven verdachten hevig bekritiseerd. Zo zei advocaat Anis Boumanjal het onbegrijpelijk te vinden dat er van het undercover-traject geen geluidsopnamen zijn gemaakt. Hij wil precies weten hoe de undercover-agenten te werk zijn gegaan. ,,Van zo ongeveer alles zijn opnamen gemaakt, maar niet van de ontvoering. De zaak stinkt.” Ook advocaten Cem Polat en Willem van Vliet hadden kritiek op de politie, die volgens hen niet deugt. 

‘Meer uitleg is nodig’

De rechtbank zei het eens te zijn met het betoog van de verdediging en gaf de opdracht aan het OM meer duidelijkheid te verschaffen. Volgens de rechtbank is het belangrijk dat duidelijk wordt hoe de inzet van de undercoveragenten tot stand is gekomen. ,,Waarom zijn er geen opnamen gemaakt?”, vroeg de rechtbankvoorzitter.

Hoofdverdachte Ali G. verschijnt later vandaag voor de rechtbank, die dinsdag eerder besloot dat drie verdachten voorlopig nog in de gevangenis moeten blijven. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak zal beginnen is nog niet duidelijk.

https://www.ad.nl/binnenland/om-moet-uitleg-geven-over-undercoveractie-rond-aanslagen-fruithandel

Update: 17 juni 2021

Verdachte Afpersingszaak Fruitbedrijf Aan Lijntje Gehouden

17 juni 2021Verdachte afpersingszaak fruitbedrijf aan lijntje gehouden

De politie heeft de hoofdverdachte in de afpersingszaak van een fruithandel in Hedel enkele dagen om de tuin geleid, om nieuwe aanhoudingen te kunnen voorbereiden.

Foto: verkeerscontrole bij Hedel naar aanleiding van dreigementen bij fruitbedrijf

Vangst

Er werd in mei 2019 bij een fruitbedrijf in Hedel 400 kilo cocaïne ontdekt. Personeel alarmeerde de politie. Die vangst zou het motief zijn voor bedreigingen en een poging tot afpersen van de directie van fruitbedrijf De Groot Fresh Group.

Afpersers

Hoofdverdachte Ali G. (37) uit Hilversum werd op 2 januari van 2021 op het bureau ontboden voor een gesprek. Daar werd afgesproken dat hij zou proberen te onderhandelen tussen de afpersers van fruitbedrijf De Groot en de politie. Hij kreeg hiervoor zelfs een mobiele telefoon mee, om contact te onderhouden.

Dreigement

Achteraf bleek dat G. slechts aan het lijntje werd gehouden, om een groot aantal arrestaties in deze zaak voor te kunnen bereiden. Het fruitbedrijf had vlak daarvoor namelijk weer het dreigement voor een mogelijk liquidatie gekregen. Twee dagen na zijn gesprek werd G. ook zelf aangehouden. Dit meldt het Algemeen Dagblad vandaag.

Ruil

Deze week is pas een proces-verbaal aan het dossier toegevoegd, waarin dit staat omschreven. Ali G. dacht juist met de politie te hebben afgesproken dat hij in ruil voor het onderhandelen met de afpersers, vrijspraak zou krijgen voor hem en zijn medeverdachten, plus een schadevergoeding voor de onterechte gevangenschap. Maar dat liep dus anders. Zijn advocaat Sebastiaan van Klaveren wil nu uitleg over de gang van zaken. Hij vraagt zich af waarom het proces-verbaal over deze manier van werken, pas op aanvraag werd verstrekt.

Eerder was wel al bekend dat justitie met Ali G. in gesprek was geweest.

Crimesite stelde vraagtekens bij het verhaal dat in de media verscheen over de afpersing. Dit zou ook anders kunnen zitten:

Er werd in mei 2019 bij een fruitbedrijf in Hedel 400 kilo cocaïne ontdekt. Personeel alarmeerde de politie. Die vangst zou volgens de media het motief zijn voor bedreigingen en een poging tot afpersen van de directie van fruitbedrijf De Groot Fresh Group. Maar is dat wel zo? In de sms’jes die de bedreiger aan directeur William de Groot verstuurde wordt helemaal niet gesproken over deze 400 kilo, zo blijkt uit dossierstukken die Crimesite heeft ingezien. Eén van de verdachten in de afperszaak beschuldigt nu directeur De Groot zelf.

(zie ook deel 1 en deel 2 van de serie)

Door @Wim van de Pol

Vorige week brandde in Hedel een woning af waar werknemers van het bedrijf woonden en gewond raakten. Dat was een triest hoogtepunt in een lange serie intimidaties, in anderhalf jaar tijd. Komende week staan vier verdachten terecht voor de rechtbank in Arnhem, op verdenking betrokkenheid bij de bedreigingen (niet bij de brandstichting). Ze zijn allen voorlopig op vrije voeten. De persoon die de sms’jes verstuurde is mogelijk niet onder de verdachten.

Aansprakelijk stellen

Bij De Groot Fresh Group in Hedel zijn sinds 2017 meerdere incidenten geweest. Er werd cocaïne gevonden of er werden verdachte (bewapende) mensen in de buurt waargenomen. Op 21 mei 2019 belde het bedrijf de politie nadat er cocaïne is gevonden in een aangevoerde container. Het bleek om 400 kilo te gaan.

Op 26 mei 2019 kwam een eerste dreigend sms’je binnen bij de directeur:

BESTE WILLIAM, BIJ DEZE LATEN WE JOU WETEN DAT WE JOU EN BEN PERSOONLIJK AANSPRAKELIJK STELLEN VOOR HET VERLIES VAN ONZE HANDEL. JULLIE KRIJGEN EEN BOETE VAN 1,2 MILJOEN EURO.

Een willekeurige medewerker zal worden geliquideerd als aan de eis geen gehoor wordt gegeven, staat er verder. In deze sms wordt niet verwezen naar de 400 kilo. In de latere sms’jes evenmin.

Verlies van welke ‘handel’ gaat het eigenlijk om?

Jullie route

Er is drie dagen later nog wel een andere verwijzing naar kilo’s. De bedreiger stelde aan De Groot een deal voor in een sms:

Jullie betalen 150.000 en wij gebruiken eenmalig jullie route voor 900 kilo. Hebben we een deal?

Er kwam geen deal. De Groot is dan al naar de politie gegaan. Diezelfde dag (op 29 mei 2019) wordt, in overleg met de politie, in Zaltbommel 150.000 euro neergelegd in een niet afgesloten auto (de verdachte die het geld op moet halen, rook onraad en reed weer weg.

Brabants Dagblad

Op dat moment is er nog niks over de bedreiging in de media verschenen. Alleen Crimesite publiceerde op 21 mei 2019 over de cocaïnevangst zelf. Pas op 19 september 2019, als er een pro forma-zitting is tegen de verdachten, komt de bedreiging in het nieuws. Omroep Gelderland meldt het in een verslag. De volgende dag, op 20 september komt het Brabants Dagblad erop terug. In dat verslag staat:

De afpersers hielden de Hedelse fruithandel verantwoordelijk voor het verliezen van een lading cocaïne (400 kilogram), die kort voor het eerste dreigement was ontdekt.

In alle mediapublicaties over de zaak daarna is aangenomen dat de bedreigingen te maken hadden met die 400 kilo. De advocaat van de familie De Groot, Taco van der Dussen, komt in het verhaal aan het woord.

Desgevraagd wil hij nu niet zeggen of hij de koppeling tussen de 400 kilo en de bedreiging heeft gemaakt. Het Openbaar Ministerie in Arnhem wil desgevraagd ook niet zeggen of de officier van justitie toen ter zitting over dat verband heeft gesproken.

Advocaat

Hoe de koppeling met de 400 kilo ook in de krant is gekomen, in januari neemt de advocaat van de familie De Groot openlijk afstand van het verband tussen afpersing en de 400 kilo. Hij doet dat nadat er in januari van dit jaar een handgranaat werd gevonden bij een appartementencomplex in Kerkdriel. Hij spreekt dan over een derde betrokken partij. De advocaat Taco van der Dussen noemt ze ‘aanhakers’:

Dat betekent dat mijn cliënt niet alleen last heeft van drugsleverantie, maar ook van mensen die daar een afpersing of bedreiging op gaan baseren.

‘Verdienmodel’

Vorige week benaderd door Crimesite blijft Van der Dussen daarbij. Hij spreekt van een ‘verdienmodel’ van afpersers. Volgens hem zijn Ali G. en medeverdachten ‘geraffineerde afpersers’ die niks met de cocaïne te maken hebben, en dus ook niet met de 400 kilo. Van der Dussen:

Zo ongeveer één keer per dag komt er drugs binnen bij bedrijven in Nederland, die daar niets mee te maken hebben. De Groot ook niet. Bij De Groot wordt zoiets helemaal volgens protocol met de politie afgehandeld. Het bedrijf en mijn client worden nu afgeperst door mensen die helemaal niets met de gevonden drugs te maken hebben. Dat komt helaas vaker voor. Ze haken in op de drugsvangsten en speculeren op de angst die bedrijven hebben voor drugsdealers. Het is een nieuw verdienmodel.

De afpersers spelen volgens Van der Dussen op de drugsvangsten bij (bijvoorbeeld) fruitbedrijven in. Dit soort afpersingen komen – zegt hij – ‘veel vaker’ voor. Welke voorbeelden daarvan zijn is onbekend.

Bijzonder

De vraag is nog wel: hoe weet advocaat Van der Dussen eigenlijk zo zeker dat verdachte Ali G. niet als eigenaar betrokken was bij de 400 kilo?

Ali G. zelf heeft weliswaar vanaf het begin aangegeven dat hij niet bij de 400 kilo of andere partijen bij De Groot betrokken was. Maar het zou natuurlijk best kunnen dat hij toch zowel afperser als eigenaar van de 400 kilo was. Temeer daar G. in een verklaring heeft gezegd dat hij wel degelijk in cocaïne handelt.

Het is bijzonder dat advocaat Van der Dussen er kennelijk, in ieder geval vanaf januari, van uit gaat dat Ali G. niet bij de 400 kilo betrokken was. Desgevraagd wil Van der Dussen hier tegen Crimesite niet op reageren.

‘Bedragen aangenomen’

Crimesite heeft Ali G. benaderd met vragen over het dossier. G. zegt volkomen onschuldig 296 dagen in voorlopige hechtenis te hebben gezeten voor de bedreigingen, en dat zijn verklaringen door justitie nooit serieus zijn genomen.

Hij onderstreept andermaal nooit bij bedreigingen tegen De Groot of bij een partij cocaïne bij De Groot betrokken te zijn geweest. De beschuldiging van Van der Dussen, advocaat van de familie De Groot, steekt hem enorm, zegt hij. Daarom wil hij nu tegen Crimesite vertellen hoe het, volgens hem, echt zit. Ali G.:

Ik zou normaal gesproken nooit een ander tegenover politie of justitie belasten. Al zou ik 20 jaar de gevangenis in moeten. Maar in dit specifieke geval wil ik nu graag het volgende aangeven. William de Groot heeft verschillende malen bedragen aangenomen van mijn kennis zodat er gebruik gemaakt kon worden van zijn containers. Een aantal werknemers was hiervan op de hoogte.

In de loop van 2019 is er een container aangekomen bij het bedrijf van William. In deze container hebben een aantal tassen gezeten met drugs. William heeft dit ontkend tegen mijn kennis. Hij gaf aan dat er helemaal geen drugs in zat, terwijl de GPS die in een van de tassen zat als laatste locatie De Groot Fresh Group aangaf. Dit betekent dus dat een van zijn werknemers de tassen heeft gestolen. En omdat de eigenaren van de drugs niet weten welke werknemers wel of niet op de hoogte waren hebben ze William en zijn broer verantwoordelijk gesteld. Dit is het verhaal zoals het is.

Dit is een uitlating van een verdachte, die natuurlijk met de nodige achterdocht moet worden bekeken. Maar het is wel een uitlating die nieuw is en een ander licht werpt op de feiten.

Zware beveiliging

Als het waar zou zijn dan staat de 400 kilo los van de partij waar het de bedreiger werkelijk om gaat, een partij die niet in het nieuws is geweest en niet is gepakt door de politie. En, als er iets van waar zou zijn, helpt het misschien te verklaren waarom de bedreigingen en intimidaties zo lang voortslepen, en nog voort lijken te gaan, ondanks het politie-onderzoek, de detentie van Ali G. en ondanks de zware beveiliging die de politie inzet om de familie De Groot, en (ex)werknemers van het bedrijf te beschermen.

Crimesite heeft om een reactie gevraagd op deze uitlating van de verdachte Ali G. aan advocaat Taco van der Dussen, van William de Groot. Van der Dussen koos ervoor niet te reageren.

Deze week zal deze reactie van Ali G. op de zitting voor de Arnhemse rechtbank ongetwijfeld aan de orde gaan komen.

Zie ook de eerste delen van dit verhaal:

Fruitbedrijf ten prooi aan cocaïnehandel (#1)

Fruitbedrijf ten prooi aan cocaïnehandel (#2)

https://www.crimesite.nl/verdachte-afpersingszaak-fruitbedrijf-aan-lijntje-gehouden/

Update: dinsdag 22 juni 2021

Advocaten Uiten Forse Kritiek Op OM Rond Afpersingszaak Fruithandel De Groot

De verdenkingen tegen de twee hoofdverdachten in de afpersingszaak rond fruithandel De Groot uit Hedel worden door het OM stevig uitgebreid. De advocaten van de verdachten spraken schande over de opsporingsmethoden van de politie.

Yelle Tieleman 22-06-21, 14:08 Laatste update: 14:18

Dat bleek dinsdagochtend tijdens een nieuwe inleidende zitting tegen twee mannen die worden verdacht van het organiseren van een reeks aanslagen die te maken hebben met fruitbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel.  Het gaat inmiddels om meer dan tien beschietingen, ontploffingen of het neerleggen van handgraten bij huizen. Ali G. en zijn halfbroer Yassine A. worden inmiddels gekoppeld aan respectievelijk acht en zeven van deze incidenten.

De afpersingszaak rond fruithandel De Groot is er een die zijn weerga niet kent. Nadat in de zomer van 2019 tussen een lading bananen 400 kilo cocaïne werd gevonden begonnen de bedreigingen. De eigenaar moest 1,2 miljoen euro betalen, want anders zou een willekeurige medewerker worden geliquideerd. Door een blunder van justitie lekte vervolgens een lijst met meer dan 300 adressen van het werknemersbestand van De Groot uit. Wat volgde was een reeks aan aanslagen op woningen van (ex)werknemers. Na de aanhouding van Ali G. begin januari 2021 leek het geweld te zijn gestopt, maar in mei laaide het geweld weer op. 

Omstreden inzet van undercoveragenten

Politie en justitie trekken alle registers open om het geweld te doen stoppen. Eind december 2020 werd daarom een undercover-traject ingezet, die veel stof heeft doen opwaaien. Een van de verdachten werd naar eigen zeggen met geweld in een busje getrokken, zijn advocaat sprak zelfs van een ontvoering. In het busje legde de verdachte belastende verklaringen af over onder meer Ali G. en zijn halfbroer. De politie schreef in haar verslag over de undercover-actie dat er totaal geen sprake was van geweld en dat de verdachte uit eigen beweging het busje was ingestapt.

Advocaat Bénédicte Ficq, de advocaat van Ali G., sprak schande over deze undercover-actie. Het verhoor in het busje werd namelijk niet opgenomen, volgens justitie omdat dar geen tijd voor was. ,,Justitie was verblind door paniek en vooringenomenheid tegen onze cliënt. Het doet de wenkbrauwen meer dan fronsen.” Ficq zei niet te geloven dat er geen tijd was om het busje te prepareren met opname-apparatuur, omdat de rit in de bus maar één doel had. ,,,En dat voor zo’n belangrijk fundament in deze zaak. Het OM weet dat je juist in dit soort trajecten transparantie moet betrachten. En als het dan zo druk is, dan trek je de getuige een dag later de bus in.” 

Politie hield Ali G. aan het lijntje

Ficq hekelde ook de opstelling van de politie met betrekking tot een gesprek dat haar cliënt begin januari dit jaar had met de politie. Deze nieuwssite schreef daar vorige week over. In het gesprek werd Ali G. een rol als intermediair tussen de afpersers en justitie aangeboden. Terwijl Ali G. dacht dat hij met politie en justitie kon ‘onderhandelen’, wilde de opsporingsdiensten slechts tijd werd kopen om hem te kunnen aanhouden: zijn arrestatie stond namelijk al gepland. ,,Pas nadat mijn cliënt er melding van maakte en wij hebben gesmeekt om een proces-verbaal, is er verslag van gedaan.”

Ficq’s collega Sebastiaan van Klaveren haalde aan dat justitie in Ali G. ‘de kwade genius achter de aanslagen ziet’. ,,Maar hoe kan het dan zo zijn, dat er na zijn aanhouding nog aanslagen zijn gepland? Al zijn telefoongesprekken worden afgeluisterd. Zijn cel wordt regelmatig gecontroleerd met speurhonden. En nog nooit is er ook maar één communicatiemiddel gevonden. Hoe kan hij dan de opdrachtgever van de aanslagen zijn?”

Dreiging mogelijk uit ander hoek

Volgens Ficq heeft het politieonderzoek zich te veel gericht op Ali G., en daarom wil zij dat twee verdachten uit grote drugsonderzoeken worden gehoord. Het gaat om Roger P. (alias Piet Costa) en Piet S. Met name Roger P. geldt als een van de grootste drugssmokkelaars van Nederland en is hoofdverdachte in de zaak rond het martelcomplex dat in Brabant werd opgerold. De twee verdachten zouden iets kunnen verklaren over de rol die de fruithandel zou hebben in de internationale drugssmokkel.  

Advocaat Anis Boumanjal sloot zich aan bij die verzoeken, en hij vroeg ook om onderzoek te doen naar mogelijke camerabeelden die zijn gemaakt op de dag dat de verdachte in het busje werd getrokken. Boumanjal stelde het erg vreemd te vinden dat het OM hier niet zelf onderzoek naar heeft laten doen.

De rechtszaak wordt op 7 september hervat.

https://www.ad.nl/binnenland/advocaten-uiten-forse-kritiek-op-om-rond-afpersingszaak-fruithandel-de-groot~

Update: 23 juni 2021

Piet Costa Is (GEEN) Getuige In Afpersproces Fruitbedrijf

23 juni 2021Piet Costa is (geen) getuige in afpersproces fruitbedrijf (UPDATE2)

De rechtbank in Arnhem wil Roger P. alias Piet Costa horen als getuige in het proces over de afpersing en bedreigingen van directie en (ex)werknemers van fruitbedrijf De Groot Fresh Foods in Hedel. De Telegraaf schreef woensdagmiddag dat het getuigenverzoek zou zijn ingetrokken, maar zijn advocaat wilde dat niet aan de krant bevestigen. Volgens het Algemeen Dagblad wil de rechtbank ook Hagenaar Piet S. en verder undercover-agenten van de politie horen als getuige horen.

Grootschalige importen

Hoofdverdachte in de zaak is Ali G., die meerdere malen heeft aangegeven dat het bedrijf, en de directeur zelf, betrokken waren bij importen van partijen cocaïne. Hij denkt dat zowel Piet S. als Roger P. hierover iets zouden kunnen vertellen. De twee zijn betrokken in lopende grote rechtszaken over verschillende grootschalige importen van cocaïne in de afgelopen jaren. Volgens A. heeft ook de verdwenen Naima Jillal te maken gehad met het fruitbedrijf.

De advocaat van Roger P. heeft gezegd dat zijn cliënt niets te melden heeft.

In het enorme politiedossier over Piet S. komt overigens het bedrijf De Groot in ieder geval één keer ter sprake als ontvanger van containers met fruit waar drugs in geplaatst zouden kunnen worden, zo blijkt uit een proces-verbaal dat Crimesite heeft ingezien. Maar in dat afgeluisterde gesprek wordt niets gezegd over betrokkenheid van het bedrijf (of personeel) zelf.

Vragen

In een poging de gewelddadige intimidaties tegen het bedrijf te stoppen heeft de politie in december 2020 een WOD-traject ingezet (Werken Onder Dekmantel). Deze undercoveragenten benaderden een verdachte, zetten een ontvoering in scene en deden zich voor als criminelen. Ze wilden weten wat de 19-jarige medeverdachte van Ali G. te maken had gehad met de afpersingen en bedreigingen.

Een paar dagen nadat deze jongen verklaringen aflegde werden G. en enkele andere verdachten aangehouden. Over de actie leven vragen bij de rechtbank, ook al omdat er geen geluidsopnames zijn gemaakt.

In september is er weer een openbare zitting in de zaak. Het verzoek om het horen van de getuigen werd deze week gedaan op een zitting in Arnhem. De rechtbank besloot dat Ali G. nog vast moet blijven zitten.

https://www.crimesite.nl/piet-costa-is-getuige-in-afpersproces-fruitbedrijf/

Update: 30 november 2021

Een dronefoto van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Het bedrijf staat centraal in een omvangrijke drugs- en afpersingszaak.
Een dronefoto van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Het bedrijf staat centraal in een omvangrijke drugs- en afpersingszaak. © ANP

Verdachte Van Geweld Tegen Fruithandel De Groot Op Vrije Voeten, Kritiek Advocaten Op Undercoveractie

Een 21-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij aanslagen die zijn gekoppeld aan het afpersen van fruithandel De Groot in Hedel is door de rechtbank voorlopig op vrije voeten gesteld. Ook zal de oud-directeur van de fruithandel worden gehoord over mogelijke betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Dat bleek dinsdag bij een nieuwe niet-inhoudelijke zitting tegen vijf verdachten. Nadat in 2019 bij De Groot Fresh Group in Hedel een partij van 400 kilo cocaïne werd aangetroffen, is het bedrijf geconfronteerd met afpersing. De Groot zou een miljoenenbedrag op tafel moeten leggen, anders zouden aanslagen volgen. En die kwamen er ook: verschillende huizen van (oud)werknemers werden in brand gestoken. Een van de verdachten van die aanslagen, de 21-jarige Ben Nordin A., is door de rechtbank voorlopig op vrije voeten gesteld. Hij krijgt van de rechtbank de ruimte om voor zijn zieke moeder te zorgen.

Daarnaast werd duidelijk dat de oud-directeur van het fruitbedrijf op korte termijn bij de onderzoeksrechter gehoord zal worden over zijn mogelijke betrokkenheid bij drugshandel. Hoofdverdachte Ali G. heeft al vaker verklaard dat niet híj verantwoordelijk is voor het afpersen, maar dat hij wel weet van drugshandel waarbij De Groot betrokken zou zijn. De Haagse ‘godfather’ Piet S. heeft daar onlangs ook over verklaard. Hij zei dat hij was benaderd om te bemiddelen in een conflict, waarin het ging over een ‘verdwenen partij’ bij De Groot.

Volgens advocaat Bénédicte Ficq van Ali G. is het zo dat er meerdere scenario’s mogelijk zijn, wat er op zou wijzen dat Ali G. niet betrokken is. Ze haalde een recente brand in een kippenschuur in Hedel aan, die te linken zou zijn aan het fruitbedrijf. En dat terwijl haar cliënt in de EBI verblijft en amper contact kan hebben met de buitenwereld. Hoe kan hij dan te linken zijn aan het aanhoudende geweld, vroeg zij zich hardop af. ,,Het gaat maar door, en dat gegeven is ontlastend voor mijn cliënt. Er kan geen lijn worden getrokken tussen de strafbare feiten die maar doorgaan tegen het fruitbedrijf en mijn cliënt.”

Kritiek op undercoveractie

Ook was er kritiek op de veelbesproken undercoveractie die werd ingezet door justitie. Deze nieuwssite onthulde dinsdag dat twee agenten de verantwoordelijk officier van justitie hebben tegengesproken over de gang van zaken. Zo bleek er wel degelijk een observatieteam aanwezig te zijn geweest, maar hebben zij geen proces-verbaal opgemaakt. ,,Die verslagen hadden er allang moeten zijn,” zei advocaat Anis Boumanjal. Ook stelde hij dat deze observanten mogelijk nog nader gehoord moeten worden. ,,Ook wij willen dat de inhoudelijke behandeling snel kan beginnen. Maar we zijn drie zittingen verder, en we hebben nog steeds geen antwoorden op onze vragen over deze inzet.”

Ook hadden Ficq en Boumanjal kritiek over het volgen van de undercoverinzet. Want hoewel justitie zei dat het niet mogelijk was om de operatie mee te kunnen luisteren, bleek uit het verhoor met twee betrokken agenten dat dit wel zo was. Het gaat om een soort veiligheidslijn waarmee de actie ‘in flarden’ kon worden gevolgd, aldus de officier van justitie. ,,Dit was niet geschikt om de inhoud mee te krijgen en er is ook niks opgenomen. Er is geen reden om te twijfelen aan wat hier eerder over is gezegd.”

De rechtbank wil in februari starten met de de inhoudelijke behandeling van de strafzaak.

https://www.ad.nl/binnenland/verdachte-van-geweld-tegen-fruithandel-de-groot-op-vrije-voeten-kritiek-advocaten-op-undercoveractie

Update: 28 januari 2022

‘OM: 24ste verdachte bedreiging fruitbedrijf De Groot aangehouden’

De politie heeft dinsdag een nieuwe verdachte gearresteerd die betrokken zou zijn geweest bij de bedreigingen van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Deze 24ste verdachte koppelt het Openbaar Ministerie aan een reeks aanslagen die zijn gepleegd. Een officier van justitie maakte dat bekend op een voorbereidende zitting in het proces tegen onder meer hoofdverdachte Ali G., waar het Algemeen Dagblad bij aanwezig was.

Wapen

Het Algemeen Dagblad schrijft dat deze man mogelijk een wapen heeft geleverd waarmee woningen van medewerkers van het fruitbedrijf zijn beschoten. Hij stond al enige tijd gesignaleerd.

De bedreigingen tegen de directie en (ex)medewerkers van De Groot spelen sinds mei 2019 (lees hier over het begin van de affaire).

Het Openbaar Ministerie denkt dat een in mei op het bedrijf in beslag genomen zending cocaïne de aanleiding is. Dat is opvallend, omdat al vele jarenlang zeer geregeld cocaïne bij Nederlandse (fruit)bedrijven in beslag wordt genomen. Nooit is er daarna sprake van represailles tegen zo’n bedrijf, en het geval van De Groot is daarin uniek. Ali G. heeft verklaard dat er mensen binnen het bedrijf met cocaïne-import bezig waren en dat er door hen cocaïne van een criminele organisatie achterover is gedrukt.

Instructies

Ali G. zit nu voor de tweede keer langere tijd in voorlopige hechtenis. Het OM denkt dat hij degene is geweest die de aanslagen, afpersingen en bedreigingen heeft aangestuurd. Van een andere mogelijke opdrachtgever is alleen zijn Snap-alias bekend.

Justitie ziet nu bewijs dat G. vanuit detentie instructies zou hebben gegeven voor nieuwe aanslagen. Telefoongesprekken die met een gevangenistelefoon zijn gevoerd zijn opgenomen en uitgeluisterd. Een jonge verdachte zou uit naam van G. opdrachten hebben doorgespeeld. De twee waren in dezelfde inrichting gedetineerd. Ook heeft een illegale minitelefoon vanuit de penitentiaire inrichting contact gehad met een van de verdachten van een aanslag. Wie de persoon is die met die minitelefoon heeft gebeld staat nog niet vast, daarnaar loopt nog onderzoek.

Het Algemeen Dagblad onthulde eerder vandaag dat een aangehouden Achmea-medewerker adresgegevens van een dochter van een directeur van De Groot naar verdachten zou hebben gelekt.

https://www.crimesite.nl/om-24ste-verdachte-bedreiging-fruitbedrijf-de-groot-aangehouden/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: