Misdaadverslaggevers Genomineerd Voor Een Tegel

Door : | 0 Reacties | Op : 10-04-2021 | Categorie : SoSo Blog

“In de criminali­teit geldt: een man een man, een woord een woord. Daar moet je je echt aan houden, want anders krijg je problemen”

INTERVIEW AD-misdaadverslaggevers Koen Voskuil en Yelle Tieleman zijn genomineerd voor een Tegel, de prijs voor opmerkelijke en spraakmakende journalistieke producties.

Koen Voskuil was thuis aan het klussen toen hij een telefoontje kreeg van collega Yelle Tieleman. Die verkeerde in feeststemming: ,,Heb je het gehoord? We zijn genomineerd voor een Tegel!” Voskuil was, uiteraard, blij verrast met dat nieuws: ,,Het is een grote eer en een erkenning. Zonder ons werk had dit verhaal nooit het levenslicht gezien.”

‘Dit verhaal’ is de onthulling van de twee misdaadverslaggevers dat politie en justitie twee advocaten heimelijk volgden naar Dubai in de veronderstelling dat ze daar een ontmoeting zouden hebben met Nederlands meest gezochte verdachte. Een actie op het randje van de wet – als het daar al niet overheen was.

Kamervragen

Het verhaal sloeg dan ook in als een bom. Strafrechtadvocaten reageerden onthutst, minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus moest in de Tweede Kamer opdraven om Kamervragen te beantwoorden.
Voskuil: ,,We snappen dat justitie en politie ver wil gaan om een verdachte als Taghi te pakken. Maar ze moeten wel transparant handelen en rekenschap afleggen over hun acties. Dat was hier niet het geval.”

Het was niet de eerste spraakmakende onthulling van het duo Voskuil-Tieleman. Tieleman won, samen met drie AD-collega’s, vorig jaar ook al een Tegel met het verslag van de dag van de tramaanslag in Utrecht op 18 maart 2019, de nasleep daarvan en een reconstructie van de aanslag.

,,Misdaad”, zegt hij, ,,heeft een grote impact op de samenleving. Het is een belangrijk maatschappelijk verschijnsel dat een volwassen journalistieke aanpak vraagt. Bij het AD krijgen we daarvoor de ruimte, alhoewel we ook gewoon meedraaien bij de dagelijkse nieuwsproductie, hoor.”

Bronnen

Misdaadverslaggeving is een vak apart, zegt Voskuil: ,,Criminaliteit speelt zich per definitie af in het verborgene, er is geen afdeling voorlichting waar je even informatie kunt halen. Dat betekent dat je heel veel tijd en energie moet steken in het achterhalen van feiten. Daarvoor heb je goede bronnen nodig, in de misdaadwereld zelf, maar ook bij justitie en politie. Het opbouwen van een goed netwerk doe je niet zomaar, dat is een proces van jaren.”

In de criminali­teit geldt: een man een man, een woord een woord. Daar moet je je echt aan houden, want anders krijg je problemen

Tieleman: ,,Bij dit verhaal begon het met een tip die we kregen van iemand uit de wereld van politie en justitie. Wat heel moedig was van die persoon, want in die kringen is men zacht gezegd niet blij als iemand uit de school klapt. Als dat uitkomt word je daar keihard op afgerekend. We ontmoetten onze bron zoals vaker ergens langs de snelweg. Daarna begon het lange speur- en uitzoekwerk, wat ik trouwens een van de leukste aspecten van ons vak vind.”

Voskuil kreeg de misdaadjournalistiek met de paplepel ingegoten. ,,Mijn vader Bert schreef over misdaad voor Nieuwe Revu. Bekende criminelen als Heer Olivier en Klaas Bruinsma kwamen bij ons thuis over de vloer.”

Marengo-proces

Tieleman rolde min of meer bij toeval in de misdaadjournalistiek: ,,Ik werkte als verslaggever bij het AD in Utrecht en kwam vaak in de rechtbank. Dat was net in de tijd dat Ridouan Taghi en al die mensen die nu een rol spelen in het marengo-proces steeds groter werden. Je kunt wel zeggen dat ik met die jongens ben opgegroeid.”

Rechtbanktekening van Ridouan Taghi.
Rechtbanktekening van Ridouan Taghi. © ANP

Meer nog dan voor andere vormen van journalistiek geldt in hun vak dat journalisten eerlijk en betrouwbaar moeten zijn, zeggen Voskuil en Tieleman. Voskuil: ,,In de criminaliteit geldt: een man een man, een woord een woord. Daar moet je je echt aan houden, want anders ben je snel je bronnen kwijt of krijg je problemen.” Tieleman: ,,Ook hoe je schrijft is belangrijk. Wij proberen het altijd zo feitelijk mogelijk te houden en gebruiken bijvoorbeeld amper bijvoeglijke naamwoorden.”

Het vak van misdaadjournalist brengt meer risico’s met zich mee dan andere vormen van journalistiek, realiseren de twee zich maar al te goed. ,,Er zijn collega’s in ons vak die bescherming nodig hebben. Het is verschrikkelijk dat dat nodig is, een journalist moet zich altijd vrij kunnen bewegen.” Beide verslaggevers nemen hun voorzorgsmaatregelen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken. ,,Maar daarover zeggen we niets, dat raakt ook aan ons privéleven.”

Boos

Tieleman: ,,Soms is iemand boos over een artikel en laat dat ongezouten weten. Dan moet je toch die telefoon oppakken en goed uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Meestal is daar wel begrip voor. Mensen moeten je 100 procent kunnen vertrouwen. Eerlijkheid is essentieel in ons werk. Dat betekent ook dat je, als je een keer een fout hebt gemaakt, dat toegeeft en excuses maakt. Maar dat is in de misdaadjournalistiek niet anders dan wanneer je parlementair journalist bent of over de gemeenteraad schrijft.”

Voskuil en Tieleman zijn genomineerd voor de Tegel in de categorie Nieuws, een van de twaalf categorieën. Op 10 mei worden de Tegelwinnaars bekend gemaakt.

Yelle Tieleman (1988) is misdaadverslaggever voor het AD en begon in 2015 bij het AD Utrechts Nieuwsblad. Daar deed hij onder meer verslag van de moord op Anne Faber en de tramaanslag. Voor de verslaggeving over de aanslag won hij in 2020 de Tegel. Sinds 2019 werkt hij op de centrale redactie van het AD en schrijft hij over georganiseerde misdaad.

Koen Voskuil (45) is misdaadjournalist voor het AD en regiokranten. Hij is co-auteur van verschillende boeken, waaronder Maffiaparadijs en de biografie van Neelie Kroes. Dit jaar is hij ook juryvoorzitter van de Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek.

Zie ook:

http://www.sosokitchen.nl/politie-schaduwde-advocaten-tijdens-zoektocht-naar-ridouan-t

http://www.sosokitchen.nl/marengo-observatiefoto-in-handen-van-eenvandaag

http://www.sosokitchen.nl/oud-rechter-advocaten-volgen-tijdens-klopjacht-op-taghi-was-buitengewoon-gevaarlijk

http://www.sosokitchen.nl/procureur-generaal-hoge-raad-moet-onderzoek-doen-naar-volgen-van-advocaten

http://www.sosokitchen.nl/hoofdofficier-moet-getuigen-in-taghi-proces

http://www.sosokitchen.nl/toezichthouder-advocaten-kantoor-ficq-partners-lekten-geen-informatie-aan-taghi

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: