Geen Straf, Wel Andere Functie Leidinggevenden Na Onrust Bij Politiespionnen

Door : | 0 Reacties | Op : 19-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

Twee chefs van het Team Criminele Inlichtingen van de Landelijke Eenheid van de politie zijn niet schuldig aan plichtsverzuim. Ze krijgen wel een andere functie. Op de afdeling heerste onrust en er waren klachten over de leiding.

Argos berichtte begin november over verstoorde verhoudingen en mogelijke misstanden bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) bij de Landelijke Eenheid. Deze heimelijk opererende en afgeschermde afdeling spreekt met informanten die kennis hebben over criminele organisaties. Medewerkers stoorden zich aan de manier van leidinggeven en spraken van een verziekte werksfeer. 

Naar drie leidingevende medewerkers was een intern disciplinair onderzoek gestart, nadat veertien teamleden een klacht hadden ingediend. De uitkomst van het onderzoek naar twee van hen is dat geen sprake is geweest van plichtsverzuim. Van hen heeft er inmiddels één een nieuwe functie, terwijl de andere zich hierop oriënteert. Het onderzoek naar de derde medewerker is nog niet klaar. 

‘In het oriënterende onderzoek kwamen de spanningen tussen de leiding en een groep collega’s op tafel. Ook was er de constatering dat beide teamchefs er al geruime tijd zaten. ‘Om die onrust aan te pakken, is het goed om dat met nieuwe teamchefs te doen’, verklaart een woordvoerder waarom de twee leidinggevenden ander werk gaan doen. 

De politie laat verder weten dat er ‘aandacht en zorg is voor zowel de betrokkenen in het onderzoek alsook de medewerkers in het team’.

Uit gesprekken met betrokkenen en inzage in interne documenten bleek dat er bij het TCI al langere tijd onrust was. Leidinggevenden zouden misstanden hebben afgedekt en elkaar de hand boven het hoofd hebben gehouden. Ook klonk het dat klachten niet waren opgepakt en problemen niet opgelost, met verstoorde verhoudingen en wantrouwen tot gevolg. 

De gewelddadige dood van twee informanten was een van de kwesties. Hoewel dit al eerder was onderzocht, was de vrees niet weggenomen dat hier mogelijk fouten door de politie aan vooraf waren gegaan. Inmiddels kijkt de Inspectie Justitie en Veiligheid hiernaar. De uitkomsten volgen later. 

Onrust op andere afdelingen

Na de berichtgeving door Argos kwamen er meer problemen bij de Landelijke Eenheid aan het licht. Zo berichtte NRC Handelsblad over onrust bij het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC). Het LIRC is een belangrijke schakel in de informatie-uitwisseling tussen de politie en het buitenland. Ook bleken er vergelijkbare problemen te spelen bij de afdeling Afgeschermde Operaties van de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking (DLOS). Hier houdt men zich bijvoorbeeld bezig met werken onder dekmantel en getuigenbescherming. 

TCI en LIRC vallen beide onder de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) van de Landelijke Eenheid. Het hoofd van deze organisatie, Henk Bril, is onlangs vertrokken. ‘De aanhoudende onrust binnen de dienst heeft zijn beslissing om terug te treden versneld’, aldus de verklaring hierover in februari.  Eerder waren er al drie leidinggevenden van het LIRC overgeplaatst, vanwege steeds verder toenemende onrust. Het totale aantal leidinggevenden dat is overgeplaatst of een andere functie krijgt, komt daarmee op zes. 

Naar de problemen bij de afdelingen van de Landelijke Eenheid lopen nog twee andere onderzoeken. De Inspectie Veiligheid en Justitie kijkt naar het functioneren en adviesbureau KPMG naar de cultuur binnen de organisatie. 

‘De eenheidsleiding ziet de uitkomsten en adviezen van beide onderzoeken met vertrouwen tegemoet en gaat de uitkomsten aangrijpen om waar nodig duurzaam te werken aan verbetering’, aldus een woordvoerder.

https://www.vpro.nl/argos/lees/nieuws/2020/leidinggevenden-tci-politie-overgeplaatst

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/politie-wiste-sporen-uit-na-dood-informant

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/medaille-voor-politie-dubai-na-mishandeling-taghi-ongepast

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/inspectie-wanbeleid-zorgde-voor-risico-voor-de-opsporing-door-politie

Update: 23 april 2021

Politiechef Reisde Volop Businessclass, Politiebonden Willen Onderzoek

23 april 2021Politiechef reisde volop businessclass, politiebonden willen onderzoek

Voormalig politiechef Henk Bril vloog in 2,5 jaar tijd 35 keer businessclass naar verre bestemmingen. Dat is niet gebruikelijk, maar de leiding van de landelijke eenheid stemde er telkens mee in. De totale reiskosten (inclusief hotels en declaraties) liepen in die periode op tot ruim 75.000 euro. Dat schrijft het AD.

Onvolledig

Driekwart van Bril’s vliegkosten, 40.000 euro van in totaal 53.000 euro, ging op aan businessclassreizen buiten Europa, terwijl economyclass de standaard is. Dat blijkt uit politiegegevens die radioprogramma Argos opvroeg via de Wet Openbaarheid Bestuur. Na anderhalf jaar werden de gegevens bekendgemaakt en de politie schakelde landsadvocaat Pels Rijcken in om het verzoek af te handelen. Volgens de politie is het reisoverzicht onvolledig.

Uit de gegevens blijkt volgens het AD dat de top van de landelijke eenheid – doorgaans plaatsvervangend politiechef Willem Woelders, maar ook politiechef Jannine van den Berg – regelmatig zonder argumentatie toestemden met businessclassreizen, terwijl economy de norm is. Businessclass vliegen is bij uitzondering mogelijk, mits goed onderbouwd.

Upgrade

Toen Bril (voormalig hoofd van de dienst landelijke informatie organisatie van de landelijke eenheid) in 2019 naar Brazilië vloog en een upgrade wilde (van 1900 naar 5600 euro), schreef hij: ‘Graag officieel je akkoord :)’ Woelders stemde toe. Businessclass naar Bali, van 2300 naar 4400 euro? ‘Is akkoord, boek maar’, schreef Woelders.

Ook bij een door Van den Berg getekende businessclasstrip in 2016 naar de VS van 4400 euro zat geen verantwoording. Volgens Van den Berg en Woelders is er niets onrechtmatigs gebeurd en is verder onderzoek niet nodig. Wel had het reisgedrag ‘doelmatiger gekund’ en zijn de regels na onderzoek aangescherpt. Bril zegt dat alle reizen volgens de regels zijn verlopen.

Grote onvrede

Binnen de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (DLIO) ontstond grote onvrede over het ‘exorbitante reisgedrag’ van Henk Bril. In 2019 ontving de korpschef van de politie daarover een anonieme brandbrief. Daarin werden verschillende grote problemen binnen de dienst benoemd, die later zijn bevestigd door onderzoek van de inspectie justitie en veiligheid. Ook politievakbonden sloegen alarm.

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) pleit voor nader onderzoek naar het reisgedrag:

‘Er blijft veel ongenoegen bij politiemensen die dit hebben gemeld. Volgens hen is onvoldoende onafhankelijk en transparant onderzoek gedaan. Het is voor eenieder beter dat de onderste steen boven komt. Hierna kan pas worden gebouwd aan een veilige werkomgeving. De schaduwen uit het verleden blijven anders als een donkere wolk boven deze afdeling hangen.’

https://www.crimesite.nl/politiechef-reisde-volop-businessclass-politiebonden-willen-onderzoek/

Update: 23 april 2021

Crisis In Geheim Politieteam Na Zelfmoord Undercoveragent: ‘Critici Worden Snoeihard Weggewerkt’

Er woedt een vertrouwenscrisis binnen het supergeheime politieteam Werken Onder Dekmantel. Een recente zelfmoord van een undercoveragent heeft die tot het kookpunt gebracht. ,,We worden aan ons lot overgelaten.”

Koen Voskuil 23-04-21, 17:20 Laatste update: 23-04-21, 19:24

Binnen het team heerst groot wantrouwen tegen de leiding en is sprake van manipulatie en een afrekencultuur, zeggen undercoveragenten tegen deze nieuwssite. ,,Wie kritisch op de leiding is, wordt er snoeihard uitgewerkt.” In de afgelopen jaren zijn meerdere undercoveragenten uit het team gezet, al dan niet met een afkoopsom en zwijgplicht. Ook is het langdurig ziekteverzuim hoog. ,,Veel zitten thuis met PTSS, achtervolgingswaanzin of een drankprobleem.”

De begeleiding van undercoveragenten, die soms hun leven in de waagschaal leggen om binnen te dringen bij criminele organisaties, schiet volgens hen ernstig tekort. ,,De leiding heeft te weinig verstand van het specifieke werk dat wij doen en drukt desondanks hun eigen zin door, waardoor operaties gevaar lopen.”

Veel zitten thuis met PTSS, achtervol­gings­waan­zin of een drankpro­bleemUndercoveragent.

Verslechterde relaties

Volgens de undercoveragenten is de afdeling in enkele jaren tijd afgegleden van een club die internationaal hoog aanzien genoot, tot een partner waar verschillende landen grote moeite mee hebben. Zo is de relatie met Belgische collega’s geschaad en is een ‘kansrijke’ operatie in Denemarken stilgelegd vanwege getroebleerde verhoudingen.

Grote problemen worden volgens de betrokkenen onder het tapijt geveegd. Er hebben zich meerdere voorvallen van seksuele intimidatie voorgedaan. Twee Nederlandse undercoveragenten die dit intern aan de kaak stelden, zijn er door de leiding uitgewerkt.

Infiltrant

We kunnen niet bewijzen dat dit vanwege het werk is gebeurd, maar de manier waarop met hem is omgegaan, zal niet hebben geholpen

Collega van de door zelfmoord omgekomen politie-infiltrant.

Het vertrouwen in de leiding van WOD heeft een nieuwe deuk opgelopen nadat een zogeheten infiltrant uit het team zelfmoord heeft gepleegd. Na jaren undercover te hebben gewerkt, zat zijn afgesproken termijn erop. Hem was een andere functie binnen de heimelijke afdeling beloofd, maar die belofte was weer ingetrokken.

,,Iedereen is aangeslagen en vindt het verschrikkelijk voor zijn familie”, zegt een collega. ,,We kunnen niet bewijzen dat dit vanwege het werk is gebeurd, maar de manier waarop met hem is omgegaan, zal niet hebben geholpen.” Er wordt een intern onderzoek ingesteld naar de suïcide van de undercoveragent. 

De politie kan slechts bevestigen dat een collega ‘in het heimelijke’ is overleden. Er wordt een onderzoekscommissie ingesteld om de omstandigheden van het overlijden te onderzoeken. Dat zegt Janine van den Berg, het hoofd van de landelijke eenheid, tegen deze site.

Politiemensen binnen heimelijke operaties klagen al jaren over een onveilige werkomgeving, te hoge werkdruk en professionele verwaarlozing. Dat zegt voorzitter Jan Struijs van politievakbond NPB. ,,De politiebonden hebben hier meerdere malen aandacht voor gevraagd bij politietop en minister. De inspectie kondigde een jaar geleden al een onderzoek naar deze veiligheidsrisico’s. De overleden politieman was zeer goed in zijn werk en heeft zeer belangrijke resultaten gehaald. Hij heeft meerdere malen aangegeven zich niet meer veilig te voelen in zijn organisatie. Het is een groot verlies van een groot politieman. Het is enorm hard aangekomen bij alle politiemensen die hem kenden en waar hij mee gewerkt heeft.”

https://www.ad.nl/binnenland/crisis-in-geheim-politieteam-na-zelfmoord-undercoveragent-critici-worden-snoeihard-weggewerkt

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/interview-janine-van-den-berg-had-de-politie-door-alle-liquidaties-en-boerenprotesten-nog-wel-genoeg-aandacht-voor-haar-eigen-mensen

Lees ook update: 24 april 2021

‘Afrekencultuur Binnen Undercoverafdeling Politie’

24 april 2021‘Afrekencultuur binnen undercoverafdeling politie’

Na de zelfmoord van een mannelijke undercoveragent van de afdeling Afgeschermde Operaties van de politie hebben verschillende bronnen in het Algemeen Dagblad de vuile was buiten gehangen. Binnen de dienst is kennelijk sprake van een behoorlijk verziekte cultuur onder een slecht functionerende leiding. Iemand stelde tegen de krant: ‘Binnen WOD is sprake van manipulatie en een afrekencultuur’.

Er uit gewerkt

Machtsmisbruik, vriendjespolitiek en seksuele intimidatie zouden frequent aan de orde zijn. Daar komt bij dat de soms gevaarlijke functie van undercover een zware wissel kan trekken op een persoon. Een grote groep zit nu thuis met post-traumatische stress, met paranoia of met een drankprobleem. Begeleiding schiet ernstig tekort, zeggen meerdere undercoveragenten tegen het AD.

Een medewerker zei ook: ‘Wie kritiek uit op de leiding, wordt er snoeihard uitgewerkt.’ De leiding van de dienst functioneert niet goed, volgens de bronnen van de krant. ‘Telkens vallen de klappen op de werkvloer, terwijl het management het probleem is. Het heeft ertoe geleid dat mensen hun mond niet meer durven open te trekken’, zegt een agent.

De problemen binnen de dienst zouden hebben geleid tot problemen met de Belgische collega’s en tot het afblazen van een operatie in Denemarken.

Dezelfde soort problemen bleken eerder te spelen bij de inlichtingenorganisatie van de politie (DLIO), volgens een extern rapport. Ook bij die dienst pleegde een medewerker zelfmoord.

Ingegrepen

In hoeverre de zelfmoord bij de dienst Afgeschermde Operaties werkgerelateerd is weten de bronnen van het AD niet.

De Nationale Politie zegt geschokt te zijn door de zelfmoord. De korpschef stelt nu in samenspraak met politiechef Jannine van den Berg van de Landelijke Eenheid een onderzoek in. Het onderzoek richt zich niet alleen op het overlijden zelf, maar ook op de feiten en omstandigheden daar omheen.

Van den Berg zegt bekend te zijn met de in het Algemeen Dagblad genoemde signalen: ‘Waar het gaat om concrete casuïstiek, zoals die ook in de media naar voren komt, is ingegrepen. Keer op keer. De Inspectie van het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat nu breder onderzoek doen naar mogelijke problemen op de afdeling. Dit onderzoek was al gepland en gaat ons hopelijk helpen bij het inzichtelijk maken van wat er op deze afdeling speelt.’

Recent is al onderzoek verricht naar signalen over onvrede en spanning binnen enkele andere onderdelen van de landelijke eenheid, daaronder de DLIO.

https://www.crimesite.nl/afrekencultuur-binnen-undercoverafdeling-politie/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/politiechef-landelijke-eenheid-verdacht-van-witwassen

Update: 1 juni 2021

Rechters En Openbaar Ministerie Hanteren Geheim Protocol Voor Verhoren Politie-Infiltranten

1 juni 2021Rechters en Openbaar Ministerie hanteren geheim protocol voor verhoren politie-infiltranten

Het verhoren van politie-infiltranten (of WOD’ers) als getuige gebeurt volgens een geheim protocol dat rechters en Openbaar Ministerie samen hebben afgestemd. Dit protocol is ingevoerd zonder daarvan de Nederlandse advocatuur op de hoogte te stellen. Een en ander is gebleken uit antwoorden op vragen van advocaat Yehudi Moszkowicz aan een rechter-commissaris. De Raad voor de Rechtspraak heeft aan Crimesite het bestaan van het protocol bevestigd. 

Door @Wim van de Pol

Het protocol is bedoeld voor het verhoren van getuigen uit het Team Werken onder Dekmantel (WOD) van de landelijke eenheid van de politie. Deze politiemensen zijn bezig met taken als infiltratie, pseudokoop, heimelijk inwinnen van informatie, of met de begeleiding van burgers die hiermee bezig zijn.

Als deze agenten moeten worden gehoord in een strafzaak gebeurt dat in de regel bij een rechter-commissaris, en onder strikte voorwaarden. De identiteit van deze agenten mag door een verhoor niet bekend worden. Ook over de werkwijze van het WOD-team mag niets uitlekken.

Het geheime protocol is volgens de Raad voor de Rechtspraak bedoeld voor deze afscherming en om die reden dan ook niet openbaar.

Chatgroep

Het bestaan van het protocol kwam bij toeval aan het licht in een zaak waarbij rechercheurs infiltreerden in een chatgroep. Ze deden zich in de chatgroep voor als geïnteresseerden in de aankoop van vuurwapens. Advocaat Yehudi Moszkowicz vroeg een getuigenverhoor van de WOD’ers aan omdat hij onder meer wilde toetsen of bij de pseudo-koop geen uitlokking had plaatsgevonden, wat in Nederland niet is toegestaan.

Tijdens overleg over de gang van zaken tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris in Arnhem kwam aan het licht dat in Nederland één bepaalde medewerker van de politie altijd aanwezig is in de gevallen dat een WOD’er wordt gehoord als getuige. Deze juridische expert moet tijdens het verhoor zorgdragen voor de afscherming van identiteit en van de operatie. De man is een deskundige van politie en aanwezig om het Openbaar Ministerie adviseren.

Moszkowicz zegt de indruk te hebben gekregen dat bij het verhoor deze expert aan de touwtjes ging trekken en niet de rechter-commissaris. De functionaris bleek ook vooraf met de de rechter-commissaris te overleggen en vooraf bijzondere toegang tot het verhoor te hebben gekregen.

De rechter-commissaris kende de expert al, ze was met hem op ‘een cursus’ geweest. Ze liet ook weten dat er een landelijk ‘protocol’ bestaat voor verhoren van WOD’ers.

Expertgroep

Het protocol is goedgekeurd door de landelijke expertgroep rechters- en raadsherencommissarissen (LERC).

Volgens de Raad voor de Rechtspraak beschrijft het protocol ‘een werkproces’. Deel van het protocol is dat de expert van de politie altijd voorafgaand aan het verhoor een overleg heeft met de rechter-commissaris. Ook is in dat protocol bepaald dat deze jurist bij het verhoor aanwezig is om de officier van justitie te adviseren, zodat die eventueel kan vragen om bepaalde vragen te beletten.

Het protocol is opgesteld samen met het Openbaar Ministerie, en de politie, zonder de advocatuur. De advocatuur is niet op de hoogte van het bestaan van het protocol.

Crimesite heeft aan de Raad voor de Rechtspraak de vraag voorgelegd of een dergelijk protocol niet in strijd is met het principe van equality of arms in de rechtspraak, waarbij Openbaar Ministerie en verdediging op een gelijkwaardige manier in het strafproces staan.

De Raad stelt dat het slechts gaat om een praktische regeling, terwijl de rechter inhoudelijk de baas blijft:

Het verhoor zelf staat onder leiding van de rechter-(commissaris) die bepaalt welke vragen worden toegelaten en welke niet en is verantwoordelijk voor de inhoudelijke kant van het verhoor en de orde van de zitting.

‘Gemuilkorfd en geblinddoekt’

Advocaat Moszkowicz vindt daarentegen dat een dergelijk geheim protocol basisregels van het Nederlands strafproces met voeten treedt. Moszkowicz:

Het protocol is nota bene door het Openbaar Ministerie opgesteld en voor de advocatuur onbekend. Het wordt tot op heden ook geheimgehouden door de rechtelijke macht en het OM. Als een rechter een geheime maatstaf hanteert dan ontstaat een gebrek aan equality of arms tussen de verdediging en de rechter. Dat is een juridische situatie die sinds de invoeging van de trias politica niet meer zou mogen bestaan. Immers, naast het wetboek van strafvordering – de spelregels van ons strafproces – wordt dan een geheime maatstaf gehanteerd om iets elementairs voor een eerlijk proces zoals een getuigenverhoor te behandelen. De rechter kan met dit protocol het beantwoorden van vragen beletten zonder dat de advocaat weet waarom een vraag is belet. Je wordt dan als advocaat niet alleen gemuilkorfd maar je moet ook nog geblinddoekt vechten. Dit protocol moet z.s.m. openbaar worden en ik wil dat ook bekend wordt gemaakt in welke zaken dit is gehanteerd.

Maar de Raad voor de Rechtspraak zal het protocol niet openbaar maken omdat de Raad vindt dat het protocol helpt werkwijze en identiteit van WOD’ers geheim te houden.

https://www.crimesite.nl/rechters-en-openbaar-ministerie-hanteren-geheim-protocol-voor-verhoren-politie-infiltranten/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/levering-cryptotelefoons-aan-criminelen-leidt-tot-49-arrestaties-in-nederland

http://www.sosokitchen.nl/invallen-en-arrestaties-in-europese-landen-na-gezamenlijke-politieactie

Update: 5 oktober 2021

Politiechef Moet Opstappen Vanwege Puinhoop

5 oktober 2021Politiechef moet opstappen vanwege puinhoop

Marjolein Smit, hoofd van de afdeling Dienst Speciale Operaties van de politie, moet opstappen, omdat ‘al langere tijd sprake is  van problemen en aanhoudende onrust’. Het vertrek volgt na ingrijpen van de eenheidsleiding van de Nationale Politie. Het is dit jaar al de tweede topfunctionaris van de politie die te horen heeft gekregen dat de eigen positie door interne kwesties onhoudbaar is geworden. Jannine van den Berg kondigde in juni aan eind 2021 haar functie neer te leggen.

Marjolein Smit gaf gedurende vijf jaar leiding aan de afdeling Dienst Speciale Operaties. Onder die afdeling valt ook de dienst Werken Onder Dekmantel, dat undercover-operaties uitvoert.

Suïcides

In april 2021 beroofde een agent, die al tien jaar als undercover werkzaam was ,zich van het leven. Volgens verschillende betrokkenen zou de man onder zware werkdruk zijn bezweken. Chefs zouden beloftes niet zijn nagekomen over het beëindigen van zijn werk als undercover-agent. Hij bleef veel langer in functie dan gebruikelijk is en signalen dat het niet goed goed met hem ging bij zijn laatste operatie in Noord-Brabant, zouden zijn genegeerd.

In december 2019 pleegde een andere agent van de Landelijke Eenheid ook al suïcide. De man ging gebukt onder pesterijen en vond te weinig steun bij de leiding van de politie. In augustus van dit jaar beroofde een derde agent zich van het leven. Uit een opgedoken afscheidsbrief bleek dat ook deze zelfdoding werk gerelateerd was.

Wantrouwen

De Telegraaf meldde eerder al dat er een groot wantrouwen heerst tegen de leiding van verschillende afdelingen van de politie. Er zou sprake zijn ’van manipulatie en een afrekencultuur’. Ook zou de begeleiding van medewerkers flink tekortschieten, zo vertelden bronnen aan de krant.

Pijn en verdriet

Marjolein Smit wordt per 1 december overgeplaatst naar de dienst bewaken en beveiligen. In een persoonlijk bericht van 1 oktober aan naaste collega’s schrijft ze ‘met tegenzin’ haar functie neer te leggen. ‘Veel pijn en verdriet over het overlijden van dierbare collega’s is nog lang niet verwerkt. Het vertrek voelt extra zwaar omdat ik jullie als collega’s niet in de steek wil laten, vluchten of wegduiken voor mijn verantwoordelijkheden past niet bij mij en zo voelt het toch een beetje’, schrijft Smit, die geciteerd wordt door de NRC.

https://www.crimesite.nl/politiechef-moet-opstappen-vanwege-puinhoop/

Update: 13 januari 2022

Advocaten eisen duidelijkheid over fatale politie-infiltratie

In de zaak tegen Joop M., die van grootschalige cocaïne-importen wordt verdacht, eist zijn advocaat veel meer duidelijkheid over de infiltratie van een politieman op M.. Die agent vestigde zich in een woning naast die van M. en deed zich anderhalf jaar lang voor als crimineel, om zo informatie van M. los te krijgen. De agent kreeg een affaire met de vrouw van M. en pleegde uiteindelijk zelfmoord.

(beeld Hessel de Ree, DPGMedia)

Door @Wim van de Pol

Er ligt een onderzoeksrapport van de Commissie Brouwer over het WOD-traject (Werken onder Dekmantel) met stevige conclusies. Zo stelt de commissie dat de suïcide van de agent een directe relatie met zijn werk op Joop M. had, en dat in het algemeen undercover-agenten nogal aan hun lot worden overgelaten. Joop M. vertelde enige tijd geleden zelf ook een en ander over de infiltratie. Hij is voorlopig ontslagen uit voorlopige hechtenis. Het onderzoek tegen M. was onder meer gericht op cocaïnesmokkel middels corruptie via de haven van Vlissingen.

De officier van justitie in de zaak zei eerder dat het werk van de politie-undercover voor veel bewijs tegen M. heeft gezorgd.

Nu ligt er een proces-verbaal van vijf pagina’s over de infiltratie in het dossier. Op een voorbereidende zitting voor rechtbank in Breda zeiden advocaten Michel van Stratum en Esther Blok deze week dat uit dit verbaal blijkt dat de infiltratie juist ‘geen dan wel weinig concreet bewijs’ heeft opgeleverd.

Onbegrijpelijk

De advocaten willen de toelaatbaarheid van de anderhalf jaar durende operatie tegen hun cliënt kunnen toetsen. Ze vinden dat alleen al de openbare conclusies van het rapport-Brouwer zijn verzoek om ook de onderliggende verslagen van de politie te kunnen inzien rechtvaardigen. Die conclusies tonen namelijk volgens hen aan dat M. in zijn belangen is geschaad.

Eén van de conclusies is dat het ‘onbegrijpelijk’ is dat het WOD-traject zo lang heeft voortgeduurd onder ‘gebrekkig gezag’ van het Openbaar Ministerie. De infiltratie en de inbreuken op het (gezins)leven van Joop M. zijn ‘volstrekt over de grenzen van de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit heengegaan’.

Uitgelokt?

Van Stratum en Blok zien ook aanwijzingen in het rapport van de commissie dat Joop M. door de undercover is uitgelokt om strafbare feiten te legen, en dat mag niet.

De commissie rapporteerde dat ‘het relaas van de infiltrant bewust een veel te beperkte en misleidende weergave van de werkelijkheid was.’

De advocaten hebben aan de rechtbank gevraagd om de leidinggevenden van het WOD-team te kunnen horen, onder meer over de vraag of er geluidsopnames zijn gemaakt. Ook wil hij vier anonieme politiemensen horen. En daarnaast wil hij inzage hebben in alle stukken die bij politie en OM aanwezig zijn over de infiltratie op Joop M..

Op 25 januari spreekt de rechtbank zich uit over de verzoeken.

https://www.crimesite.nl/advocaat-eist-duidelijkheid-over-fatale-politie-infiltratie/

Update: 25 januari 2022

Inspectie: giftige en manipulatie sfeer binnen afdeling Afgeschermde Operaties politie

De Inspectie Justitie en Veiligheid vindt dat de leidinggeving binnen de afdeling Afgeschermde Operaties (AO) van de landelijke eenheid van de politie veel strakker moet. Binnen die afdeling werkt onder meer het team Werken onder Dekmantel (WOD). Een agent van dat team pleegde vorig jaar zelfmoord, en dat kwam volgens een onderzoekscommissie (pdf) door de slechte organisatie binnen zijn team. Machtsmisbruik, pestgedrag en vriendjespolitiek moet worden tegengegaan door zowel de leiding van de AO te verbeteren als de samenwerking met politieregio’s. Er heerst een ‘giftige en manipulatieve sfeer’ binnen AO, zo staat het in het rapport.

Potentieel gevaar

Afdeling AO houdt zich bezig met het heimelijk verzamelen van informatie over de georganiseerde misdaad. De aansturing van geheime operaties tegen de zware misdaad loopt volgens de inspectie door gebrekkig leiding geven en slechte samenwerking gevaar. Niet alleen bij Werken onder Dekmantel (WOD) is de situatie slecht. Ook bij andere teams zijn leidt de situatie tot potentieel gevaar voor mensen en operaties. Aansturing moet steviger wordt en het welzijn van personeel moet veel meer aandacht krijgen om de ‘cultuur van vriendjespolitiek en onderlinge strijd’ aan te pakken. In april vorig jaar lekten er geluiden naar buiten over een afrekencultuur binnen de afdeling.

Eigen koers

De inspectie stelt vast dat de teams van AO hun eigen koers varen zonder gemeenschappelijk doel. De AO-leiding stuurt nauwelijks aan terwijl dit gevaarlijke politiewerk juist directe sturing vereist. Binnen de afdeling heerst een onveilige werksfeer, vriendjespolitiek voert de boventoon, mensen kaarten knelpunten niet aan uit angst voor represailles en er is een gebrek aan personele zorg.

Uit de hand

De inspectie beveelt de korpschef van de Nationale Politie aan om bij heimelijk werk tijdig te inventariseren of er speciale voorzieningen getroffen moeten worden voor betrokken medewerkers. Er moeten “formats” komen waarop direct kan worden teruggegrepen als het werk dat vereist. Ook zou vastgelegd moeten worden volgens welke normen en waarden de taken uitgevoerd dienen te worden.

Twee andere afdelingen van de landelijke eenheid van de politie bleken ook al te tobben met grote personele problemen. De inspectie onderzocht (pdf) eerder de DLIO (die onder meer leiding geeft aan de inlichtingendienst van de politie) en de CTER (pdf, terrorismebestrijding) omdat de zaken daar ook uit de hand liepen.

https://www.crimesite.nl/inspectie-giftige-en-manipulatie-sfeer-binnen-afdeling-afgeschermde-operaties-politie/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: