Biden Betrekt Witte Huis, Inauguratie In Washington Verloopt Rustig

Door : | 0 Reacties | Op : 20-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

Hoop doet leven!

De Amerikaanse president Joe Biden is na een presidentiële parade bijna zonder publiek door de straten van Washington gearriveerd in zijn ambtswoning en kantoor, het Witte Huis. Eerder op de dag vertrok zijn voorganger Donald Trump naar Florida.

Veel tijd om te ontspannen geeft Biden zichzelf naar verluidt niet. Hij wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens.

Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn voorganger meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

Trump maakte al vroeg op de dag ruimte voor Biden. Hij vertrok eerst naar een luchtmachtbasis buiten Washington en vertrok vervolgens voor zijn laatste vlucht met het presidentiële vliegtuig Air Force One naar zijn onderkomen Mar-a-Lago in Florida. Los van een afscheidsspeech voordat de voormalige president het vliegtuig instapte liet hij de hele dag niets meer van zich horen.

Inauguratie verloopt onder toezicht van grote troepenmacht rustig

Uit de Verenigde Staten zijn woensdag nauwelijks berichten gekomen van ongeregeldheden. De veiligheidsmaatregelen in de aanloop naar en tijdens de ceremonie bij het Capitool waren draconisch. De activiteiten na de inauguratie zijn nog gaande.

Hier en daar waren in Washington wel groepjes te zien met in sommige gevallen een enkeling die zich voorstander van Trump toonde. Het Hooggerechtshof werd doorzocht in verband met een bomdreiging, maar de situatie ging al snel terug naar normaal.

De FBI en andere diensten hadden eerder gewaarschuwd dat er plannen waren voor al dan niet gewelddadige acties rond de machtsoverdracht. Ook op sociale media leken aanhangers van Trump bereid te zijn opnieuw geweld te gebruiken na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington op 6 januari.

De Nationale Garde is massaal aanwezig in de hoofdstad en ook in andere steden zijn de politie en veiligheidsdiensten waakzaam.

https://www.nu.nl/verkiezingen-vs/6103172/biden-betrekt-witte-huis-inauguratie-in-washington-verloopt-rustig

Lees ook:

Biden In Speech: Er Is Veel Te Herstellen, Maar Met Eenheid Komen We Er

President Joe Biden heeft zich woensdagavond tijdens zijn inauguratiespeech hoopvol uitgesproken over een “nieuw begin” voor de Verenigde Staten. Er zijn volgens hem echter ook nog veel uitdagingen, die enkel te overwinnen zijn met meer eenheid en gelijkheid in het land.

“Dit is de dag van Amerika”, aldus Biden in de eerste woorden van zijn speech. “Dit is de dag van democratie. De dag van hoop, vernieuwing en vastberadenheid.”

Al vroeg in zijn toespraak haalde de 46e president van de Verenigde Staten het geweld in het Capitool door Donald Trump-aanhangers aan. “Op deze heilige grond schudde een paar dagen geleden geweld het land op z’n grondvesten. Maar nu komen we samen als één land. We kijken vooruit en richten ons op het land dat we kunnen en moeten zijn.”

Volgens de president hebben de Verenigde Staten de afgelopen maanden een “pijnlijke les” geleerd: leugens worden volgens hem gebruikt voor “macht en winst.” “Het is onze taak en verantwoordelijkheid als burgers en leiders om de grondwet en waarheid te verdedigen en deze leugens te verslaan”, aldus Biden.

Biden ziet eenheid en gelijkheid als oplossing

Om het land verder te helpen, moet er volgens Biden nog veel gebeuren. Het coronavirus is nog niet verslagen en de vooruitzichten voor deze winter zijn nog grimmiger dan in de eerste maanden van de pandemie. De Amerikaanse economie lijdt daar ook ernstig onder. Daarnaast zijn er de klimaatproblemen, de problemen rond racisme en de hernieuwde impuls voor politiek extremisme.

Biden ziet eenheid en gelijkheid als oplossing voor veel van deze problemen.”Gelijkheid klinkt ver, omdat er diepe kloven zijn”, aldus Biden. “Die zijn niet nieuw: onze geschiedenis is een constante strijd tussen het Amerikaanse ideaal en de harde realiteit van racisme en angst, die ons uit elkaar drijven. Maar laten we vandaag opnieuw beginnen”, stelde hij voor.

Biden gaf tijdens zijn speech ook aandacht aan de internationale relaties, die volgens hem door Trump op de proef zijn gesteld. “We zullen onze bonden vernieuwen en ons weer op de rest van de wereld richten”, beloofde Biden.

“We zullen niet alleen leiden vanwege macht, maar omdat we een voorbeeld zijn. We zullen een betrouwbare partner zijn voor vrede en vooruitgang.”

https://www.nu.nl/buitenland/6103126/biden-in-speech-er-is-veel-te-herstellen-maar-met-eenheid-komen-we-er

Lees ook:

Biden Direct Van Start: Terug In Klimaatverdrag En Mondkapjesplicht

Joe Biden heeft woensdag in de eerste uren van zijn termijn als president van de Verenigde Staten vijftien presidentiële decreten ondertekend, onder meer op het gebied van klimaat en immigratie. Daarmee zijn verschillende omstreden beleidsmaatregelen die onder zijn voorganger Donald Trump werden ingevoerd weer teruggedraaid.

Een van de decreten die Biden tekende zorgt ervoor dat de Verenigde Staten weer terugkeren in het klimaatverdrag van Parijs. Trump besloot in juni 2017 om uit het Klimaatakkoord te stappen. Dat kon pas vanaf november 2019 en met inachtneming van een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 4 november 2020 – de dag van de presidentsverkiezingen – maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

Biden trok daarnaast de vergunning in voor de aanleg van de omstreden Keystone XL-oliepijpleiding tussen Canada en de VS. De Canadese premier Justin Trudeau reageerde woensdag teleurgesteld op dit besluit en stelde dat dit duizenden banen aan beide kant van de grens zal kosten. Wel verwelkomde Trudeau de andere beslissingen van Biden op het gebied van klimaat.

Biden zette woensdag ook direct een punt achter het inreisverbod uit verschillende overwegend islamitische landen, dat onder Trump was ingevoerd. Hierdoor konden inwoners uit verschillende landen niet meer naar de VS reizen. Het was één van de eerste decreten die Trump in 2017 tekende die tot massale protesten leidde. Biden maakte daarnaast een einde aan de noodtoestand aan de Mexicaanse grens. Die was uitgeroepen om budget vrij te maken voor de omstreden grensmuur.

President Biden besliste woensdag ook dat een mondkapje verplicht wordt in alle gebouwen van de federale overheid en op federale grond. Al tijdens de verkiezingscampagne beloofde Biden strengere maatregelen om het coronavirus aan te pakken.

Het is gebruikelijk voor presidenten om direct aan het begin van een termijn per decreet verkiezingsbeloftes in te lossen. Ze kunnen per decreet invullen hoe overheidsinstanties het beleid in de praktijk moeten uitvoeren. Een decreet is geen wet en hoeft dus niet eerst langs het Congres. Dit geeft presidenten veel macht.

Biden direct van start: terug in klimaatverdrag en mondkapjesplicht
Biden direct van start: terug in klimaatverdrag en mondkapjesplicht

Trump liet aardige brief achter voor Biden

Biden zei woensdag dat zijn voorganger Donald Trump een brief heeft achtergelaten voor hem in het Witte Huis. Die was volgens Biden zeer genereus, maar omdat het om een persoonlijke brief gaat wil hij over de inhoud niets kwijt. “Omdat het privé is, praat ik er pas over als ik er met hem over heb gesproken”, citeerde nieuwszender CNN de president, kort na diens intrek in het Witte Huis.

Het is traditie dat de vertrekkende president een memo achterlaat voor de volgende. De vraag was of Trump ook met die traditie zou breken. Hij weigerde namelijk bij de beëdiging van Biden te zijn en ook om hem in het Witte Huis te begroeten. Dat was in 150 jaar niet gebeurd.

https://www.nu.nl/buitenland/6103307/biden-direct-van-start-terug-in-klimaatverdrag-en-mondkapjesplicht

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: