‘Kabinet Lijkt Voorlopig Af Te Zien van Avondklok’

Door : | 0 Reacties | Op : 10-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

Vooralsnog…

Corona als rookgordijn om een agenda door te voeren! Jawohl, Herr Rutte! 🙃

“Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleem” Mark Rutte, Premier

Avondklok/Sperrzeit. De regel die er vooral op toegespitst was om de bevolking in bedwang te houden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De avondklok was een strafmaatregel om het verzet tegen te gaan. Als een burger in die tijd toch de straat op wilde, moest hij eerst een Ausweis (vergunning) hebben. Iedereen die tijdens de Sperrzeit buiten werd aangetroffen, werd in de cel gegooid.

“Hij legde gisteren nog niet uit hoe de wet precies zou gaan werken. Wel zei hij: ,,Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleem, tenzij die persoon kan aantonen dat hij in de zorg werkt of ‘s nachts een winkel moet bevoorraden of in ploegendienst werkt. We gaan nog even precies bekijken hoe je dat dan moet aantonen, maar dat gaan we proberen zo administratief licht mogelijk te maken.”

“Dat er deze week nog geen regionale aanscherpingen volgen, betekent overigens niet dat het plan van tafel is. Nog steeds worden er voorbereidingen getroffen om een avondklok te kunnen invoeren als het kabinet dat nodig vindt. Daarvoor kan een artikel uit de noodtoestandswet worden gebruikt.”

Kabinet Wil noodtoestandwet Gebruiken Voor Avondklok

Het kabinet pakt mogelijk een ‘slapende’ wet uit de kast, nu het aan het kijken is naar het instellen van een regionale avondklok. Voor de juridische onderbouwing van zo’n eventuele avondklok is een soort noodtoestand-wet beschikbaar, maar ingewijden zeggen dat ‘we niet de noodtoestand gaan uitroepen’.

Dat zou namelijk betekenen dat het kabinet vergaande bevoegdheden krijgt en ook de Tweede Kamer kan omzeilen bij het besluiten tot maatregelen als een avondklok. ,,Dat gaan we niet doen,’’ zegt een bron. ,,We zullen alles eerst voorleggen aan de Tweede Kamer.” 

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat er naar de wet wordt gekeken maar dat het ‘voor de hand’ ligt  dat het kabinet zich van voldoende steun in de Kamer zou verzekeren, voor deze stap wordt gezet.

Het gaat om de zogeheten Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, die in werking is getreden op 3 april 1996, maar niet is ‘geactiveerd’. Volgens bronnen wordt er eerder gekeken naar welke delen van die wet bruikbaar zouden zijn om een avondklok te kunnen instellen. Van het activeren van de gehele wet zou geen sprake zijn. ,,Wel kunnen delen nuttig blijken om onderbouwing te vinden voor maatregelen.” 

Minister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad van burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's. Zij hebben de avondklok ook besproken.
Minister Ferd Grapperhaus na afloop van het Veiligheidsberaad van burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s. Zij hebben de avondklok ook besproken. © ANP


De wet regelt bijvoorbeeld letterlijk dat het verboden kan worden ‘het vertoeven in de open lucht te beperken’.

Voet van oorlog

Het kabinet zou op voet van oorlog komen met de Tweede Kamer als het deze wet zou opleggen, bleek gisteravond in een Tweede Kamerdebat, want onder andere D66 en de PVV steunen de eventuele avondklok helemaal niet.

Het kabinet houdt deze achter de hand voor regio’s waar het aantal besmettingen te veel oploopt en zei eerder dat het komende week besluit of het die maatregel wil nemen. Maar de weerstand in de Tweede Kamer is groot.

Oorlog

PVV-leider Wilders wilde er in ieder geval niet van horen. ,,Een avondklok doet denken aan de donkerste periode van ons land’’, verwees hij naar de Tweede Wereldoorlog. ,,Als het dan ook nog geen effect heeft, dan is dat niet proportioneel.”

D66-leider Rob Jetten: ,,Ik begrijp dat het kabinet heel kritisch kijkt naar die drie regio’s, omdat het daar echt nog niet goed gaat, maar een overheid die voor zes uur per dag tegen mensen gaat zeggen dat ze niet naar buiten mogen, maar daarbij eigenlijk niet goed kan onderbouwen wat het effect is op het aantal besmettingen… Ik ben nog steeds niet overtuigd en ik zal dit volgende week zeer kritisch beoordelen.”

Probleem

Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleemMark Rutte, Premier

Rutte verdedigde een eventuele avondklok toch. Deze zou dan gelden tussen 22.00 uur ‘s avonds en 04.00 uur ’s morgens. Het kabinet wees daarbij naar de regio’s Rotterdam, Dordrecht en Twente, al lijkt Brabant nu meer problemen te hebben.

Rutte zei daar ‘draagvlak’ te bemerken voor zo’n maatregel. ,,Ik merk ook uit de eerste reacties uit de regio’s dat er wordt gezegd: bij ons is het ook wel heel heftig, we snappen dat er misschien meer moet, hoe vervelend dat ook is. ,,Daarmee voorkom je dat mensen thuis allemaal grote dingen gaan organiseren na 22.00 uur, want daarna moeten mensen weer naar huis toe. Het zal nooit helemaal terug naar nul gaan, maar door ervaringen in het buitenland denken we dat een avondklok in zo’n situatie echt kan bijdragen. In bijna heel Europa zijn er vormen van avondklokken. We hebben gezien dat het in Antwerpen heel succesvol was.”

Hij legde gisteren nog niet uit hoe de wet precies zou gaan werken. Wel zei hij: ,,Als iemand na 22.00 uur op straat is, dan heeft die een probleem, tenzij die persoon kan aantonen dat hij in de zorg werkt of ‘s nachts een winkel moet bevoorraden of in ploegendienst werkt. We gaan nog even precies bekijken hoe je dat dan moet aantonen, maar dat gaan we proberen zo administratief licht mogelijk te maken.”

https://www.ad.nl/politiek/kabinet-wil-noodtoestandwet-gebruiken-voor-avondklok

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: