Kroongetuige Nabil B. Heeft Spijt: Deal Niet Gesloten Als Hij Had Geweten Dat OM Hem Te Snel Zou Presenteren

Door : | 0 Reacties | Op : 02-10-2020 | Categorie : SoSo Blog

Heftig!

Als Nabil B. had geweten dat het Openbaar Ministerie (OM) hem kort na het sluiten van de kroongetuigedeal had willen presenteren, was hij nooit kroongetuige geworden. Dat heeft hij onlangs bij de onderzoeksrechter verklaard, blijkt uit een proces-verbaal dat door deze site is ingezien. Ook heeft hij geprobeerd zijn bekendmaking tegen te houden.

,,Als ik van tevoren had geweten dat het na drie maanden naar buiten zou komen, had ik nooit getekend. Tijdens de deal heb ik een globale schets gekregen hoe dat eruit zou gaan zien. Het kon zes tot negen maanden duren voordat het naar buiten zou komen”, verklaarde Nabil in januari van dit jaar tegen de onderzoeksrechter. ,,Daar ben ik best wel pissig over geworden. Daar was ik het niet mee eens.”

Nabil waarschuwde OM

In maart 2018 presenteerde het OM Nabil B. als kroongetuige, nadat hij in december 2017 de overeenkomst in het diepste geheim had getekend. Als kroongetuige heeft hij tientallen belastende verklaringen afgelegd tegen de bende van Ridouan Taghi. Die was op dat moment nog voortvluchtig en werd door het OM als levensgevaarlijk beschouwd. Hij wordt verdacht van zes moorden en een reeks moordpogingen en -plannen.

Maar Nabil B. was in de veronderstelling dat zijn verklaringen pas zouden worden gebruikt als Taghi zou zijn aangehouden. Eerst zouden allerlei veiligheidsmaatregelen voor zijn familie geregeld moeten worden. Ook waarschuwde hij het OM dat het met zijn familie fout zou aflopen.

,,Mijn familie is kanonnenvoer. Ik zei: breng de zaak niet naar buiten, maar wacht ermee tot de hoofdverdachte is aangehouden. Want ik had eigenlijk een klein beetje voorspeld wat er zou gaan gebeuren als het wel door zou gaan”, verklaarde Nabil bij de onderzoeksrechter.

Moord op broer Reduan

Zes dagen nadat Nabil als kroongetuige was gepresenteerd, werd zijn broer Reduan vermoord in zijn kantoor in Amsterdam-Noord. Hij had niets met criminaliteit te maken en aangenomen wordt dat hij uit wraak is vermoord. Politie en justitie wisten op dat moment al dat Taghi het voorzien had op de kroongetuige en diens familie. Zo beschikten zij over een onderschept PGP-bericht van Taghi: ,,Hy weet ga iedereen van hem laten slapen als die mijn naam heeft genoemt”, schreef Taghi aan een van zijn kompanen.

Het OM heeft altijd gezegd dat het niet anders kon dan de kroongetuigedeal openbaren, omdat anders Mohammed Razzouki mogelijk op vrije voeten zou komen. Hij is een van de hoofdverdachten in het Marengo-proces, waarin Taghi en de kroongetuige een hoofdrol spelen.

Razzouki werd aangehouden nadat hij bijna zelf was omgekomen bij een aanslag op zijn leven. Daarbij raakte een 81-jarige vrouw uit Utrecht gewond. Zelf heeft de kroongetuige een poging gedaan het OM op andere gedachten te brengen, door in gesprek te gaan met officieren van justitie. ,,Ik heb gevraagd of ik met ze in gesprek mocht gaan en heb mijn best gedaan om dat tegen te houden, maar dat is niet gelukt.”

‘We worden opgeofferd’

Afgelopen zaterdag gaf de broer van Nabil B. een onthullend interview in De Volkskrant, waarin hij de opstelling van politie en justitie jegens zijn familie hekelde. Ook hij sprak zich uit over het vroege presenteren van zijn broer als kroongetuige. ,,Wij hadden het gevoel: we worden opgeofferd voor het vasthouden van één man.” Hij zei dat hij en zijn familie tegen het sluiten van de kroongetuigedeal waren, omdat het OM de gevaren volgens hen niet serieus genoeg nam.

De broer is op dit moment verwikkeld in een hoogoplopend conflict over zijn beveiliging. Hij zei in het interview zich ‘een muis [te voelen] die door het grote OM wordt verpletterd’. Het OM zei juist dat ‘veel en langdurige inspanningen’ zijn geleverd om voor de broer ‘een stabiele en veilige situatie’ te bereiken.

Reactie advocaat kroongetuige

Peter Schouten, een van de advocaten van Nabil B., reageert als volgt: ,,Ik vraag me af hoe het kan dat dit soort verklaringen lekken naar de pers en wie er belang bij heeft het proces een spaak in het wiel te steken. Wel kan ik bevestigen dat Nabil dit heeft verklaard. Ook is het zo dat sinds het vroegtijdig presenteren van de kroongetuigedeal het oorlog geworden is tussen Nabil en het OM.”

https://www.ad.nl/binnenland/kroongetuige-nabil-b-heeft-spijt-deal-niet-gesloten-als-hij-had-geweten-dat-om-hem-te-snel-zou-presenteren

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/interview-broer-nabil-b-kroongetuige-marengo-proces

http://www.sosokitchen.nl/onno-de-jong-tweede-advocaat-kroongetuige-nabil-b

http://www.sosokitchen.nl/peter-schouten-definitief-advocaat-van-kroongetuige-nabil-b

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/om-blundert-en-verspreidt-voor-vierde-keer-foto-kroongetuige-nabil-b

Zie ook: 4 december 2020

‘Advocaten Van Kroongetuige Nabil B. En Peter R. de Vries Staan Op Dodenlijst’

De advocaten die kroongetuige Nabil B. vertegenwoordigen in het Marengo-proces staan op een dodenlijst van de onderwereld, schrijft De Telegraaf vrijdag. Ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries zou moeten vrezen voor zijn leven.

Het strafproces Marengo gaat over meerdere liquidaties en pogingen daartoe. In september 2019 werd de toenmalige advocaat van kroongetuige B., Derk Wiersum, doodgeschoten toen hij zijn woning verliet. Eind vorig jaar werd hoofdverdachte Ridouan T. opgepakt in Dubai.

De huidige advocaten van B., Onno de Jong en Peter Schouten, zijn door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) ingelicht over de dreiging, die gelinkt wordt aan hun werkzaamheden in het proces tegen T.

De Jong en Schouten zeggen in gesprek met De Telegraaf dat zij “gewoon hun werk blijven doen”. Schouten noemt de dodenlijst “een vervelend bericht”, maar geen reden om zijn werkzaamheden te veranderen.

Advocaten vinden dat ze te weinig informatie krijgen

Volgens Schouten hebben hij en De Jong te weinig informatie ontvangen van de NCTV en zouden ze alleen “in algemene termen” op de hoogte zijn gebracht van de dreiging. “Als beoogde slachtoffers hebben wij recht op volledige, gedetailleerde informatie”, vindt Schouten.

Het nieuws zet B. verder onder druk, aldus de raadsman. De kroongetuige zou bang zijn dat hij zijn huidige advocaten kwijtraakt, nadat eerder Wiersum en zijn broer Reduan B. al werden geliquideerd.

De Vries heeft nog niet gereageerd op het artikel in De Telegraaf. Hij treedt in het Marengo-proces op als vertrouwenspersoon van kroongetuige B.

https://www.nu.nl/binnenland/6094534/advocaten-van-kroongetuige-nabil-b-en-peter-r-de-vries-staan-op-dodenlijst

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: