Invallen En Arrestaties In Europese Landen Na Gezamenlijke Politieactie

Door : | 0 Reacties | Op : 07-06-2021 | Categorie : SoSo Blog

Met updates.

“Het doel van Europol is om de effectiviteit en samenwerking tussen de autoriteiten van de lidstaten te versterken, om zo zware internationale misdaad te bestrijden. Europol heeft geen uitvoerende macht. Dit betekent dat Europol niets te zeggen heeft in onderzoeken of het arresteren van verdachten. Europol kan wel informatie uitwisselen en analyseren.”

Zie vooraf:

http://www.sosokitchen.nl/als-een-spannende-film

In meerdere Europese landen zijn maandag grootschalige politieacties geweest. Europol geeft dinsdagochtend een persconferentie over de gezamenlijke actie waarbij zestien landen, waaronder Nederland, betrokken zouden zijn.

In Nederland zouden er invallen, arrestaties en doorzoekingen in onder meer Noord-Brabant, Limburg en Rotterdam zijn verricht. De Europese politiediensten konden nog niet reageren en verwijzen naar de aangekondigde persconferentie van Europol dinsdag om 10.00 uur.

Ook in Duitsland en Zweden zouden huiszoekingen gedaan zijn in het kader van de internationale actie, waarbij ook Amerikaanse en Australische politiediensten betrokken waren. Er zouden in totaal honderden arrestaties in verschillende landen verricht zijn.

Volgens De Telegraaf hebben informanten en undercoveragenten cryptotelefoons aan criminelen verkocht. De criminelen gebruikten de telefoons omdat ze dachten dat die versleuteld waren, terwijl politiekorpsen mee konden lezen en luisteren. Ook Duitse media melden dat er een versleuteld netwerk is gekraakt door de politie en dat de informatie zo werd buitgemaakt.

In Duitsland zouden maandag zeker honderd huizen zijn doorzocht. Er zouden onder meer grondstoffen voor drugs zijn gevonden en arrestaties zijn verricht. In Zweden zijn ook invallen gedaan. Daar zijn meerdere mensen opgepakt, meldt de Zweedse krant Aftonbladet.

De Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg zei tegen Zweedse media dat de regering op de hoogte is gesteld van de actie. “Veel criminelen zullen zich nu zorgen maken.” Hij zegt trots te zijn op de Zweedse bijdrage.

https://www.nu.nl/buitenland/6138134/invallen-en-arrestaties-in-europese-landen-na-gezamenlijke-politieactie

Lees ook:

Keiharde Klap Voor Drugsmaffia: Criminelen Kochten Gekraakte Telefoons Van Politie

De politie in zestien landen heeft in een unieke operatie maandenlang de communicatie van topcriminelen kunnen onderscheppen. De criminelen dachten niet te kraken cryptotelefoons in handen te hebben. In werkelijkheid waren de telefoons afkomstig van de politie, die daardoor alles kon afluisteren.

Yelle Tieleman, Koen Voskuil 07-06-21, 20:37 Laatste update: 21:25

Door speciaal geprepareerde cryptotelefoons aan de onderwereld te verkopen, kon de politie maandenlang meeluisteren met criminelen.
Door speciaal geprepareerde cryptotelefoons aan de onderwereld te verkopen, kon de politie maandenlang meeluisteren met criminelen. © Joris van Gennip

In tal van landen regende het in de nacht van zondag op maandag arrestaties, waaronder in Nederland. Hoewel morgenochtend pas een persconferentie in Den Haag wordt gegeven over de enorme politieoperatie, was gisteravond al duidelijk dat de internationale drugshandel een enorme slag is toegebracht.

Door het onderzoek worden niet alleen drugsbendes opgerold, maar de operatie legt ook corruptie binnen Nederland bloot, zegt een bron dichtbij het onderzoek. ,,Veel drugsbendes zullen nerveus zijn en moeilijk slapen”, aldus de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Mikael Damberg. In Zweden is een bekende drugsbaron gearresteerd. Ook in Noordrijn-Westfalen en andere Duitse regio’s zijn meer dan honderd doorzoekingen geweest.

Stemvervormers

In een grote undercoveroperatie is de politie erin geslaagd om cryptotelefoons te verkopen aan criminelen, zo schrijven Duitse media. De telefoons zouden niet te kraken zijn. In werkelijkheid kon de politie maandenlang meeluisteren met de gesprekken. Criminelen belden zelfs met stemvervorming, maar ook die kon de politie op afstand uitschakelen.

Maar liefst zestien landen werkten mee aan de politieoperatie, die om die reden uniek wordt genoemd. Volgens Europol zijn dat naast Nederland ook Zweden, Australië, Denemarken, Estland, Finland, Canada, Litouwen, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Schotland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Hongarije, de Verenigde Staten en Oostenrijk.

Harde klap

Het is voor de georganiseerde misdaad opnieuw een harde dreun. Eerder werden de Nederlandse aanbieders Ennetcom, PGP Safe, Encrochat en Sky al onderuit getrokken door internationale politiesamenwerkingen. Door de miljoenen berichten die via de servers van Ennetcom in 2016 werden gekraakt zijn tal van criminelen door justitie succesvol vervolgd.

Afgelopen week nog werd Richard R., alias Rico de Chileen, tot elf jaar cel veroordeeld. Ook de immense liquidatiezaak Marengo tegen de bende van Ridouan Taghi is grotendeels gebouwd op bewijs dat afkomstig is uit de servers van deze cryptonetwerken.

Vorig jaar bleek dat de politie bij Encrochat in staat was om drie maanden lang berichten die criminelen aan elkaar stuurden live mee te lezen. Het leidde tot honderden aanhoudingen en recordvangsten van in beslag genomen cocaïne. Een paar maanden geleden volgde Sky, waarna de Nederlandse politie opnieuw victorie kraaide. ,,Daardoor blijft geen crimineel meer buiten beeld”, zei recherchechef Andy Kraag toen.

Druk op recherche groeit

Door het kraken van wéér een nieuw netwerk blijft de druk op de recherche groeien. Door het succesvol neerhalen van Encrochat en Sky heeft de recherche nu al meer zaken dan het eigenlijk aan kan. .,,Het is een geweldig knap stukje werk, maar het werk loopt ons nu al door Sky en Encrochat over de schoenen,” zegt een opsporingsbron.

https://www.ad.nl/buitenland/keiharde-klap-voor-drugsmaffia-criminelen-kochten-gekraakte-telefoons-van-politie

Lees ook:

Politie Zette Versleuteld PGP-Netwerk Op Om Mee Te Luisteren Met Criminelen

De Amerikaanse FBI heeft een nieuw versleuteld pgp-netwerk van criminelen gekraakt. Tijdens een gecoördineerde actie in zestien landen naar drugs, wapens en witwassen vielen politie-eenheden maandagochtend op talloze locaties binnen. Dat gebeurde vooral in Australië, en ook Canada, Estland, Litouwen, Nederland, Zweden, Engeland, de VS en Duitsland. Dat melden WDR en NDR.

Duitse media spreken van ‘een van de grootste klappen voor de georganiseerde misdaad die ooit hebben plaatsgevonden’. Tijdens een gecoördineerde actie in zestien landen bestormden verschillende politie-eenheden appartementen, magazijnen, garages en kantoren. Daarbij zijn verschillende arrestaties verricht.

De zestien landen waar politieacties plaatsvonden zijn volgens Europol Duitsland, Nederland, Engeland, Schotland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland, Estland, Litouwen, Hongarije, Oostenrijk, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

‘Politie verkocht pgp’s aan criminelen’

Tijdens de grote undercoveroperatie zou de politie er volgens Duitse media in zijn geslaagd om met de an0m app versleutelde pgp-toestellen te verkopen aan criminelen. Die waren in de veronderstelling dat deze niet te kraken waren, maar in werkelijkheid luisterde de politie maandenlang mee met de gesprekken tussen criminelen.

Volgens NDR en WDR heeft de Amerikaanse FBI onlangs toegang gekregen tot de gegevens van een aanbieder van versleutelde communicatie, via wie talloze criminele netwerken en organisaties wereldwijd drugsdeals zouden hebben uitgevoerd. De invallen van maandagochtend in Duitsland waren in het grootste geheim gepland. Ze zouden onder meer gericht zijn tegen vermoedelijke drugslabs, wietplantages en opslagplaatsen van cocaïne.

Persconferentie

In Hessen, Frankfurt en in tal van andere deelstaten, zoals Noordrijn-Westfalen, vonden ruim 100 invallen plaats. Waar in Nederland is binnengevallen, is nog onbekend. Dinsdagochtend volgt een persconferentie in Den Haag over de grootschalige politieactie.

Door het kraken van de versleutelde pgp-communicatie kwam de FBI ook verdachten op het spoor die zich naast drugshandel bezighielden met de handel in oorlogswapens, wapens met geluiddempers, witwassen en tal van andere misdrijven.

Eerder werden al andere aanbieders van cryptomobieltjes een enorme klap toegebracht toen de communicatie van Ennetcom (2016), PGPSafe (2017), Encrochat (2021) en SkyECC (2021) werden gekraakt.

https://www.crimesite.nl/politie-zette-versleuteld-pgp-netwerk-op-om-mee-te-luisteren-met-criminelen/

Lees ook:

Advocaten Zeer Kritisch Over Politie-Operatie Trojan Shield

 8 juni 2021

In de grootscheepse, internationale politieactie tegen de georganiseerde misdaad Trojan Shield heeft de politie via een zelf ontwikkelde cryptocommunicatiedienst op enorme schaal berichten van criminelen kunnen onderscheppen en anderhalf jaar lang mee kunnen lezen. Onderschepte berichten spelen sinds een paar jaar een centrale rol in de bewijsvoering van justitie in grote strafzaken. In Trojan Shield ging de politie een stap verder dan in eerdere onderzoeken waarin cryptonetwerken werden platgelegd of geïnfiltreerd. Advocaten tonen zich direct kritisch.

Strafadvocaat Inez Weski bestrijdt in diverse grote zaken al enige jaren als geen ander de rechtmatigheid van het gebruik van cryptoberichten als bewijs tegen haar cliënten. In het liquidatieproces Marengo staat zij hoofdverdachte Ridouan Taghi bij. Ook in dat proces spelen onderschepte berichten een cruciale bewijsrol. De dinsdag bekendgemaakte actie Trojan Shield bevestigt haar bezwaren. Weski: “Helaas is er de laatste jaren sprake van een parallel universum waarbij politiediensten zich dwars door en langs staten, verdragen en wetgeving een eigen recht toe-eigenen waar geen plaats meer is voor rechters en verdediging. Een staat van rechteloosheid. Geen ‘rule of law’. Volledige willekeur.”

Advocaat Christian Flokstra: “Met deze actie lijkt het erop dat afscheid is genomen van het principe dat vergaande opsporingsbevoegdheden – zoals afluisteren – alleen kunnen worden ingezet indien sprake is van een concrete verdenking van een strafbaar feit. Het feit dat opsporingsdiensten zelf de cryptotelefoons hebben aangeboden en daarmee de versleutelde communicatie hebben gefaciliteerd brengt daarnaast een grote verantwoordelijkheid mee voor die diensten om strafbare feiten te voorkomen die met die verkochte cryptotelefoons zijn beraamd. Het is onduidelijk of dat ook in alle gevallen is gebeurd. De impact in Nederland lijkt overigens mee te vallen, maar ik ben zeer benieuwd hoe het Openbaar Ministerie in Nederlandse strafzaken zich voor deze opsporingsmethode gaat verantwoorden.”

Onmogelijk

Advocaat Jan-Hein Kuijpers: “Het gaat er bij mij niet in dat je anderhalf jaar meeluistert zonder strafbare feiten zoals drugs door te laten. Dat is onmogelijk. Die boeven zijn echt niet achterlijk. Als je dingen niet doorlaat zijn ze meteen wakker. En: als er op Nederlands grondgebied telefoons zijn verkocht, of opgedrongen, dan zal de Nederlandse rechter dat zonder meer moeten toetsen. Ook uitlokking moet getoetst kunnen worden.”

Advocaat Peter Plasman: “Het past in de trend dat de politie qua opsporingsmethoden steeds de grens aan het verleggen is en daar heel creatief in is. Ze duwt tegen de grenzen op en deels werkt dat ook. Tot nu wordt het gebruik van cryptogesprekken in strafrechtelijke onderzoeken door de rechter goed gevonden. In dat licht bezien is deze actie begrijpelijk. Ik ben niettemin wel benieuwd waar de grens gelegd gaat worden.”

https://www.dvhn.nl/binnenland/Advocaten-zeer-kritisch-over-politie-operatie-Trojan-Shield

Lees ook:

Politie Trots, Advocaten Kritisch Na ‘Ongekende Klap’ Voor Criminelen

Operatie Trojan Shield, de internationale afluisteractie die vandaag bekend werd gemaakt, is volgens de politie opnieuw “een ongekende klap” voor criminelen over de hele wereld. Zestien landen werkten samen om criminelen om de tuin te leiden en hun berichtenverkeer in handen te krijgen.

Bij het presenteren van de resultaten wrijft Andy Kraag, chef van de landelijke recherche, zich in de handen: “Dit is weer next level. Ons masterplan heeft zich perfect ontvouwen.”

Dat masterplan was een alternatief bieden voor de eerder opgedoekte communicatiediensten EncroChat en Sky ECC, waar tienduizenden criminelen gebruik van maakten. Een fuik opzetten, waar criminelen met open ogen in zouden lopen.

“We wisten dat ze op zoek zouden gaan naar een nieuw communicatiemiddel”, vertelt Kraag. “Op dat waterbedeffect hebben we geanticipeerd.”

De FBI ontwikkelde een eigen cryptocommunicatiedienst, ANOM, en bracht die op de markt. De telefoons werden actief aan de man gebracht bij criminelen om hen daarna te kunnen bespieden. “Dat werkte als een trein. Criminelen stapten massaal over en zo hadden we weer volledige controle over hen.”

Maffiosi en motorbendes

Sinds oktober 2019 las en luisterde de politie mee met alle berichten en gesprekken. In totaal 27 miljoen stuks. Foto’s en filmpjes gingen rond van drugslabs, wapens en pakken cocaïne verstopt tussen het fruit.

Het leidde de afgelopen weken tot 800 arrestaties wereldwijd, waarvan 49 in Nederland. Hier werden 25 drugslabs en opslaglocaties gevonden. Politiediensten namen tonnen aan cocaïne en miljoenen aan contant geld in beslag.

Onder de verdachten zouden zich Italiaanse maffiosi bevinden, leden van buitenlandse motorbendes en in Australië zelfs twee tv-bekendheden.

In Nederland verspreidde de politie beelden van invallen in Geertruidenberg, Eindhoven en Overloon:

“Vooral de productie van xtc en crystal meth hebben we op een presenteerblaadje gekregen”, vertelt recherchechef Andy Kraag. De politie zag hoe de ene groep het inrichten van een drugslab besprak, terwijl de andere groep zich voorbereidde op het gewelddadig oplossen van een conflict. In levensbedreigende situaties is meteen ingegrepen.

Kraag: “We weten exact wat er is gezegd, door wie, waar en wanneer. Er zitten een hoop opdrachtgevers en sleutelfiguren bij. Dit is cruciaal bewijs in opsporingsonderzoeken.”

Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen.

Jan-Hein Kuijpers, advocaat

De eerste zaak die voortkomt uit de recente arrestaties ligt al op het bureau van de Amsterdamse strafrechtadvocaat Jan-Hein Kuijpers. Een witwasverdenking, waar hij inhoudelijk nog niet over mag spreken. Zijn kantoor behandelt ook tientallen strafzaken die voortkomen uit eerder opgedoekte communicatienetwerken.

“Nu is er anderhalf jaar lang meegeluisterd, dat is echt ongekend”, zegt Kuijpers. “Ik vind het vreemd dat er niet eerder een lampje is gaan branden bij de heren criminelen.” Hij vraagt zich af of de politie bewust partijen drugs ongemoeid heeft gelaten, om niet meteen door de mand te vallen.

Kuijpers reageert, net als verschillende andere strafrechtadvocaten, kritisch op het feit dat de overheid zelf een berichtendienst heeft opgezet. In dit geval dus de FBI, in nauwe samenwerking met de Australische, Nederlandse en Zweedse politie.

Volgens Kuijpers moet duidelijk worden welke opsporingshandelingen in Nederland zijn uitgevoerd. De rechter moet die dan kunnen toetsen. “De vraag is hoe ver de politie is gegaan. Als mensen onder druk zijn gezet om telefoons te kopen, is sprake van uitlokking.”

Steeds creatiever

Advocaat Peter Plasman zegt tegen persbureau ANP dat de politie opsporingsmethoden steeds creatiever inzet. “Tot nu toe wordt het gebruik van cryptogesprekken in strafrechtelijke onderzoeken door de rechter goed gevonden. Ik ben wel benieuwd waar de grens gelegd gaat worden.”

Recherchebaas Andy Kraag verzekert alvast dat alles binnen de regels valt. “Er is geen enkele crimineel uitgelokt om criminele handelingen te verrichten. Wat ze zelf verkeerd hebben gedaan, is praten via een toestel van de politie.”

Volgens Kraag is de afluisteroperatie juridisch van te voren goed afgekaart. “De Amerikanen en de Australiërs hebben dit onder de juridische kaders van hun land gedaan en de zwaarste rechterlijke toetsing heeft daar ook op plaatsgevonden.”

Hij verwacht dat het aantal arrestaties de komende weken verder zal oplopen. En in de toekomst zullen ook andere communicatiemiddelen onderuit gehaald worden, waarschuwt Kraag. “Net als met schaken moet je meerdere zetten vooruit denken om te winnen. Wat onze volgende zet is, is het geheim van de smid. Maar dit is zeker niet onze laatste zet.”

NOS

Cryptonetwerk Anøm. In de VS liep het politieonderzoek onder de naam Operation Trojan Shield.

https://www.vice.com/amp/en/article/akgkwj/operation-trojan-shield-anom-fbi-secret-phone-network

ANOM: Hundreds Arrested In Massive Global Crime Sting

8 June 2021, 04:59

Updated 1 hour ago

Law enforcement agencies say they’ve arrested hundreds of criminals across the world in a three-year operation using an FBI-designed app.

Since 2018, Australia, New Zealand and the FBI have used an encrypted app, ANOM, to keep track of organised crime.

It has led to drug trade arrests in 18 countries across Asia, North and South America, Europe and the Middle East.

Australia’s prime minister called the sting a “watershed” operation that had hit criminal gangs globally.

“[It] has struck a heavy blow against organised crime – not just in this country, but one that will echo around organised crime around the world,” he said in a televised press conference on Tuesday.

Australian and New Zealand police were among the first to reveal the sting on Tuesday.

Australian police said they jointly conceived the plan with the FBI. The US agency and Europol will present their own findings later on Tuesday.

The ANOM app had been one of the messaging services popular with organised crime gangs, authorities say.

How did it work?

New Zealand police said that after the FBI had dismantled two other encryption services, it began operating its own encrypted device company called Anom.

Devices with the chat app were distributed in the criminal underworld, reported Australian media.

Officers were able to read millions of messages in “real time” describing murder plots, mass drug import plans and other schemes.

“All they talk about is drugs, violence, hits on each other, innocent people who are going to be murdered, a whole range of things,” said Australian Federal Police commissioner Reece Kershaw in a press conference.

What did the authorities uncover?

Commissioner Kershaw said that in Australia, police had been able to intercept drug operations and prevent incidents such as mass shootings.

Police in the country have arrested more than 200 people – members of outlaw motorcycle gangs, Australian mafia groups, Asian crime syndicates and serious and organised crime groups.

They have also seized 3 tonnes of drugs and A$45m (£25m; $35m) in cash and assets.

Australian authorities said their sting, which they called Operation Ironside, was the nation’s largest police operation and involved 4,000 police officers. They said 9,000 police officers were involved worldwide.

“Knocking out their communications has been a key part of us disrupting the organised crime,” Commissioner Kershaw said.

He said the app access had given law enforcement “an edge that it had never had before”, but added the platform was just one of many messaging apps favoured by organised crime gangs.

New Zealand police called their sting Operation Trojan Shield and arrested 35 people. Roughly NZ$3.7m (£1.9m, $2.7m) of assets were seized.

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/world-57394831

In Nederland 49 Verdachten Gearresteerd In Onderzoek Encryptienetwerk Politie

8 juni 2021

Door informatie die naar voren kwam uit het opzetten door de politie van de encryptiedienst AN0M zijn in Nederland 49 mensen opgepakt. Er zijn 25 drugslabs en opslagplaatsen ontmanteld en er is meer dan twee miljoen aan contant geld gevonden. Dinsdagmorgen bracht Europol naar buiten dat er aan het onderzoeksproject zestien landen meededen. De actie stond onder leiding van de FBI.

De politie kon anderhalf jaar lang de berichten die de gebruikers van AN0M verstuurden meelezen. Er waren meer dan 12.000 toestellen actief, die in meer dan honderd landen werden gebruikt. De politie heeft volgens de Europese politieorganisatie Europol ongeveer 300 criminele organisaties in beeld gekregen, en van binnenuit kunnen volgen.

Encryptiedienst AN0M was wat minder omvangrijk dan die van EncroChat (in 2020 gestopt) en Sky-ECC (in 2021 gestopt). Dat waren volgens de politie door criminelen opgezette diensten die de politie wist te hacken. Omdat AN0M door de FBI was opgezet was hoefde dit netwerk niet te worden gekraakt. Er zat al een “achterdeur” ingebakken.

Wereldwijd zijn ruim 800 arrestaties, en meer dan 700 doorzoekingen geweest. Er is 5 ton cocaïne in beslag genomen en ongeveer net zoveel wiet en hasj, naast hoeveelheden van andere soorten drugs en miljoenen aan cash. Ook zouden meer dan 100 liquidaties zijn voorkomen.

https://www.crimesite.nl/in-nederland-49-verdachten-gearresteerd-in-onderzoek-encryptienetwerk-politie/

Lees ook:

Levering Cryptotelefoons Aan Criminelen Leidt Tot 49 Arrestaties In Nederland

Een alliantie van zestien landen heeft door een unieke internationale politieactie miljoenen berichten van criminelen in handen gekregen. Tijdens de enorme, maandenlange undercoveroperatie deden de landen zich onder leiding van de Amerikaanse FBI voor als Anom, een aanbieder van versleutelde communicatie. In Nederland zijn 49 mensen aangehouden en wereldwijd zijn in totaal 800 personen opgepakt.

Levering cryptotelefoons aan criminelen leidt tot 49 arrestaties in Nederland
Levering cryptotelefoons aan criminelen leidt tot 49 arrestaties in Nederland

Het is wederom een enorme klap voor de georganiseerde misdaad. Zo werden de aanbieders van versleutelde communicatie EncroChat en Sky ECC respectievelijk in juni vorig jaar en maart van dit jaar gehackt.

De operatie Trojan Shield leverde in totaal 27 miljoen berichten van in totaal 12.000 gebruikers op, werd dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie in Den Haag. Opnieuw kon er live worden meegekeken met de communicatie.

Als gevolg van deze actie zijn in Nederland tot nu toe 49 verdachten aangehouden en 25 drugslabs ontmanteld. Ook zijn verdovende middelen en een bedrag van 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

“We hebben het weer gedaan”, zei politiechef Jannine van den Berg van de Landelijke Eenheid, verwijzend naar het kraken van EncroChat en Sky ECC. Volgens Van den Berg waren er in Nederland twaalfhonderd gebruikers.

‘Het is een van de grootste politieoperaties ooit’

Wereldwijd zijn achthonderd mensen aangehouden en is 8.000 kilo aan cocaïne in beslag genomen. Ook werden zevenhonderd locaties doorzocht, vulde Jean-Philippe Lecouffe van Europol op de persconferentie aan.

“Het is een van de grootste politieoperaties ooit”, aldus Lecouffe. Calvin Shivers van de FBI vertelde dat de actie in oktober 2019 werd opgestart.

Shivers laat in een reactie aan NU.nl weten dat de ontmanteling van weer een andere aanbieder van cryptofoons – Phantom Secure in 2018 – een belangrijke stap was in de ontwikkeling van Anom. “We wisten toen dat er een grote vraag zou ontstaan en daar zijn wij in gestapt”, aldus de FBI.

Ingespeeld op wegvallen aanbieders van versleutelde communicatie

De vraag naar Anom werd alleen maar groter na het wegvallen van EncroChat en Sky ECC.

De wens van criminelen om in het geheim te communiceren, blijft groot. Daarom maakten volgens Lecouffe in totaal driehonderd criminele organisaties in meer dan honderd landen gebruik van de diensten van Anom.

https://www.nu.nl/binnenland/6138132/levering-cryptotelefoons-aan-criminelen-leidt-tot-49-arrestaties-in-nederland

Zie ook:

Q&A:

Gaf de FBI nou aan dat er alleen geleverd werd aan personen bekend uit eerder opgerolde cryptotelefoon netwerken?

https://www.documentcloud.org/documents/20799201-operation-trojan-shield-court-record

Press Conference:

Hoe De Politie In Het Geheim Een Chat-App Voor Criminelen Runde

De chat-app van de politie heette AnomBeeld © ANP

De politie heeft ruim anderhalf jaar in het geheim een versleutelde chat-app gerund die populair was onder criminelen. Het lukte de politie om vertrouwen te winnen in de criminele onderwereld, die de app veelvuldig gebruikte om liquidaties en drugssmokkel te bespreken.

riminelen dachten veilig te communiceren via de chat-app Anom, maar in werkelijkheid kon de politie met hen meeluisteren en meelezen. Het onderzoek heeft internationaal geleid tot honderden invallen en arrestaties, waarvan 49 in Nederland.

De undercoveroperatie, met de naam Trojan Shield, begon al in 2018 toen een man die populaire cryptotelefoons verkocht aan de FBI aanbood om zijn volgende product, Anom, aan hen te geven om criminelen mee af te luisteren.

Informant

In 2018 arresteerde de FBI Vincent Ramos, de ceo van Phantom Secure, één van de populaire cryptotelefoons uit die tijd. Tijdens dat onderzoek kwam een man in beeld die deze apparaten verkocht voor zowel Phantom als Sky, beide populaire cryptotelefoons. Deze man, die een informant werd, was bezig met zijn eigen cryptotelefoons met de app Anom en bood de FBI aan om die te gebruiken voor ‘huidige en nieuwe onderzoeken’, zo valt te lezen in het verslag van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Toen na Phantom ook Sky begin dit jaar werd gekraakt door de politie, vluchtten criminelen massaal naar Anom, zo stelt de politie. De FBI heeft, in samenwerking met de informant en de Australische politie, de Anom-app zodanig ontwikkeld dat bij elk versleuteld bericht dat criminelen naar elkaar stuurden een speciale sleutel van de politie werd toegevoegd. Daardoor konden de politiediensten al die tijd meelezen.Een screenshot van de website van Anom.Een screenshot van de website van Anom.

Vertrouwen winnen

Om vertrouwen in het criminele circuit te krijgen, zorgde de informant ervoor dat Anom een populair alternatief voor Phantom werd. Deze informant bood de app aan bij verkopers van deze cryptotelefoons, die vervolgens de app installeerden en deze apparaten weer verkochten. Op deze manier werd Anom steeds populairder binnen de criminele wereld.

Na het kraken van Sky groeide het aantal gebruikers naar meer dan 12.000 die uit meer dan 100 verschillende landen komen. In totaal zijn er van zeker 300 criminele organisaties meer dan 27 miljoen berichten buitgemaakt die sinds oktober 2019 zijn verstuurd. Dat lijkt veel, maar bij de hack op Encrochat, een vergelijkbare chatdienst die in juli 2020 werd gekraakt, werden maar liefst 80 miljoen berichten van 11.000 gebruikers verzameld – en die waren enkel afkomstig uit Nederland.

In de berichten op Anom wordt gecommuniceerd over liquidaties, drugshandel, corruptie en andere zware criminaliteit. In één van de gesprekken valt te lezen hoe cocaïne wordt verhandeld vanaf een schip.

Een gesprek op Anom.Een gesprek op Anom.© US Department of Justice

Anom

De app Anom werkte op een soortgelijke manier als WhatsApp. Je kunt contacten toevoegen en vervolgens berichten en foto’s versturen. Ook was er een optie om snel live met elkaar te praten als een soort walkietalkie. De app bood aan om je stem te vervormen, maar die mogelijkheid kon de politie gewoon uitzetten. Ook deze gesprekken zijn afgeluisterd, zegt de politie. 

Opvallend genoeg was er een aantal securityonderzoekers die begin dit jaar ontdekten dat Anom hoogstwaarschijnlijk ‘oplichting’ was, zo stelden ze, omdat uit een technische analyse bleek dat er een aantal belangrijke privacy- en securitymaatregelen ontbrak. “Blijf weg van Anom als je waarde hecht aan je privacy en veiligheid, ze zijn gehackt, leugenaars en je data gaan naar de VS en komen terecht bij de politie”, zo schreef een onderzoeker afgelopen maart. 

Het gebeurt echter vaker dat aanbieders van deze cryptotelefoons en -apps elkaar beschuldigen van oplichting, slechte beveiliging of een dekmantel zijn voor de politie, waardoor het niet echt voor onrust zorgde in de criminele wereld.

Op de website van Anom kunnen gebruikers een verzoek indienen met de vraag of hun telefoon door de politie wordt onderzocht.Foto's die werden verstuurd via Anom die laten zien hoe drugs worden verstoptFoto’s die werden verstuurd via Anom die laten zien hoe drugs worden verstopt© US Department of Justice

49 arrestaties in Nederland

Op basis van het onderzoek Trojan Shield heeft de Nederlandse politie 49 arrestaties verricht, 25 drugslocaties opgerold en grote hoeveelheden drugs, acht vuurwapens en ruim 2,3 miljoen euro in beslag genomen. Een groot deel van de verstuurde berichten was in het Nederlands, zo stelt de politie. “De berichten zorgen voor bewijs in veel strafrechtelijke onderzoeken”, aldus Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid.

De Nederlandse politie heeft een grote rol in de operatie gespeeld, vertelt Van den Berg. Met eigen ontwikkelde software kon de politie automatisch de berichten analyseren en gebruikers identificeren. De software is beschikbaar gesteld aan Europol, zodat de dienst ook de data kon analyseren. De uitkomsten stelde Europol beschikbaar aan andere landen.

Het onderzoek wordt door de politie een ‘ongekende klap voor criminelen over de hele wereld’ genoemd: “De politie zoekt steeds weer nieuwe, innovatieve manieren om criminelen een stap voor te zijn.”Drugs verstopt bij ananassen, bewijs verstuurd via Anom.Drugs verstopt bij ananassen, bewijs verstuurd via Anom.© US Department of Justice

Veroordeeld

Het is niet de eerste keer dat de politie een netwerk waarvan criminelen gebruikmaken, overneemt. Dat gebeurde bij de chatdiensten Encrochat, Sky en Ironchat, maar ook bij de zwarte markt Hansa op het dark web. In de meeste gevallen kon de politie maandenlang live meelezen met criminelen.

Advocaten stellen regelmatig dat de politie te ver gaat met het verzamelen van informatie omdat er massaal wordt meegeluisterd in plaats van bij specifieke personen. Ze vragen zich af: wordt er geen ‘sleepnet’ uitgeworpen om vervolgens te kijken of er strafbare feiten zijn gepleegd.

In Nederland zijn er daarentegen al veel mensen veroordeeld op basis van het bewijsmateriaal dat door deze politieacties is verkregen. De rechtbank heeft al vaker geoordeeld dat het bewijsmateriaal rechtmatig is verkregen.

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5235277/anom-politie-app-telefoon-pgp-android

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/advocaten-zeer-kritisch-over-politie-operatie-trojan-shield

Update: 9 juni

FBI Wilde Met Anom Vertrouwen In Encryptietoestellen Ondermijnen

In een verklaring (affidavit) over het opzetten door een criminele burgerinfiltrant van de cryptodienst Anom, van een FBI special agent voor de rechtbank in San Diego, verklaart deze agent dat ‘een doel van de FBI was het vertrouwen in de hele bedrijfstak (van de cryptodiensten) te ondermijnen door te tonen dat de FBI ermee bezig is en berichten kan lezen.’

Door @Wim van de Pol

De verklaring is afgelegd in een zaak over smokkel van cocaïne van Colombia naar onder meer Hong Kong. De FBI vroeg op 17 mei van dit jaar aan een rechter in San Diego een machtiging om bij Google in Mountain View, Californië, informatie te krijgen over een aantal e-maildressen en andere gegevens van twee verdachten. De verklaring is door een verslaggever van Vice op internet gezet.

De verdachten stuurden ook berichten naar elkaar met Anom-telefoons. Dat waren telefoons die een criminele burgerinfiltrant van de FBI had ontwikkeld (en al dan niet via re-sellers) verkocht aan criminele organisaties in verschillende landen. De toestellen waren voorzien van software die heimelijk een kopie van alle te versturen berichten naar een geheime server verstuurde.

Kleine operator

De FBI-agent vertelt in de verklaring dat er 11.800 toestellen van Anon in omloop zijn gebracht en dat er ongeveer 20 miljoen berichten zijn onderschept. Dat is veel minder dan het volume dat werd binnengehaald door de hacks bij EncroChat en Sky-ECC. Anom was maar een kleine operator.

De agent relateert ook hoe na het bekend worden van de hack bij EncroChat de vraag naar Anom-toestellen steeg en helemaal na de publiciteit over de Sky-hack. Voorafgaand die laatste hack waren er 3.000 actieve Anom-gebruikers. Na 12 maart 2021 steeg dat aantal snel naar rond de 9.000 gebruikers.

Verschillende encryptiediensten

De FBI-agent signaleert ook dat drugshandelaren kennelijk het gebruik van verschillende encryptiediensten combineerden, waarbij ze foto’s maakten van berichten van andere diensten en die in voorkomende gevallen aan elkaar doorstuurden. Er zijn 450.000 van dergelijke foto’s aangetroffen in onderschepte berichten.

De FBI stelde vast dat verschillende cryptodiensten crimineel waren en in onderling verband werden gebruikt. Daarom zegt de dienst zwaar te hebben ingezet en met de ontwikkeling van een eigen cryptodienst door de criminele burgerinfiltrant het vertrouwen in de gehele bedrijfstak te hebben willen ondermijnen.

Drugsvangsten

In het stuk haalt de FBI-agent verschillende vangsten van cocaïne aan die zouden zijn gedaan door de onderschepping van Anom-berichten.

In oktober 2020 werd 613 kilo cocaïne gepakt die in blikjes tonijnen werd verstuurd van Ecuador naar Antwerpen, en later nog 1.523 kilo cocaïne voor Antwerpen.

In april 2021 is in de Spaanse havenstad Algeciras in een container 1.401 kilo cocaïne gevonden, ook uit Ecuador. En in mei 2021 werd in die havenstad 1.595 kilo coke gepakt die uit Costa Rica was aangevoerd.

https://www.crimesite.nl/fbi-wilde-met-anom-vertrouwen-in-encryptietoestellen-ondermijnen/

Zie ook:

FBI: Vijf Nederlanders Verdacht Van Verkopen Anom-Toestellen

9 juni 2021

FBI: vijf Nederlanders verdacht van verkopen Anom-toestellen

Onder de 17 mensen die de FBI als beheerders of re-sellers van Anom-telefoons heeft gedagvaard voor de rechtbank in San Diego zijn vijf Nederlanders. Er zijn in dat onderzoek inmiddels acht mensen gearresteerd en 13 mensen als verdachte genoemd. Dat blijkt uit een dagvaarding die dinsdag door de FBI is gepubliceerd (pdf).

Door @Wim van de Pol

De arrestaties volgen op het gezamenlijk politieoptreden van verschillende landen waarbij meer dan 500 arrestaties hebben plaatsgevonden van personen die via het Anom-netwerk criminele plannen zouden hebben beraamd en uitgevoerd. De gebruikers wisten niet dat de berichten op hun toestellen zeker anderhalf jaar lang werden meegelezen door de FBI en de politie van een ander land. Een criminele burgerinfiltrant, die eerder veroordeeld is voor betrokkenheid bij Phantom Secure-telefoons, had de Anom-toestellen in overleg met de FBI ontwikkeld en verkocht.

Turks-Australische man

In de aanklacht tegen de 17 personen staat dat zij criminele organisatie faciliteerden door ze te voorzien van de Anom-telefoons. Ook worden ze verdacht van samenzwering, afpersing, drugshandel en witwassen. Het is niet duidelijk welke personen precies zijn aangehouden. Vast staat wel dat één van de hoofdverdachten, Joseph Hakan Ayik, een Turks-Australische man, in Australië is aangehouden.

Ayik kende volgens de Australische politie de burgerinfiltrant van de FBI, en vertrouwde hem. Vervolgens zette hij anderen ertoe aan de Anom-telefoons te gebruiken. Volgens de aanklacht traden Hakan Ayik, Dominico Catanzariti, een Australisch staatsburger en Maximilian Rivkin, een Zweeds staatsburger, op als beheerders van het An0m-netwerk. Ze regelden nieuwe abonnementen op Anom, en waren in staat accounts te verwijderen en hadden de mogelijkheid om op afstand apparaten te wissen indien dat gewenst was, bijvoorbeeld na een arrestatie.

Nederlanders

De aanklacht vermeldt vijf Nederlanders: Abdelhakim A., Miwand Z., Seyyed Hossein H., Omar M., en Aurangzeb A.. Ook zij zouden als distributeurs, of op een andere manier, voor Anom hebben gewerkt.

Een telefoon kostte volgens de aanklacht tussen de 1.000 en 2.000 US dollar, afhankelijk van het land waar een toestel werd gekocht. Betalingen werden gedaan in Bitcoin en andere cryptocurrencies om de anonimiteit van de gebruikers te beschermen, en werden witgewassen via shell-bedrijven om de opbrengst te verbergen, aldus de FBI.

https://www.crimesite.nl/fbi-vijf-nederlanders-verdacht-van-verkopen-anom-toestellen/

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/trojan-shield-interessante-analyse

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: