Biden Tekent Na Inauguratie Direct Decreet Voor Terugkeer In Klimaatakkoord

Door : | 0 Reacties | Op : 17-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

De aankomende Amerikaanse president Joe Biden gaat na zijn inauguratie, volgende week woensdag, direct enkele besluiten doorvoeren op het gebied van immigratie en klimaat, zoals de terugkeer in het Klimaatakkoord van Parijs. Hiermee draait hij direct een reeks controversiële besluiten van Trump terug, blijkt uit een memo van aankomend stafchef Ron Klain in handen van The New York Times.

Biden heeft een lijst opgesteld van presidentiële decreten die hij tijdens zijn eerste tien dagen wil uitvoeren. Zo wil hij een einde maken aan reisbeperkingen voor mensen uit overwegend islamitische landen en langer uitstel van studentenleningen.

Biden wil ook de immigratiewet drastisch veranderen. Dat moet ruim 11 miljoen mensen die momenteel illegaal in de VS verblijven een verblijfsvergunning geven. Bovendien moeten kinderen van immigranten die zijn gescheiden van hun ouders bij de grens met Mexico worden herenigd.

Ook wil hij per decreet strengere maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus aan te pakken. Het dragen van mondkapjes in federale gebouwen en het openbaar vervoer tussen staten wordt verplicht. Biden wil dat scholen en bedrijven zo snel mogelijk weer kunnen openen.

Eerder deze week kondigde Biden al een coronasteunpakket aan van ruim 1,9 biljoen dollar. Hij is van plan om in zijn eerste honderd dagen, die worden gezien als de belangrijkste van zijn termijn, ruim 100 miljoen Amerikanen (bijna een derde van de bevolking) te vaccineren.

Het is normaal voor presidenten om direct aan het begin van een termijn per decreet verkiezingsbeloftes in te lossen. Presidenten kunnen per decreet invullen hoe overheidsinstanties hun beleid praktisch moeten uitvoeren. Een decreet is niet hetzelfde als een wet en hoeft dus niet eerst langs het Congres. Dit geeft presidenten veel macht. Een van Trumps eerste beslissingen toen hij president werd in 2017 was het terugdraaien van Obamacare en het opdracht geven tot de bouw van een muur langs de grens met Mexico.

Inauguratie zonder publiek vanwege veiligheid

De inauguratie zal er deze woensdag anders zijn dan tijdens eerdere beëdigingen. Zo is er geen publiek bij uit veiligheidsoverwegingen. Normaal gesproken komen er honderdduizenden belangstellenden naar de National Mall om een glimp op te vangen van de nieuwe president.

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari wordt opnieuw gevreesd voor ongeregeldheden. De autoriteiten stelden al een veiligheidszone in het centrum in en meer dan twintigduizend reservisten van de Nationale Garde zijn opgeroepen.

https://www.nu.nl/buitenland/6102412/biden-tekent-na-inauguratie-direct-decreet-voor-terugkeer-in-klimaatakkoord

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: