Peter R. de Vries Overleden

Door : | 0 Reacties | Op : 15-07-2021 | Categorie : SoSo Blog

Zie vooraf:

http://www.sosokitchen.nl/sterkte

Peter R. de Vries is na de aanslag van vorige week dinsdag overleden. Dat meldt RTL Nieuws op basis van informatie van zijn familie. Hij is in het bijzijn van zijn familieleden overleden, meldt de zender. Hij was 64 jaar.

Geknokt

‘Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen’, schrijven zijn nabestaanden in een verklaring. ‘We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.’

De nabestaanden vragen rust om het overlijden te verwerken. Informatie over wanneer er afscheid zal worden genomen van De Vries zal volgen als er een beslissing over is genomen, aldus RTL.

Hieronder de verklaring over de dood van Peter R. De Vries:

‘Op verzoek van de familie, partner en dierbaren van Peter R. de Vries, delen wij met jullie het onbeschrijfelijk verdrietige nieuws dat Peter vandaag op donderdag 15 juli is overleden aan de gevolgen van de schietpartij van dinsdag 6 juli jl. Peter is 64 jaar geworden.

De familie en zijn partner laten het volgende weten: “Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.”

De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten.’

Hieronder het gezamenlijke statement van RTL Nederland en productiehuis Fremantle Nederland:

‘Dit is een onbeschrijfelijk groot verlies.

Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Peters familie, zijn partner en al zijn dierbaren. En naar iedereen die is geraakt door zijn moed, menselijkheid en vastberaden strijd voor het recht.

Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook. Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan.

Peter is voor altijd in ons hart.’

In memoriam

De uitzending van RTL Boulevard vanavond om 18.30 uur staat volledig in het teken van de persoon Peter R. De Vries, zijn leven en zijn werk.

RTL Boulevard verzorgt tevens rond 20.00 uur een extra uitzending. RTL 4 zendt rond 20.30 uur een in memoriam uit en aansluitend staat Humberto in het teken van De Vries. Er is bij RTL 4 geen reclame te zien vanavond.

De bloemenzee in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na de aanslag op Peter R. De Vries, afgelopen zaterdag.

Foto J. van der Wegen

Crimesite

Update: 24 augustus 2021

OVV Neemt Onderzoek Naar De Vries Over En Kijkt Ook Naar Beveiliging Wiersum

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) neemt het onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries over en verbreed deze door ook te kijken naar de veiligheidssituatie van de doodgeschoten broer van kroongetuige Nabil B. en zijn voormalig advocaat Derk Wiersum. Demissionair minister Ferd Grapperhaus geeft hiermee toe aan de kritiek die er was ontstaan.

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong, met wie De Vries samen het verdedigingsteam vormden twijfelden aan de onpartijdigheid van beoogd onderzoeksleider Tjibbe Joustra. De man is voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, voorloper van de NCTV, die juist onderwerp van onderzoek is.

Na gesprekken met de raadslieden, nabestaanden van De Vries betrokkenen en deskundigen heeft Grapperhaus besloten het onderzoek aan de OVV over te laten, hoewel de minister zelf zegt niet aan de onpartijdigheid van Joustra te twijfelen.

Tegelijkertijd wordt het onderzoek verbreed door ook naar de situatie van de in 2018 doodgeschoten Reduan B. te kijken en Wiersum die in 2019 werd vermoord. Ook in deze twee zaken was er veel kritiek op het gebrek aan beveiliging en mogelijke onderschatting van de dreiging.

De Vries werd op 6 juli neergeschoten in Amsterdam en overleed op 15 juli aan zijn verwondingen. Hoewel de OVV zelf de onderzoeksvraag mag bepalen is het de bedoeling dat er lessen worden getrokken uit deze voorvallen.

Kinderen van Peter, Royce en Kelly de Vries zeggen tegen RTL Boulevard dat de familie niet bereid was mee te werken aan een onderzoek dat zich uitsluitend richtte op de veiligheidssituatie van Peter R. “Niet alleen mijn vader is vermoord, maar er zijn ook twee andere onschuldige mensen vermoord”, aldus de nabestaanden tegen Boulevard

Advocaten drongen aan op betere beveiliging

Schouten en De Jong hebben zeggen meerdere keren te hebben aangedrongen op betere beveiliging van De Vries. Ze verwijten het ministerie van Justitie en Veiligheid naïviteit als het gaat om de bestrijding van zware criminaliteit en het beveiligen van een kroongetuige. Ook de beveiliging van andere betrokkenen rondom het Marengo-proces zou onvoldoende zijn.

De stap van Grapperhaus volgt op een besluit op maandag van een meerderheid van de Tweede Kamer om eerst een debat te voeren met de demissionair minister over invulling van het onderzoek. Of dit debat nog nodig is na het overdragen van het onderzoek is niet duidelijk.

https://www.nu.nl/peter-r-de-vries/6153005/ovv-neemt-onderzoek-naar-de-vries-over-en-kijkt-ook-naar-beveiliging-wiersum

Lees ook:

• DO 5 AUGUSTUS, 22:21

‘Aanstelling Joustra Als Voorzitter Onderzoek Peter R. de Vries Juridisch Aanvechtbaar’

De benoeming van Tjibbe Joustra als voorzitter van het onderzoek naar de beveiliging van Peter R. de Vries, is juridisch aanvechtbaar. Dat zei hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans donderdagavond in Nieuwsuur. Volgens Voermans gaat de benoeming in tegen het Europees vastgelegde ‘recht op leven’.

Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van Nabil B. in het Marengo-proces, gaven donderdagmiddag in een persconferentie flinke kritiek op de benoeming van Joustra. Zij vrezen dat Joustra niet de juiste man is om het handelen van de NCTV te onderzoeken, omdat Joustra in het verleden zelf bij die organisatie heeft gewerkt.

Hoogleraar Voermans geeft ze niet alleen daarin gelijk, hij zegt nu dat de benoeming zelfs juridisch aanvechtbaar is op basis van het ‘recht op leven’, een Europees wetsartikel dat de overheid verplicht het leven van burgers te allen tijde te beschermen.

“De erven van Peter R. de Vries kunnen, als ze dat willen, morgen een zaak aanspannen.Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht.

Het recht op leven komt volgens Voermans met bepaalde verplichtingen op het gebied van onderzoek. “Je moet dan bijvoorbeeld mensen onder ede gaan horen, wat Tjibbe Joustra nu met deze commissie niet kan doen”, zegt hij. “En er gelden hogere eisen voor onafhankelijkheid. Je moet institutioneel, juridisch en praktisch onafhankelijk zijn. Je mag geen verleden hebben bij de club die onderzocht wordt.”

De erven van Peter R. de Vries kunnen, als ze dat willen, volgens Voermans morgen een zaak aanspannen. “Ze kunnen dan zeggen: het recht op leven is geschonden.”

Rosenthal: Joustra goede keuze

Uri Rosenthal, oud-minister en emeritus hoogleraar bestuurskunde, vindt de benoeming van Joustra juist helemaal niet zo’n slechte keuze. “Als het om de feiten gaat, is hij een man van de feiten”, zegt hij tegen Nieuwsuur. “En hij zal zich dus ook niet laten beïnvloeden door belangen en relaties.”

Volgens Rosenthal is het ook niet zo makkelijk om iemand anders te vinden voor deze functie. “Noem mij er één. In dit kleine land heeft iedereen wel een bepaald belang. Iedereen heeft wel connecties.”

Hij hoopt dat advocaten Schouten en De Jong uiteindelijk minder problemen zullen hebben met de benoeming van Joustra.

“Ik kan me voorstellen dat ze zich enigszins zullen laten leiden door het feit dat het nu gaat om een commissie”, zegt hij. “Niet alleen met Joustra maar ook met twee anderen, van wie op geen enkele manier gezegd kan worden dat ze in het verleden bij deze instanties betrokken zijn geweest. Mogelijk zal de soep niet zo heet worden gegeten als hij wordt opgediend.”

‘Weg kennen juist nadeel’

Voermans is het niet eens met Rosenthal. “Hij heeft hier in dit geval toch echt ongelijk in”, zegt hij. “Ongetwijfeld is Tjibbe Joustra een hele onafhankelijke en deskundige man. Maar hier gaat het om die eisen van het Europese hof. Als het ‘recht op leven’ aan de orde is, gelden de allerhoogste eisen aan de degene die het onderzoeken.”

Volgens Voermans moet je voor dit onderzoek iemand hebben die echt van buiten komt. “Juist dat Joustra zijn weg kent in die organisatie, is hier het nadeel.”

Partijen in Den Haag kritisch op houding Grapperhaus

In de Tweede Kamer kijken ze volgens politiek verslaggever Ron Fresen met groeiende ergernis naar dit conflict. “Daar zeggen ze: Grapperhaus had vandaag de kans dat conflict de wereld uit te helpen en het vertrouwen bij de advocaten weer te herstellen. Dat heeft hij niet gedaan. Ook de regeringspartijen vragen zich af waarom Grapperhaus zich zo star blijft opstellen.”

Fresen denkt dat er de komende tijd toch verkend zal worden waar het conflict met de advocaten nou precies in zit en of er een oplossing kan worden gevonden. “Want als Joustra straks toch met een onderzoek komt, zullen daar veel vragen bij zijn.”

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2392767-aanstelling-joustra-als-voorzitter-onderzoek-peter-r-de-vries-juridisch-aanvechtbaar

Lees ook: 23 augustus 2021

Kamer Wil Eerst Debat Voor Onderzoek Naar Beveiliging De Vries Wordt Gestart

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft maandag laten weten eerst een debat te willen voordat er daadwerkelijk een onderzoek wordt gestart naar de beveiliging van de op 15 juli overleden Peter R. de Vries. Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is gevraagd tot die tijd geen onomkeerbare stappen te nemen aangaande het onderzoek.

Volgens de Kamer is het belangrijk dat er eerst definitief wordt bepaald wie het onderzoek gaat leiden en welke reikwijdte het onderzoek heeft. Kamervragen hierover zijn tot nu toe niet beantwoord.

Een woordvoerder van Grapperhaus laat weten dat de minister kennis heeft genomen van het verzoek. Grapperhaus kondigde op 15 juli aan dat er onafhankelijk onderzoek zou komen naar de veiligheidskwestie rondom de op die dag overleden misdaadjournalist, die bezweek aan de verwondingen die hij opliep bij een moordaanslag een week eerder. Dit leidde tot heftige kritiek van advocaten Onno de Jong en Peter Schouten, die samen met De Vries het verdedigingsteam van kroongetuige Nabil B. vormden.

Doel van het onderzoek is antwoord te krijgen op de vraag welke informatie op welk moment bij welke (overheids)partij beschikbaar was en in hoeverre op basis van deze informatie passend geacteerd is. Met andere woorden: was er een concrete dreiging tegen de 64-jarige De Vries?

Commentaar op onafhankelijkheid

Beoogd leider van het onderzoek is Tjibbe Joustra, de voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Dat is de voorloper van de NCTV, een organisatie die juist onderwerp van onderzoek is, en dus zou Joustra de schijn tegen hebben, aldus de raadslieden.

Hetzelfde geldt volgens de advocaten voor Albert van Wijk, voormalig procureur-generaal van het Openbaar Ministerie (OM), om de reden dat ook het OM zal worden onderzocht.

Reden voor Attje Kuiken (PvdA) en Michiel van Nispen (SP) om vrijdag “de minister te verzoeken geen onomkeerbare stappen te zetten en dit onderzoek dus niet te laten starten tot hierover met de Kamer over van gedachten kan worden gewisseld”. Op dit verzoek is maandag door de meerderheid instemmend gereageerd.

Die gedachtewisseling zou moeten plaatsvinden kort na het zomerreces dat eindigt op 6 september. Schouten laat aan NU.nl weten dat hij en De Jong graag aanwezig willen zijn bij het debat en hiertoe een verzoek zullen indienen.

https://www.nu.nl/peter-r-de-vries/6152792/kamer-wil-eerst-debat-voor-onderzoek-naar-beveiliging-de-vries-wordt-gestart

Update: 13 januari 2022

‘Belastend berichtenverkeer van verdachten moord Peter R.’

Uit door de politie leesbaar gemaakte pgp-berichten van een smart phone blijkt volgens Het Parool dat de Pool Kamil E. (35) een grotere rol speelde bij de moord op Peter R. de Vries dan die tot nu toe heeft beweerd. E. zat aan het stuur in een auto met Delano G. (22) toen ze op een snelweg in de regio Den Haag kort na de schietpartij werden aangehouden. De smart phone lag in de auto. De recherche denkt dat G. de schutter is geweest.

Onbekende

De Vries is op 6 juli rond 19.30 neergeschoten.

Uit de berichten zou blijken dat E. in opdracht van een onbekende aan Delano G. heeft aangewezen waar die De Vries moest neerschieten in de Lange Leidsedwarsstraat. Ook verkende E. de buurt en maakte hij het plan over de eerste vluchtroute. Verder sprak hij over wapens met de onbekende.

Kamil E. stelt dat hij voor 100 euro een onbekende naar een klus moest brengen. Hij ontkende iets over een liquidatie te weten. Zijn advocaat suggereerde ook dat er een ontlastende video op diens telefoon was gewist door de politie.

Op twee vuurwapens in hun auto is dna van de verdachten gevonden.

‘I love this’

De onbekende communiceerde zowel in het Pools als in het Nederlands. Ook Delano G. nam deel aan het berichtenverkeer met de onbekende. ‘Leeg die ding op hem’ en ‘verneuk het niet’. Delano G. zou hebben geschreven: ‘ook al is het daar heet’ (…) ‘ik doe gewoon’ (..) ‘schijt he gaat zien’ (…) ‘Bro ik schiet die kk ding helemaal door ze kk lichaam heen, die vieze kk hoer, hoofd alles laat hem daar als een sletje achter’ (..) ‘I love this’.

De onbekende stuurde ook twee foto’s van De Vries naar het toestel dat Delano G. gebruikte met de mededeling: ‘Deze hond moet je hebben’.

Voor de moord, om 18.59, zit Kamil E. in de auto als Delano G. te voet op weg is. E. schrijft in het Pools dat hij Delano G. ‘alles heeft laten zien’. Die verkenning is ook te zien op camerabeelden die tonen hoe de twee door de Leidsebuurt lopen.

‘Hij is dood’

Na de schietpartij schrijft Delano G. volgens justitie vanuit de vluchtauto: ‘Bro, ahahahah (..) dwars door ze hoofd en lichaam (..) echt, gelukt (..) hij is dood (..) kk dood’.

Uit het berichtenverkeer blijkt verder dat er geen tweede auto is geregeld, ondanks dat de onbekende opdrachtgever eist dat ze hun auto in brand steken. Ook is er geen safe house geregeld waar de twee hadden kunnen schuilen.

Middenin druk berichtenverkeer vond dan kennelijk de arrestatie van de twee plaats, de berichtenstroom stopte.

https://www.crimesite.nl/belastend-berichtenverkeer-van-verdachten-moord-peter-r/

Plaats een reactie

:wink: :-| :-x :twisted: :) 8-O :( :roll: :-P :oops: :-o :mrgreen: :lol: :idea: :-D :evil: :cry: 8) :arrow: :-? :?: :!: