#Marengo Vervolg

Door : | 0 Reacties | Op : 29-10-2020 | Categorie : SoSo Blog

In de extra beveiligde bunker in Amsterdam Osdorp is zojuist achter gesloten deuren een verzoek besproken van advocate Inez Weski om onderzoekswensen achter gesloten deuren te behandelen. Dat verzoek is door de rechtbank afgewezen. De deuren zijn weer open. #Marengo

Mevrouw Weski doet een aantal onderzoekswensen namens haar cliënt Taghi.

-Weski verzoekt om twee getuigen te horen over de fysieke toestand van T tijdens zijn arrestatie in Dubai.

-Weski wil graag weten waarom T. uitgeleverd is aan Nederland en niet aan Marokko, die al eerder een interpol bericht hadden doen uitgaan dan Nederland.

-Daarom wil Weski van de getuigen, die eerder zijn afgewezen door de rechtbank als getuigen, laten horen door de rechter-commissaris over de rol van NL, Dubai en de gevolgde procedures.

-Ook wil Weski graag dat over dit onderwerp T. zelf wordt verhoord door deze rechtbank ipv de de rechter commissaris, wat gebruikelijk is. Het @Het_OM laat weten daar geen bezwaar tegen te hebben.

-Zeker omdat het ook over internationale vraagstukken gaat, gaat het OM akkoord. Dus T. zal gehoord gaan worden over hoe zijn aanhouding in Dubai is verlopen.

-Weski verlaat de rechtszaal; zij heeft haar verzoeken over T ingediend; haar zoon , Guy Weski, neemt nu het woord. Eerst moet haar plek eerst worden schoongemaakt ivm coronamaatregelen.

-Guy Weski zegt dat er verklaringen die belastend zijn voor zijn cliënt Achraf B. middels marteling zijn verkregen. ‘Dit gaat tegen alles in waar het EVRM voor staat’

-De man die verhoord werd in Marokko kwam ‘huilend’ uit een wc hokje in bijzijn van twee Marokkaanse agenten, aldus Weski

-Twee Nederlandse verbalisanten die bij dat verhoor aanwezig waren, moeten daar iets van gemerkt hebben, aldus Weski. De man die verhoord werd zat vast voor de moord op een zoon van een rechter in Marokko.

-En dat valt onder terrorisme, juist daar staat Marokko om bekend dat ze dan door foltering en vernedering bekentenissen weten af te dwingen, aldus Weski.

-En dus wil Weski de twee Nederlandse verbalisanten, de tolk en de drie Marokkaanse politie agenten horen, zodat er dan bekeken kan worden hoe betrouwbaar de belastende verklaringen zijn voor zijn cliënt, aldus Weski.

-Ook wil Weski dat de rechtbank het @Het_OM opdracht geeft om te onderzoeken of er bij voorbaat onderzocht is hoe het rechterlijk systeem en de mensenrechtensituatie is in Marokko.

-Cliënt van Weski zit al zo lang vast; hij zit al 2,5 jaar in voorlopige hechtenis. Guy Weski heeft al heel vaak gevraagd of belangrijke getuigen gehoord kunnen worden en dat is nog steeds niet gebeurd.

-‘Kun je dan nog spreken van een voortvarend proces? Ik denk het niet. Hoe moeten we dan de inhoudelijke behandeling in februari gaan aankleden’

-Guy Weski pleit dan ook voor opheffing van voorlopige hechtenis van zijn cliënt Achraf B. omdat zijn situatie in het huis van bewaring uitzichtloos is; ‘hij heeft thuis ook een familie’

-Ook de volgende advocaat, van Oort, betwijfeld of het haalbaar is om volgend jaar te starten met de inhoudelijke behandeling, zeker omdat ze ook logistieke problemen verwacht met het andere megaproces ‘Eris’ over #calohwagoh.

-Ook #Eris moet namelijk zwaar beveiligd worden en moet dus in de bunker, waar we nu zitten, of op Schiphol in de beveiligde rechtbank.

(Ook een andere megazaak, #Eris, staat voor 2021 op de planning. Beide zaken liggen in elkaar verlengde, maar moeten ook gebruikmaken van dezelfde extra beveiligde locaties. Daarover vindt nog nader overleg plaats met de rechtbank Midden-Nederland. #Marengo)

-Verdachte Achraf B neemt nog even het woord; hij zit al 30 maanden in voorlopige hechtenis en heeft door Corona maatregelen al 8 maanden zijn familie niet gezien.

-En dan zit het er al weer op voor vandaag. Volgende week zijn er nog twee zittingsdagen gepland.

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/vandaag-een-nieuwe-zitting-marengo

http://www.sosokitchen.nl/marengo

http://www.sosokitchen.nl/nieuwe-zittingsronde-in-monsterproces-marengo

http://www.sosokitchen.nl/het-pleidooi-van-het-om-zit-er-op-advocaat-inez-weski-mag-nu-als-eerste-reageren-marengo

http://www.sosokitchen.nl/nico-meijering-marengo

http://www.sosokitchen.nl/vervolg-aivd-taghi-terrorismekaart

Lees ook:

OM: Crimineel Die Ridouan T. Linkt San Moord Martin Kok Sprak Uit Vrije Wil

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn er geen aanwijzingen gevonden dat crimineel Anouar B. zijn verklaringen over Ridouan T. als opdrachtgever voor de moord op Martin Kok niet uit vrije wil heeft afgelegd. Volgens de advocaat van T., Inez Weski, is B. mogelijk gemarteld in Marokko waar hij vastzit.

B. is op 21 en 22 maart 2018 in Marokko verhoord in het bijzijn van twee Nederlandse rechercheurs. In dat verhoor wijst hij T. aan als de man die opdracht zou hebben gegeven voor de moord op misdaadblogger Kok in december 2016. Medeverdachte in het Marengo-proces Achraf B. zou volgens Anouar B. een van de uitvoerders van die liquidatie zijn.

Inez Weski en haar zoon Guy Weski, die als advocaat Achraf B. bijstaat, zeggen dat Anouar B., die zelf ook verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Kok, zijn verklaringen onder druk heeft afgelegd en dat deze dus onbetrouwbaar zijn. Bewijs hiervoor zijn volgens de advocaten twee brieven van Anouar B.

De crimineel, die in Marokko vastzit voor zijn betrokkenheid bij de vergismoord op een zoon van een Marokkaanse rechter, zou in de aanloop naar en ook na afloop van het verhoor in maart 2018 zijn gemarteld.

Agenten: Geen verwondingen geconstateerd

De twee Nederlandse agenten hebben in hun verslag van het verhoor opgeschreven dat zij destijds geen verwondingen bij Anouar B. hebben geconstateerd. Zij zeggen dat de Marokkaanse agenten tijdens het verhoor wel druk uitoefenden op de man, maar dat die niet onaanvaardbaar was. Er zijn geen aanwijzingen dat de crimineel niet uit vrije wil heeft verklaard.

“Belangrijk is dat B. in de twee brieven niet zegt dat wát hij zou hebben verklaard, niet naar waarheid is geweest”, aldus de officier op zitting. Ook wijst het OM op het tijdstip van de verklaring, namelijk voordat bekend werd gemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden. “Met andere woorden: hij verklaarde toen uit eigen wetenschap”, vult de officier aan.

Daarnaast blijkt volgens het OM uit de telefoon van Anouar B. dat hij vlak voor en vlak na de moord op Kok contact heeft gehad met T. Er zou onder meer zijn gesproken over het dumpen van het moordwapen in het water.

Weski spreekt van absurde weergave

Inez Weski noemt de verslagen van de rechercheurs in een reactie een “absurde weergave van twee dagen verhoor”. “Er wordt beschreven hoe de Marokkaanse agenten Anouar hartelijk omhelzen en dan weer schreeuwen en weer over zijn hoofd aaien en knuffelen en troosten.” Weski wil de agenten dan ook als getuigen horen.

https://www.nu.nl/binnenland/6086737/om-crimineel-die-ridouan-t-linkt-aan-moord-martin-kok-sprak-uit-vrije-wil

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: