Defensie ‘Onaangenaam Verrast’ Door Amerikaanse Terugtrekking

Door : | 0 Reacties | Op : 18-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

“De rol van de NAVO in Irak moet daarentegen groter worden. Het Nederlandse kabinet wil hier ongeveer 150 militairen gaan inzetten om de luchthaven van Erbil te beveiligen.”

Minister Ank Bijleveld van Defensie noemt de aangekondigde terugtrekking van Amerikaanse militairen uit Afghanistan en Irak ‘opnieuw een onaangename verrassing’. Het Pentagon wil voor midden januari 2000 militairen weghalen uit Afghanistan en 1000 uit Irak.

Voor de Nederlandse aanwezigheid in Afghanistan voor NAVO-missie Resolute Support heeft het besluit volgens de minister “potentieel zeer verstrekkende gevolgen”. De consequenties worden nu in kaart gebracht. De ongeveer honderd Nederlandse militairen daar zijn afhankelijk van de ondersteuning van de Amerikanen.

Eenzijdig besluit

“De afspraak was en is: samen erin, samen eruit”, aldus Bijleveld. Zo’n terugtrekking zou dan ook op een moment moeten gebeuren dat het zou kunnen. Ze is over het “eenzijdige” besluit kort tevoren op de hoogte gesteld door de Amerikanen. Het gaat in tegen de afspraken die zijn gemaakt.

Het besluit van de regering-Trump past volgens Bijleveld ‘helaas’ in het beeld van de afgelopen periode. Toen de ministers van Defensie van de NAVO eind oktober nog bijeen waren, werd er door de toenmalige Amerikaanse minister Mark Esper niets gezegd over een terugtrekking uit beide landen.

Bronnen in Den Haag wijzen erop dat terugtrekking van militairen ook weer teruggedraaid kan worden door de nieuwe president. Een dergelijke terugtrekking duurt vaak maanden, dus het besluit kan worden gezien als een ‘laatste stuiptrekking’ van Trump.    

Samenwerking met Duitsland

Nederland werkt in Afghanistan nauw samen met de Duitsers. Bijleveld wil samen met Duitsland en andere NAVO-partners aandringen op overleg en afstemming. De Nederlandse bijdrage aan deze NAVO-missie duurt tot eind 2021.

De Nederlanders zijn voornamelijk in Mazar-e-Sharif gelegerd. Ze houden zich vooral bezig met de training en advisering van de Afghaanse veiligheidsdiensten. In verband met de coronacrisis zijn er op het moment vijftig militairen minder uitgezonden naar Afghanistan.

https://www.rd.nl/vandaag/politiek/defensie-onaangenaam-verrast-door-amerikaanse-terugtrekking

https://www.google.com/amp/s/www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/5197825/nederland-trump-afghanistan-terugtrekking

Lees ook: 17 december 2020

Kamer Steunt Het Sturen Tot 150 Militairen Naar Noorden Van Irak

DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer steunt het sturen van 100 tot 150 militairen naar het noorden van Irak om daar de internationale luchthaven van Erbil te beveiligen. Dat bleek donderdag tijdens een debat over de uitzending, die tot eind volgend jaar zal duren.

De inzet maakt deel uit van de strijd tegen terreurgroep IS. Die campagne is een nieuwe fase ingegaan. De internationale coalitie zal zich gaan richten op het adviseren van de Koerdische en Iraakse strijdkrachten, hiervoor ging het om het trainen van de troepen.

“IS kan zo weer toeslaan”, aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie. Volgens Salima Belhaj (D66) kan de “sfeer van extremisme” zo weer om zich heen slaan. Onder meer oppositiepartijen SP, PVV en DENK steunen de missie niet. Het geld kan beter naar humanitaire hulp en de wederopbouw gaan, vindt Sadet Karabulut (SP).

Rol Iraakse regering

Wel zijn er vragen over de rol van de Iraakse regering. De banden van de leiders in Bagdad met Iran en het neerslaan van demonstraties tegen corruptie baren veel partijen zorgen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) beloofde bij de Iraakse regering te blijven aandringen op “verdere stappen richting democratie en rechtsstaat”.

Volgens ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Blok zijn de risico’s van de missie niet groot. De Nederlanders beveiligen het vliegveld samen met Amerikaanse eenheden. De Nederlandse militairen vertrekken volgende maand naar Erbil.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/kamer-steunt-het-sturen-tot-150-militairen-naar-noorden-van-irak

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: