OMT-lid Over Sluiting Basisscholen: ‘Kinderen Zijn De Dupe Van Hun Ouders’

Door : | 0 Reacties | Op : 15-12-2020 | Categorie : SoSo Blog

Hoewel jonge kinderen volgens het RIVM nauwelijks bijdragen aan de verspreiding van het coronavirus, moeten ook basisscholen vijf weken lang gesloten blijven. Het kabinet wil met die beslissing bereiken dat ouders meer gaan thuiswerken en minder contact hebben met andere ouders. Volgens kinderarts en OMT-lid Károly Illy zijn kinderen de dupe, doordat ouders de regels aan hun laars lappen.

OMT-lid over sluiting basisscholen: 'Kinderen zijn de dupe van hun ouders'
OMT-lid over sluiting basisscholen: ‘Kinderen zijn de dupe van hun ouders’

Illy, tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), is naar eigen zeggen “verbijsterd” en noemt het “heel schokkend” dat het kabinet tot deze maatregel is gekomen. “Kinderen worden gebruikt als instrument om ouders thuis te houden”, zegt hij in gesprek met NU.nl.

Bovendien is het kabinetsbesluit om de scholen per direct te sluiten en tot twee weken na de vakantie dicht te houden volgens Illy niet geadviseerd door het OMT. “Deze vorm is nooit besproken”, zegt hij verontwaardigd. Wel adviseerde het OMT in het recentste gepubliceerde advies scholen na de kerstvakantie een week lang afstandsonderwijs te laten geven.

Voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad was “verbijsterd en verdrietig” na het horen van de kabinetsplannen. “Het overvalt ons en het is een pittige opgave voor het onderwijs”, zei ze dinsdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Den Besten had het fijn gevonden als scholen eerder waren ingeseind. “Het was voor iedereen zoveel beter geweest om dit eerder te weten”, zei ze. “Dan was het nog niet leuk – online onderwijs is echt minder – maar dan was het misschien wat makkelijker te organiseren geweest dan nu.”

De Jonge: Sluiten van middelbare scholen minder moeilijk

Cijfers van het RIVM tonen aan dat mensen tussen de dertien en zeventien jaar al wekenlang oververtegenwoordigd zijn in het aantal positieve tests. Voor wat betreft de middelbare scholen was het dan ook “minder moeilijk om nu het ingrijpende besluit tot sluiting te nemen”, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandagavond in de RTL-talkshow BEAU.

Op basisscholen komt corona nauwelijks onder leerlingen voor. In november moesten slechts 28 van de 7.358 basisscholen in Nederland hun deuren sluiten vanwege het virus, bleek zondag uit een rapportage van de PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs.

De Jonge noemde maandagavond twee redenen voor de sluiting van de basisscholen. Ten eerste wordt het “contactmoment” tussen ouders op het schoolplein tijdens het halen en brengen van kinderen weggenomen, redeneert het kabinet. Ten tweede houden ouders zich volgens de minister beter aan het thuiswerkadvies zodra kinderen thuis onderwijs volgen.

Dat laatste baseert De Jonge op ervaringen uit de eerste golf van de afgelopen lente. “Op dit moment gaan te veel mensen toch naar het werk”, zei hij maandagavond tegen de NOS.

Rutte vanuit Torentje: 'Nederland gaat op slot'

Rutte vanuit Torentje: ‘Nederland gaat op slot’

Het aantal positieve tests is het grootst in de leeftijdsgroepen 13-17 jaar en 18-24 jaar.

‘Werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen’

Illy vindt dat ouders en werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ouders door bijvoorbeeld niet naar de bouwmarkt te gaan en werkgevers door hun werknemers te verplichten om thuis te werken”, stelt hij.

Volgens hem is de sluiting van het basisonderwijs “om allerlei redenen” niet goed voor de kinderen. Niet alleen gaat het ten koste van de “kwaliteit van het onderwijs” en komen “1,4 miljoen kinderen onnodig lang thuis te zitten”, zegt de kinderarts, “maar kinderen hebben school ook nodig voor hun ontwikkeling en het contact met leeftijdsgenoten”.

Dinsdag 12 januari staat weer een persconferentie van het kabinet gepland. Rutte en De Jonge zullen de bevolking dan weer op de hoogte brengen van de situatie. Ondertussen houdt Illy zijn hart vast. “Ik hoop dat de overheid bij zinnen komt en zegt dat dit een onverstandig besluit is geweest en dat het basisonderwijs na de kerstvakantie open kan gaan.”

https://www.nu.nl/coronavirus/6096910/omt-lid-over-sluiting-basisscholen-kinderen-zijn-de-dupe-van-hun-ouders

Lees ook:

Roep In Kamer Om Eerdere Opening Basisscholen; Rutte Zegt Niet ‘Hard Nee’

In de Tweede Kamer vragen GroenLinks, PvdA en D66 het kabinet om de basisscholen niet te sluiten of ze in ieder geval eerder dan de geplande datum van 18 januari te openen. Maandag kondigde het kabinet strengere maatregelen aan om het aantal nieuwe coronabesmettingen omlaag te brengen. Het ging onder meer om de sluiting van alle onderwijsinstellingen.

Roep in Kamer om eerdere opening basisscholen; Rutte zegt niet 'hard nee'
Roep in Kamer om eerdere opening basisscholen; Rutte zegt niet ‘hard nee’

“De bijdrage van het basisonderwijs aan het aantal besmettingen is heel beperkt”, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag tijdens het debat over de harde lockdown.

Klaver kan in alle OMT-adviezen over de bestrijding van het coronavirus niets terugvinden over het sluiten van de basisscholen. Hij mist de onderbouwing van dit kabinetsbesluit en maakt zich vooral zorgen om kinderen die al een leerachterstand hebben. “Kom hierop terug”, aldus de GroenLinks-leider.

“Vraag het OMT om na Oud en Nieuw het basisonderwijs weer te openen”, was de oproep van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Ook Rob Jetten (D66) wilde weten wat de mogelijkheden zijn: “Bekijk begin januari wat de lockdown heeft gedaan en als de cijfers de goede kant opgaan, kan het basisonderwijs op 11 januari weer open.

Rutte zei geen nee, maar beloofde niets

Rutte stelde zich voorzichtig op. Hij wilde enerzijds niet “de strenge huisvader” zijn: “Ik wil ook dolgraag dat die kinderen weer naar school kunnen.”

De premier zei daarom niet “hard nee” op het verzoek van deze partijen, maar waarschuwde wel voor valse hoop. “We hebben niet meer de luxe om per maatregel te kijken wat het effect is”, zei Rutte.

Het aantal nieuwe besmettingen is zo groot en loopt zo snel op, dat nu alles uit de kast moet worden getrokken om het aantal contactmomenten en bewegingen terug te brengen.

Pas ergens in januari wordt duidelijk wat het effect van deze lockdown is, schetst Rutte. Om scholen op 11 januari al te openen, moet het OMT in de eerste week met een positief advies komen. Op dat moment weet je nog niet of het virus na Oud en Nieuw weer is opgelaaid, zei de premier.

Als begin januari alles meezit, is Rutte bereid nog eens naar de openingsdatum te kijken. Maar hij benadrukte dat het geen belofte is.

https://www.nu.nl/politiek/6096929/roep-in-kamer-om-eerdere-opening-basisscholen-rutte-zegt-niet-hard-nee

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: