LIVE | OM Reageert Op ‘Crisis In De Opsporing’ Bij Bewogen Proces Rond Taghi

Door : | 0 Reacties | Op : 03-09-2020 | Categorie : SoSo Blog

LIVE TWITTER Een ‘crisis in de opsporing’ en advocaten die dreigen op te stappen. Een week geleden vielen er zware woorden in het Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties waarbij hoofdverdachte Ridouan Taghi betrokken zou zijn. Nu is het woord aan het Openbaar Ministerie (OM), dat reageert op alle onderzoekswensen. Verslaggever Koen Voskuil doet verslag op Twitter.

Kijk eens aan! Daar hebben we Koen Voskuil! Vandaag aanwezig bij #Marengo vanuit de Bunker in Osdorp.

-Het #Marengo proces staat op het punt te beginnen. Ik doe via Twitter verslag. Voor wie dat te veel wordt, dit verhaal blijft ook up to date.

-Advocaat Ruperti wil namens zijn afwezige kantoorgenoot een lijst hebben van alle opsporingsmethoden die het OM heeft gebruikt in #Marengo. Zo wil de advocaat weten of het OM de AIVD heeft gevraagd om assistentie.

-De verwachting is dat het OM vandaag 4 uur nodig heeft om te reageren. Daarna mogen de advocaten nog spreken. Het belooft dus een lange dag te worden. #Marengo

https://www.ad.nl/binnenland/live-om-reageert-op-crisis-in-de-opsporing-bij-bewogen-proces-rond-taghi

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/hoe-het-marengo-proces-een-persoonlijke-strijd-tussen-om-en-advocaten-werd

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/mh17-proces-advocaten-binnenkort-naar-rusland-voor-overleg-met-verdachte-verwijzing-naar-proces-justitie-taghi

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/trucjes-politieke-spelletjes

Update:

OM Bij Proces: Niets Mis Met Volgen Advocaten Bij Opsporing Van Taghi

LIVE TWITTER Het openbaar ministerie (OM) stelt dat het geoorloofd was om advocaten te volgen in een poging Ridouan Taghi op te sporen. Dat zei het OM vanochtend in het Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties waarbij hoofdverdachte Ridouan Taghi betrokken zou zijn. Verslaggever Koen Voskuil doet verslag op Twitter.

Het Marengo-proces staat onder hoogspanning nu de focus is verschoven van de verdachten naar hun advocaten. Die worden in een proces-verbaal beticht van het ongeoorloofd doorspelen van informatie aan criminelen. Daarnaast blijken twee advocaten in het proces, Nico Meijering en Leon van Kleef, door de politie te zijn gevolgd.

Het volgen van de twee advocaten op een reis naar Dubai in juni vorig jaar was ‘gerechtvaardigd’, stelt het OM. Het Openbaar Ministerie liet de raadslieden observeren in de hoop dat zij de voortvluchtige Ridouan Taghi op het spoor zouden komen. ,,Taghi was de meest gezochte verdachte van Nederland’’, zei het OM vanochtend op een zitting in de zwaarbewaakte gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Maffiamaat

Het OM reageert vandaag met een urenlang betoog op de heftige protesten van advocaten tegen de manier waarop justitie te werk gaat in het liquidatieproces Marengo, dat nog altijd in de inleidende fase zit. Taghi is hoofdverdachte in dit omvangrijke proces. De advocaten voelen zich weggezet als ‘maffiamaat’ en menen dat het OM hen met de beschuldigingen in gevaar brengt.

Het OM bracht onlangs een lijvig dossierstuk in, waarin advocaten zouden worden afgeschilderd als loopjongens voor hun clientèle en bovendien geheime informatie zouden lekken. Daarbovenop kwam de onthulling over de schaduwoperatie. De raadslieden eisen dat de rechtbank ingrijpt en alles tot op de bodem uitzoekt, onder meer door getuigen te horen. Het OM vindt dat de advocaten de integriteit van justitie ten onrechte in twijfel hebben getrokken. Het horen van getuigen over de operatie, onder wie een hoofdofficier van justitie, is ‘voorbarig’, aldus het OM. Hoe de observatie heeft plaatsgevonden, zal in processen-verbaal worden duidelijk gemaakt, zegde het OM toe.

Het volgen van Meijering op zijn reis naar Dubai was ingegeven door informatie dat hij een afspraak zou hebben met Taghi. Dat was niet zo. Taghi is de hoofdverdachte in Marengo en werd in december in Dubai gearresteerd. Meijering is niet zijn advocaat; hij staat andere verdachten bij in de zaak. De schaduwoperatie kwam op tafel door een publicatie van deze site.

De advocaten spreken er schande van dat de actie onvermeld is gehouden en vroegen zich af of er misschien meer advocaten geschaduwd zijn. Dat ontkende de officier van justitie. Volgens het OM is de actie buiten het dossier gehouden omdat zij zonder resultaat is gebleven.

Het OM zei dat advocaten ‘niet immuun’ zijn voor de inzet van opsporingsmiddelen. Het belang van het opsporen en arresteren van Taghi was heel groot, omdat het moorden doorging, ook toen de strafzaak Marengo al op gang was gekomen. Zo werd in maart 2018 de broer van de kroongetuige in het proces, Nabil B., doodgeschoten. Het besluit Meijering te observeren is zorgvuldig afgewogen en niet tegen de geldende regels, aldus het OM.

Onderzoek

De advocaten willen dat de rechtbank onderzoek doet naar de observatie van advocaten. Zo willen ze dat betrokken politie- en justitiemensen worden gehoord. Het OM voelt daar niets voor en belooft dat de processen verbaal over wat er precies is gebeurd naar buiten komen. De rechter-commissaris zou dan moeten bepalen welke dossiers de advocaten in mogen zien.

Ook willen de advocaten drie getuigen horen over het ‘lek-proces verbaal’, waarin advocaten worden beschuldigd van het doorspelen van dossiergegevens aan criminelen. De advocaten ontkennen dit met klem. 

Het Marengo-proces draait om een reeks onderwereldmoorden, die worden toegeschreven aan Ridouan Taghi en nog eens zestien andere verdachten.

“Het OM gaat nu in op onderzoekswensen aangaande de PGP-gesprekken in het #Marengo proces. De verdediging wil een kopie van alle gesprekken hebben voor een contra-expertise. Dat vindt het OM een minder goed idee.”

“De verdediging klaagt dat de PGP-berichten zich langzaam laten doorzoeken. Het OM heeft dat ook getest, met de zoekterm ‘Samson en Gertje’. Het OM: ‘Daarvan wisten we dat die term zeker niet in het dossier voorkwam.’ De zoektocht duurde ruim 6 minuten. #Marengo

“De verdediging wil onder meer weten of een door de politie gebouwde zoekmachine de PGP-berichten wel goed weergeeft. Volgens het OM hoeft daarvoor niet alle PGP-data te worden verstrekt. #Marengo

“Het OM gaat nu in op PGP- en Ennetcomberichten waarvan de verdediging betwist dat die door Taghi zijn verstuurd. Een technisch verhaal, wat erop neerkomt dat alles klopt volgens het OM. #Marengo

“Het OM is bovendien terughoudend met verstrekken van PGP-berichten, omdat het hier gaat om ‘een organisatie die erop is gericht tot het plegen van moorden’ 1/2 #Marengo

“Een verkeerd PGP-bericht zou kunnen leiden tot nieuwe moorden, suggereert het OM hiermee. 2/2 #Marengo

“Het OM waarschuwt dat er nog drie pagina’s taaie technische verhandelingen volgen. Daarna wordt het wellicht weer wat luchtiger. #Marengo

“De verdediging heeft verzocht om een chronologisch mediaoverzicht, zodat kan worden gecheckt in hoeverre kroongetuige Nabil B. uit eigen wetenschap verklaart of artikelen napraat. Dat overzicht kan de verdediging ook zelf opstellen, zegt het OM. #Marengo

“Het OM wil om veiligheidsredenen geen telefonische gegevens van kroongetuige Nabil B. verstrekken aan de verdediging. Dan zouden ook alle plaatsen waar hij indertijd kwam, bekend worden. #Marengo

“Telefoongesprekken die Nabil B. voerde in detentie waren alleen met zijn partner, aldus het OM, dat ze om die reden niet in het dossier wil voegen. #Marengo

“Flokstra over het OM: De magistratelijkheid is afgeworpen. Er was maar één belang: het opsporen van Taghi. #Marengo

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/advocaten-in-liquidatiezaak-marengo-slaan-terug-we-worden-doelbewust-beschadigd

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/zo-verliep-de-zitting-in-proces-marengo-om-is-realiteit-voorbij

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: