Kamer In Debat Over Vaccinatiestrategie

Door : | 0 Reacties | Op : 17-12-2020 | Categorie : SoSo Blog

De Tweede Kamer gaat donderdagavond in debat over de vaccinstrategie. Diverse fracties hebben hun ongenoegen geuit over de start van de vaccinatiecampagne, omdat omringende landen al in de laatste week van december beginnen met vaccineren.

Eerste vaccinatie in Nederland op 8 januari als Pfizer-vaccin wordt goedgekeurd
Op 8 januari worden de eerste Nederlanders tegen COVID-19 gevaccineerd, mits het Europees medicijnagentschap EMA het vaccin van Pfizer en BioNTech maandag goedkeurt. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag aan de Tweede Kamer weten.

Daarmee wijkt Nederland definitief af van de koers van de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen meldde eerder deze donderdag dat EU-lidstaten op 27, 28 of 29 december met het vaccinatieproces kunnen beginnen. Zij hoopt dat alle landen er tegelijk mee beginnen. “We beschermen onze burgers samen”, aldus Von der Leyen.

De Jonge schrijft dat op 4 januari, de datum waarop hij aanvankelijk het vaccinatieproces wilde laten beginnen, de eerste uitnodigingen worden verstuurd naar medewerkers van verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging en mensen die gebruikmaken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Ook Moderna-vaccin wordt eerder beoordeeld door Europees medicijnagentschap
Het vaccin dat Moderna ontwikkelt, wordt net als het Pfizer-vaccin eerder dan verwacht beoordeeld door het Europees medicijnagentschap (EMA). Naar verwachting wordt het vaccin op 6 januari goed- of afgekeurd, meldt het EMA donderdag.

De Europese Unie heeft eerder al een contract afgesloten met Moderna. De vaccinontwikkelaar zal 80 miljoen doses leveren en er is een mogelijkheid voor de EU om nog eens 80 miljoen doses te kopen.

Van alle vaccins krijgt Nederland 3,89 procent. Dat betekent dat Nederland ruim drie miljoen doses van het Moderna-vaccin krijgt. Een vaccinatie bestaat uit twee doses.

Medio januari telt Nederland 25 vaccinatielocaties
GGD’en zullen op 8 januari op “kleinschalige” manier starten met het vaccineren van inwoners, aldus het RIVM. Wie er de eerste dagen gevaccineerd wordt, wil het gezondheidsinstituut niet zeggen.

Op 11 januari zullen de GGD’en drie operationele locaties in het land hebben waar Nederlanders ingeënt kunnen worden. Waar de vaccinatiebureaus komen, is nog niet bekend. Binnen één week moeten vervolgens 25 operationele locaties zijn opgezet.

Registratie

De bottleneck zit volgens de minister in het centrale registratiesysteem. Om dit systeem helemaal af te kunnen ronden, is het ministerie afhankelijk van informatie over onder meer bijwerkingen, contra-indicaties en de eventuele impact op zwangere personen. Deze informatie komt pas definitief vrij zodra het vaccin is goedgekeurd.

In het systeem komt straks ook te staan wie met welk vaccin ingeënt is en tot welke doelgroep iemand behoort. Zo kunnen instanties niet alleen de vaccinatiegraad bijgehouden, maar ook de veiligheid en effectiviteit van een vaccin monitoren.

Het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb is voor informatie over eventuele bijwerkingen van een vaccin afhankelijk van het registratiesysteem. Voor het centrum is het belangrijk dat serienummers goed ingevoerd worden. “Je kunt het vergelijken met pindakaaspotjes. Als er iets mis is met een potje, wil je weten om welk potje het gaat. Wij kunnen anders niet weten waar het probleem zit”, legt directeur Agnes Kant uit.

Het RIVM ziet toe op het registratiesysteem. Hoever gevorderd dat systeem is, kon een woordvoerder donderdag niet zeggen. De Jonge verwacht dat dit systeem “eind december” af is.

Het vaccineren zelf

Zodra aan alle eisen is voldaan, ontvangen medewerkers in de verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning als eerste groep Nederlanders een uitnodiging tot vaccinatie, schrijft De Jonge vrijdag in een Kamerbrief.

De eerste vaccinaties vinden volgens de minister op 8 januari plaats. Uiterlijk op 11 januari zal de GGD op drie locaties in het land gaan inenten. Vanaf 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties in het land.

Zoals gezegd, bestaat het Pfizer-vaccin uit twee prikken. Tussen die twee inentingen zitten drie weken, aldus De Jonge.

DENK-leider Azarkan en CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gaan in hun spreektijd in op de vaccinatiebereidheid in Nederland. Azarkan roept het kabinet op om geen directe of indirecte vaccinatieplicht in te stellen. De DENK-leider wil niet dat de mogelijkheden van inwoners worden bepaald op basis van hun vaccinatiebereidheid tijdens “de meest ernstige crisis na de oorlog”. De Jonge heeft meermaals benadrukt dat er geen vaccinatieplicht komt.

Heerma stelt dat de vaccinatiestrategie alleen succesvol kan zijn als er een grote vaccinatiebereidheid is. De CDA-politicus wil, evenals diverse andere Kamerleden, weten waarom Nederland bijna twee weken later start dan een land als Duitsland. Heerma herhaalt eerdere vragen en wil weten of omringende landen onnodige risico’s nemen, of simpelweg de zaken beter op orde hebben. “Het is begrijpelijk dat het ongeduld groeit, maar het moet veilig en verantwoord. Anders dreig je het vertrouwen van de bevolking te verspillen.”

Liveblog Nu.nl

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/eu-begint-eind-december-met-vaccineren-nederland-legt-zich-nog-niet-vast

http://www.sosokitchen.nl/vws-eerste-vaccinatie-voor-18-januari-eerder-als-het-lukt

http://www.sosokitchen.nl/moncef-slaoui-americans-could-have-covid-19-vaccine-in-spring-2021

http://www.sosokitchen.nl/indirecte-vaccinatieplicht

http://www.sosokitchen.nl/europese-commissie-wil-soepelere-regels-in-jacht-op-vaccin

http://www.sosokitchen.nl/who-vaccin-niet-genoeg-om-pandemie-te-stoppen

http://www.sosokitchen.nl/astrazeneca-mogelijk-kunnen-we-eind-december-al-vaccineren

http://www.sosokitchen.nl/kabinet-hoopt-begin-2021-op-vaccin-nog-even-volhouden

http://www.sosokitchen.nl/interessant-artikel-vaccinatieplicht-tegen-het-coronavirus-met-een-doelstelling

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: