Oppositieleider Navalny Aangehouden Op Vliegveld Na Terugkomst In Rusland

Door : | 0 Reacties | Op : 17-01-2021 | Categorie : SoSo Blog

De Russische oppositieleider Alexei Navalny is zondagmiddag geland en opgepakt in Moskou, schrijft persbureau Reuters op basis van zijn advocaat. Hij keerde terug naar zijn thuisland nadat hij de afgelopen maanden in Duitsland had hersteld van een vergiftiging met het zenuwgif novichok.

Het vliegtuig van de 44-jarige Kremlincriticus zette op het laatste moment een landing in naar een ander vliegveld. In plaats van het in Moskou gelegen Vnoekovo Airport, waar vele aanhangers Navalny aan het opwachten waren, kwam de oppositieleider aan op een ander vliegveld in de stad: Sheremetjevo Airport. Daar landde het vliegtuig rond 20.15 uur (18.15 uur Nederlandse tijd).

Russische autoriteiten hadden een grote politiemacht op de been gebracht op Vnoekovo Airport. Beelden op sociale media tonen hoe wegen van en naar het vliegveld werden gecontroleerd. Meerdere bondgenoten van Navalny zijn opgepakt, schrijft Reuters.

Navalny verwachtte al dat hij werd opgepakt. De autoriteiten stellen dat hij zich niet heeft gehouden aan een voorwaardelijk gevangenisstraf die was opgelegd vanwege verduistering. Hij dreigt nu alsnog voor jaren in de cel te verdwijnen, aldus zijn advocaat. In 2014 kreeg hij 3,5 jaar voor de verduistering van geld bij ondernemingen.

Er heerste een grimmige sfeer op de luchthaven van Moskou.
Er heerste een grimmige sfeer op de luchthaven van Moskou. Foto: ANP

Tijdens een reis naar Siberië in augustus vorig jaar werd Navalny vergiftigd. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Duitsland om hiervan te herstellen.

Navalny en zijn achterban houden de Russische president Vladimir Poetin verantwoordelijk voor de aanslag op zijn leven. Moskou heeft dit altijd ontkend, ook na uitgebreid onderzoek van journalistencollectief Bellingcat en een video van Navalny waarin een oud-lid van veiligheidsdienst FSB toegeeft opdracht te hebben gekregen om hem te vermoorden.

Navalny verzuimde meldplicht door herstel in Duitsland

De Russische gevangenisdienst FSIN bevestigde vorige week dat Navalny op de opsporingslijst staat omdat hij zich niet regelmatig meldde bij de autoriteiten. Dit kon hij echter niet, omdat hij herstelde in Duitsland. Navalny houdt vol dat zijn veroordeling onterecht en politiek gemotiveerd is.

Eind vorig jaar kwam er een nieuwe strafzaak bij. Een onderzoekscomité van de overheid stelt dat hij miljoenen euro’s zou hebben verduisterd en het geld zou hebben gebruikt voor persoonlijke doeleinden zoals vakanties in het buitenland.

Volgens Navaly hoopten de Russische autoriteiten door het dreigen met gevangenisstraf hem ervan te weerhouden terug te keren. Hij is een doorn in het oog voor Poetin en andere hooggeplaatste Russen. Via zijn kanalen richt hij zich vaak op invloedrijke personen in en rondom het Kremlin.

https://www.nu.nl/buitenland/6102416/oppositieleider-navalny-aangehouden-op-vliegveld-na-terugkomst-in-rusland

Lees ook:

Kremlincriticus Aleksej Navalny Opgepakt In Moskou

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is zondag vrijwillig geland op Russische bodem en direct aangehouden. Het toestel waarmee hij uit Berlijn naar Moskou vloog moest op het laatste moment uitwijken naar een andere luchthaven. Het landde op Sjeremetjevo, de grootste luchthaven van Moskou en niet zoals gepland op Vnukovo waar een paar honderd aanhangers het oppositielid stonden op te wachten. Zijn advocaat mocht niet met hem mee.

De politie hield verscheidene mensen aan op Vnukovo en verwijderde een menigte uit de terminal. Supporters riepen leuzen als „Rusland zal vrij zijn” en „Navalny! Navalny!”

Navalny herstelde de afgelopen maanden in Duitsland nadat hij in eigen land hoogstwaarschijnlijk was vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat ooit in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. De uitgesproken tegenstander van president Vladimir Poetin dreigde al bij terugkeer opgepakt te worden en riskeert volgens zijn advocaat een jarenlange gevangenisstraf. „Ik, gearresteerd? Ik ben een onschuldig persoon”, zei hij tegen verslaggevers toen hij aan boord van het vliegtuig ging.

„Dit is het beste moment van de afgelopen vijf maanden”, vertelde hij de vele journalisten die ook in het toestel zitten. „Ik voel me geweldig. Eindelijk keer ik terug naar mijn woonplaats.” De politicus wordt vergezeld door zijn vrouw en zijn woordvoerster.

De Russische autoriteiten hadden al duidelijk gemaakt dat ze hem willen aanhouden. De politicus wordt verweten dat hij zich niet heeft gehouden aan de voorwaarden van een voorwaardelijke gevangenisstraf die hem was opgelegd vanwege vermeende verduistering.

De Russische gevangenisdienst bevestigde afgelopen week dat Navalny op een opsporingslijst staat. Hij zou hebben nagelaten zich regelmatig bij de autoriteiten te melden. Navalny heeft tegengeworpen dat hij zich niet kon melden omdat hij in Duitsland werd behandeld. Ook heeft hij steeds volgehouden dat zijn veroordeling onterecht was.

De politicus staat bekend als luis in de pels van het Kremlin. Hij werd vorig jaar plots erg ziek aan boord van een Russische binnenlandse vlucht. Hij belandde eerst in een ziekenhuis in Siberië en is later overgebracht naar Duitsland. Daar stelden onderzoekers vast dat hij is vergiftigd met novitsjok. Onderzoekscollectief Bellingcat bracht later de Russische veiligheidsdienst FSB in verband met de vermeende moordpoging. Rusland schakelt politieke tegenstanders wel vaker op onorthodoxe wijze uit.© ANP/ HH

Bondgenoten opgepakt

De Russische politie heeft zondag minstens vier bondgenoten van oppositieleider Aleksej Navalny opgepakt op luchthaven Vnukovo in Moskou. Ze waren daar aanwezig om Navalny te begroeten na zijn terugkeer uit Duitsland. De oproeppolitie heeft de plek waar ongeveer tweehonderd aanhangers hem opwachtten schoongeveegd.

Ivan Zhdanov, het hoofd van de anticorruptie stichting van Navalny, zei op Twitter dat belangrijke bondgenoot Ljoebov Sobol een van de arrestanten was. Op beelden van lokale journalisten was te zien dat de politie haar en de anderen afvoerden. Volgens Russische media zouden ongeveer tien mensen zijn gearresteerd.

https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/navalny-stapt-in-vliegtuig-terug-naar-rusland

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: