Marengo-Proces, 28 Oktober 2020

Door : | 0 Reacties | Op : 02-11-2020 | Categorie : SoSo Blog

Als een spannend verhaal!

Donderdagochtend, rond de klok van 9 uur. Het is grijs in Osdorp, de plek waar de Bunker staat. Ik ben mooi op tijd. We kunnen pas rond 10 uur naar binnen, maar willen eerst nog wat spannende shots maken van de rechtbank. En we vallen rechtstreeks met onze neus in de boter. Ik mag de weg naar de Bunker niet in, een politie agent gebaard dat ik door moet rijden, ik probeer nog; ‘’ik ben van de pers, ik moet naar de rechtbank! ‘’ Maar hij zegt nogmaals nee en ik kies er maar voor om vooral niet met hem in discussie te gaan. De beste man staat duidelijk op scherp. Ik rij een rondje en waag nog een poging, dan kan ik wel gewoon doorrijden. De weg naar Bunker wordt aan beide kanten geflankeerd door zwaarbewapende politie-eenheden met semi-automatische wapens, die klaar staan om gelijk in te grijpen als het nodig is. Ja, het is duidelijk; dit is de tweede pro forma zittingsdag van het Marengo proces. Het proces waarbij Ridouan T. en 16 andere verdachten terecht staan voor verschillende moorden en pogingen tot moord.

Mijn cameravrouw (jaja!) haalt haar spullen tevoorschijn en meteen gaan bij de zwaarbewapende mannen de helmen en sjaals iets verder over het hoofd. Geen van de heren wil herkend worden. We maken de shots en net op het moment dat we klaar zijn, horen we in de verte sirenes, de mannen in het zwart gaan in formatie staan en drie dikke range rovers komen met grote snelheid aanstuiven. In een van de auto’s zit een verdachte, de andere twee zijn voor afleiding en begeleiding. En van de auto’s rijdt met grote snelheid de kelder onder de rechtbank binnen. Pas als de zware kelderdeuren weer dicht zijn, rijden de twee begeleidingsauto’s van het BOT (Bijzonder OndersteuningsTeam) met grote snelheid weg. Als ze wegrijden, zien we dat de inzittenden hun bivakmutsen afzetten, het raam gaat open en het blauwe zwaailicht wordt van het dak afgehaald. Wij gaan de rechtbank binnen, tussen de mannen door, die natuurlijk gewoon heel vriendelijk ‘goedemorgen’ zeggen.

Een van een kunnen we naar binnen; door een sluis, alle spullen worden gecheckt, camera, statief, licht, Live U, riem/jas/schoenen uit. Ik neem me dan ook voor om de volgende keer schoenen met een rits aan te doen ipv veterrijke sneakers. De meeste journalisten komen op hun sokken de perskamer inlopen. En zo strak als ze staan buiten, zo relaxed is het binnen. Op dit moment bevind ik me op het meest beveiligde stukje Nederland, dus die relaxedheid snap ik wel.

Wij als cameraploeg krijgen strenge instructies, namen van rechters en officieren van justitie mogen in verband met hun veiligheid niet genoemd worden. Dit is het proces waarbij de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, vermoord is. Wel mogen hun stemmen worden opgenomen. Audio van de verdachten mag wel opgenomen worden, maar niet uitgezonden. Tijdens de zitting blijkt dat een van verdachten aangeeft dat ook zijn stem niet eens mag worden opgenomen, ondanks de afspraken die we met de rechtbank gemaakt hebben.

Na een half uurtje wachten in de perskamer begint de zitting. Wij hebben de pool; we zijn de enige cameraploeg en iedereen kan ons beeldmateriaal krijgen. We sturen het via onze Live U (klein apparaat met 8 sim kaarten, DE vervanger van de satellietwagen) rechtstreeks door naar de MCR (Master Control Room) in Hilversum. Er zijn zo’n tien journalisten aanwezig, we zitten op de publieke tribune achter glas. Het stalen rolluik voor ons, met uitzicht op de zaal, is nog dicht. Als ie open gaat, krijg ik een beetje het gevoel alsof je naar een peepshow kijkt. Surrealistisch. In de zaal zitten, op veilige corona-afstand van elkaar, zo’n 10 advocaten en paar verdachten.

Het is een korte zitting vandaag. De advocaten kunnen hun onderzoekswensen indienen bij de rechtbank. Welke getuigen moeten toch echt wel gehoord worden, de rechtbank moet het Openbaar Ministerie toch echt de opdracht geven om die vraag te beantwoorden en ga zo maar door. Een ding hebben alle advocaten gemeen; ze willen vooral dat het voorarrest van hun client opgeschort wordt.

Rond 13u is de tweede dag van de Pro Forma zittingen voorbij. In de perskamer wacht het lunchpakket op ons, dat het journaille van de rechtbank gekregen heeft omdat ze teveel hadden besteld. Het lijkt bijna op een normaal bedrijf.

https://janineschuinder.wixsite.com/janineschuinder/post/marengo-proces-28-oktober-2020

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: